hellegennes έγραψε: ↑30 Αύγ 2022, 14:43
axilmar έγραψε: ↑30 Αύγ 2022, 14:38
hellegennes έγραψε: ↑30 Αύγ 2022, 14:36
Οπότε το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ας πούμε 400 δις;
Οχι, ασχετο το ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μετραει το προιον, οχι ποιος δεν πληρωσε φορο.
Δεν είναι καθόλου άσχετο. Αν υπάρχουν δισεκατομμύρια συναλλαγών που ισχυρίζεσαι ότι είναι μαύρες, δεν φαίνονται καθόλου στο ΑΕΠ. Είτε πάρεις την μέθοδο της παραγωγής είτε της δαπάνης, η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά.
Ας πούμε, έρχεται ένας υδραυλικός και τον πληρώνεις 100 ευρώ. Δεν σου κόβει παραστατικό και δεν το δηλώνει ως εισόδημα. Δεν φαίνεται ούτε στις υπηρεσίες (προσέγγιση προϊόντος) ούτε στο εισόδημα (προσέγγιση εισοδήματος) ούτε στην κατανάλωση (προσέγγιση δαπάνης). Αυτή η συναλλαγή δεν φαίνεται ούτε από την δική σου ούτε από την δική του πλευρά.
Εδώ έχουν έρθει εκατό κουμούνια / Αλβανοί για επισκευές.
Μέχρι ένα τοιχάκι έπεσε και ήρθε ένας Αλβανός. Πρώην διαρρήκτης που εξέτισε την ποινή του είναι αυτός ή απηλλάγη με βούλευμα (δεν είμαι βέβαιος). Αλλά είναι καλός μάστορας και το έφτιαξε το τοιχάκι. Δεν έκοψε καμία απόδειξη βέβαια.
Κανένα κουμούνι δεν έχει κόψει ποτέ την παραμικρά απόδειξη στην Ικαρία.
Αλλά στην Ικαρία υποτίθεται έχουμε το "τζετ σετ" των κουμουνιών, όχι άντε άντε κουμούνια.
Από την άλλη εγώ είχα πουλήσει κάτι βιλία προς 15,000 δρχ με τιμολόγιο και έφαγα πρόστιμο 500,000 ! Αν δεν είχα κόψει δεν θα έτρωγα τίποτα.
Ο έφορας είπε ότι το μηδέν θα ήταν υποχρεωμένος να το δεχτεί αλλά οι 15,000 δρχ σημαίνει υποκρυπτόμενα υπερκέρδη και άρα πέφτει πρόστιμο. Ο νόμος φυσικά το έλεγε και όχι ο ίδιος ο έφορας που ούτε τον είδα εγώ ο ίδιος για να δω τι φάτσα ήταν.
Αυτό λοιπόν που επιδιώκουν τα κουμούνια είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγιάς (όσο ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η κομμουνιστική κοινωνία και έχει νόημα η λέξη φοροδιαφυγιά)
αλλά και η αφαίρεση του δικαιώματος της εργασίας από τον πολίτη.