Αναρχική κοινωνία ; Κανένα άγχος... ολα θα πανε νερακι...

Φιλοσοφία πολιτικής
pylothess
Phorum.gr user: pylothess

Re: Αναρχική κοινωνία ; Κανένα άγχος... ολα θα πανε νερακι...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 29 Σεπ 2020, 16:36

Η κομμουνιστική ουτοπία σε αναρχική version.

pylothess

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 29 Σεπ 2020, 16:45

Αν καταλάβει ,αν κατάλαβε ποτέ κανένας τι είναι η αναρχία , ή ο αναρχισμός εαν το προτιμάτε ας ανοίξουμε ξεχωριστό νήμα εαν χρειαστεί να συζητήσουμε με τις ώρες. Η αναρχία τι είναι; Μήπως είναι και αυτό ένα εργατικό κίνημα που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου και του 20ου αιώνα;
Αν όντως η αναρχία έχει τις ρίζες της ως κίνημα , στις αρχές καπιταλισμού ,στης έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης κ.τ.λ. τότε τι διαφορετικό έχει να μας πει από τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό;

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 29 Σεπ 2020, 16:52

pylothess έγραψε:
29 Σεπ 2020, 16:45

Αν όντως η αναρχία έχει τις ρίζες της ως κίνημα , στις αρχές καπιταλισμού ,στης έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης κ.τ.λ. τότε τι διαφορετικό έχει να μας πει από τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό;
anarxas != aristeros
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 29 Σεπ 2020, 18:59

Παλιότερα είχα διαβάσει κάποια κείμενα περί αναρχίας και είχα συζητήσει με αναρχικούς τις θέσεις τους πάνω στη δομή του κόσμου που οραματίζονται. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες στο όλο concept αλλά και αρκετές δυσκολίες. Νομίζω ένα μεγάλο αγκάθι στο σύστημα αυτό είναι η απρόβλεπτη και αναξιόπιστη φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα επιθυμούν να εκμεταλλευτούν άλλα άτομα ή ομάδες. Μοιραία το σύστημα θα διαβρωθεί καθώς για να προστευτούν οι υπόλοιποι από τέτοιες περιπτώσεις θα αναγκάζονται να αυστηροποιούν όλο και περισσότερο τη δομή του συστήματος. Κάποια στιγμή λοιπόν το σύστημα θα έχει αλλάξει τόσο πολύ από τις περιοριστικές μεθόδους που δεν θα είναι πλέον η αγνή, ιδεαλιστική-ηθική αναρχία.

pylothess

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 30 Σεπ 2020, 01:13

Jimmy81 έγραψε:
29 Σεπ 2020, 18:59
Παλιότερα είχα διαβάσει κάποια κείμενα περί αναρχίας και είχα συζητήσει με αναρχικούς τις θέσεις τους πάνω στη δομή του κόσμου που οραματίζονται. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες στο όλο concept αλλά και αρκετές δυσκολίες. Νομίζω ένα μεγάλο αγκάθι στο σύστημα αυτό είναι η απρόβλεπτη και αναξιόπιστη φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα επιθυμούν να εκμεταλλευτούν άλλα άτομα ή ομάδες. Μοιραία το σύστημα θα διαβρωθεί καθώς για να προστευτούν οι υπόλοιποι από τέτοιες περιπτώσεις θα αναγκάζονται να αυστηροποιούν όλο και περισσότερο τη δομή του συστήματος. Κάποια στιγμή λοιπόν το σύστημα θα έχει αλλάξει τόσο πολύ από τις περιοριστικές μεθόδους που δεν θα είναι πλέον η αγνή, ιδεαλιστική-ηθική αναρχία.
Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου γιατί σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλά ούτε και να συμφωνήσω γιατί δεν έχω καταλάβει τελικά ακόμη τι είναι η αναρχία. Αλλά ούτε και οι ίδιοι οι αναρχικοί νομίζω πως έχουν καταλάβει εν τέλει περί τίνος πρόκειται. Εγώ έχω περάσει από το κόμμα όπου εκεί είναι ιδεολογικά περισσότερο συγκροτημένοι οπότε είναι λογικό η αναρχική θεώρηση να με ξενίζει κάπως.

Δεν έχω καταλάβει αν πρόκειται για μια αναβίωση των χίππηδων ,μιας μυστικιστικής σέκτας επαναστατών,ενός μαρξιστικού κινήματος,ενός φιλοσοφικού ρεύματος η οτιδήποτε άλλο. Τελικά πως μπορούμε να ορίσουμε την αναρχία ή τον αναρχισμό; Πως θα τον περιγράφαμε; Όσοι οι αναρχικοί τόσοι οι αναρχισμοί.

pylothess

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pylothess » 30 Σεπ 2020, 01:22

Bazoomba έγραψε:
29 Σεπ 2020, 16:52
pylothess έγραψε:
29 Σεπ 2020, 16:45

anarxas != aristeros
Δεν είναι τόσο απλά.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 30 Σεπ 2020, 01:45

Η αναρχία ως λέξη μπορεί να σημαίνει και ιδεολογία και τρόπο οργάνωσης μιας κοινωνίας. Μπορεί επίσης να σημαίνει το υπάρχον αναρχικό κίνημα σε μια εποχή. Είναι συνυφασμένη με την έννοια του αντιεξουσιασμού και κατά συνέπεια συνδέεται με τν ποθούμενη αταξική κοινωνία την οποία όμως επικαλείται ως στόχο και ο μαρξισμός. Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε ότι η αναρχία είναι το ίδιο πράγμα με τον κομμουνισμό, μόνο ως προς τη μορφή της κοινωνίας (όχι ως προς την ιδεολογία και την πολιτική τοποθέτηση).
Δεν έχει σχέση με τον χιπισμό που αναφέρθηκε σε θεμελιακό επίπεδο. Έχει σχέση μόνο πραγματολογική καθώς μεταξύ των παραπάνω αναφορών στην αναρχία να ωρίσκεται και ο τρόπος ζψής των ανθρώπων που ενστερνίζονται την αναρχία, για τις αξίες της ή για ό.τι θετικό και λυτρωτικό τους εμπνέει.

Για την πλειοψηφία των αγάμητων στο σύνολό σας, το σίγουρο είναι ότι θα γαμάτε και θα γαμάτε όσο θέλετε και σας φτάνει, μαστρομπέουλες της θλίψης,
τσιμπλομάζες της αυγής. Που μου έχετε και άποψη και πουλάτε και πνευματάκι. Μάνο αυτό λοιπόν κρατήστε γιατί δεν είστε και για παραπάνω πληροφορίες. Σας φέρνουν ευκοίλια.
Όποιος έχει κάτι σοβαρό να πει φαίνεται από την ταπεινότητά του. Καθώς θεμελειώδες ιδανικό του αναρχισμού είναι η ταπεινότητα και η ευλάβεια.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 30 Σεπ 2020, 01:53

α ναι, όταν κάποιος εκφράσει απορία σχετικά με την αναρχική κοινωνία πετάγεται κάποιος άλλος και τον νουθετεί με ύφος "που να καταλάβεις τώρα εσύ, δεν είναι για σένα αυτά" και επανέρχεται η ηρεμία.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 30 Σεπ 2020, 01:55

gassim έγραψε:
30 Σεπ 2020, 01:53
α ναι, όταν κάποιος εκφράσει απορία σχετικά με την αναρχική κοινωνία πετάγεται κάποιος άλλος και τον νουθετεί με ύφος "που να καταλάβεις τώρα εσύ, δεν είναι για σένα αυτά" και επανέρχεται η ηρεμία.
Πότε έγινε αυτό;
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Chainis
Phorum.gr user: Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 30 Σεπ 2020, 02:59

Τα αγγελάκια και τις πεταλούδες που θα πετάνε από πάνω μας και τα πουλάκια που θα κελαιδανε μόνο ξέχασε ο ΟΡ στην περιγραφή του.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Adidas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Adidas » 30 Σεπ 2020, 03:10

Kauldron έγραψε:
02 Σεπ 2020, 09:38
Οι ανάρχες είναι η ζωντανή απόδειξη οτι τα ναρκωτικά κάνουν τον εγκέφαλο πουρέ.
σωστό, οι χρυσαυγίτες είναι η πεθαμένη απόδειξη

Άβαταρ μέλους
Νon4me
Phorum.gr user: Νon4me

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νon4me » 30 Σεπ 2020, 03:41

Καραμελίτσα έγραψε:
18 Σεπ 2020, 15:01
Εγώ είχα βρεθεί σε πάρτι μιας κατάληψης με αναρχικούς που τραγουδούσε ο αδελφός μιας φίλης μου και κάποιος μου βούτηξε το πορτοφόλι με 20 ευρώ και μια κάρτα διαδρομών. Να μου λείπει η αναρχική κοινωνία σας.
αχ καλε . :a040::a040::a040: τι σου μελλε να παθεις . Συνέχισες τα τατσι μιτσι κοτσι με το απλυταριο ωστε να επιβεβαιωσεις πως αυτη ηταν μια εξαιρεση και οχι ο κανονας ? :e045:

Άβαταρ μέλους
Kauldron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 30 Σεπ 2020, 12:37

georgeamfi έγραψε:
30 Σεπ 2020, 03:10
Kauldron έγραψε:
02 Σεπ 2020, 09:38
Οι ανάρχες είναι η ζωντανή απόδειξη οτι τα ναρκωτικά κάνουν τον εγκέφαλο πουρέ.
σωστό, οι χρυσαυγίτες είναι η πεθαμένη απόδειξη
Κι άλλη ζωντανή απόδειξη.
SeaHawk έγραψε:
01 Φεβ 2025, 14:04
Βασικα δεν υπαρχει εκρηξη
Υπαρχει αναφλεξη
Γιαννόπουλος για Τέμπη.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 30 Σεπ 2020, 12:50

Jimmy81 έγραψε:
29 Σεπ 2020, 18:59
Βασικά, υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ της αναρχίας και αυτού που αντιλαμβάνεται ως αναρχία ο κάθε σημερινός αντιεξουσιαστής. Η αναρχία συνεπάγεται την πειθαρχία του ελεύθερου άνθρωπου, ο οποίος δεν υποκύπτει στις επιταγές του χ ή ψ εξουσιαστή αλλά στην καθαρά δική του επιλογή, που εκ των πραγμάτων βασίζεται στη λιτότητα.

Οι ενθουσιώδεις αντιεξουσιαστές του σήμερα (αναφέρομαι στην πλειοψηφία) δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποια άτομα αλλά θεωρούν ότι οι ίδιοι θα προσφέρουν τη μέγιστη υπηρεσία στα άλλα άτομα αν λειτουργήσουν ως καθοδηγητές τους. Και φυσικά, είναι αδιανόητο να σπαταλήσουν ενέργεια και χρόνο για τις βρώμικες δουλειές που είναι απαραίτητες μεν, αλλά αποκλείεται να κάνουν οι ίδιοι. Για το καλό της κοινότητας πάντα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 30 Σεπ 2020, 20:09

Νon4me έγραψε:
30 Σεπ 2020, 03:41
Καραμελίτσα έγραψε:
18 Σεπ 2020, 15:01
Εγώ είχα βρεθεί σε πάρτι μιας κατάληψης με αναρχικούς που τραγουδούσε ο αδελφός μιας φίλης μου και κάποιος μου βούτηξε το πορτοφόλι με 20 ευρώ και μια κάρτα διαδρομών. Να μου λείπει η αναρχική κοινωνία σας.
αχ καλε . :a040::a040::a040: τι σου μελλε να παθεις . Συνέχισες τα τατσι μιτσι κοτσι με το απλυταριο ωστε να επιβεβαιωσεις πως αυτη ηταν μια εξαιρεση και οχι ο κανονας ? :e045:
άλλη μία φορά μόνο, και μου την έπεσε χύμα μια άπλυτη λεσβία. τότε έφυγα τρέχοντας. Ο απλυτοχώρος δεν είναι για μένα.
Z

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών