Γιατί τα κουμούνια είναι κουμούνια ;

Φιλοσοφία πολιτικής
Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Re: Γιατί τα κουμούνια είναι κουμούνια ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos » 23 Ιαν 2021, 16:58

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:56
vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:54
Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:53

Αέρα κοπανιστό, ένα στοιχείο που οι κομμουνιστικές αναλύσεις επιμένουν ν' αφήνουν εκτός. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είναι πλεόν αέρα-πατέρα, δεν αντιστοιχούν σε τίποτα.
Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα τώρα. Διαθέτω απεριόριστο κοπανιστό αέρα. Μπορώ να γίνω Σόρος;
Ο δικός σου κοπανιστός αέρας δεν είναι επίσημος, αναγνωρισμένος. Ο Σόρος έχει στα χέρια του παράγωγα και άλλα τέτοια αντίστοιχα που προβλέπουν πως θα κινηθεί πχ ένα νόμισμα, όλα θεσμοθετημένα εκ του συστήματος. Αγόρασε κι εσύ αν θες.
Μάλιστα. Χρηματιστής είναι ο άνθρωπος. Τζογάρει κεφάλαια άλλων. Παίζει στα δάχτυλα το τραπεζικό σύστημα. Καλά το καταλαβαίνω;
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, είκοσι χρόνια σεχταρίζει

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 23 Ιαν 2021, 16:58

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:51
wooded glade έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:48
Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:44
Το τελικό στάδιο εξέλιξης (σε μερικές εκατοντάδες χρόνια) όσο παράξενο και να σου φαίνεται πιστεύω ότι είναι ο κομμουνισμός (αν και όχι όπως ακριβώς μπορεί να τον φαντάζεσαι). Η τεχνολογία θα οδηγήσει εκεί.
Αυτό δεν αποκλείεται αλλά δεν θα είναι ... εξέλιξη.
Θα είναι ο νέος αστεροειδής της χερσονήσου Γιουκατάν.
Είναι νομοτελειακό. Όταν η ανθρώπινη εργασία θα χάσει το αντικείμενό της σε ποσοστό >95% δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος (νωρίτερα θα παρουσιαστεί αλλά έβαλα μεγάλο ποσοστό για να γίνεται καλύτερα κατανοητό).
Δεν ξέρω αν θα χάσει η ανθρώπινιη εργασία την αξία της αλλά προτού την χάσει θα ελέγχεται από τα ρομπότ.
Ήδη το γαλάζια ρομπότ είναι κι αυτά ρομπότ. Λένε ζμπτς για το παλιό αντικομμουνιστικό κήρυγμα του Ενόπλων.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 23 Ιαν 2021, 16:59

vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:58
Green Dragon έγραψε:
vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:54

Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα τώρα. Διαθέτω απεριόριστο κοπανιστό αέρα. Μπορώ να γίνω Σόρος;
Ο δικός σου κοπανιστός αέρας δεν είναι επίσημος, αναγνωρισμένος. Ο Σόρος έχει στα χέρια του παράγωγα και άλλα τέτοια αντίστοιχα που προβλέπουν πως θα κινηθεί πχ ένα νόμισμα, όλα θεσμοθετημένα εκ του συστήματος. Αγόρασε κι εσύ αν θες.
Μάλιστα. Χρηματιστής είναι ο άνθρωπος. Τζογάρει κεφάλαια άλλων. Παίζει στα δάχτυλα το τραπεζικό σύστημα. Καλά το καταλαβαίνω;
Ναι αλλά για να μην το κουράζουμε πες κατευθείαν τι θες να πεις. Δεν υπάρχει λόγος πλατιασμού.

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 23 Ιαν 2021, 17:00

wooded glade έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:21
Δεν μ' ενδιαφέρουν οι διορθώσεις του κομμουνιστικού συστήματος, ώστε να μετεξελιχθεί σε μπερλινγκουερικό ή σε σκανδιναβικό.
Μπορεί να λειτουργούν αυτές ή και να μην λειτουργούν - να ακυρώνουν δηλαδή το όλο σύστημα.
Δεν μ' ενδιαφέρουν ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αυθεντικού κομμουνιστικού συστήματος (δικτατορία του προλεταριατάτου, σεξουαλική παρενόχληση Νάντιας Κομανέτσι, μπαλέτων Μπολσόϊ). Κι αυτά έχουν ως έχουν.
Μ' ενδιαφέρει ποιός και με ποιά λογική επεννόησε ένα non-functioning system.
Δεν επινοήθηκε εξ αρχής.Δημιουργήθηκε από την αλληλεπίδραση των κομμουνιστών με τις πραγματικές ιστορικές συνθήκες.
Ο Μαρξ που ήταν ο πρώτος εμπνευστής μίλαγε για παγκόσμια επανάσταση στις ανεπτυγμένες χώρες.Σύμφωνα με τις προβλέψεις του η εξέλιξη του βιομηχανικού καπιταλισμού μέσω διαρκών βελτιώσεων της τεχνολογίας αλλά και κρίσεων θα οδηγούσε σε ελάχιστους ιδιοκτήτες που θα ήλεγχαν όλη την οικονομία και σε ένα απέραντο στρατό φτωχών εργατών.Αναγκαστικά το επόμενο βήμα θα ήταν αυτοί οι εργάτες να δουν τους λίγους ιδιοκτήτες όχι μόνο ως καταπιεστές αλλά και ως άχρηστους και να τους πάρουν τις επιχειρήσεις.Αυτό θα ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου χωρίς να δίνει λεπτομερή περιγραφή πολιτειακών θεσμών.
Τα χρόνια πέρασαν και δεν γινόταν τίποτα μέχρι τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο όπου μετά από σειρά ρωσικών ηττών ο τσάρος παραιτήθηκε και ανέλαβε νέα κυβέρνηση που σκεφτόταν να συνεχίσει τον πόλεμο.Τότε ο Λένιν έριξε το σύνθημα όχι στον πόλεμο που ήταν δημοφιλές και έχοντας οργανώσει το κόμμα των μπολσεβίκων κατέλαβε την εξουσία.Αρχικά πίστευαν ότι η επανάσταση θα διαδιδόταν σε όλη την Ευρώπη και μετά σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν συνέβη.Ούτε βέβαια η Ρωσία ήταν μεγάλη βιομηχανική χώρα,κυρίως είχε αγρότες.
Ο Στάλιν λοιπόν άλλαξε τη θεωρία σε αυτό που γνωρίσαμε εμείς ως κομμουνισμό : δεν περιμένουμε να φτιάξουμε πρώτα βιομηχανία και να γίνει κρίση αλλά οργανωνόμαστε σε ένα κόμμα που θα καταλάβει την εξουσία και θα φτιάξει αυτό βιομηχανίες με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό.
Μία επί πλέον προσθήκη ήταν μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο η προσθήκη και άλλων χωρών στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο αλλά παντού το βασικό μοντέλο ήταν ίδιο μέχρι που ανακάλυψαν ότι ο κρατικός σχεδιασμός δεν τα λύνει όλα και σταδιακά έχασε την ορμή του και άρχισαν να διαλύονται ή να μεταρρυθμίζονται.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περισσότερο υπάρχουν ως συνέχεια της πολιτικής παράδοσης του αντάρτικου στον πόλεμο και όχι ότι έχουν κάποια σχέση με την σημερινή πραγματικότητα.Περιμένουν να επαναληφθούν παγκοσμίως κάποια γεγονότα που θα οδηγήσουν σε κρίση το υπάρχον σύστημα για να παίξουν ρόλο.

Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos » 23 Ιαν 2021, 17:02

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 16:59
vatraxos έγραψε:
Green Dragon έγραψε:

Ναι αλλά για να μην το κουράζουμε πες κατευθείαν τι θες να πεις. Δεν υπάρχει λόγος πλατιασμού.
Οκ.

Η τράπεζα, όταν κρατά τον τρέχοντα λογαριασμό μερικών καπιταλιστών, φαίνεται σαν να εκπληρώνει μια καθαρά τεχνική, αποκλειστικά βοηθητική πράξη. Οταν, όμως, η πράξη αυτή αναπτύσσεται σε γιγαντιαίες διαστάσεις, τότε αποδείχνεται ότι μια χούφτα μονοπωλητές υποτάσσουν τις εμπορικές και βιομηχανικές πράξεις όλης της καπιταλιστικής κοινωνίας, αποκτώντας τη δυνατότητα - με τις τραπεζικές συνδέσεις, με τους τρέχοντες λογαριασμούς και τις άλλες χρηματιστικές πράξεις - στην αρχή να ξέρουν με ακρίβεια την κατάσταση των διαφόρων καπιταλιστών, ύστερα να τους ελέγχουν, να τους στερούν το κεφάλαιο ή να τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξάνουν το κεφάλαιό τους γρήγορα και σε τεράστιες διαστάσεις κλπ.
Πόσο obsolete σου δείχνουν αυτά;

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 23 Ιαν 2021, 17:05

vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:02
Green Dragon έγραψε:
vatraxos έγραψε:

Οκ.

Η τράπεζα, όταν κρατά τον τρέχοντα λογαριασμό μερικών καπιταλιστών, φαίνεται σαν να εκπληρώνει μια καθαρά τεχνική, αποκλειστικά βοηθητική πράξη. Οταν, όμως, η πράξη αυτή αναπτύσσεται σε γιγαντιαίες διαστάσεις, τότε αποδείχνεται ότι μια χούφτα μονοπωλητές υποτάσσουν τις εμπορικές και βιομηχανικές πράξεις όλης της καπιταλιστικής κοινωνίας, αποκτώντας τη δυνατότητα - με τις τραπεζικές συνδέσεις, με τους τρέχοντες λογαριασμούς και τις άλλες χρηματιστικές πράξεις - στην αρχή να ξέρουν με ακρίβεια την κατάσταση των διαφόρων καπιταλιστών, ύστερα να τους ελέγχουν, να τους στερούν το κεφάλαιο ή να τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξάνουν το κεφάλαιό τους γρήγορα και σε τεράστιες διαστάσεις κλπ.
Εντελώς.

Πχ έχω συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αξίας 1 δις που προβλέπουν πτώση της λίρας κατά χ%. Τι σχέση έχει αυτό με τα μέσα παραγωγής;

Αν εγώ έχω λεφτά για να εκβιάζω έναν βιομήχανο ή έχω εξουσία που μου επιτρέπει να κάνω ακριβώς το ίδιο, τι σημασία έχει αν έχω ή όχι το εργοστάσιο στην κατοχή μου;

Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos » 23 Ιαν 2021, 17:16

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:05
vatraxos έγραψε:
Green Dragon έγραψε:

Οκ.

Εντελώς.

Πχ έχω συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αξίας 1 δις που προβλέπουν πτώση της λίρας κατά χ%. Τι σχέση έχει αυτό με τα μέσα παραγωγής;

Αν εγώ έχω λεφτά για να εκβιάζω έναν βιομήχανο ή έχω εξουσία που μου επιτρέπει να κάνω ακριβώς το ίδιο, τι σημασία έχει αν έχω ή όχι το εργοστάσιο στην κατοχή μου;
Λες "εντελώς" και μετά περιγράφεις ακριβώς ό,τι και το απόσπασμα.

Πάμε λοιπόν στο βασικότερο ίσως γενικό χαρακτηριστικό της ιμπεριαλιστικής εποχής του καπιταλισμού:

Συγχώνευση του τραπεζικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του χρηματιστικού κεφαλαίου

Αυτό απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημά σου "τι σχέση έχει αυτό με τα μέσα παραγωγής"; Η σύμφυση είναι που μπλέκει αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως "πραγματική οικονομία" (π.χ. βιομηχανική παραγωγή) με αυτό που θεωρείς ως "παρασιτικό κεφάλαιο". Καζινοκαπιταλισμό το λένε κάποιοι.

Αυτή η σύμφυση περιγράφεται ήδη στα 1917 στο έργο του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό.
Αυτή τη σύμφυση περιγράφεις κι εσύ. Γιατί η περιγραφή του Λένιν είναι ξεπερασμένη και η δική σου επίκαιρη;

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 23 Ιαν 2021, 17:21

vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:16
Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:05
vatraxos έγραψε:

Οκ.

Εντελώς.

Λες "εντελώς" και μετά περιγράφεις ακριβώς ό,τι και το απόσπασμα.

Πάμε λοιπόν στο βασικότερο ίσως γενικό χαρακτηριστικό της ιμπεριαλιστικής εποχής του καπιταλισμού:

Συγχώνευση του τραπεζικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του χρηματιστικού κεφαλαίου

Αυτό απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημά σου "τι σχέση έχει αυτό με τα μέσα παραγωγής"; Η σύμφυση είναι που μπλέκει αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως "πραγματική οικονομία" (π.χ. βιομηχανική παραγωγή) με αυτό που θεωρείς ως "παρασιτικό κεφάλαιο". Καζινοκαπιταλισμό το λένε κάποιοι.

Αυτή η σύμφυση περιγράφεται ήδη στα 1917 στο έργο του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό.
Αυτή τη σύμφυση περιγράφεις κι εσύ. Γιατί η περιγραφή του Λένιν είναι ξεπερασμένη και η δική σου επίκαιρη;
Γιατί δεν είναι σύμφυση, ο Σόρος έχει 'καζινοκεφάλαια' στα χέρια του, όχι εργοστάσια. Το ότι έχει δύναμη του επιτρέπει αν το θελήσει να επηρεάσει κάποιο εργοστάσιο (δηλαδή τον ιδιοκτήτη του). Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε έχει εξουσία στα χέρια του. Δεν είναι δηλαδή η παραγωγή που του δίνει την δύναμη αλλά η εξουσία. Και ο Πούτιν έχει φάει κάμποσους ολιγάρχες στην Ρωσία (όσους προσπάθησαν ν' ανακατευτούν στην πολιτική, με τους άλλους δεν ασχολείται) επειδή έχει εξουσία/δύναμη στα χέρια του.

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 23 Ιαν 2021, 17:22

Κουμουνισμός στην πράξη:
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 23 Ιαν 2021, 17:28

vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 15:42
Ο πολυκομματισμός, δηλαδή ο κοινοβουλευτισμός είναι μία μόνο από τις πολιτικές εκφράσεις της αστικής δημοκρατίας. Υπάρχει και η δικτατορία που καταργεί όλα τα κόμματα, πάλι αστική δημοκρατία είναι όμως. Κοινός τόπος, η διαφύλαξη της εξουσίας της αστικής τάξης. Γι αυτό το λόγο ακόμα και στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες μπορείς να επιλέξεις τα πάντα. Εκτός από την αμφισβήτηση της εξουσίας της αστικής τάξης που σε τελική ανάλυση, διατηρεί την εξουσία της, οποιοδήποτε κόμμα κι αν επιλέξουμε να μας κυβερνήσει.

Βλέπεις λοιπόν ότι δεν είναι τελικά ζήτημα μονο/πολυ-κομματικού συστήματος. Είναι ζήτημα του ποιά τάξη έχει την εξουσία. Τα υπόλοιπα είναι χάντρες και καθρεφτάκια για πολιτικούς ιθαγενείς.
Αυτή την χαζομάρα γιατί την έγραψες;
Δεν σου ταιριάζει.
.

Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos » 23 Ιαν 2021, 17:29

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:21

Γιατί δεν είναι σύμφυση, ο Σόρος έχει 'καζινοκεφάλαια' στα χέρια του, όχι εργοστάσια. Το ότι έχει δύναμη του επιτρέπει αν το θελήσει να επηρεάσει κάποιο εργοστάσιο (δηλαδή τον ιδιοκτήτη του). Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε έχει εξουσία στα χέρια του. Δεν είναι δηλαδή η παραγωγή που του δίνει την δύναμη αλλά η εξουσία. Και ο Πούτιν έχει φάει κάμποσους ολιγάρχες στην Ρωσία (όσους προσπάθησαν ν' ανακατευτούν στην πολιτική, με τους άλλους δεν ασχολείται) επειδή έχει εξουσία/δύναμη στα χέρια του.
Ρίξε μία ματιά στη μετοχική σύνθεση της μεγαλύτερης εταιρείας σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο και πες μου αν εμπλέκεται χρηματιστικό κεφάλαιο σε αυτήν.

https://www.investopedia.com/articles/m ... way%20Inc.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 23 Ιαν 2021, 17:32

vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:29
Green Dragon έγραψε:

Ρίξε μία ματιά στη μετοχική σύνθεση της μεγαλύτερης εταιρείας σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο και πες μου αν εμπλέκεται χρηματιστικό κεφάλαιο σε αυτήν.

Πριν καν κοιτάξω δεν αμφέβαλλα γι' αυτό, λογικό και αναμενόμενο είναι.

Δες λίγο το θέμα της μόχλευσης για να καταλάβεις τι ποσοστό των παγκοσμίων κεφαλαίων αντιστοιχούν σε πραγματικές αξίες και τι όχι. Θα εκπλαγείς.

Έχουν δομήσει μια κατάσταση που ο αέρας δίνει αξία στον αέρα. Δεν ξέρω πόσο διατηρήσιμο είναι αυτό.

Άβαταρ μέλους
Obi Wan Iakobi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Obi Wan Iakobi » 23 Ιαν 2021, 17:38

Γιατι αυτες οι μουρες δεν θα μπορουσαν να ειναι κατι αλλο

Εικόνα
Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Άβαταρ μέλους
Obi Wan Iakobi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Obi Wan Iakobi » 23 Ιαν 2021, 17:40

taliban έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:22
Κουμουνισμός στην πράξη:
Εικόνα
:smt005:
Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Άβαταρ μέλους
vatraxos
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vatraxos » 23 Ιαν 2021, 17:44

Green Dragon έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:32
vatraxos έγραψε:
23 Ιαν 2021, 17:29
Green Dragon έγραψε:

Πριν καν κοιτάξω δεν αμφέβαλλα γι' αυτό, λογικό και αναμενόμενο είναι.

Δες λίγο το θέμα της μόχλευσης για να καταλάβεις τι ποσοστό των παγκοσμίων κεφαλαίων αντιστοιχούν σε πραγματικές αξίες και τι όχι. Θα εκπλαγείς.

Έχουν δομήσει μια κατάσταση που ο αέρας δίνει αξία στον αέρα. Δεν ξέρω πόσο διατηρήσιμο είναι αυτό.
Συνεπώς βλέπεις ότι η σύμφυση μια χαρά επικρατεί. Το γεγονός ότι τα λιμνάζοντα κεφάλαια δε βρίσκουν ικανοποιητικές διεξόδους να επενδυθούν και επινοούνται όλο και πιό περίπλοκες μεθόδοι, δεν αλλάζει τη φύση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος και δη του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού. Άλλωστε, αυτές ακριβώς οι αδυναμίες αποδοτικών επενδύσεων είναι που καταλήγουν τελικά στις κυκλικές του κρίσεις. Γιατί αυτό θα άξιζε να εξετάσει κανείς προκειμένου να εκτιμήσει ως ξεπερασμένη τη λενινιστική θεώρηση πάνω στον καπιταλισμό στο παρόν στάδιό του: Αν αυτό που περιγράφεις ως καζινικαπιταλισμό, εξέλιξε το σύστημα σε βαθμό που να το απαλλάξει από τις νομοτέλειές του.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών