Πολιτική Ορθότητα

Φιλοσοφία πολιτικής
Άβαταρ μέλους
akritas
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 10:18

Πολιτική Ορθότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από akritas » 01 Απρ 2018, 13:37

Ο όρος αυτός σύμφωνα με τους υπερμάχους της, αναφέρεται σε λόγους, ιδέες ή πολιτικές, οι οποίες αντιτίθενται σε διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων προσδιοριζομένων από φύλο, φυλή, θρησκεία ή εθνότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό ή ανικανότητα κάθε είδους. Απαγορεύει και ποινικοποιεί προφορικές εκφράσεις ή συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηρισθούν προσβλητικές από τις ως άνω κατηγορίες ατόμων ή είναι ικανές να διεγείρουν εναντίον τους το δημόσιο αίσθημα (hate speech).
Το κίνημα της Πολιτικής Ορθότητας (Political Correctness) ξεκίνησε στις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’70, μέσα από τους κόλπους του φεμινισμού και συνοδοιπορούντων αριστερίστικων κινημάτων, ενώ ο όρος ΠΟ εφευρέθηκε από συντηρητικούς κριτικούς κατά του κινήματος ΠΟ.
Η ΠΟ υπερασπίζεται τον πολυπολιτισμό, την λεγόμενη θετική δράση(affirmative action), δηλαδή την προτίμηση, μέσω ποσόστωσης, γυναικών ή μειονοτήτων στις θέσεις εργασίας και λειτουργήματα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, την ποινικοποίηση απόψεων αντιφρονούντων και την αλλαγή σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θεωρείται ότι διαιωνίζουν την υπεροχή της λευκής φυλής (όπως π.χ. η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία) ή την κυριαρχία του ανδρός επί της γυναικός, στα πλαίσια πατριαρχικών παραδόσεων, ατόπημα που ανιχνεύεται εξίσου στον Όμηρο, την Παλαιά Διαθήκη, ή ακόμα και στον Σαίξπηρ.

Τι είναι όμως στην πράξη η Πολιτική Ορθότητα;

Η Πολιτική Ορθότητα δρα επιλεκτικά, αποδομεί τους εχθρούς και αναδομεί τους φίλους τους «διαφορετικούς». Ένας τρόπος για να ορισθεί η μεθοδολογία της είναι οι μετατοπίσεις εννοιών.
π.χ., ο όρος "Χριστουγεννιάτικο δέντρο"(Christmas Tree), αποδίδεται με τον όρο "δέντρο των εορτών"(holyday tree) για να μην προσβληθούν, δήθεν, οι μουσουλμάνοι πολίτες.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Πολιτική Ορθότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 26 Απρ 2018, 13:56

ας μη ξεχνάμε και την άοκνη προσπάθεια των πολιτιστικών μαρξιστών και εβραιομπολσεβίκων για αυτό το επίτευγμα.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 11642
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Πολιτική Ορθότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 26 Απρ 2018, 14:02

Ούτε μία λέξη από το ποστ δεν είναι σωστή. Τον όρο τον εφύηραν οι πολέμιοι του, όχι οι υπερμαχοι, για να περιγράψουν το αυτονόητο: ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν διπλωματική γλώσσα για να μην προσβάλλουν κανένα πιθανό ψηφοφόρο.
Τα υπόλοιπα είναι αποκύημα μιας άρρωστης φαντασίας.
Don't cry because Rome is over. Smile because it happened.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Πολιτική Ορθότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 26 Απρ 2018, 14:10

Η πολιτική ορθότητα είναι η ευγένεια του 21ου αιώνα
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
akritas
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 10:18

Re: Πολιτική Ορθότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από akritas » 26 Απρ 2018, 18:27

Dwarven Blacksmith έγραψε:
26 Απρ 2018, 14:02
Ούτε μία λέξη από το ποστ δεν είναι σωστή. Τον όρο τον εφύηραν οι πολέμιοι του, όχι οι υπερμαχοι, για να περιγράψουν το αυτονόητο: ...................
Γιατί έγραψα κάτι διαφορετικό;
Μα ούτε 12 λέξεις δεν μπορείς να κατανοήσεις;
akritas έγραψε:
01 Απρ 2018, 13:37

................ ενώ ο όρος ΠΟ εφευρέθηκε από συντηρητικούς κριτικούς κατά του κινήματος ΠΟ.

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit
Δημοσιεύσεις: 8883
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:19

Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 07 Οκτ 2018, 02:26

Να μας εξηγησει καποιος τι σημαινει αυτη η φραση...Για μενα δεν εχει κανενα ουσιαστικο περιεχομενο..
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4547
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 08 Οκτ 2018, 11:45

Northern Spirit έγραψε:
07 Οκτ 2018, 02:26
Να μας εξηγησει καποιος τι σημαινει αυτη η φραση...Για μενα δεν εχει κανενα ουσιαστικο περιεχομενο..
Η φράση είναι πολύ παλιά και σήμαινε τη συμμόρφωση ως προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το κράτος και η κοινωνία όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους νόμους, τους θεσμούς και τους κανόνες. Έτσι ένας νομοταγής πολίτης έκανε μια political correct ζωή, ένας αναρχικός βομβιστής όχι. Μέχρι την εποχή του κομμουνισμού και αργότερα του φασισμού οι κρατικές αρχές και αξίες (ενδεχομένως και οι κοινωνικές) ήταν αυτό που θεωρούνταν ως σωστό (ορθό) ώστε κάποιος να συμμορφωθεί ως προς αυτές για να θεωρείται καλός πολίτης (κάτι δηλαδή σαν τη μπούρδα "Ο,τι νόμιμο=ηθικό"). Όμως μετά την εμφάνιση της αριστεράς με τις διεκδικήσεις για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα, την κριτική στο κράτος, τις αμφισβητήσεις κλπ και ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα που άφησαν οι αυταρχικές κυβερνήσεις (και οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τη φράση) έγινε αντιληπτό πως η τυφλή υπακοή σε κρατικές αρχές και αξίες δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα για τη κοινωνία. Ένας νομοταγής πολίτης το καιρό του Ναζισμού έκανε περισσότερο κακό απ'οτι ένας νομοταγής πολίτης του σήμερα (Άντε να δούμε και πότε θα γίνει αντιληπτό και ότι, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό). Υπό αυτές τις επιρροές, διευρύνθηκε η έννοια πέρα από την αρχική της σημασία που παραμένει μέχρι σήμερα και από το 1975 και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται και ως κατηγορία απέναντι σε αυτούς που ασπάζονται τυφλά δογματικά αρχές και αξίες ως προς τις οποίες θέλουν να συμμορφωθούν, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες για όλους τους υπόλοιπους των πράξεων τους που θα καθοδηγούνται από αυτές τις αρχές, όπως για παράδειγμα ένας Ναζί πολίτης που θεωρούσε σωστό την Γερμανική πολεμική κυριαρχία όπως την είχε υιοθετήσει το κράτος του στη γνωστή φράση Deutchland uber Alles και ο οποίος θα εργαζόταν με ζήλο γι'αυτό το σκοπό ώστε να διακριθεί για την εντιμότητα τους ως πολίτης. Στο χώρο της αριστεράς αντίστοιχα χρησιμοποιήθηκαν ως κατηγορία από τους σοσιαλιστές για την δογματική υπακοή των κομμουνιστών σε κάποιες αρχές πάση θυσία και όπως στην πράξη αποδείχθηκε, για να τις διατηρήσουν προέβησαν και αυτοί σε κακές πράξεις έναντι υπολοίπων μέχρι και μεταξύ τους πλακώθηκαν. Τέλοσπαντων για να μην τα πολυλογώ ενώ ο politicall correct πολίτης ήταν μέχρι τώρα ο Εθνικόφρων κλπ διότι αυτές τις αρχές ασπαζόταν το κράτος και η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα κράτος και μια κοινωνία με πιο αριστερές αρχές συμβαίνει το ανάποδο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος paul25 την 08 Οκτ 2018, 11:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
σαυρα
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 08 Οκτ 2018, 10:04

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από σαυρα » 08 Οκτ 2018, 11:47

καρκινος του δυτικου πολιτισμου

Άβαταρ μέλους
panos291
Δημοσιεύσεις: 3417
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 19:36

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panos291 » 08 Οκτ 2018, 11:47

Το γκουγκλ ειναι φιλος σου.

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
Δημοσιεύσεις: 1642
Εγγραφή: 19 Σεπ 2018, 10:47

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 08 Οκτ 2018, 12:03

Παλιότερα που οι κοινωνίες είχαν πιο χαμηλή μόρφωση, ήταν πιο σκληρές και αυταρχικες, το να είσαι κάφρος , ρατσιστής, σεξιστης, να καταπιεζεις και να δέρνεις τα παιδιά σου και την γυναίκα σου, να ρίχνεις κλωτσιές στο σκυλί σου, να πετάς γατιά στα ποτάμια, ήταν κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό ως ένα σημείο.

Μετά μέσα από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και διαφόρων κινημάτων με φιλελεύθερα αιτήματα ενάντια στις διακρισεις από μαύρους, γκέι, μειονοτητες, νεους, μεταναστες, φιλοζωους, οικολογους κλπ, καπου αυτος ο λογος εγινε.αποδεκτος κι απο την εξουσια και να πετας καφριλες και λαϊκές τάχα μου τσουβαλιαστικες καφενειακες παπαρες, ηταν κάτι που θεωρούταν μη αποδεκτό για τον Δημόσιο λόγο και δεχόταν κριτική.

Τώρα που ο φιλελευθερισμός από οικονομικό πεδίο πλέει τα λοίσθια, διαφορα νεοσυντηρητικα κινηματα πρεπει να βρουν ενα πεδιο αντιπαραθεσης αφου από οικονομικής πλευράς αποδέχονται όλη την καπιταλιστική λογική στις χειρότερες τις εκφανσεις, βρίσκουν τάχα μου κάποια δικτατορία του πολιτικαλ κορεκτ και θέλουν να μας πείσουν το να συμπεριφέρεσαι σαν πίθηκος και να λες μαλακιες αποτελεί κάποιου είδους εξέγερση.Βεβαια οταν πεφτουν οι ιδιοι θυματα μη πολιτικαλ κορεκτ ρητορικής, πχ οπως του τεμπελχανα ελληναρα, τσαντιζονται και μιλανε για ανθελληνες.

Σε γενικες γραμμές το να είσαι πολιτικά ορθός σημαίνει πως παραμένεις πολιτισμένος. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί αγωνιστές της πολιτικής ορθότητας επειδή είτε δεν έχουν την δυναμική είτε δε θέλουν να τα βάλουν συνολικά με το καπιταλιστικό συστημα, ασχολούνται με αυτα μόνο και με ριζοσπαστικό τάχα μου χαρακτήρα για να πουλάνε μούρη επαναστατη, με αποτέλεσμα να λένε με την σειρά τους τραβηγμένες μαλακιες που καταλήγει σε φαύλο κύκλο.

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 9232
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 08 Οκτ 2018, 12:20

Northern Spirit έγραψε:
07 Οκτ 2018, 02:26
Να μας εξηγησει καποιος τι σημαινει αυτη η φραση...Για μενα δεν εχει κανενα ουσιαστικο περιεχομενο..
Political correctness (PC)


Political correctness (PC), term used to refer to language that seems intended to give the least amount of offense, especially when describing groups identified by external markers such as race, gender, culture, or sexual orientation. The concept has been discussed, disputed, criticized, and satirized by commentators from across the political spectrum. The term has often been used derisively to ridicule the notion that altering language usage can change the public’s perceptions and beliefs as well as influence outcomes.

The term first appeared in Marxist-Leninist vocabulary following the Russian Revolution of 1917. At that time it was used to describe adherence to the policies and principles of the Communist Party of the Soviet Union (that is, the party line). During the late 1970s and early 1980s the term began to be used wittily by liberal politicians[...]

https://www.britannica.com/topic/political-correctness

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit
Δημοσιεύσεις: 8883
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:19

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 08 Οκτ 2018, 12:48

κομμουνια δηλαδη οι ακροδεξιοι που μιλανε για πολιτικη ορθοτητα...
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit
Δημοσιεύσεις: 8883
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 22:19

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 08 Οκτ 2018, 12:51

paul25 έγραψε:
08 Οκτ 2018, 11:45
Northern Spirit έγραψε:
07 Οκτ 2018, 02:26
Να μας εξηγησει καποιος τι σημαινει αυτη η φραση...Για μενα δεν εχει κανενα ουσιαστικο περιεχομενο..
Η φράση είναι πολύ παλιά και σήμαινε τη συμμόρφωση ως προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το κράτος και η κοινωνία όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους νόμους, τους θεσμούς και τους κανόνες. Έτσι ένας νομοταγής πολίτης έκανε μια political correct ζωή, ένας αναρχικός βομβιστής όχι. Μέχρι την εποχή του κομμουνισμού και αργότερα του φασισμού οι κρατικές αρχές και αξίες (ενδεχομένως και οι κοινωνικές) ήταν αυτό που θεωρούνταν ως σωστό (ορθό) ώστε κάποιος να συμμορφωθεί ως προς αυτές για να θεωρείται καλός πολίτης (κάτι δηλαδή σαν τη μπούρδα "Ο,τι νόμιμο=ηθικό"). Όμως μετά την εμφάνιση της αριστεράς με τις διεκδικήσεις για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα, την κριτική στο κράτος, τις αμφισβητήσεις κλπ και ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα που άφησαν οι αυταρχικές κυβερνήσεις (και οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τη φράση) έγινε αντιληπτό πως η τυφλή υπακοή σε κρατικές αρχές και αξίες δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα για τη κοινωνία. Ένας νομοταγής πολίτης το καιρό του Ναζισμού έκανε περισσότερο κακό απ'οτι ένας νομοταγής πολίτης του σήμερα (Άντε να δούμε και πότε θα γίνει αντιληπτό και ότι, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό). Υπό αυτές τις επιρροές, διευρύνθηκε η έννοια πέρα από την αρχική της σημασία που παραμένει μέχρι σήμερα και από το 1975 και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται και ως κατηγορία απέναντι σε αυτούς που ασπάζονται τυφλά δογματικά αρχές και αξίες ως προς τις οποίες θέλουν να συμμορφωθούν, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες για όλους τους υπόλοιπους των πράξεων τους που θα καθοδηγούνται από αυτές τις αρχές, όπως για παράδειγμα ένας Ναζί πολίτης που θεωρούσε σωστό την Γερμανική πολεμική κυριαρχία όπως την είχε υιοθετήσει το κράτος του στη γνωστή φράση Deutchland uber Alles και ο οποίος θα εργαζόταν με ζήλο γι'αυτό το σκοπό ώστε να διακριθεί για την εντιμότητα τους ως πολίτης. Στο χώρο της αριστεράς αντίστοιχα χρησιμοποιήθηκαν ως κατηγορία από τους σοσιαλιστές για την δογματική υπακοή των κομμουνιστών σε κάποιες αρχές πάση θυσία και όπως στην πράξη αποδείχθηκε, για να τις διατηρήσουν προέβησαν και αυτοί σε κακές πράξεις έναντι υπολοίπων μέχρι και μεταξύ τους πλακώθηκαν. Τέλοσπαντων για να μην τα πολυλογώ ενώ ο politicall correct πολίτης ήταν μέχρι τώρα ο Εθνικόφρων κλπ διότι αυτές τις αρχές ασπαζόταν το κράτος και η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα κράτος και μια κοινωνία με πιο αριστερές αρχές συμβαίνει το ανάποδο.
το πολιτικα ορθο εχει διαφορα απο το κοινωνικα ορθο..."Πολιτικα ορθο" κανονικα δεν υφισταται ως εννοια διοτι δεν εχει καποιο περιεχομενο. Υπαρχει πχ ο νομοταγης πολιτης αυτος που υπακουει τους νομους....Αλλα πολιτικη ορθοτητα δεν υφισταται...
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 9232
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 08 Οκτ 2018, 12:51

Northern Spirit έγραψε:
08 Οκτ 2018, 12:48
κομμουνια δηλαδη οι ακροδεξιοι που μιλανε για πολιτικη ορθοτητα...
:roll:
Κομμούνια ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν τον όρο ως κάτι το "σωστό".

Αυτοί που ασκούνε κριτική στην επιβολή του, δεν το χρησιμοποιούν ως κάτι το "σωστό".

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 9232
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Πολιτικη ορθοτητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 08 Οκτ 2018, 12:52

Northern Spirit έγραψε:
08 Οκτ 2018, 12:51
paul25 έγραψε:
08 Οκτ 2018, 11:45
Northern Spirit έγραψε:
07 Οκτ 2018, 02:26
Να μας εξηγησει καποιος τι σημαινει αυτη η φραση...Για μενα δεν εχει κανενα ουσιαστικο περιεχομενο..
Η φράση είναι πολύ παλιά και σήμαινε τη συμμόρφωση ως προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει το κράτος και η κοινωνία όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους νόμους, τους θεσμούς και τους κανόνες. Έτσι ένας νομοταγής πολίτης έκανε μια political correct ζωή, ένας αναρχικός βομβιστής όχι. Μέχρι την εποχή του κομμουνισμού και αργότερα του φασισμού οι κρατικές αρχές και αξίες (ενδεχομένως και οι κοινωνικές) ήταν αυτό που θεωρούνταν ως σωστό (ορθό) ώστε κάποιος να συμμορφωθεί ως προς αυτές για να θεωρείται καλός πολίτης (κάτι δηλαδή σαν τη μπούρδα "Ο,τι νόμιμο=ηθικό"). Όμως μετά την εμφάνιση της αριστεράς με τις διεκδικήσεις για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα, την κριτική στο κράτος, τις αμφισβητήσεις κλπ και ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα που άφησαν οι αυταρχικές κυβερνήσεις (και οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τη φράση) έγινε αντιληπτό πως η τυφλή υπακοή σε κρατικές αρχές και αξίες δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα για τη κοινωνία. Ένας νομοταγής πολίτης το καιρό του Ναζισμού έκανε περισσότερο κακό απ'οτι ένας νομοταγής πολίτης του σήμερα (Άντε να δούμε και πότε θα γίνει αντιληπτό και ότι, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό). Υπό αυτές τις επιρροές, διευρύνθηκε η έννοια πέρα από την αρχική της σημασία που παραμένει μέχρι σήμερα και από το 1975 και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται και ως κατηγορία απέναντι σε αυτούς που ασπάζονται τυφλά δογματικά αρχές και αξίες ως προς τις οποίες θέλουν να συμμορφωθούν, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες για όλους τους υπόλοιπους των πράξεων τους που θα καθοδηγούνται από αυτές τις αρχές, όπως για παράδειγμα ένας Ναζί πολίτης που θεωρούσε σωστό την Γερμανική πολεμική κυριαρχία όπως την είχε υιοθετήσει το κράτος του στη γνωστή φράση Deutchland uber Alles και ο οποίος θα εργαζόταν με ζήλο γι'αυτό το σκοπό ώστε να διακριθεί για την εντιμότητα τους ως πολίτης. Στο χώρο της αριστεράς αντίστοιχα χρησιμοποιήθηκαν ως κατηγορία από τους σοσιαλιστές για την δογματική υπακοή των κομμουνιστών σε κάποιες αρχές πάση θυσία και όπως στην πράξη αποδείχθηκε, για να τις διατηρήσουν προέβησαν και αυτοί σε κακές πράξεις έναντι υπολοίπων μέχρι και μεταξύ τους πλακώθηκαν. Τέλοσπαντων για να μην τα πολυλογώ ενώ ο politicall correct πολίτης ήταν μέχρι τώρα ο Εθνικόφρων κλπ διότι αυτές τις αρχές ασπαζόταν το κράτος και η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα κράτος και μια κοινωνία με πιο αριστερές αρχές συμβαίνει το ανάποδο.
το πολιτικα ορθο εχει διαφορα απο το κοινωνικα ορθο..."Πολιτικα ορθο" κανονικα δεν υφισταται ως εννοια διοτι δεν εχει καποιο περιεχομενο. Υπαρχει πχ ο νομοταγης πολιτης αυτος που υπακουει τους νομους....Αλλα πολιτικη ορθοτητα δεν υφισταται...

Είναι όρος της πολιτικής αργκό. Όχι μόνο ως όρος προς επίκριση όπως εσφαλμένα νομίζεις αλλά και ως "θετικός" όρος απο τους συστημικούς.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών