Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ο σοσιαλισμός των μιλλένιαλ
Του Kristian Niemietz
Στις 28 Νοεμβρίου, το ΙΕΑ οργάνωσε μια συζήτηση με θέμα την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ανάδυση σήμερα του “Σοσιαλισμού των μιλλένιαλ”. Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ο Επικεφαλής Πολιτικής Οικονομίας του ΙΕΑ, Kristian Niemietz. Το άρθρο που ακολουθεί βασίζεται στην εισήγησή του.
Θυμάμαι ότι πριν δέκα χρόνια, κοντά στην 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, έκανα ξανά μια ομιλία για τον σοσιαλισμό, σε μια μικρότερη αίθουσα από τη σημερινή και με πολύ λίγη συμμετοχή ακροατών.
Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να γεμίσει μια αίθουσα που φιλοξενούσε μια εκδήλωση για τον σοσιαλισμό. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρό. Ο σοσιαλισμός θεωρούταν ένα θέμα του παρελθόντος. Ναι, όντως το 2009 όλοι έλεγαν ότι ο “καπιταλισμός καζίνο” είχε αποτύχει, ότι ο τραπεζικός κλάδος έπρεπε να χαλιναγωγηθεί, ότι η χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία έπρεπε να σταματήσει, και ούτω καθεξής. Όμως αυτό δεν είχε ακόμη οδηγήσει σε ένα νέο ενδιαφέρον για τον σοσιαλισμό. Το 2009 η κυρίαρχη άποψη ήταν αντικαπιταλιστική - αλλά όχι συγκεκριμένα σοσιαλιστική.
Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, χρειάζεται απλώς να βάλει κανείς τη λέξη “σοσιαλισμός” στον τίτλο μιας εκδήλωσης και οι αίθουσες γεμίζουν από μόνες τους. Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα της μόδας, και ακόμη και οι αντίπαλοί του οφείλουν να μιλούν γι’ αυτόν. Δεν έχουμε πλέον την επιλογή να τον αγνοούμε.
Ποια είναι λοιπόν τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα διδάγματα από την εμπειρία της Ανατολικής Γερμανίας και του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που οι σημερινοί Μιλλένιαλ Σοσιαλιστές αρνούνται να πάρουν;
Σοσιαλισμός: ένα οικονομικό πείραμα
Πρώτα απ’ όλα, η διχοτόμηση της Γερμανίας ήταν ένα γιγαντιαίο οικονομικό πείραμα. Αν ήθελε κανείς να δοκιμάσει τα αποτελέσματα ενός οικονομικού συστήματος, αυτός ήταν ο ιδανικός τρόπος να το κάνει: να χωρίσει μια χώρα στα δύο, να εφαρμόσει ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών στο ένα μέρος και ένα διαφορετικό σύνολο οικονομικών πολιτικών στο άλλο. Και μετά από 40 χρόνια, να ελέγξει και να συγκρίνει τα αποτελέσματα.
Σ’ αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Την εποχή της επανένωσης, η Δυτική Γερμανία ήταν τρεις φορές πλουσιότερη από την Ανατολική, με όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα κολοσσιαία διαφορά, αν αναλογιστούμε ότι η διχοτόμηση κράτησε μόνο 40 χρόνια.
Αν το χάσμα ήταν της τάξης του 20%, 30% ή 40% θα είχα μεγαλύτερη υπομονή με τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι η Ανατολική Γερμανία απλώς δεν εφάρμοσε σωστά τον σοσιαλισμό και ότι η “δική τους” εκδοχή θα είναι καλύτερη. Αν όμως μιλάμε για ένα χάσμα αυτού του μεγέθους, δεν μπορούμε απλώς να το βάλουμε στην άκρη και να πούμε “Α, δεν θέλω αυτό το είδος του σοσιαλισμού! Θέλω έναν καλό και χουχουλιάρικο σοσιαλισμό! Θέλω δημοκρατικό σοσιαλισμό!” Τι σχέση έχει αυτό μ’ αυτό που μιλάμε; Η κακή οικονομική επίδοση της Ανατολικής Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για δημοκρατία. Οφείλεται εξ ολοκλήρου στο ότι ήταν μια σοσιαλιστική οικονομία.
Σοσιαλισμός: ένα πολιτικό πείραμα
Δεύτερον, η Ανατολική Γερμανία ήταν και ένα γιγαντιαίο πολιτικό πείραμα. Την εποχή που ιδρύθηκε η Ανατολική Γερμανία, πολλοί δυτικοί διανοούμενοι απομαγεύονταν από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά δεν έφταναν στο σημείο να εγκαταλείψουν τον σοσιαλισμό. Αναζητούσαν λοιπόν λόγους για να πείσουν τους εαυτούς τους ότι ο σοβιετικός σοσιαλισμός ήταν απλώς ένα ανώμαλο παράδειγμα.
Για να το κάνουν αυτό, απέδιδαν τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχικές της συνθήκες. Είπαν ότι η Σοβιετική Ένωση καταδεικνύει απλώς ότι δεν μπορείς να οικοδομήσεις έναν σωστό, δημοκρατικό σοσιαλισμό σε μια χώρα αγράμματων γεωργών. Χρειάζεσαι τις σωστές συνθήκες: μια έντονα ανεπτυγμένη οικονομία, μια έντονα πεπαιδευμένη εργατική τάξη με αρκετή εμπειρία στην δημοκρατική αυτοοργάνωση.
Η Ανατολική Γερμανία λοιπόν τα είχε όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα. Κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις. Και δείτε πόσο λίγη διαφορά έκανε αυτό στο τέλος. Αποδείχθηκε ότι το να ρίχνουμε την ευθύνη στις αρχικές συνθήκες είναι ένας άκυρος αντιπερισπασμός.
Ο σοβιετικός και ο μιλλένιαλ σοσιαλισμός
Βεβαίως, ένας μιλλένιαλ σοσιαλιστής δεν θα αποδεχθεί ότι η εμπειρία του Ανατολικού Μπλοκ μας λέει το οτιδήποτε για τον σοσιαλισμό. Θα πει αντιθέτως: “Όχι, δεν καταλαβαίνεις. Αυτό που συνέβη στο Ανατολικό Μπλοκ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήθελε ο Μαρξ και ο Ένγκελς. Πού είπε ποτέ ο Μαρξ ‘Χτίστε ένα τείχος και πυροβολάτε όποιον προσπαθήσει να δραπετεύσει’; Πού υποστήριξε ποτέ ο Μαρξ μια μυστική αστυνομία όπως η Στάζι που κατασκόπευε το ένα τρίτο του πληθυσμού; Δείξε μου το απόσπασμα στον Μαρξ ή τον Ένγκελς που υποστηρίζουν τα γκούλαγκ ή τις μαζικές εκτελέσεις. Πουθενά δεν το κάνουν. Πώς μπορείς να τους κατηγορείς για όσα έκαναν κάποιοι στο όνομά τους; Κατηγορείς άραγε και τον Καθολικό σου γείτονα για την Ιερά Εξέταση ή τις σταυροφορίες;”.
Αυτό σε πρώτη ακρόαση ακούγεται πειστικό. Αλλά είναι μια ανοησία.
Φυσικά ο Μαρξ ποτέ δεν υποστήριξε συγκεκριμένα τον σοβιετικού τύπου ολοκληρωτισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι άσχετος μ’ αυτόν. Ο Μαρξ απλώς δεν προέβλεψε τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν τα σοσιαλιστικά εγχειρήματα. Δεν προέβλεψε τις δυσκολίες που συνεπαγόταν η εφαρμογή των ιδεών του σε συνθήκες του πραγματικού κόσμου. Και ήταν αυτές οι δυσκολίες που προκάλεσαν τις ολοκληρωτικές απαντήσεις.
Αναλογιστείτε το Τείχος του Βερολίνου. Υποστήριξε ποτέ ο Μαρξ κάτι τέτοιο; Φυσικά όχι. Αλλά πάλι, απλώς δεν διείδε την πιθανότητα μιας μαζικής εξόδου εργατών από ένα “κράτος των εργατών”. Αυτό υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να συμβεί. Στη μαρξιστική θεωρία ο σοσιαλισμός υποτίθεται πως είναι ένα ποιοτικώς υψηλότερο στάδιο εξέλιξης από τον καπιταλισμό, όπως ακριβώς και ο καπιταλισμός είναι ένα βήμα πάνω από τον φεουδαλισμό. Αν ισχύει αυτό, τότε δεν μπορεί να υπάρχει εθελούσια μετανάστευση από μια σοσιαλιστική κοινωνία σε μια καπιταλιστική. Γιατί να θέλει κανείς εθελουσίως να μεταναστεύσει από ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης σε ένα χαμηλότερο; Μετανάστευαν μήπως οι άνθρωποι από τις καπιταλιστικές κοινωνίες στις φεουδαλικές; Μήπως οι απελεύθεροι σκλάβοι μετανάστευαν σε κοινωνίες που ακόμη είχαν δουλεία; Προφανώς όχι.
Αν βάλει κανείς στην άκρη, ή δεν προβλέψει, τις όποιες δυσκολίες, τότε είναι πολύ εύκολο να μιλήσει για τον σοσιαλισμό χωρίς να προτείνει ολοκληρωτικά μέρα. Αν απλώς υποθέσω ότι στον “δικό μου” ιδεατό τύπο κοινωνίας κανείς δεν θα διαπράττει εγκλήματα, τότε μπορώ πολύ εύκολα να περιγράψω μια κοινωνία χωρίς αστυνομική δύναμη, χωρίς ποινικό κώδικα και χωρίς σωφρονιστικό σύστημα. Φανταστείτε τώρα ότι κάποιος προσπαθεί να εφαρμόσει τις ιδέες μου, και στην πορεία ανακαλύπτει ότι κάποιοι άνθρωποι διαπράττουν εγκλήματα, και ότι χρειάζεται η αστυνομία, οι νόμοι και οι φυλακές. Θα λέγατε τότε ότι αυτός “διέστρεψε” τις ιδέες μου; Δεν θα ήταν υπερβολικό να πείτε “Μα ο Νίμιτς ποτέ δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο! Ο Νίμιτς μίλησε συγκεκριμένα για μια κοινωνία χωρίς φυλακές και χωρίς αστυνομία!”.
Οι σοσιαλιστές ποτέ δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένα μεθόδους ολοκληρωτισμού πριν αποκτήσουν την εξουσία. Όταν όμως την αποκτήσουν, μαθαίνουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ο σοσιαλισμός (και χρησιμοποιώ το “λειτουργήσει” με την ευρύτατη δυνατή έννοια εδώ). Ούτε ο Λένιν υποστήριζε ένα σύστημα σαν της Σοβιετικής Ένωσης πριν ο ίδιος εγκαθιδρύσει τη Σοβιετική Ένωση. Λίγο πριν κατακτήσει την εξουσία, ο Λένιν έγραψε ένα βιβλίο όπου εξηγούσε γιατί το μελλοντικό σοβιετικό κράτος δεν θα χρειαζόταν να είναι καταπιεστικό, και γιατί δεν θα χρειαζόταν να κάνει ιδιαίτερα πολλά πράγματα. Έγραφε ότι θα χρειαζόταν μόνο ένα πολύ στοιχειώδες κράτος, με λίγους λογιστές και λίγους διοικητικούς. Κατά τα άλλα, θα λειτουργούσε από μόνο του. Οι εργάτες και οι αγρότες θα αναλάμβαναν τα ηνία, και θα έτρεχαν το κράτος.
Όταν κατέκτησε την εξουσία έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν μπορείς απλά να καταργήσεις την ιδιωτική ιδιοκτησία και τους μηχανισμούς της αγοράς και να ελπίζεις ότι οι μυθολογικές αφαιρέσεις που ονομάζεις “εργατική τάξη” και “αγροτική τάξη” θα ζωντανέψουν μαγικά και θα βάλουν τάξη στα πάντα. Κάποιες δεκαετίες μετά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενότητας (SED) της Ανατολικής Γερμανίας χρειάστηκε να μάθει τα ίδια μαθήματα από την αρχή, όπως συνέβη και με τους συντρόφους τους σε άλλα μέρη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και ίσως μια μέρα, οι σημερινοί τρέντι Μιλλένιαλ Σοσιαλιστές να χρειαστεί να μάθουν κι αυτοί αυτά μαθήματα.
https://www.liberal.gr/think-tanks/i-pt ... ial/277910
Ο σοσιαλισμός των millennials
Ο σοσιαλισμός των millennials
Στο παρακάτω άρθρο δίνονται απαντήσεις στο επιχείρημα των κομμουνιστών που λένε ότι στις αποτυχημένες σοσιαλιστικές χώρες δεν εφαρμόστηκαν πραγματικά οι ιδέες του Μαρξ και του Ένγκελς.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γάταρος την 25 Δεκ 2019, 18:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η αλήθεια είναι μίσος γι' αυτούς που μισούν την αλήθεια.
- wooded glade
- Δημοσιεύσεις: 29284
- Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Ο σοσιαλισμός στην αρχή ήταν ένα πράγμα, αδελφές και παλληκάρια.
Οι δυτικοί κάποια στιγμή στα 1919-20 την είδαν ότι έπεφτε πολύ βούρδουλας από τους ορίτζιναλ -που είχαν ήδη κατακτήσει τη Μόσχα- και είπαν να το διαφοροποιήσουν, διατηρώντας όμως την ταμπέλα.
Στη συνέχεια αυτοί οι σοσιαλισταί ότι το ωφέλιμο έκαναν, το έκαναν σαν φιλελεύθερες κυβερνήσεις που σεβόταν και την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ατομική ιδιοκτησία και τις ελεύθερες εκλογές χωρίς δέντρα και όλα.
Κανονικά έπρεπε να σβήσει και ο όρος εξ ολοκλήρου και να μην γίνεται χρήση από δημοκρατικά κόμματα. Στην πραγματικότητα και την δωρεάν υγεία και την δωρεάν παιδεία τα επηγγέλοντο οι φιλελεύθεροι πολύ πριν γίνει η revolucion d' Octobre.
Στην Ελλάδα σοσιαλισμός σαν αυτόνομη ιδεολογία ξεχωριστή από την κομμουνιστική ή την συνοδοιποριακή πρακτικά δεν υπήρχε πριν τον Άντριους Παπάντριους, 45 χρόνια μετά την revolucion δηλαδή και την διαίρεση του σοσιαλισμού σε ανατολικό και δυτικό. Αλλά επειδή ήταν ο Άντριου τα κατάφερε και δημιούργησε το "δυνωμένο-ενατό".
Οι δυτικοί κάποια στιγμή στα 1919-20 την είδαν ότι έπεφτε πολύ βούρδουλας από τους ορίτζιναλ -που είχαν ήδη κατακτήσει τη Μόσχα- και είπαν να το διαφοροποιήσουν, διατηρώντας όμως την ταμπέλα.
Στη συνέχεια αυτοί οι σοσιαλισταί ότι το ωφέλιμο έκαναν, το έκαναν σαν φιλελεύθερες κυβερνήσεις που σεβόταν και την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ατομική ιδιοκτησία και τις ελεύθερες εκλογές χωρίς δέντρα και όλα.
Κανονικά έπρεπε να σβήσει και ο όρος εξ ολοκλήρου και να μην γίνεται χρήση από δημοκρατικά κόμματα. Στην πραγματικότητα και την δωρεάν υγεία και την δωρεάν παιδεία τα επηγγέλοντο οι φιλελεύθεροι πολύ πριν γίνει η revolucion d' Octobre.
Στην Ελλάδα σοσιαλισμός σαν αυτόνομη ιδεολογία ξεχωριστή από την κομμουνιστική ή την συνοδοιποριακή πρακτικά δεν υπήρχε πριν τον Άντριους Παπάντριους, 45 χρόνια μετά την revolucion δηλαδή και την διαίρεση του σοσιαλισμού σε ανατολικό και δυτικό. Αλλά επειδή ήταν ο Άντριου τα κατάφερε και δημιούργησε το "δυνωμένο-ενατό".
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Καταρχήν τι παίζει με τους μιλενιαλσ και τον σοσιαλισμό; Απαντά το κείμενο όντως στην κομμουνιστική εκδοχή του μαρξιστικού σοσιαλισμού που εφαρμόστηκε κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Γενικά γιατί πρέπει εξαιτίας αυτού να αρνηθούμε πράγματα όπως η δημόσια υγεία, ασφάλεια, πρόνοια, εκπαίδευση,(για τους εθνικά πολίτες) το κράτος να έχει σε επιλεγμένους τομείς επιχειρήσεις, με ατομική ιδιοκτησία και επιχειρηματικότητα. Ελεγχόμενη βέβαια όχι το "δικαίωμα" του εμπόρου να πουλάει ότι σαπίλα θέλει, τζόγο, πουτάνες, να απασχολεί αλλοδαπούς κοκ. Το κυριότερο εθνικοκοινωνικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή το λαθρομεταναστευτικό σίγουρα δεν μπορεί να το λύσει η ελεύθερη αγορά.
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra
- Eθνικοκοινωνιστης
- Δημοσιεύσεις: 46571
- Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
ολοι οι μιλενιαλς ειναι κοινωνιστεςDorian έγραψε: ↑25 Δεκ 2019, 18:00Καταρχήν τι παίζει με τους μιλενιαλσ και τον σοσιαλισμό; Απαντά το κείμενο όντως στην κομμουνιστική εκδοχή του μαρξιστικού σοσιαλισμού που εφαρμόστηκε κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Γενικά γιατί πρέπει εξαιτίας αυτού να αρνηθούμε πράγματα όπως η δημόσια υγεία, ασφάλεια, πρόνοια, εκπαίδευση,(για τους εθνικά πολίτες) το κράτος να έχει σε επιλεγμένους τομείς επιχειρήσεις, με ατομική ιδιοκτησία και επιχειρηματικότητα. Ελεγχόμενη βέβαια όχι το "δικαίωμα" του εμπόρου να πουλάει ότι σαπίλα θέλει, τζόγο, πουτάνες, να απασχολεί αλλοδαπούς κοκ. Το κυριότερο εθνικοκοινωνικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή το λαθρομεταναστευτικό σίγουρα δεν μπορεί να το λύσει η ελεύθερη αγορά.
θα κυριαρχησουμε

"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"
Αλαιν ντε Μπενουα
Αλαιν ντε Μπενουα
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Το ότι ο Σοσιαλισμός δεν ειναι ρεαλιστικό σύστημα και δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ο καπιταλισμός είναι τέλειος και δεν έχει προβλήματα.
Είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα του καπιταλισμού που σπρώχνουν τον κόσμο προς τον σοσιαλισμό.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δυτικοί μιλλενιαλς μιλάνε για σοσιαλισμό, δεν μιλάνε για σοβιέτ, μιλάνε για σοσιαλδημοκρατία. Ειδικά στην Αμερική.
Είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα του καπιταλισμού που σπρώχνουν τον κόσμο προς τον σοσιαλισμό.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δυτικοί μιλλενιαλς μιλάνε για σοσιαλισμό, δεν μιλάνε για σοβιέτ, μιλάνε για σοσιαλδημοκρατία. Ειδικά στην Αμερική.
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
η γενιά που μεγάλωσε με βραβεία για τον πρώτο και για τον τελευταίο, η γενιά που στα 30 μένει ακόμα με τη μαμά τους, είναι σοσιαλιστές

δεν είναι καλή ιδέα να κυριαρχήσετε φαμ

Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Καποια στιγμη ο νηματοθετης πρεπει να κανει και την αυτοκριτικη του γιατι ο καπιταλισμος δεν δουλεψε για εκεινον.
Πως νοιωθει που με τα καπιταλιστικα κριτηρια κρινεται ως αποτυχημενος .
Πως νοιωθει που με τα καπιταλιστικα κριτηρια κρινεται ως αποτυχημενος .

Hang on sloopy 

- Eθνικοκοινωνιστης
- Δημοσιεύσεις: 46571
- Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
οι φιλελεδες του λιμπεραλ να μας πουν πως λαμβανει χωρα η παραδοσιοκρατια και ο συντηρητισμος που εκπροσωπουν σε μια φιλελελευθερη κοινωνικη πραγματικοτητα αφου αντιστρατευονται την κοινωνικη πλατφορμα των σοσιαλιστων
οσοι δηλωνουν φιλελεδες στα της οικονομιας και συντηρητικοι στα κοινωνικα σαν τα τσιρακια του μαρινακη απλα κοροιδευουν τον εαυτο τους
οσοι δηλωνουν φιλελεδες στα της οικονομιας και συντηρητικοι στα κοινωνικα σαν τα τσιρακια του μαρινακη απλα κοροιδευουν τον εαυτο τους

"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"
Αλαιν ντε Μπενουα
Αλαιν ντε Μπενουα
- wooded glade
- Δημοσιεύσεις: 29284
- Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Καλά είναι και η δωρεάν παιδεία ένα επίτευγμα αλλά είναι και λίγο της πλάκας ιστορίας.
Όταν ιδρύθηκε η δωρεάν παιδεία το 1964, επί Παπανδρέου-Παπανούτσου, η οδός Ακαδημίας εξακολουθούσε να είναι γεμάτη κάθε μέρα από μαθητές που πήγαιναν στα φροντιστήρια ή δεν συνέχισε ;
Διαφορετικά στα ΑΕΙ δεν έμπαινες ούτε ουρανοκατέβατος βέβαια. Ακόμα, ποιό παιδί εκτός από αυτά του κολλεγίου και της σχολής Μωραϊτη, έχει περάσει εξετάσεις να γίνει δεκτό στο Καίμπριτζ σαν undergraduate ; Στα άλλα μπορεί, μετά και από κάποια φροντιστηριακή προεκγύμναση, αλλά Cambridge-Oxford αποκλείεται των αποκλειότων.
Μιλάμε βέβαια για τις πιθανότητες που έχει κανείς να προχωρήσει στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Αν μιλάμε για μαθήματα εκμάθησης τρακτέρ, τότε δεν υπάρχει θέμα ούτως ή άλλως.
Το σωστό σύνθημα θα ήταν λοιπόν η "παιδεία με λογικό κόστος" και όχι η "δωρεάν".
Όλα αυτά βέβαια ήταν εξαγγελίες των φιλελευθέρων και δεν έχουν σχέση με τον σοσιαλισμό της άλφας ή βήτας μορφής.
Ο σοσιαλισμός της βήτας μορφής ξέκοψε βέβαια από τα κουμούνια μετά το 20, αλλά μόνο σαν αντίγραφο του φιλελευθερισμού πέτυχε όπου πέτυχε.
Ο νεο-φιλελευθερισμός είναι βέβαια κάτι άλλο. Αυτό δεν υπάρχει καν στην πραγματικότητα. Το 81-82 πριν ή μετά το "Falkland election" δε θυμάμαι ακριβώς πήγαν στην σιδηρά κυρία οι διαφημιστές του κόμματος και της είπαν "κυρία-κυρία καλά τα πάμε, αλλά μας λένε μονεταριστές από δω και δόστου μονεταριστές από κει, να βγάλουμε το νεο-φιλελεύθεροι σκεφτήκαμε". Έτσι και έγινε, ήταν δε περεμπιπτόντως ή ίδια εταιρεία αυτή που έβγαλε αργότερα στην Ελλάδα το σποτάκι με τον Λαλιώτη να μετασχηματίζονται τα ρούχα που φόραγε σε πέτσινο της 17 Νοέμβρη.
Χρήση της ιδέας του φιλελευθερισμού σε περιβάλλον γκροτέσκ έγινε και άλλες φορές. Επί 21st όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός ο Κόλλιας αλλά τα διαγγέλματα τα έβγαζε ο Παπαδόπουλος, μας είχε πει και το "κύριοι η Ελλάς της 21ης Απριλίου είναι εν φιλελεύθερον οικονομικά καθεστώς".
Όλα αυτά είναι ψευδή όμως.
Ο φιλελευθερισμός είναι στην πραγματικότητα η αντίπερα όχθη των Τόρυς-κοφβεφέδων, οι οποίοι βασικά λένε ότι μόνο τα ΓουϊλλιαμΡηςμογκάκια είναι παιδιά ενώ τα άλλα τα άφησαν οι τσιγγάνοι.
Αλλά είναι βέβαια και τα ανεκδιήγητα κουμούνια, τα οποία καλώς εχόντων θα υπήρχαν μόνο για να γελάμε στις επιθεωρήσεις, αλλά δυστυχώς έχουν αποδειχθεί κίνδυνος-θάνατος.
Όταν ιδρύθηκε η δωρεάν παιδεία το 1964, επί Παπανδρέου-Παπανούτσου, η οδός Ακαδημίας εξακολουθούσε να είναι γεμάτη κάθε μέρα από μαθητές που πήγαιναν στα φροντιστήρια ή δεν συνέχισε ;
Διαφορετικά στα ΑΕΙ δεν έμπαινες ούτε ουρανοκατέβατος βέβαια. Ακόμα, ποιό παιδί εκτός από αυτά του κολλεγίου και της σχολής Μωραϊτη, έχει περάσει εξετάσεις να γίνει δεκτό στο Καίμπριτζ σαν undergraduate ; Στα άλλα μπορεί, μετά και από κάποια φροντιστηριακή προεκγύμναση, αλλά Cambridge-Oxford αποκλείεται των αποκλειότων.
Μιλάμε βέβαια για τις πιθανότητες που έχει κανείς να προχωρήσει στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Αν μιλάμε για μαθήματα εκμάθησης τρακτέρ, τότε δεν υπάρχει θέμα ούτως ή άλλως.
Το σωστό σύνθημα θα ήταν λοιπόν η "παιδεία με λογικό κόστος" και όχι η "δωρεάν".
Όλα αυτά βέβαια ήταν εξαγγελίες των φιλελευθέρων και δεν έχουν σχέση με τον σοσιαλισμό της άλφας ή βήτας μορφής.
Ο σοσιαλισμός της βήτας μορφής ξέκοψε βέβαια από τα κουμούνια μετά το 20, αλλά μόνο σαν αντίγραφο του φιλελευθερισμού πέτυχε όπου πέτυχε.
Ο νεο-φιλελευθερισμός είναι βέβαια κάτι άλλο. Αυτό δεν υπάρχει καν στην πραγματικότητα. Το 81-82 πριν ή μετά το "Falkland election" δε θυμάμαι ακριβώς πήγαν στην σιδηρά κυρία οι διαφημιστές του κόμματος και της είπαν "κυρία-κυρία καλά τα πάμε, αλλά μας λένε μονεταριστές από δω και δόστου μονεταριστές από κει, να βγάλουμε το νεο-φιλελεύθεροι σκεφτήκαμε". Έτσι και έγινε, ήταν δε περεμπιπτόντως ή ίδια εταιρεία αυτή που έβγαλε αργότερα στην Ελλάδα το σποτάκι με τον Λαλιώτη να μετασχηματίζονται τα ρούχα που φόραγε σε πέτσινο της 17 Νοέμβρη.
Χρήση της ιδέας του φιλελευθερισμού σε περιβάλλον γκροτέσκ έγινε και άλλες φορές. Επί 21st όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός ο Κόλλιας αλλά τα διαγγέλματα τα έβγαζε ο Παπαδόπουλος, μας είχε πει και το "κύριοι η Ελλάς της 21ης Απριλίου είναι εν φιλελεύθερον οικονομικά καθεστώς".
Όλα αυτά είναι ψευδή όμως.
Ο φιλελευθερισμός είναι στην πραγματικότητα η αντίπερα όχθη των Τόρυς-κοφβεφέδων, οι οποίοι βασικά λένε ότι μόνο τα ΓουϊλλιαμΡηςμογκάκια είναι παιδιά ενώ τα άλλα τα άφησαν οι τσιγγάνοι.
Αλλά είναι βέβαια και τα ανεκδιήγητα κουμούνια, τα οποία καλώς εχόντων θα υπήρχαν μόνο για να γελάμε στις επιθεωρήσεις, αλλά δυστυχώς έχουν αποδειχθεί κίνδυνος-θάνατος.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Αν όχι αποκλειστικά από τη φαντασία σου, τότε από πού αλλού προκύπτει ότι ο καπιταλισμός δεν δουλεύει για εμένα; Οι αποτυχημένοι έλκονται από το κομμουνιστικό σύστημα επειδή οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν πλούτο και ονειρεύονται να κλέψουν τον πλούτο των άλλων.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γάταρος την 26 Δεκ 2019, 16:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η αλήθεια είναι μίσος γι' αυτούς που μισούν την αλήθεια.
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Άρα λες ότι ο σοσιαλισμός των millenials στην πραγματικότητα είναι άγνοια για τον σοσιαλισμό, διαφορετικά αν κάποιος δεν είναι μαζοχιστής, δεν έχει νόημα να υποστηρίζει ένα σύστημα το οποίο είναι χειρότερο από αυτό στο οποίο ζει.axilmar έγραψε: ↑26 Δεκ 2019, 11:24Το ότι ο Σοσιαλισμός δεν ειναι ρεαλιστικό σύστημα και δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ο καπιταλισμός είναι τέλειος και δεν έχει προβλήματα.
Είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα του καπιταλισμού που σπρώχνουν τον κόσμο προς τον σοσιαλισμό.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δυτικοί μιλλενιαλς μιλάνε για σοσιαλισμό, δεν μιλάνε για σοβιέτ, μιλάνε για σοσιαλδημοκρατία. Ειδικά στην Αμερική.
Η αλήθεια είναι μίσος γι' αυτούς που μισούν την αλήθεια.
Re: Ο σοσιαλισμός των millennials
Ακριβως. Οχι μονο ειναι αγνοια για τον Σοσιαλισμο, ειναι αγνοια για την ανθρωπινη υποσταση.Γάταρος έγραψε: ↑26 Δεκ 2019, 16:45Άρα λες ότι ο σοσιαλισμός των millenials στην πραγματικότητα είναι άγνοια για τον σοσιαλισμό, διαφορετικά αν κάποιος δεν είναι μαζοχιστής, δεν έχει νόημα να υποστηρίζει ένα σύστημα το οποίο είναι χειρότερο από αυτό στο οποίο ζει.axilmar έγραψε: ↑26 Δεκ 2019, 11:24Το ότι ο Σοσιαλισμός δεν ειναι ρεαλιστικό σύστημα και δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ο καπιταλισμός είναι τέλειος και δεν έχει προβλήματα.
Είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα του καπιταλισμού που σπρώχνουν τον κόσμο προς τον σοσιαλισμό.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δυτικοί μιλλενιαλς μιλάνε για σοσιαλισμό, δεν μιλάνε για σοβιέτ, μιλάνε για σοσιαλδημοκρατία. Ειδικά στην Αμερική.
Και αυτο ειναι πολυ λογικο εαν λαβει κανεις υποψην του το ποσο καλα περνανε οι μιλενιαλς σε σχεση με προηγουμενες γενιες που γνωρισαν πολεμους και πραγματικη φτωχεια και δυστυχια. Οταν ειναι κανεις τοσο μοσχοαναθρεμμενος και καλομαθημενος,λογικο ειναι να μην καταλαβαινει τι καλο εχει στα χερια του.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Επιτέλους! Δικαίωση για τους millennials (έστω και από έναν Xer)
από Parrot » 26 Δεκ 2023, 17:49 » σε Life style - 1 Απαντήσεις
- 484 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από AlienWay
15 Ιαν 2024, 12:45
-
-
-
Νέα δημοσίευση Από τον Λένιν στον Μάο: Πώς ο σοσιαλισμός καταστρέφει τα δικαιώματα του ανθρώπου
από Unique » 31 Δεκ 2024, 07:25 » σε Εσωτερική Πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 225 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Dwarven Blacksmith
31 Δεκ 2024, 13:06
-
-
-
Νέα δημοσίευση Γιατί ο σοσιαλισμός αποτυγχάνει πάντα στην πράξη
από Unique » 31 Δεκ 2024, 07:20 » σε Εσωτερική Πολιτική - 18 Απαντήσεις
- 526 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αρίστος
31 Δεκ 2024, 13:11
-
-
-
Νέα δημοσίευση Γιατί απέτυχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός να εξαφανίσει τον εθνικισμό;
από taxalata xalasa » 04 Ιουν 2023, 19:43 » σε Διεθνής πολιτική - 2 Απαντήσεις
- 340 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
10 Ιουν 2023, 19:55
-