Αndrei Tarkovsky, Σμιλεύοντας τον Χρόνο

Φιλοσοφία πολιτικής
Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 18 Οκτ 2018, 02:47

Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη δεν έχει πατρίδα. Εγώ διαφωνώ. Όπως γράφει και ο Α. Χέρτσεν στο έργο του "Το παρελθόν και οι σκέψεις μου": O ποιητής είναι πάντοτε εθνικός στα γνήσια έργα του. Ό, τι κι αν είναι ο στόχος και η ιδέα του, θα εκφράζει πάντοτε, θέλοντας και μη, κάποιο στοιχείο του εθνικού του χαρακτήρα. Θα τον εκφράζει πιο βαθιά και πιο ζωντανά ακόμη και απ΄ότι η ίδια η εθνική ιστορία".
Εγώ είμαι κομμάτι του λαού μου. Ακόμη και τώρα στη δύση παραμένω τέκνο του τόπου μου. Είμαι κομμάτι του κι ελπίζω ότι εκφράζω ιδέες που πηγάζουν βαθιά από τις πολιτιστικές και ιστορικές μας παραδόσεις.

...Η ελευθερία απαιτεί πλούσια εσωτερικά αποθέματα, υψηλό βαθμό αυτογνωσίας και συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου, συνεπώς απέναντι στους άλλους.Ελευθερία σημαίνει θυσία.
Σε όλες μου τις ταινίες απέδιδα μεγάλη σημασία σ΄ό,τι έχει σχέση με τις ρίζες μας: δεσμοί με το οικογενειακό σπίτι, την παιδική ηλικία, τον τόπο, τη γη. Π'αντοτε θεωρούσα σημαντικό να δείξω ότι εγώ προσωπικά ανήκω σε μια συγκεκριμένη παράδοση, παιδεία, κύκλο ανθρώπου, ιδέες. Για μένα έχουν μεγάλη σημασία οι παραδόσεις της ρωσικής παιδείας που κατάγονται από το έργο του Ντοστογιέφσκι.
Για αυτό τον λόγο γύρισα την ταινία "Νοσταλγία". Το θεώρησα σχεδόν πατριωτικό καθήκον.
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Tarkovsky
Phorum.gr user: Harry Haller's Records

Re: Αndrei Tarkovsky, Σμιλεύοντας τον Χρόνο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tarkovsky » 18 Οκτ 2018, 03:14

Sid Vicious έγραψε:
18 Οκτ 2018, 02:47

Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη δεν έχει πατρίδα. Εγώ διαφωνώ. Όπως γράφει και ο Α. Χέρτσεν στο έργο του "Το παρελθόν και οι σκέψεις μου": O ποιητής είναι πάντοτε εθνικός στα γνήσια έργα του. Ό, τι κι αν είναι ο στόχος και η ιδέα του, θα εκφράζει πάντοτε, θέλοντας και μη, κάποιο στοιχείο του εθνικού του χαρακτήρα. Θα τον εκφράζει πιο βαθιά και πιο ζωντανά ακόμη και απ΄ότι η ίδια η εθνική ιστορία".
Ήταν ο Κωστής Παλαμάς εθνικιστής; Σαφώς και ήταν!

από αυτό το θυμήθηκες; :lol:
SpoilerShow
Μπορώ να βάλω απόσπασμα από συνέντευξη του Τ. σχετικά με τη 2η παράγραφο ή έχεις σκοπό να αντιγράψεις κομμάτια ΜΟΝΟ από το βιβλίο; Εάν είναι πες να διαγράψω και το παρόν πόστ.
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 18 Οκτ 2018, 03:22

Χαχαχα όχι τυχαίο ήταν, απλά το διάβαζα τώρα. Είπα ένα βράδυ να μην βγω έξω και τι να κανω εκατσα να ψιλοδιαβασω λιγο. Αλλά τελικά θα βγω, έχει ωραία νύχτα, δεν μπορω να διαβαζω άλλο!
Βαλε, γιατι να μην βαλεις;
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
Tarkovsky
Phorum.gr user: Harry Haller's Records

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tarkovsky » 18 Οκτ 2018, 04:01

δεν ξέρω εάν αυτό που έχω στο νου (προ Επανάστασης ρώσικη λογοτεχνία μετά την Επανάσταση) πολυκολλάει εδώ - στη Φιλοσοφία Πολιτικής εννοώ

συνέχισε τον νήμα και βλέπουμε
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία πολιτικής”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών