Libre arbitre έγραψε: ↑27 Σεπ 2023, 10:35
Ξέρει κανείς κανένα τιπ για γρήγορη απόψυξη; Έχω 4 πίτσες, δύο σακουλάκια με τυροπιτάκια και αναγκαστικά πρέπει να τα ψήσω αλλιώς τα χάνω...
To ιδανικό θα ήτανε να τα ψήσεις και να τα φας.
Εναλλακτικά:
1. Αν θές να κάνεις απόψυξη στην κατάψυξη (υποθέτω το πιο συνηθισμένο): Κάνεις ένα μπόγο όλα μαζί τα περιεχόμενα της κατάψυξης, τα τυλίγεις σε εφημερίδες και μετά σε αλουμινόχαρτο, και τα βάζεις στον άλλο χώρο του ψυγείου, την συντήρηση. Σβήνεις την συσκευή τελείως (αν έχεις αμφιβολίες τράβα από την πρίζα). Αφήνεις την πόρτα της κατάψυξης ορθάνοιχτη και της ψύξης κλειστή - δεν την ανοίγεις για κανένα λόγο μέχρι να ξαναμπεί η συσκευή στην πρίζα - έτσι θα διασφαλίσεις ότι τα κατεψυγμένα σου δεν θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν. Δεν χρησιμοποιείς ούτε πιστολάκι ούτε άλλη πηγή θερμότητας. Αφαιρείς ό,τι συρτάρια και ράφια μπορείς από την κατάψυξη. Σε κανένα δεκάλεπτο μπορείς να αρχίσεις να ξύνεις τον πάγο. Όχι με μαχαίρια ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Συνήθως με τα ψυγεία σου δίνουν και ένα εργαλειάκι που είναι σαν πλαστική σπατουλα - αυτό θα χρησιμοποιήσεις αν έχεις. Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να φεύγουν ολόκληρα κομμάτια πάγου και να ξεκολλάνε καθαρά από τα τοιχώματα του ψυγείου. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι κοντεύεις. Όταν αφαιρέσεις όλο τον πάγο από την κατάψυξη, στεγνώνεις όσο πιο καλά μπορείς τα τοιχώματά της με πανί που στίβεις συχνά ή με (πολύ) κουζινόχαρτο. Βάζεις μπρος την συσκευή πάλι, αρχικά στο φουλ για καμιά ωρίτσα. Στο ενδιάμεσο ξαναβάζεις μέσα ράφια και συρτάρια, ξετυλίγεις τα κατεψυγμένα σου και τα ξαναβάζεις μέσα. Τελείωσες.
2. Αν θές να κάνεις την απόψυξη στον χώρο της συντήρησης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Βγάζεις από την πρίζα και περιμένεις. Αν μέσα έχει αυλάκι και τρυπίτσα απάντλησης, δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα άλλο. Απλά τσέκαρε κάθε τόσο το πάτωμα για νερά (είναι ο λιωμένος πάγος, δεν είναι τίποτα). Αν δεν έχει, τότε φρόντισε να αφαιρέσεις το συρτάρι των φρουτολαχανικών ή τελοσπάντων ό,τι άλλο βρίσκεται στον πάτο της συντήρησης, και τσέκαρε που και που για νερά και σκούπισε/στράγγισέ τα. Σε καμμία περίπτωση δεν ανοίγεις την πόρτα της κατάψυξης μέχρι να τελειώσεις και να ενεργοποιήσεις ξανά τη συσκευή - και πάλι αρχικά στο φουλ για καμιά ωρίτσα.