Πολύ διαφωτιστικό.BillSeism έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 13:46Επειδή είμαι σχετικός με το αντικείμενο θα ξεκαθαρίσω όσο μπορώ κάποια θέματα.
Το πρώτο θέμα σχετικά με τον κύριο σεισμό, τους προσεισμούς και μετασεσιμούς. Δεν θα μπω σε μεγάλη ανάλυση τι είναι το καθένα αυτά γιατί λίγο πολύ θα τα ξέρετε. Πάμε στο ζουμί.
Για να καταλάβουμε λοιπόν αν είναι το κύριο γεγονός ή θα επέλθει μεγαλύτερος είναι ένα συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Το πρώτο είναι η μετασεισιμική ακολουθία η οποία σε σεισμούς μικρού βάθους και για ενδοπλακικούς σεισμούς (μακριά από όρια μεγάλων πλακών) ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο (μαθηματικές σχέσεις) αν ο σεισμός είναι πραγματικά ο κύριος. Παράδειγμα υπάρχει μια σχέση διάσημη στη Σεισμολογία που λέγεται σχέση Γκούτενμπεργκ - Ρίχτερ όπου ο λογάριθμος του πλήθους των σεισμών αυξάνεται καθώς μειώνεται το μέγεθός τους. (Γνωστό αυτό ότι οι μικροί σεισμοί είναι πολύ μεγαλύτερης συχνότητας από τους μεγαλύτερους). Έτσι υπάρχει μια σταθερά στη σχέση αυτή εξαρτώμενη από την τεκτονική της κάθε περιοχής η οποία δεν πρέπει να αποκλίνει πολύ από μια συγκεκριμένη τιμή και μας δείχνει αν οι τάσεις στην περιοχή είναι μεγάλες (έχει να δώσει και άλλο) οι μικρές.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aftershock
https://en.wikipedia.org/wiki/Gutenberg ... ichter_law
Αυτά σε συνδυασμό με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό. Η σεισμολογία σήμερα (μέσω ανάλυσης των κυματομορφών) μας δίνει τις πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό γένεσης του εκάστοτε σεισμού δηλαδή το πως μετατοπίστηκε το ρήγμα, την κλίση του, και το άνυσμα ολίσθησής του κτλ.
δείτε αυτό.
Γνωρίζοντας και γεωλογικά πλέον την κάθε περιοχή όπως μήκη ρηγμάτων ξέρουμε ότι το ρήγμα που έδωσε τον τάδε σεισμό με βάση το μήκος αν μπορεί να δώσει παραπάνω ή όχι.
Υπάρχουν και σεισμοί που δεν έχουν μετασεισμούς όπως οι σεισμοί βάθους.
ΣΕΙΣΜΟΣ
- Highlander
Re: ΣΕΙΣΜΟΣ
Παιχτηκε καποιος μετασεισμος δυνατος πριν ενα μισαωρο?
Ηταν μια με απιστευτα οπισθια στην παραλια και ξαφνικα, διχως λογο και αιτια, αρχισε να τα κουνα.
Ηταν μια με απιστευτα οπισθια στην παραλια και ξαφνικα, διχως λογο και αιτια, αρχισε να τα κουνα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Daje την 20 Ιούλ 2019, 14:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
https://i.imgur.com/p7krvsa.jpg
Πρόεδρος του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
Ωραίο πρωτάθλημα ρε κατσικοειδή φυστικοβουτηρομένα λοβοτομημένα καγκουροειδή κατσίκια!
Πρόεδρος του Σ.Φ.Σ.Σ.Κ.Π.Ο
Ωραίο πρωτάθλημα ρε κατσικοειδή φυστικοβουτηρομένα λοβοτομημένα καγκουροειδή κατσίκια!
- nikos_hellas
Ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων.
Against the new world order.
Against the new world order.
-
Τι μου θύμισες τώρα. Τον προηγούμενο σεισμό αλλά και άλλα φυσικά φαινόμενα που αλλοδαποί και γύφτοι λεηλατούσαν ακόμη και τα χαλάσματα μέσα στα οποία υπήρχαν νεκροί και εγκλωβισμένοι. Ανθρώπινα σκουπίδια κυριολεκτικά...alamo έγραψε: ↑19 Ιούλ 2019, 18:46εδώ στην καλλιθεα στον τεταρτο κυκλο της κολασης, παρκαρα με τη μουρη, στην μισοαδεια χαροκοπου,Εμπεδοκλής έγραψε: ↑19 Ιούλ 2019, 18:41Καλά στους δρόμους βγήκαν δεν μεταναστεύσαν...ΜπλεΜπουμπυς έγραψε: ↑19 Ιούλ 2019, 18:38Με 5,3 Ρίχτερ κι όλοι οι Ελληναραδες στους δρόμους... Στη Συρία που βρέχει φωτιά ο ουρανός, "να γυρίσουν στα σπίτια τους", που δεν έχουν...εγκελαδε ,εγκελαδε ποτε θα πας στην κρητη να σου σφαξω τουριστρια εξηνταρα απο caltech
ΜπλεΜπουμπυς έγραψε: ↑19 Ιούλ 2019, 18:38Με 5,3 Ρίχτερ κι όλοι οι Ελληναραδες στους δρόμους... Στη Συρία που βρέχει φωτιά ο ουρανός, "να γυρίσουν στα σπίτια τους", που δεν έχουν...
Ε εντάξει, δεν διασχίσαμε και ολόκληρη την Τουρκία με τα πόδια

nikos_hellas έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 14:02Το μήνυμα του σεισμου είναι αυτό.
[img]https://i.postimg.cc/tT04nT0w/06-0 ... .png[/img]
Τώρα άρχισε η επίδειξη δύναμης.

M' αρέσει που αν πέφτει λίγο κανένας σταυρός είναι επίδειξη δύναμης και αν βλέπουμε σκοτωμένους δεν τρέχει κάστανο.
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Έψαξα λίγο το θέμα της "κατευθυντικότητας" του σεισμού:

ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
- hellegennes
Η συγκεκριμένη πληροφορία έφτασε με διάφορες μετρήσεις. Ήταν τόσο ισχυρή η πηγή που συμπίεσε την ατμόσφαιρά μας και προκάλεσε μερικό ιονισμό της. Από 50.000 έτη φωτός μακριά. Αφού λοιπόν διαπιστώνουμε την κλίμακα της ενέργειας που εκλύθηκε από το γεγονός, την μετατρέπουμε σε σεισμική κλίμακα, που επίσης μετράει ενέργεια. Δεν χρειάζεσαι περίπλοκα νοητικά εργαλεία, απλώς μαθηματικά τρίτης δημοτικού.alamo έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 13:40σε τι μορφή φθάνει η πληροφορία εδώ, στο κωλοχωρι μας; νετρονια,νετρινα , φως, ημ ότι μήκους κύματος; και με τι νοητικά εργαλεία την κανουμε ριχτερ να φανταστω fft?hellegennes έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 13:25Οι σεισμικές κλίμακες μετράνε ενέργεια. Είναι μετάφραση σε ρίχτερ της μέτρησης της ενέργειας που έχουν κάνει για το συγκεκριμένο συμβάν. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι το ίδιο είδος φαινομένου. Μιλάμε για άστρα νετρονίων.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μάλιστα , δλδ δεν έχεις ιδέα, πχ τι μήκος κύματος είχε η άγνοια σου στη Τρίτη ποιανού δημοτικού σχολείου έμαθες μετασχηματισμούς στη φούρια;να μου πεις να ξαναπάω δηλαδή γιατί εγώ τότε σήκωνα τα φουστάνια των κοριτσιών και όχι τα βρακιά του φουριέ
- hellegennes
Για να μετατρέψεις π.χ. watt·h σε joules χρειάζεσαι γνώσεις ανώτερες της τρίτης δημοτικού;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ναι ο υπολογισμός του βάθους πάντα έχει αποκλίσεις. Αρχικά όμως αυτό υπολογίζεται από τις λεγόμενες αυτόματες λύσεις που είναι ένας αλγόριθμος. Στην αυτόματη λύση υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ ινστιτούτων. Μετά όμως έρχεται η λεγόμενη χειρωνακτική λύση manula solution η αναθεωρημένη και εξαλείφονται πολύ οι αβεβαιότητες. 13 χλμ είναι το βάθος βάσει Αστεροσκοπείου το εργαστήριο στο ΕΚΠΑ το δίνει 15-16 χλμ στις αναθεωρημένες λύσεις. Οι αποκλίσεις αυτές είναι αμελητέες δεν παίζουν σπουδαίο ρόλο. Λογικό να υπάρχουν.
Ούτως ή άλλως το βάθος ή το λεγόμενο υπόκεντρο είναι ένα καθαρά θεωρητικό σημείο. Και η προβολή του κάθετη στην επιφάνεια λέγεται επίκεντρο. Ο σεισμός δεν είναι σημείο, το ρήγμα ή επιφάνεια διάρρηξης έχει διαστάσεις τετραγωνικών χλμ και όσο πιο μεγάλη η επιφάνεια αυτή τόσο μεγάλο το μέγεθος. Το βάθος είναι το σημείο από όπου λέμε ότι άρχισε να ξεκινάει η θραύση των πετρωμάτων που αρχίζει η διάρρηξη και μεταδίδεται σε όλο το υπόλοιπο ρήγμα που σπάει ταυτόχρονα και μετατοπίζεται.
"ΙΤΣΑΚ (2019): Σεισμός ΒΔ Αττικής Μ5.3 της 19/7/2017 –Προκαταρκτική Έκθεση. Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ, Θεσσαλονίκη:
Στο σχήμα 7, παρουσιάζεται η σύγκριση του φάσματος απόκρισης της καταγραφής στο Μοσχάτο (σταθμός MOS1 του Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων) μεταελαστικά φάσματα των Ελληνικών Αντισεισμικών Κανονισμών και του EC8, για απόσβεση 5%, Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας Ι και έδαφος κατηγορίας C. Παρατηρείται υπέρβαση των προβλεπόμενων από τους Κανονισμούς τιμών στη διεύθυνση NS (Βορράς–Νότος) για μια μικρή σχετικά περιοχή του φάσματος γύρω από την περίοδο των 0.2sec (εκτιμώμενη αντίστοιχη ενεργός επιτάχυνση περί τα 0.45g).
Yπεύθυνος: Νίκος Θεοδουλίδης

Στο σχήμα 7, παρουσιάζεται η σύγκριση του φάσματος απόκρισης της καταγραφής στο Μοσχάτο (σταθμός MOS1 του Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων) μεταελαστικά φάσματα των Ελληνικών Αντισεισμικών Κανονισμών και του EC8, για απόσβεση 5%, Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας Ι και έδαφος κατηγορίας C. Παρατηρείται υπέρβαση των προβλεπόμενων από τους Κανονισμούς τιμών στη διεύθυνση NS (Βορράς–Νότος) για μια μικρή σχετικά περιοχή του φάσματος γύρω από την περίοδο των 0.2sec (εκτιμώμενη αντίστοιχη ενεργός επιτάχυνση περί τα 0.45g).
Yπεύθυνος: Νίκος Θεοδουλίδης

- Highlander
Έγινε μόλις τώρα μεγάλος σεισμός!
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 5 Απαντήσεις
- 482 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Pillars
11 Δεκ 2024, 20:07
-
- 7 Απαντήσεις
- 605 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taliban
16 Ιουν 2024, 21:16
-
-
Νέα δημοσίευση Σεισμός 7.4 ρίχτερ στην Ταϊβάν
από Libre arbitre » 03 Απρ 2024, 07:44 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 0 Απαντήσεις
- 313 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Libre arbitre
03 Απρ 2024, 07:44
-
-
-
Νέα δημοσίευση Επίκειται σεισμός στην Ελλάδα
από whisper » 15 Αύγ 2024, 07:56 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 14 Απαντήσεις
- 615 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από stergiosbik