Το ultimate στην πρόγνωση των αγώνων ποδοσφαίρου

Αθλητικά νέα, ομάδες, αγωνιστικές, αποτελέσματα.
Άβαταρ μέλους
wooded glade

Το ultimate στην πρόγνωση των αγώνων ποδοσφαίρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 00:38

Επειδή είσαστε δυνατοί ποδοσφαιράκηδες τα μέλη του πχόρουμ, θα προσπαθήσω να σας μάθω τη θεωρία των προγνωστικών ποδοσφαίρου, για να εμπλουτίσω τις γνώσεις σας.

Τι είναι μιά θεωρία προγνωστικών ποδοσφαίρου ;
Είναι η εξεύρεση μιάς μεθόδου που μπορεί να απασχολήσει τους research mathematicians ή να είναι και ιδιαίτερα απλή.

Μιά πολύ απλή είναι η εξής:
Παίζει αύριο η Fulham με την Brighton and Hove Albion.
Πάω στη βαθμολογία. Διαβάζω Fulahm στο σπίτι 3-3-5 και Brighton and Hove Albion μακρυά 2-2-8.
Άρα 11-5-7. Άρα βγαίνουν οι πιθανότητες 11/23 = 48%, 5/23 = 22%, 7/23 = 30%. Άρα με γκανιότα 10% οι αποδόσεις 1.90-4.00-3.00.
Αυτά για το Fulham - Brighton and Hove Albion.
Δεν ξέρω τι δίνουν οι μπουκ, δεν ξέρω τι θα γίνει.
Αυτή η απλή μέθοδος μερικά παιχνίδια θα μου τα δώσει, αν θεωρήσουμε σαν ζητούμενο να έρθει το πρώτο σημείο.
Μάλλον δεν θα είναι αρκετά για να κάνω ταμείο, αλλά κάποια παιχνίδια θα μου τα δώσει.

Αν μ' αυτόν τον απλό τρόπο κερδίζαμε στη διάρκεια, τότε δεν θα έψαχνε κανένας παραπέρα.
Θα λέγαμε "α-ο-ι κερδίζουμε".
Αλλά αν δεν κερδίζουμε -επειδή οι μπουκ δεν πληρώνουν αρκετά προφανώς- αρχίζουμε και ψάχνουμε για πιό πολύπλοκες θεωρίες.

Αν πάλι αυτός ο τρόπος ή κάποιος παραπλήσιος ήταν αποδεδειγμένα ο ένας και αδιαφιλονίκητος πιθανοτικός νόμος του στοιχηματικού γεγονότος, τότε και πάλι δεν θα είχαμε λόγους να ψάχνουμε.
Αν χάναμε θα λέγαμε "χα-χάνουμε" και τέλος (τουλάχιστον αν είμαστε λογικοί).

Σ' αυτό το σημείο κάποιοι ίσως μου πουν "γιατί ασχολείσαι με μαθηματικά ρε φίλο ; τρίχες".
Μπορεί επίσης να μου πει κάποιος ότι "εμένα ο θείος μου ο Μιλτιάδης από την Καλαμάτα σας καθαρίζει για πλάκα σαν α(υ)γά, κι εσένα και το Match Money και όλους τους χατζημπιτζιμπίτζουρες".
Σύμφωνοι, ο θείος ο Μιλτιάδης ...
Δεν θα τον αμφισβητούσα.
Αλλά δεν είναι επιστημονική δήλωση αυτό.
Ο θείος ο Μιλτιάδης μπορεί να πάθει Αλτσχάϊμερ μεθαύριο, μπορεί να πεθάνει.
Πως η ανθρωπότητα θα κατασκευάσει έναν θείο Μιλτιάδη στο μέλλον ;

Γι αυτά και γι αυτά καταλήγουμε λοιπόν στις θεωρίες πρόγνωσης.

Πριν περιγράψουμε μερικές από αυτές θα πρέπει να πούμε το εξής.
Το ποδόσφαιρο δεν έχει κάποιον αδιαφιλονίκητο νόμο πιθανοτήτων, όπως έχει το lotto.
To lotto είναι 6 στα 49 το κάθε μπαλάκι και δεν μπορείτε να το κάνετε να είναι 5.5 ή 6.5 όσο και να προσπαθήσετε.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου.
Έτσι λοιπόν μία μέθοδος που βρίσκει 450 πρώτα σημεία στα 1000 είναι καλύτερη από μία που βρίσκει 400 πρώτα σημεία.

Αλλά η πιό επιστημονική μέθοδος μέτρησης είναι το μέτρημα του "total information".
Έατω ότι για τον πρώτο αγώνα του κουπονιού βγάζουμε ποσοστά πιθανότητας 50-30-20 και έρχεται άσσος. Μετράμε 50.
Έστω ότι για τον δεύτερο αγώνα βγάζουμε 60-30-10 και ξαναέρχεται άσσος. Μετράμε 60.
Για τον τρίτο αγώνα βγάζουμε 40-40-20 και έρχεται χι. Μετράμε 40.
Για τον τέταρτο βγάζουμε 70-20-10 και έρχεται διπλό. Μετράμε 10.
Πως συνδυάζουν ;
Συνδυάζουν σαν πιθανότητα παρολί.
Βλέπαμε την τετράδα που ήρθε με πιθανότητα = 0.50 χ 0.60 χ 0.40 χ 0.10 = 0.012.
Και για να μην λέμε τετράδες-πεντάδες-νάδες, το κάνουμε ανά μονάδα ως εξής:
μέση πιθανότητα ανά αγώνα = (0.50 χ 0.60 χ 0.40 χ 0.10) ^ (1/4) = 33.1%.
Άρα από αυτούς τους τέσσερεις αγώνες η προβλεπτικότητα μας είναι 33.1%.
Τέσερεις αγώνες είναι μικρό δείγμα. Θα πρέπει να ελέγξουμε μερικές χιλιάδες.
Αν το κάνουμε αυτό δεν μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε όμως ! Το computer θα βγάλει μηδέν.
Παίρνουμε λοιπόν λαγαρίθμους και βγαίνει ο εξής τύπος:

I = exp( Σ log(Pi) / N)

Όπου Pi τα ποσοστά στα σημεία που επαλήθευσαν και Ν το μέγεθος του δείγματος.
Η ποσότητα Ι είναι η προβλεπτικότητα (predictability) της μεθόδου.

Το χειρότερο που μπορεί να αποδώσει μία μέθοδος είναι το 33.3% (Ι = 1/3).
Γιατί αν πετάμε τοξάκια στον τοίχο στην τύχη, αυτό θα βγει.
Το καλύτερο είναι το 100%, αν είμαστε ο Θεός και τα ξέρουμε τα αποτελέσματα από πριν.
Αλλά όπως σε κάθε τι, υπάρχουν physiological limits, ρεκόρ που δεν ξεπερνιούνται.
Δεν μπορεί ο άνθρωπος να τρέξει τα 100 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα. Μέχρι γύρω στα 9.5 μπορεί να πάει το ρεκόρ για τους άνδρες και 10.5 για τις γυναίκες.
Έτσι λοιπόν για την α' εθνική Ελλάδος -που είναι η πιό διαβασμένη από εμάς- το όριο προβλεπτικότητας που δεν ξεπερνιέται δείχνει να είναι το 43% (Ι = 0.43). Ένας που βγάζει αυτό το νούμερο είναι καλός. Κάνει να βγάζει θετικό ταμείο.

Θα συνεχίσουμε με διάφορες μεθόδους εν χρήσει.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Re: Το ultimate στην πρόγνωση των αγώνων ποδοσφαίρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 02:09

Προτού μπούμε στις θεωρίες θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα "πως γίνεται να κερδίζουμε στο στοίχημα ;".
Θα πείτε ίσως "α πα πα πα πα πα πα" εδώ δεν το έχουν καταφέρει τόσοι και τόσοι αυτό.

Δεν τόχουν καταφέρει ;
Κάποιον κύριο Κοέν τον έχετε ακουστά ;
Τι γίνεται μ' αυτόν.
Θα σας πω τι γίνεται:

Έρχομαι στο σπίτι σας με μία βαριοπούλα και σας γκρεμιζω έναν τοίχο.
Στο σημείο που γκρέμισα εγκαθιστώ έναν κουλοχέρη.
Μετά ξαναβάζω τα τουβλάκια γύρω-γύρω καλά, σοβατίζω, νο πρόβλεμ - καλύτερο από πριν είναι το σπίτι αλλά με έναν κουλοχέρη στον τοίχο.
Στην άλλη μεριά του τοίχου, στο διπλανό διαμέρισμα, βάζει ο κ. Κοέν το γραφείο του και αρχίζει το παιχνίδι.
Εσείς με κανονισμούς καζίνο παίζετε κουλοχέρη και ο Κοέν από την άλλη εισπράττει η πληρώνει ανάλογα, με κανονισμούς καζίνο πάλι.
Κι εσείς παίκτης μανιώδης κι αυτός παίκτης μανιώδης άρα λοιπόν.
Αν παίξουμε όλο το βράδυ ποιά μεριά του τοίχου θα γεμίσει νομίσματα λέτε ;

Η μεριά του Κοέν θα κερδίσει και θα κερδίσει επειδή κάθε φορά που κερδίζετε εσείς σας πληρώνει λιγώτερα από τα αναλογούντα.
Αν η πιθανότητα να κερδίσετε ένα γύρο στον κουλοχέρη είναι P και η αμοιβή σας είναι C ευρώ στο ευρώ, τότε ισχύει:

P . C < 1

Τα λεφτά πάνε στον Κοέν.

Η ποσότητα P . C γενικώς ονομάζεται μέσο κέρδος.

μ = P . C = το μέσο κέρδος στο τυχερό παίγνιο

Το μέσο κέρδος του Κοέν στο παιχνιδάκι μας είναι 1 - P . C και είναι θετικό !

Ο Κοέν κερδίζει.
Κανένας δεν θα πει ποτέ στον Κοέν "αχ τι κρίμα, τι δυστυχισμένος που είσαστε παίζοντας τυχερά παιχνίδια, κάντε μιά ψυχανάλυση".
Θα ζει και θα βασιλεύει και τον κόσμο θα κυριεύει.

Πως θα γίνει τώρα να γίνετε εσείς Κοέν ;
Πρέπει να τα καταφέρετε έτσι ώστε να ισχύει μ > 1.

Γίνεται αυτό ;
Θεωρητικά γίνεται.
Παίζει Ολυμπιακός - Τρίκαλα και σας πληρώνω 15 τον άσσο του Ολυμπιακού - έχετε μέσο κέρδος !

Πρακτικά είναι δύσκολο και αν πετυχαίνεται, πετυχαίνεται με μικρή διαφορά (αλλά και η διαφορά υπέρ του Ζαν Κοέν στο παχινιδάκι μας μικρή ήταν !).

Υπάρχει όμως και σοβαρή περίπτωση να πιστεύετε ότι έχετε καλό μέσο κέρδος και να μην έχετε !
Πως γίνεται αυτό ;
Δεν ξέρετε καθόλου μαθηματικά και έρχεται ένας φίλος σας και σας λέει "γουάου, στην Πάρνηθα πληρώνουν 33 προς 1 το double six - είναι value bet". Ο φίλος σας έκανε λάθος, του κάηκε η λάμπα την ώρα που έγραφε και εξέλαβε την πιθανότητα του double six ως 1/30 αντί του ορθού 1/36. Έτσι το 33 προς 1 το θεώρησε value bet, ανεβήκατε μαζί στο βουνό και πήγατε κουβά !

Στο δικό μας τώρα άθλημα, το football bet, αν είχαμε μία σωστή μέθοδο θα ήταν και πάλι φύσει αδύνατο να ικανοποιούμε το κριτήριο σε όλους τους αγώνες του κουπονιού.
Σε μερικούς όμως μπορεί να το έχουμε.
Αλλά και πάλι ποιός μας το εξασφαλίζει ;
Είπα εγώ στο πρώτο ποστ παραπάνω ότι η πιθανότητα της Φούλαμ με την απλή μέθοδο είναι 48%.
Τώρα βλέπω ότι πληρώνει 2.37 στη bet.
Έχω ένα θετικό μέσο κέρδος, γιατί 0.48 χ 2.37 = 1.14 > 0.
Γουάου !
Έχω ένα μέσο κέρδος 14% - ούτε η τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει τέτοιο.

Έχω δίκιο όμως ;
Έχω δίκιο αν η μέθοδος που χρησιμοποίησα είναι σωστή.
Αλλοιώς έχω άδικο.
Μπορεί να κερδίσει η Φούλαμ βέβαια.
Δεν πα να λέω εγώ ότι θέλω. Δεν πα να να να να.
Μπορεί να κερδίσει, όπως μπορεί και να έχω απόλυτο δίκιο στη διατύπωση του πιθανοτικού νόμου και να χάσει !
Μπορεί ακόμα οι πραγματικές πιθανότητες της Φούλαμ να μην είναι μόνο 48% αλλά μεγαλύτερες.
Το ζήτημα είναι στη διάρκεια τι γίνεται.
Του χρόνου τέτοιον καιρό που θα ξανασυναντηθούμε εδώ για να κάνουμε απολογισμό πεπραγμένων τι θα έχουμε να δηλώσουμε.

Πως θα χαρακτηρίσω "σωστή" τη μέθοδο ή "μη σωστή" και θα την απορρίψω.
Είπαμε ότι καμία μέθοδος δεν είναι μέθοδος που προκύπτει από αυστηρά εργαστηριακά και εργομετρικά δεδομένα, ώστε να μπορεί να ονομασθεί "ο νόμος του φουτμπώλ".
Άρα πως ;

Ο τρόπος είναι να πάω στους μπουκ και να τους μετρήσω σαν προγνωστικάκηδες.
Ο μπουκ είναι και προγνωστικάκιας γιατί κάθε τριάδα αποδόσεων χ-y-z αντιστοιχεί και σε μία τριάδα πιθανοτήτων P(1)-P(X)-P(2) ως εξής:

P(1) = (1/x) / (1/x + 1/y + 1/z)
P(X) = (1/y) / (1/x + 1/y + 1/z)
P(2) = (1/z) / (1/x + 1/y + 1/z)

Άρα από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα μπορώ να βγάλω το Ι(book side), όπως ορίζω το Ι στο προηγούμενο ποστ.
Ταυτόχρονα έχω το Ι(method side) και πρέπει:

I(method side) > I(book side)

Αν ισχύει αυτό τότε μπορώ να μιλάω για "value bet η Φούλαμ", αλλοιώς δεν μου επιτρέπεται.

Η στατιστική παίζει παιχνίδια βέβαια.
Ο νόμος της "εύνοιας" υπάρχει πάντα.
Αν μετρήσω τις γυναίκες με κόκκινα μαλιά που προσέρχονται στο μετρό ποτέ δεν θα βρω ακριβώς το ποσοστό τους. Κάποιο δεκαδικό θα ξεφεύγει. Αν μετρήσω λίγες γυναίκες τότε οι πιθανότητες να κάνω μεγάλο λάθος είναι μεγάλες.
Γι αυτό το λόγο μιά τέτοια δουλειά θέλει πολλές χιλιάδες δείγματα και θέλει και επανάληψη.

Συνεχίζεται.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 29 Ιαν 2019, 14:58, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri » 29 Ιαν 2019, 02:32

Πολύ καλό!!!!
Ευγε!

Συνεχισε.

Μια μικρή παρατήρηση μόνο.
Είσαι στη δεύτερη αγωνιστική και παίζει ΠΑΟΚ - Ξάνθη.
Την πρώτη αγωνιστική είχαμε τα εξής αποτελεσματα
ΠΑΟΧ - ΟΣΦΠ 1-1
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΏΝ - ΞΆΝΘΗ 0-1

Τότε θα έχουμε 0-1-1 οσον αφορά τα σημεία που έχουν φέρει οι δύο ομάδες και σύμφωνα με αυτά που έγραψες το Χ2 είναι μονόδρομος.

Θα μου πεις, μα είναι μικρό το δείγμα.
Σωστά.
Αλλά τότε ποιο είναι το ικανό δείγμα;
Μήπως είναι οι 5 αγωνιστικές? *
Κι αν σε αυτές τις 5 ο ΠΑΟΧ έχει παίξει με ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΆΡΗ και Ατρομητο ενώ η Ξάνθη με Απόλλωνες και Λεβαδειακους;

Μήπως είναι οι 29 αγωνιστικές;
Κι αν στην τριακοστή αγωνιστική ο ΠΑΟΧ έχει επιδημία γρίπης και κατέβει χωρίς 10 βασικούς;

Το στοιχημα είναι τεχνικό σπορ, όπερ σημαίνει τα στατιστικά πάνε περίπατο.
Γι αυτό όσοι παίζουν με αυτό τον τρόπο, με κομπιούτερ και με λαμπάκια μακροπροθεσμα πάνε κουβά.

Ο μόνος τρόπος, κατά γνώμη μου πάντα, να κερδίσεις είναι η άριστη γνώση του αντικειμένου σε συνδυασμό με την αναζήτηση στοιχηματικης ευκαιρίας.
Δλδ. να ξέρω εγώ καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα από τον υπάλληλο του ΟΠΑΠ που βγάζει τις αποδόσεις και να έχω υπομονή να περιμένω το λάθος που θα κάνει στην εκτιμιση του ώστε να του μπουμπουνισω.

* ο Παρασκευής δεν έπαιζε ποτέ στοίχημα τις πρώτες 6 αγωνιστικές, αυτόν θεωρούσε έναν ικανό αριθμό αγωνων ώστε να αρχίσει να διαμορφώνει άποψη για τη δυναμική των ομάδων

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 02:55

ritzeri έγραψε:
29 Ιαν 2019, 02:32
Πολύ καλό!!!!
Ευγε!

Συνεχισε.

ΠΑΟΧ - ΟΣΦΠ 1-1

Τότε θα έχουμε 0-1-1 οσον αφορά τα σημεία που έχουν φέρει οι δύο ομάδες και σύμφωνα με αυτά που έγραψες το Χ2 είναι μονόδρομος.

Σωστά.
Κι αν σε αυτές τις 5 ο ΠΑΟΧ έχει παίξει με ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΆΡΗ και Ατρομητο ενώ η Ξάνθη με Απόλλωνες και Λεβαδειακους;

Κι αν στην τριακοστή αγωνιστική ο ΠΑΟΧ έχει επιδημία γρίπης και κατέβει χωρίς 10 βασικούς;

Γι αυτό όσοι παίζουν με αυτό τον τρόπο, με κομπιούτερ και με λαμπάκια μακροπροθεσμα πάνε κουβά.

Ο μόνος τρόπος, κατά γνώμη μου πάντα, να κερδίσεις είναι η άριστη γνώση του αντικειμένου σε συνδυασμό με την αναζήτηση στοιχηματικης ευκαιρίας.
Δλδ. να ξέρω εγώ καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα από τον υπάλληλο του ΟΠΑΠ που βγάζει τις αποδόσεις και να έχω υπομονή να περιμένω το λάθος που θα κάνει στην εκτιμιση του ώστε να του μπουμπουνισω.

* ο Παρασκευής δεν έπαιζε ποτέ στοίχημα τις πρώτες 6 αγωνιστικές, αυτόν θεωρούσε έναν ικανό αριθμό αγωνων ώστε να αρχίσει να διαμορφώνει άποψη για τη δυναμική των ομάδων
Πας με βάση την σούπερ-απλή μέθοδο που χρησιμοποίησα για δείγμα.
Δεν πάει έτσι.
Αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν και τα "no bet" λόγω ελλειπούς πληροφόρησης. Να μην υπάρχουν (στο πρωτάθλημα, σε τσάμπιονς λίγκια κλπ) ;

Μετά οι 10 βασικοί που δεν παίζουν είναι κι αυτό ένα έκτακτο γεγονός.
Γι αυτό οι μπουκ έχουν ανταποκριτές παντού.
Δεν βάζει η bet πρωτάθλημα Παραγουάης έτσι στα χαμένα, βάσει στατιστικής μόνο.
Έχει και έναν Παραγουάκια ανταποκριτή που τα ελέγχει. Διοικητικά, προπονητικά θέματα, τιμωρίες κλπ.
Θυμάμαι εγώ πρόπερσι επί Κόντε που παίζαμε με τη Σίτυ στο κύπελλο και μας έδιναν σούπερ στάνταρ άσσο. Απόρησα, λέω καλά είμαστε ανώτεροι αλλά όχι και 1.50 εναντίον της Σίτυ ! Τι είχε γίνει λοιπόν που το ήξεραν οι μπουκ και δεν το ήξερα εγώ αλλά ώφειλα να το ξέρω ; Ο Πεπ είχε δηλώσει ότι κατεβάζει τα δεύτερα.
Τώρα τι κάνει μαθηματικά ο μπουκ στο Τσέλση - Μαν. Σίτυ σε τέτοιες περιπτώσεις ; Πιθανόν να λέει "αυτή η Σίτυ είναι η Κάρντιφ, άρα μετράει για 1.50 ο άσσος της Τσέλση που θα έδινα αν ήταν η Κάρντιφ".

Άβαταρ μέλους
lafkiotis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lafkiotis » 29 Ιαν 2019, 03:01

ritzeri έγραψε:
29 Ιαν 2019, 02:32
Πολύ καλό!!!!
Ευγε!

Συνεχισε.

ΠΑΟΧ - ΟΣΦΠ 1-1

Σωστά.

Μιλας με τον Μητσοτακη του στοιχηματος.
"Να πάτε να πνιγείτε. Δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας στον Ρέντη."

"Με τη Ντιναμό σαν κότες, με τη Λαμία με έπαρση, πλέον θα μας βρείτε μπροστά σας"

ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri » 29 Ιαν 2019, 12:47

Αδιάφορο αν κάποιος είναι γκαντέμης ή όχι, πετυχημένος ή όχι, νικητής ή όχι.
Στο ταξίδι είναι το νόημα, όχι στον προορισμό.

Ειναι ο μόνος, όσο κι αν διαφωνώ, που επιχείρησε να μιλήσει επιστημονικά για το στοίχημα.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 29 Ιαν 2019, 13:00

Αν κάποιος ζητάει μονά σημεία, έναν αγώνα την ημέρα τότε, αφήνεις άλλους να κάνουν την δουλειά. Το μόνο κριτήριο λοιπόν εδώ είναι οι αγορές. Τέρμα και τελείωσε.

Για παράδειγμα σήμερα :

Egypt,Premier League
EL ZAMALEK - MISR EL MAQASHA 1

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 14:28

Otto Weininger έγραψε:
29 Ιαν 2019, 13:00
Αν κάποιος ζητάει μονά σημεία, έναν αγώνα την ημέρα τότε, αφήνεις άλλους να κάνουν την δουλειά. Το μόνο κριτήριο λοιπόν εδώ είναι οι αγορές. Τέρμα και τελείωσε.

Για παράδειγμα σήμερα :

Egypt,Premier League
EL ZAMALEK - MISR EL MAQASHA 1
Όχι και τόσο. Έχω κοιτάξει τα site με τα τοξάκια. Ταμ τιριρίμ τυρόπιτες είναι.
Χτες άφησα τον Fanning μου σε μία ιπποδρομία επειδή έκανε λίγο drift και τους καθάρισε σαν α(υ)γά.

Άβαταρ μέλους
Nostalgia
Phorum.gr user: Nostalgia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nostalgia » 29 Ιαν 2019, 14:38

wooded glade έγραψε:
29 Ιαν 2019, 00:38

Πάω στη βαθμολογία. Διαβάζω Fulahm στο σπίτι 3-3-5 και Brighton and Hove Albion μακρυά 2-2-8.
Άρα 11-5-7. Άρα βγαίνουν οι πιθανότητες 11/23 = 48%, 5/23 = 22%, 7/23 = 30%. Άρα με γκανιότα 10% οι αποδόσεις 1.90-4.00-3.00.
Αυτή η απλή μέθοδος μερικά παιχνίδια θα μου τα δώσει, αν θεωρήσουμε σαν ζητούμενο να έρθει το πρώτο σημείο.
Μάλλον δεν θα είναι αρκετά για να κάνω ταμείο, αλλά κάποια παιχνίδια θα μου τα δώσει.
Δεν το πιανω για να ειμαι ειλικρινης, μιλαμε για δυο διαφορετικους αγωνες και ουσιαστικα προσθετεις τα αποτελεσματα εντος μιας ομαδας με τα αποτελσματα εκτος μιας αλλης ομαδας που ομως δεν παιζουν μαζι, τι σκατα στατιστικο ποσοστο βγαζουμε ετσι;

Εαν κατανοησω αυτο θα προχωρησω και παρακατω.
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 14:49

Μία παλιά μέθοδος, για πρωταθλήματα μόνο:

Χωρίζουμε τον βαθμολογικό πίνακα σε πέντε γκρουπ.
Το Α είναι οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, το Β είναι οι ομάδες που διεκδικούν έξοδο στο ΟΥΕΦΑ, το Γ είναι οι μεσαίες, το Δ αυτές που μάχονται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού και το Ε είναι αυτές που πέφτουν στα σίγουρα - έχουν ρίξει λευκή πετσέτα.
Από τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών υπολογίζουμε τα ποσοστά 1-χ-2 μεταξύ των διαφόρων γκρουπ, Α εναντίον Β, Α εναντίον Γ ... έως και Ε εναντίον Ε.
Προσέχουμε να κάνουμε άλλο γκρουπάρισμα για τον α' γύρο και άλλο για τον β' γύρο, διότι διαφέρει η στατιστική (στον β' γύρο οι μικρομεσαίοι και προβληματικοί κουράζονται).
Στις αρχές του πρωταθλήματος ισχύουν υποτίθεται τα περσινά (π.χ. η ΑΕΚ σαν περσινή πρωταθλήτρια θα ξεκίναγε σαν Α - ενώ τώρα είναι Β).
Επίσης αν μία ομάδα είναι αδιάφορη βάζω ένα αστεράκι και κάπως αυθαίρετα μειώνω λίγο την πιθανότητα της. Ή αν παίζει με πολλούς αναπληρωματικούς, όπως λέει ο ritzeri σε ένα προηγούμενο ποστ.

Καλή μέθοδος, από την εποχή που η συγκέντρωση στατιστικών γινόταν με το χέρι και ήταν δύσκολη, αλλά όχι και τόσο δυνατή.
Μπουκ δεν υπήρχαν τότε να κάνουμε σύγκριση με το κριτήριο του Shannon.

Άλλη μέθοδος ήταν το λογαριθμικό pool.
Εδώ ξεχνάμε τη μπάλα και βγάζουμε μέσους όρους από τις προτάσεις των εμπειρογνωμώνων.
Κάνουμε probability conflation με τους experts με στόχο να βγάλουμε μία τελική εκτίμηση.
Ο κανόνας είναι ότι η conflation θα μας βγάλει μία εκτίμηση η οποία είναι καλύτερη από την εκτίμηση του καλύτερου της παρέας (των εμπειρογνωμώνων μας).
Κάτι λέει κι αυτό, αλλά υπάρχει η κριτική ότι "αν κάνεις αυτό το μόνο που βασικά πετυχαίνεις είναι να προσεγγίσεις την αγορά που ήδη τη βλέπεις".
Σωστό κι αυτό, αλλά εγώ είχα κάνει και ένα πείραμα επιλογής experts βάσει του "ποδοσφαιρικού iq" του καθενός.
Είχα βγάλει λοιπόν -τότε- έναν Πειραιώτη δημοσιογράφο σαν τον top class, ακολουθούσαν κάτι άλλοι και μερικοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι έβγαιναν off.
Το κάνουν αυτό μερικά πχόρουμ και τώρα (έχουν τα tipsters league) αν και όχι με επιστημονικό τρόπο.

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 14:52

Nostalgia έγραψε:
29 Ιαν 2019, 14:38
wooded glade έγραψε:
29 Ιαν 2019, 00:38

Δεν το πιανω για να ειμαι ειλικρινης, μιλαμε για δυο διαφορετικους αγωνες και ουσιαστικα προσθετεις τα αποτελεσματα εντος μιας ομαδας με τα αποτελσματα εκτος μιας αλλης ομαδας που ομως δεν παιζουν μαζι, τι σκατα στατιστικο ποσοστο βγαζουμε ετσι;

Εαν κατανοησω αυτο θα προχωρησω και παρακατω.
Είπαμε είναι η πιό απλοϊκή μέθοδος και την έβαλα στην αρχή-αρχή μόνο και μόνο για να βοηθήσω το firstain υπό των κ.κ. αναγνωστών.
Πάντως προς το τέλος-τέλος των πρωταθλημάτων κι αυτή προσεγγίζει κάπως, διότι αρχίζει να ισχύει ο νόμος των μεγάλων αριθμών (man bites dog).

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 29 Ιαν 2019, 16:46

wooded ασιατικα ΜΟΝΟ :g030:

το προβλημα ειναι οτι δεν ξερετε το αθλημα αλλα μονο επιφανειακα
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

-71

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από -71 » 29 Ιαν 2019, 17:12

Μεγάλος καρνάβαλος ο νδ-ξεκούτης και 1000% δεν έχει βγάλει χρήματα από τα τυχερά παίγνια,φαίνεται απ'όσα γράφει.

ritzeri

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ritzeri » 29 Ιαν 2019, 17:23

-71 έγραψε:
29 Ιαν 2019, 17:12
Μεγάλος καρνάβαλος ο νδ-ξεκούτης και 1000% δεν έχει βγάλει χρήματα από τα τυχερά παίγνια,φαίνεται απ'όσα γράφει.
Γράψε και εσύ για να δούμε από αυτά που θα γράψεις αν εσύ βγάζεις χρήματα.

Ή μάλλον, άστο. Δεν χρειάζεται.
Σίγουρα βγάζεις πολλά.
Αλίμονο

Άβαταρ μέλους
wooded glade

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 29 Ιαν 2019, 17:27

Τα elo ratings

Τα elo ratings είναι μία ειδική βαθμολογία που παίρνουν οι ομάδες μετά από κάθε αγώνα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, ανάλογα με την θεωρητική ισχύ του αντιπάλου και ανάλογα με την έδρα (εντός ή εκτός).
Η θεωρία των elo ratings εξηγείται εδώ:

https://www.eloratings.net/about

Η ιστοσελίδα eloratings.net βγαίνει από τη Ρωσία και από το 2000 καταγράφει καθημερινά τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων και τη βαθμολογία σε elo points όπως διαμορφώνεται.
Μέχρι προ τινος δεν είχε "contact" αυτή η σελίδα αλλά τώρα είδα που έχει (θα ήθελα να τους απευθύνω μερικές ερωτήσεις).

Στην κλίμακα elo δίνουν αυτή τη στιγμή πρώτη τη Βραζιλία με 2137 ενώ η πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία έρχεται δεύτερη με 2094 (λίγο περίεργο αλλά πριν το μουντιάλ η Γαλλία ήταν αρκετά κάτω, στο 1850 περίπου). Η Ελλάδα είναι 55η με 1613 πόντους.

Για να βρει κανείς probability scale από τα elo είναι θέμα function fit.
Θα βρείτε ένα java calculator για τα elos στην παρακάτω διεύθυνση:

http://cosmicway.net/elocalculator.html

Το είχα φτιάξει εγώ για την εν λόγω ιστοσελίδα.
Χοντρικά και στο πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά μία διαφορά 100 πόντων υπέρ της γηπεδούχου μοιάζει σαν ένας αγώνας Ολυμπιακός εναντίον καλός Πανιώνιος. Μία διαφορά 200 πόντων είναι άσσος του 1.05.

Για τους συλλόγους τώρα υπάρχει αυτή η σελίδα:

http://www.clubelo.com

Αυτή επίσης ενημερώνει. Μου έχει αυτή τη στιγμή καλύτερη Ευρωπαϊκή ομάδα την Μπαρτσελόνα με 2028 και να ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτυ με 1973. Για την Ελλάδα δίνει ΠΑΟΚ = 1626, Ολυμπιακός = 1623, ΑΕΚ = 1570.

Το clubelo.com βγαίνει από την Αγγλία αλλά ο webmaster είναι Δανός.

Η μέθοδος elo δεν βλέπω να είναι κι αυτή τέλεια (να δίνει π.χ. το 43% που λέγαμε, εφαρμοζομένη στο Ελληνικό πρωτάθλημα).

Σκέφτηκα κάποιες διορθώσεις.
Η μία είναι να κάνω παρέμβαση στον τύπο των elos (αυτόν που περιγράφεται στο https://www.eloratings.net/about) και να υπολογίσω εκ νέου τους συντελεστές κάνοντας interrogation των databases και με ζητούμενο πάντα την μεγιστοποίηση του Shannon information functional (του Ι).
Η άλλη είναι να κάνω recursive evaluation of the elos. Τι θα πει αυτό ; Θα πει κέρδισες τον Παναθηναϊκό του τσίου-τσίου Λα Λινγκ και σου είχα δώσει 20 πόντους, αλλά όχι κύριε. Ο Παναθηναϊκός εκείνος αποδείχτηκε μάπα έκτοτε και στους παίρνω πίσω - 10 πόντους παίρνεις.
Είδα μία βελτίωση έτσι αλλά το κακό είναι ότι είναι φοβερά slow motion οι υπολογισμοί.

Θέλω τώρα κάτι πιό καινούριο.

Αυτό με τους μέσους όρους μέσα έξω νομίζω είναι καλό αλλά θέλει καλιμπράρισμα.
Διότι έχουμε καταστάσεις ως εξής.
Παίζει ο Πανάθας ο καλός (της εποχής αηττήτου) με τον ΟΣΦΠ.
Ο προηγούμενος αγώνας του Παναθηναϊκού είναι με τη Νίκη Βόλου και κέρδισε 1-0. Θα του δώσω καλό βαθμό -βαθμό νίκης- εν όψει του Ολυμπιακού ; Δεν λέει.
Διότι σκεφτείτε το ως εξής. Τι θα γράψουν οι εφημερίδες μετά το 1-0 ; Δεν θα γράψουν "προβληματισμοί στην Παιανία εν όψει του ντέρμπυ" ;
Αντίθετα αν ο ΠΑΟ είχε κερδίσει 5-0 τη Νίκη τι θα έγραφαν ; Θα έγραφαν "μία καλή προπόνηση για τους πράσινους", διότι δεν θα άξιζε και για τίποτα παραπάνω.
Αν ο ΠΑΟ ερχόταν από νίκη 2-1 στην Τούμπα, τότε θα του άξιζαν πολλοί πόντοι, εν όψει ΟΣΦΠ.
Μοιάζει με τα elo αυτό αλλά είναι κάπως διαφορετικό νομίζω.

Έχουμε κανέναν java expert εδώ να βοηθήσει το πρότζεκτ ;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 29 Ιαν 2019, 17:39, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Αθλητικά”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών