Πεζοπορία στα βουνά

Ταξίδια, εκδρομές, περιγραφές, αναμνήσεις, πληροφορίες και νέες οργανώσεις!
Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Re: Πεζοπορία στα βουνά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 08 Ιαν 2025, 22:37

Λευκός Λύκος έγραψε:
07 Ιαν 2025, 23:11
Φέτος,αν όλα πάνε καλά τον Μάιο θα ανέβω στην κορυφή του Ολύμπου. Έχω φτάσει μέχρι το τελευταίο καταφύγιο πριν αρκετά χρόνια αλλά δεν μπορέσαμε να ανέβουμε κορυφή γιατί γύρισε ο καιρός και άρχισε να βρέχει.

Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που κάνουν πεζοπορία στα βουνά; Όχι απαραίτητα επαγγελματικά,αλλά και ερασιτεχνικά,σαν βόλτα.

Γράψτε τις εμπειρίες σας ,κάποιο tip, αξιολογήσεις για παπούτσια,μπατόν, εξοπλισμό γενικά.
Μαϊος ειναι πολυ νωρίς θα έχει χιονια ακόμα πάνω. Τα καταφυγια ανοιγουν αρχες Ιουνιου και βασικα οι περισσοτεροι περιμενουν την διεξαγωγη του ολυμπους μαραθον για να καθαρισουν απο χιονια ολα τα μονοπατια.

Αυγ του '23 ανεβηκα Ολυμπο με παρεα εντελως αυτοσχεδια χωρις οδηγο, 2 διανυκτερευσεις καναμε πανω στου Αποστολιδη, τη δευτερη μερα ξεκινησαμε για το Λουκι διερευνητικα και αργα στην ημερα αλλα πολυ γρηγορα το εγκαταλειψαμε (επειδη ειχα κανει τη μελετη κυριως εγω για την παρεα, η αληθεια ειναι πως το λουκι επιτηδες δεν το ειχα μελετησει γιατι δεν με πολυεψηνε). Στην εναρξη του εχει 4 διαφορετικες ριχτες (ανοδους) μεχρι να "κολησεις" στον βραχο που δεν τις ειχα μελετησει, οποτε τα σημαδια που βλεπαμε δεν ηταν για τις ριχτες αλλα για τα σημεια δεσιματος σχοινιων για οσους θελανε να ανεβουν με σχοινια. Το εχουν πηξει με ενα σωρο χρωματιστα σημαδια βασικα.

Στο λουκι κρανος χρειαζεται οπωσδηποτε, ο βραχος ειναι θρυμματισμενος και ειναι εντελως απιθανο να μην βρεις καποιον απο πανω σου που να ανεβαινει ή να κατεβαινει, απλα μην κανετε την μλκια να το νοικιασεις απτο λιτοχωρο, νοικιασε το απτο καταφυγιο με συννενοηση απο πριν.

Να πω εδω πως η πεποιθηση οτι με οδηγο θα ειναι ασφαλεστερο, δεν με εχει πεισει ή μαλλον ισχυει αν ο οδηγος ειναι υπευθυνος και "νοικιασμενος" αποκλειστικα απο την παρεα, με λιγα λοφια αν ο οδηγος δεν θελει να αισχροκερδισει. Πανω εμεις ειδαμε γκρουπ 20 και 30 ατομων να ανεβαινουν ταυτοχρονα με οδηγο, αλλα ο συνωστισμος ειναι πολυ πιο επικινδυνος και αν το καταφερεις με τοσο κοσμο πανω στο βραχο δεν θα το χαρεις κιολας. Γιαυτο η καλυτερη επιλογη ειναι να ανεβεις πανω καθημερινη και οχι σουκου για να μειωσεις πιθανοτητες συνωστισμου.

Οσο μειναμε πανω ανεβηκαμε προφητη ηλια (2800) που ηταν τελειος και τουμπα. Aνεβηκαμε απο πριονια Αγαπητο ζωναρια ενω γυρισαμε κυκλικα απο σκουρτα πετροτρουγκα πριονια. Το ανεβασμα μεχρι τον Αποστολιδη ηταν αποσταση 10km και υψομετρικη 1660μετρα, το κατεβασμα αποσταση 12,5km.

Και μεις το εχουμε στο προγραμμα να το ξανακανουμε αλλα μαλλον απο κακοσκαλα (για να δουμε και τη κορυφη σκολιο που ειναι σχεδον ισουψης του Μυτικα και καρα-εντυπωσιακη).

Απτο 2016 ανεβαινω, ερασιτεχνικα με παρεες μου, δεν εχω κανει χιονι, (βασικα εχω αλλα οχι σε μεγαλη κλιση), μπατον στη παρεα καποιους τους βολευουν εμενα δεν με βολευουν καθολου, εχουμε κανει μλκιες στις αρχες, αλλα δεν κοστισαν οποτε οκ. Εχω ανεβει Ταυγετο (2405), Γκιωνα (2507), Παρνωνα (1935), Μαιναλο (1981), Ντουρντουβανα (2080) 2 φορες, Καλιακουδα (2099) 3 φορες, Διρφη (1735), Τραχυ Ορος (1808) και καμποσα μικροτερα που εχουν κι αυτα την ομορφια τους (Κορομπιλι, Στολο (Τσιβλου), Γερανια κλπ)

Γενικα ειναι πανεμορφη δραστηριοτητα, βλεπεις πραγματα που δεν θα τα φανταζοσουνα οτι υπαρχουν, στη παρεα υπαρχει τρελα με τη φωτογραφια, και τα τελευταια 2 χρονια παιζει και ντροουν. Το μονο λεπτο σημειο ειναι η επιλογη παρεας, περαν της φυσικης καταστασης πρεπει να υπαρχει καλη συννενοηση και συντονισμος στην ομαδα και να αφηνεις τα προβληματα πισω, να μην τα παιρνεις μαζι σου στο βουνο, πολυ βασικο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nik_killthemall την 09 Ιαν 2025, 08:22, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 08 Ιαν 2025, 22:42

Λευκός Λύκος έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:24
Παιδιά,για ανέβεις στον Μύτικα δεν είναι απαραίτητο να χρειαστείς σχοινιά και γάντζους. Μην τρελαίνεστε.

Ερασιτεχνικά θα πάμε,με άτομα που έχουν ανεβεί και αλλού.
Επιλογές είναι όλα, τύπε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα, όπως δεν χρειάζεται και να βάζεις ζώνη ασφαλείας και κράνος, όταν οδηγείς αυτοκίνητο και μηχανή.

Αυτό το αλλού που ανέβηκαν οι άλλοι, μπορεί να είναι στο Σέιχ Σου ή σε κανέναν λοφίσκο στο χωριό τους. Δεν μου λέει κάτι. Επίσης ο καιρός τον Μάιο στον Όλυμπο, είναι αρκετά ζόρικος ακόμα. Εδώ και κατακαλόκαιρο υπάρχουν σημεία με χιόνι που δεν έχει λιώσει. Στο επαναλαμβάνω: Φρόντισε να αποκτήσεις πρώτα πεζοπορική εμπειρία, από άλλες διαδρομές, κορυφές και μονοπάτια. Ο Όλυμπος και ο Μύτικας δεν είναι παίξε γέλασε.

Όλα αυτά δεν στα λέω γιατί εγώ ανέβηκα στο Έβερεστ, ούτε για να σε αποτρέψω. Απλά έχω μια σχετική εμπειρία και γνώση και με το συγκεκριμένο βουνό και με άλλα. Δοκίμασε καλύτερα να ανέβεις από Πριόνια, με μια διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Ζολώτα και την επόμενη ανεβείτε Σκάλα - Σκολιό. Είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή. Αρκετά μεγάλο κατόρθωμα και αυτό, διότι το τελευταίο κομμάτι είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Από εκεί και πέρα θέλει εμπειρία ορειβασίας και συνοδό για τον Μύτικα. Όχι ότι δεν μπορεί κάποιος χωρίς συνοδό να ανέβει, αλλά δεν το συνιστώ, ιδίως σε έναν που δεν έχει αρκετή εμπειρία και τον περιμένει μια οικογένεια σπίτι. Ο συνοδός θα κρίνει τις ικανότητες σου, θα σε ενθαρρύνει, θα σε ασφαλίσει εσένα και όλους τους άλλους ορειβάτες (ξέρεις πόσοι ανεβαίνουν άγαρμπα, γλυστράνε και πετάνε πέτρες πίσω τους, χωρίς καν να προειδοποιούν;) θα σου πει πού να πατήσεις για να μην είσαι εσύ με τα ένστικτά σου μόνο.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 08 Ιαν 2025, 22:45

Feindflug έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:42
Λευκός Λύκος έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:24
Παιδιά,για ανέβεις στον Μύτικα δεν είναι απαραίτητο να χρειαστείς σχοινιά και γάντζους. Μην τρελαίνεστε.

Ερασιτεχνικά θα πάμε,με άτομα που έχουν ανεβεί και αλλού.
Επιλογές είναι όλα, τύπε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα, όπως δεν χρειάζεται και να βάζεις ζώνη ασφαλείας και κράνος, όταν οδηγείς αυτοκίνητο και μηχανή.

Αυτό το αλλού που ανέβηκαν οι άλλοι, μπορεί να είναι στο Σέιχ Σου ή σε κανέναν λοφίσκο στο χωριό τους. Δεν μου λέει κάτι. Επίσης ο καιρός τον Μάιο στον Όλυμπο, είναι αρκετά ζόρικος ακόμα. Εδώ και κατακαλόκαιρο υπάρχουν σημεία με χιόνι που δεν έχει λιώσει. Στο επαναλαμβάνω: Φρόντισε να αποκτήσεις πρώτα πεζοπορική εμπειρία, από άλλες διαδρομές, κορυφές και μονοπάτια. Ο Όλυμπος και ο Μύτικας δεν είναι παίξε γέλασε.

Όλα αυτά δεν στα λέω γιατί εγώ ανέβηκα στο Έβερεστ, ούτε για να σε αποτρέψω. Απλά έχω μια σχετική εμπειρία και γνώση και με το συγκεκριμένο βουνό και με άλλα. Δοκίμασε καλύτερα να ανέβεις από Πριόνια, με μια διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Ζολώτα και την επόμενη ανεβείτε Σκάλα - Σκολιό. Είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή. Αρκετά μεγάλο κατόρθωμα και αυτό, διότι το τελευταίο κομμάτι είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Από εκεί και πέρα θέλει εμπειρία ορειβασίας και συνοδό για τον Μύτικα. Όχι ότι δεν μπορεί κάποιος χωρίς συνοδό να ανέβει, αλλά δεν το συνιστώ, ιδίως σε έναν που δεν έχει αρκετή εμπειρία και τον περιμένει μια οικογένεια σπίτι. Ο συνοδός θα κρίνει τις ικανότητες σου, θα σε ενθαρρύνει, θα σε ασφαλίσει εσένα και όλους τους άλλους ορειβάτες (ξέρεις πόσοι ανεβαίνουν άγαρμπα, γλυστράνε και πετάνε πέτρες πίσω τους, χωρίς καν να προειδοποιούν;) θα σου πει πού να πατήσεις για να μην είσαι εσύ με τα ένστικτά σου μόνο.
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Αν θές γράψε τις εμπειρίες και τίς εντυπώσεις από πεζοπορία που έχεις κάνει.

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 08 Ιαν 2025, 22:46

Σύμπτωση που άνοιξε το νήμα.
Εγώ είμαι ντιπ άσχετος και τώρα θα ξεκινήσω από μια απλή πεζοπορία στον Χορτιάτη.
Έχω λατρεία όμως με τα βουνά και μακροπρόθεσμα θα ήθελα να κάνω κι άλλα πράγματα.
Είναι ακριβός ο εξοπλισμός γενικά;
“No idea is as absurd as the idea of progress.”
― Julius Evola, Revolt Against the Modern World

Άβαταρ μέλους
Αγχίαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγχίαλος » 08 Ιαν 2025, 22:48

ik_90 έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:46
Εγώ είμαι ντιπ άσχετος και τώρα θα ξεκινήσω από μια απλή πεζοπορία στον Χορτιάτη.
Έχω λατρεία όμως με τα βουνά και μακροπρόθεσμα θα ήθελα να κάνω κι άλλα πράγματα.
Αρκετά, υπάρχουν και οικονομικές λύσεις βέβαια, αλλά μην ξεχνάς οτι θα είσαι σε κάποιο βουνό όποτε δεν σε παίρνει να γίνει καμιά στραβή με τον εξοπλισμό

Άβαταρ μέλους
Αγχίαλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγχίαλος » 08 Ιαν 2025, 22:49

εγώ θα σου λεγα να κρατήσεις τα φράγκα και να μην ξεκινήσεις καν

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 08 Ιαν 2025, 23:04

ik_90 έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:46
Ο τύπος από πάνω στα λέει αυτά, γιατί έχει καταλάβει ότι έχει παραγίνει το κακό στα βουνά, που ανεβαίνει πλέον κάθε καρυδιάς καρύδι, κουβαλώντας και την μπουζουκο-αισθητική του μαζί.

Εγώ θα σου πρότεινα να το ξεκινήσεις, δείχνοντας όμως σεβασμό στο βουνό και στην φύση, τόσο με την παρουσία σου όσο και με τις πράξεις σου. Ας μην κάνουμε και τα βουνά όπως και τις θάλασσες και τις παραλίες μας, γεμάτα σκουπίδια, βαβούρα, μουσικές και κακές συνήθειες της πόλης. Το βουνό από την φύση του βέβαια είναι αποτρεπτικό για τους πολλούς, αντιθέτως με τις παραλίες, αλλά τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει άλλη μια μορφή διασκέδασης για τον τσιφτετέλληνα.

Ο εξοπλισμός δεν είναι ακριβός. Ένα δυο παντελόνια, ένα ζευγάρι παπούτσια ορειβασίας, μπατόν και ένα μέτριο σακίδιο δεν κοστίζουν πολύ, ούτε χρειάζεται να τα πάρεις όλα με την μία. Ξεκίνα με απλές διαδρομές, όπως αυτήν του Χορτιάτη, ακόμα και με μια απλή σάκα και απλά ρούχα γυμναστικής, πάντα με ένα αδιάβροχο μαζί σου. Αν δεις ότι σου αρέσει, μπορείς να αγοράζεις εξοπλισμό σιγά σιγά, χωρίς να είναι απαραίτητα ο κορυφαίος πάντα.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Ιαν 2025, 23:08

απο οτι φαινεται και μεχρι στιγμης εγω ειμαι που εχω εμπειρια και με κανονικες συνθηκες
και με χιονια και παγους ....το πρωτο πραγμα που θα προσεξεις ειναι τα παπουτσια και το σακιδιο
επειτα η καλη παρεα ....αν σου αρεσει η διανυκτέρευση θα πρεπει να εφοδιαστεις με σκηνη ατομικη
και τα συμπραγκαλα για το μαγειρεμα και εκει θελει προσοχη ωστε να εχουν ελαχιστο βαρος

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Ιαν 2025, 23:10

ο σωστος εξοπλισμος ειναι πανακριβος και ασε τα χαζα που λενε οτι δεν ειναι

το σακιδιο ομως μπορεις να το βρεις μεταχειρισμενο

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 08 Ιαν 2025, 23:14

Feindflug έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:19
Άσε τους ηρωισμούς και τις μαγκιές, τύπε και κανόνισε να ανέβεις στον Μύτικα με κάποιον επαγγελματία συνοδό. Στο λέω όσο πιο ειλικρινά και φιλικά μπορώ.
:lol:
Όταν το διάβασα αυτό λέω όντως τώρα, του λέει να καλέσει εσκορτ να γαμηθει να του περάσει, ειλικρινά και φιλικά;

Ευτυχώς που συνεχισες.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
Λευκός Λύκος
Phorum.gr user: Λευκός Λύκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λευκός Λύκος » 08 Ιαν 2025, 23:21

Ρε παπάρες,όλοι γράφεται ότι είστε έμπειροι,αλλά κανείς δεν γράφει τις εμπειρίες του.

Πείτε για τις βόλτες σας πάνω στα βουνά.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Ιαν 2025, 23:28

nik_killthemall έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:37

Απτο 2016 ανεβαινω, ερασιτεχνικα με παρεες μου, δεν εχω κανει χιονι, (βασικα εχω αλλα οχι σε μεγαλη κλιση), μπατον στη παρεα καποιους τους βολευουν εμενα δεν με βολευουν καθολου, εχουμε κανει μλκιες στις αρχες, αλλα δεν κοστισαν οποτε οκ. Εχω ανεβει Ταυγετο (2405), Γκιωνα (2507), Παρνωνα (1935), Μαιναλο (1981), Ντουρντουβανα (2080) 2 φορες, Καλιακουδα (2099) 3 φορες, Διρφη (1735), Τραχυ Ορος (1808) και καμποσα μικροτερα που εχουν κι αυτα την ομορφια τους (Κορομπιλι, Στολο (Τσιβλου), Γερανια κλπ)

τα ανεβηκα και στον ταυγετο μαλιστα με χιονια και υπνο χωρις σκηνη οπως και στην γκαμηλα
αφου δεν υπολογισαμε σωστα επισης και τα βουνα της πινδου ..στον κορακα βρηκαμε παγο
και χιονοθυελα δεν τολμουσαμε να αφησουμε προσωπο και χερια ακαλυπτα γιατι ο αερας εφερνε κοφτερα σταγονιδια παγου αλλα την βγαλαμε διπλα στο καταφυγιο μεχρι να περασει
σε εκεινο το μερος κοντεψα να τα τεζαρω την αλλη μερα αφου εχασα το μονοπατι μεσα στην ομίχλη
και ευτυχως καποιος ευλογημενος που ηρθε να ετοιμασει το καταφυγιο ειδε την σκηνη καταλαβε οτι ειχαμε ανεβει και κτύπησε την σειρηνα την ακουσα και γυρισα πισω αλλιως θα ειχα απομακρυνθει
και θα ειχα ψοφησει απο την παγωνια

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Ιαν 2025, 23:31

Λευκός Λύκος έγραψε:
08 Ιαν 2025, 23:21
Ρε παπάρες,όλοι γράφεται ότι είστε έμπειροι,αλλά κανείς δεν γράφει τις εμπειρίες του.

Πείτε για τις βόλτες σας πάνω στα βουνά.
δεν θα τα καταλαβεις ουτε θα τα κατανοησεις χρειαζεσαι καποιον εμπειρο να σου τα δειξει
για αυτο ειπα οτι θελει καλη παρεα

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 09 Ιαν 2025, 00:28

micmic έγραψε:
07 Ιαν 2025, 23:18
Εμένα μου αρέσει πολύ η πεζοπορία σε βουνά αλλά λόγω μικρού παιδιού δεν κάνω τώρα.
Δικιολογιες

Εικόνα
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 09 Ιαν 2025, 00:32

Feindflug έγραψε:
08 Ιαν 2025, 22:19
Άσε τους ηρωισμούς και τις μαγκιές, τύπε και κανόνισε να ανέβεις στον Μύτικα με κάποιον επαγγελματία συνοδό. Στο λέω όσο πιο ειλικρινά και φιλικά μπορώ.

Από αυτά που γράφεις, φαίνεται ότι δεν έχεις ούτε ορειβατική, ούτε πεζοπορική εμπειρία. Καλύτερα να ξεκινήσεις εκδρομές με κάποιες ομάδες που συνήθως κάνουν τα σαββατοκύριακα. Μονοήμερες ή διήμερες. Υπάρχουν πλέον πολλές. Στην αρχή απλές διαδρομές και όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτάς, τόσο σε πιο δύσκολες πεζοπορίες να πηγαίνεις. Το βουνό δεν είναι παίξε γέλασε και ιδίως ο Όλυμπος.

Ξεκίνα λοιπόν την πεζοπορική προπόνησή σου όποτε θέλεις, αλλά καλύτερα να μην ανέβεις φέτος στην κορυφή του Ολύμπου. Υπάρχουν τόσες όμορφες διαδρομές και πιο ευκολοπρόσιτες κορυφές που αξίζει να περπατήσεις και να κατακτήσεις. Ο Μύτικας και τα βουνά θα είναι εκεί για πολλά χρόνια. Το θέμα είναι να είμαστε και μεις άξιοι και γεροί για να τα ανέβουμε.

Μην ανεβαίνετε στα βουνά θα σκοτωθείτε, μην καπνίζετε θα πεθάνετε, μη ντύνεστε έτσι είστε σα γίδια....

Τι θα γίνει ρε φάιφλου με την πάρτη σου και τον πατερναλισμο σου;
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ταξίδια”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών