Μαϊος ειναι πολυ νωρίς θα έχει χιονια ακόμα πάνω. Τα καταφυγια ανοιγουν αρχες Ιουνιου και βασικα οι περισσοτεροι περιμενουν την διεξαγωγη του ολυμπους μαραθον για να καθαρισουν απο χιονια ολα τα μονοπατια.Λευκός Λύκος έγραψε: ↑07 Ιαν 2025, 23:11Φέτος,αν όλα πάνε καλά τον Μάιο θα ανέβω στην κορυφή του Ολύμπου. Έχω φτάσει μέχρι το τελευταίο καταφύγιο πριν αρκετά χρόνια αλλά δεν μπορέσαμε να ανέβουμε κορυφή γιατί γύρισε ο καιρός και άρχισε να βρέχει.
Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που κάνουν πεζοπορία στα βουνά; Όχι απαραίτητα επαγγελματικά,αλλά και ερασιτεχνικά,σαν βόλτα.
Γράψτε τις εμπειρίες σας ,κάποιο tip, αξιολογήσεις για παπούτσια,μπατόν, εξοπλισμό γενικά.
Αυγ του '23 ανεβηκα Ολυμπο με παρεα εντελως αυτοσχεδια χωρις οδηγο, 2 διανυκτερευσεις καναμε πανω στου Αποστολιδη, τη δευτερη μερα ξεκινησαμε για το Λουκι διερευνητικα και αργα στην ημερα αλλα πολυ γρηγορα το εγκαταλειψαμε (επειδη ειχα κανει τη μελετη κυριως εγω για την παρεα, η αληθεια ειναι πως το λουκι επιτηδες δεν το ειχα μελετησει γιατι δεν με πολυεψηνε). Στην εναρξη του εχει 4 διαφορετικες ριχτες (ανοδους) μεχρι να "κολησεις" στον βραχο που δεν τις ειχα μελετησει, οποτε τα σημαδια που βλεπαμε δεν ηταν για τις ριχτες αλλα για τα σημεια δεσιματος σχοινιων για οσους θελανε να ανεβουν με σχοινια. Το εχουν πηξει με ενα σωρο χρωματιστα σημαδια βασικα.
Στο λουκι κρανος χρειαζεται οπωσδηποτε, ο βραχος ειναι θρυμματισμενος και ειναι εντελως απιθανο να μην βρεις καποιον απο πανω σου που να ανεβαινει ή να κατεβαινει, απλα μην κανετε την μλκια να το νοικιασεις απτο λιτοχωρο, νοικιασε το απτο καταφυγιο με συννενοηση απο πριν.
Να πω εδω πως η πεποιθηση οτι με οδηγο θα ειναι ασφαλεστερο, δεν με εχει πεισει ή μαλλον ισχυει αν ο οδηγος ειναι υπευθυνος και "νοικιασμενος" αποκλειστικα απο την παρεα, με λιγα λοφια αν ο οδηγος δεν θελει να αισχροκερδισει. Πανω εμεις ειδαμε γκρουπ 20 και 30 ατομων να ανεβαινουν ταυτοχρονα με οδηγο, αλλα ο συνωστισμος ειναι πολυ πιο επικινδυνος και αν το καταφερεις με τοσο κοσμο πανω στο βραχο δεν θα το χαρεις κιολας. Γιαυτο η καλυτερη επιλογη ειναι να ανεβεις πανω καθημερινη και οχι σουκου για να μειωσεις πιθανοτητες συνωστισμου.
Οσο μειναμε πανω ανεβηκαμε προφητη ηλια (2800) που ηταν τελειος και τουμπα. Aνεβηκαμε απο πριονια Αγαπητο ζωναρια ενω γυρισαμε κυκλικα απο σκουρτα πετροτρουγκα πριονια. Το ανεβασμα μεχρι τον Αποστολιδη ηταν αποσταση 10km και υψομετρικη 1660μετρα, το κατεβασμα αποσταση 12,5km.
Και μεις το εχουμε στο προγραμμα να το ξανακανουμε αλλα μαλλον απο κακοσκαλα (για να δουμε και τη κορυφη σκολιο που ειναι σχεδον ισουψης του Μυτικα και καρα-εντυπωσιακη).
Απτο 2016 ανεβαινω, ερασιτεχνικα με παρεες μου, δεν εχω κανει χιονι, (βασικα εχω αλλα οχι σε μεγαλη κλιση), μπατον στη παρεα καποιους τους βολευουν εμενα δεν με βολευουν καθολου, εχουμε κανει μλκιες στις αρχες, αλλα δεν κοστισαν οποτε οκ. Εχω ανεβει Ταυγετο (2405), Γκιωνα (2507), Παρνωνα (1935), Μαιναλο (1981), Ντουρντουβανα (2080) 2 φορες, Καλιακουδα (2099) 3 φορες, Διρφη (1735), Τραχυ Ορος (1808) και καμποσα μικροτερα που εχουν κι αυτα την ομορφια τους (Κορομπιλι, Στολο (Τσιβλου), Γερανια κλπ)
Γενικα ειναι πανεμορφη δραστηριοτητα, βλεπεις πραγματα που δεν θα τα φανταζοσουνα οτι υπαρχουν, στη παρεα υπαρχει τρελα με τη φωτογραφια, και τα τελευταια 2 χρονια παιζει και ντροουν. Το μονο λεπτο σημειο ειναι η επιλογη παρεας, περαν της φυσικης καταστασης πρεπει να υπαρχει καλη συννενοηση και συντονισμος στην ομαδα και να αφηνεις τα προβληματα πισω, να μην τα παιρνεις μαζι σου στο βουνο, πολυ βασικο.