For reasons that are still unknown, the supports at one end of the building failed and caused it to collapse on the adjacent three-story building, whose roof has also collapsed.
https://www.washingtonpost.com/world/20 ... story.html
Κι εμείς είχαμε ένα τέτοιο συμβάν στο δημοτικό, όπου ξεκόλλησε σχεδόν όλο το ταβάνι. Ευτυχώς ήμασταν σε εκδρομή εκείνην την μέρα. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάποια αστοχία, απλά οι καθαρίστριες εβαριόντουσαν να σφουγγαρίσουν κανονικά και έπλεναν τις τάξεις με το λάστιχο.
Αν είχατε κι εσείς μωσαϊκό στο πάτωμα, όπως αυτό στην φωτογραφία, τότε ήταν και κατασκευαστικ'ή αστοχία, πέρα απ' την μαλακία των καθαριστριών. Που, υπο προϋποθέσεις πάντα, δεν είναι πάντα μαλακία αυτό. Καλύτερα πλύσιμο με τη μάνικα (όπου και αν είναι εφικτό), παρά το πασάλειμα που λένε σφουγγάρισμα τα συνεργεία καθαρισμού και που το μόνο που κάνει είναι να απλώνει τη βρομιά παντού.hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 12:50Κι εμείς είχαμε ένα τέτοιο συμβάν στο δημοτικό, όπου ξεκόλλησε σχεδόν όλο το ταβάνι. Ευτυχώς ήμασταν σε εκδρομή εκείνην την μέρα. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάποια αστοχία, απλά οι καθαρίστριες εβαριόντουσαν να σφουγγαρίσουν κανονικά και έπλεναν τις τάξεις με το λάστιχο.
Αχ αυτό το πλύσιμο με το λάστιχο. Πόσα μπαλκόνια έχουν πέσει έτσι...hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 12:50Κι εμείς είχαμε ένα τέτοιο συμβάν στο δημοτικό, όπου ξεκόλλησε σχεδόν όλο το ταβάνι. Ευτυχώς ήμασταν σε εκδρομή εκείνην την μέρα. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάποια αστοχία, απλά οι καθαρίστριες εβαριόντουσαν να σφουγγαρίσουν κανονικά και έπλεναν τις τάξεις με το λάστιχο.
Δεν θυμάμαι τι ήταν το πάτωμα, αλλά το νερό ποτίζει από τις γέφυρες. Αν δεις ποτέ υγρασία που έρχεται από υδραυλικά άνω ορόφου, θα παρατηρήσεις ότι ξεκινάει από τις άκρες της πλάκας, στο σημείο των τοίχων. Εκεί είναι το αδύνατο σημείο, το νερό περνάει μέσα από τον τοίχο και τον ποτίζει κάθετα.Bic έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 13:02Αν είχατε κι εσείς μωσαϊκό στο πάτωμα, όπως αυτό στην φωτογραφία, τότε ήταν και κατασκευαστικ'ή αστοχία, πέρα απ' την μαλακία των καθαριστριών. Που, υπο προϋποθέσεις πάντα, δεν είναι πάντα μαλακία αυτό. Καλύτερα πλύσιμο με τη μάνικα (όπου και αν είναι εφικτό), παρά το πασάλειμα που λένε σφουγγάρισμα τα συνεργεία καθαρισμού και που το μόνο που κάνει είναι να απλώνει τη βρομιά παντού.hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 12:50Κι εμείς είχαμε ένα τέτοιο συμβάν στο δημοτικό, όπου ξεκόλλησε σχεδόν όλο το ταβάνι. Ευτυχώς ήμασταν σε εκδρομή εκείνην την μέρα. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάποια αστοχία, απλά οι καθαρίστριες εβαριόντουσαν να σφουγγαρίσουν κανονικά και έπλεναν τις τάξεις με το λάστιχο.
Καταλαβαίνω τι λες φυσικά (ξες τι δουλειά κάνω... όλη μέρα με τέτοια έχω να κάνωhellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 13:10Δεν θυμάμαι τι ήταν το πάτωμα, αλλά το νερό ποτίζει από τις γέφυρες. Αν δεις ποτέ υγρασία που έρχεται από υδραυλικά άνω ορόφου, θα παρατηρήσεις ότι ξεκινάει από τις άκρες της πλάκας, στο σημείο των τοίχων. Εκεί είναι το αδύνατο σημείο, το νερό περνάει μέσα από τον τοίχο και τον ποτίζει κάθετα.Bic έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 13:02Αν είχατε κι εσείς μωσαϊκό στο πάτωμα, όπως αυτό στην φωτογραφία, τότε ήταν και κατασκευαστικ'ή αστοχία, πέρα απ' την μαλακία των καθαριστριών. Που, υπο προϋποθέσεις πάντα, δεν είναι πάντα μαλακία αυτό. Καλύτερα πλύσιμο με τη μάνικα (όπου και αν είναι εφικτό), παρά το πασάλειμα που λένε σφουγγάρισμα τα συνεργεία καθαρισμού και που το μόνο που κάνει είναι να απλώνει τη βρομιά παντού.hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 12:50
Κι εμείς είχαμε ένα τέτοιο συμβάν στο δημοτικό, όπου ξεκόλλησε σχεδόν όλο το ταβάνι. Ευτυχώς ήμασταν σε εκδρομή εκείνην την μέρα. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάποια αστοχία, απλά οι καθαρίστριες εβαριόντουσαν να σφουγγαρίσουν κανονικά και έπλεναν τις τάξεις με το λάστιχο.
Α, σόρυ, δεν πήρα το νήμα απ' την αρχή και δεν κατάλαβα ότι μιλούσατε αποκλειστικά για μπετά, τοιχοποιίες κλπ. Μπήκα σ' εκείνο το ποστ που απάντησα, και νόμιζα η συζήτηση αφορούσε γενικά για αστοχίες, λάθος.hellegennes έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 15:24Ναι, σε όλα, απλά αυτά δεν είναι κατασκευαστικές αστοχίες. Δεν έχει να κάνει με τον φέροντα οργανισμό, γι' αυτό το σχολίασα εξαρχής. Δεν ξέρω βέβαια τι έφταιγε στο συγκεκριμένο που παρατέθηκε, μιλάω για την περίπτωση του δικού μου σχολείου.
Eπισης,αυτό που γνωρίζω είναι είναι ότι πολλές φορές οι σοβατζηδες δεν αφαιρούν τα υπολείμματα λαδιού,από αυτό που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι καλουπατζηδες για να μην κολλαει το μπετο στα ξύλα,από το μπετό με αποτέλεσμαΊακχος έγραψε: ↑04 Απρ 2023, 16:13Αφήνω άρθρο του καθηγητή Ροδόπουλου για τους σοβάδες στα σχολεία.SpoilerShowΑχ αυτά τα σχολεία ....
Λοιπόν τα πράγματα δεν είναι δυσκολα και δεν θέλουν ιδιαίτερο μυαλό.
Γιατί πέφτουν οι σοβάδες ?
Σε μια σχολική τάξη 25 ατόμων με κάθε μαθητης παράγει 0,3 λίτρα υγρασίας σε 6 ωρες. Δηλαδή περίπου 7,5 λίτρα νερό ανα τάξη. Δηλαδή υγροσκοπικό φορτίο 0,34e-4 Kg/s. το ποσοστό υγρασίας που καταλήγει στην κάτω παρειά της πλάκας είναι περίπου 82-86%.
Σε μία τάξη 200 κυβικών αέρα αυτό συνεπάγεται για την Αθήνα σε μια σχετική υγρασία όπως δίνεται στην εικόνα 1. Στην εικόνα αυτή θα κάνετε μια προσαύξηση της τάξεως του 1,17% λόγω ύψους της τάξης
Ταυτόχρονα παράγονται περίπου 900-1200 ppm CO2. Δηλαδή θέλουμε περίπου 4 πλάσια επικάλυψη σε σχέση με το ΕΝ 260-1.
Η ενανθράκωση λοιπόν είναι το πλέον σίγουρο φαινόμενο και μάλιστα ενανθράκωση με μεγάλο ρυθμό.
Τα περισσότερα σχολεία έχουν κάποιο γέμισμα και μετά ασφαλτόπανο. Ας πούμε λοιπόν 15 ποντους πλάκα, 1 ποντο σοφά, 8 πόντους γέμισμα και ασφαλτοπανο
Στην εικόνα 2 έχουμε τα αποτελέσματα. Παρατηρούμε λοιπόν οτι ο σοβάς βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό υγρασίας που ξεπερνάει πολλές φορές το 65%. Το 65% είναι το άνω όριο διαστατικής ευστάθειας για το σοφα. Δηλαδή οταν ξεπερνάμε το 65% έχουμε αυξηση του συντελεστή θερμικής διαστολής
70% ---------------5,8%
75%---------------11,9%
80%---------------28%
85%---------------41,1%
Στην ουσία λοιπόν ο σοβάς θέλει να αυξηθεί σε όγκο αλλα περιορίζεται απο τις τοιχοπληρώσεις. Αυτό μας δημιουργεί στην ουσία warping στο μέσο του δωματίου που καταλήγει στην ουσία σε διάτμηση.
Με την διάτμηση του σοφα έχουμε βέβαια και την ενανθράκωση του ΟΣ σε δεύτερη φάση.
Δηλαδή απο την μια έχουμε την διάτμηση που αποκολλά το σοβα και απο την άλλη την διάβρωση του οπλισμού που διογκώνει το σκυρόδεμα και και άρα προσπαθεί να αποκολλήσει το σοφα.
Συνεχίζεται .....μηπως σωθεί κανένα κεφάλι