Ο Προμηθέας ήταν μυθολογικό πρόσωπο, ο χριστός όχι!
Ο Ηρακλής ήταν μύθος, ο Σαμψών είναι ιστορικό πρόσωπο.
Μας περνάνε για μαλάκες;
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Ο Προμηθέας ήταν μυθολογικό πρόσωπο, ο χριστός όχι!
Μπορείς να μου διευκρινήσεις τη σαφή διαφορά μεταξύ ιστορικού και μυθικού προσώπου;Nandros έγραψε: ↑08 Φεβ 2020, 23:15Ο Προμηθέας ήταν μυθολογικό πρόσωπο, ο χριστός όχι!
Ο Ηρακλής ήταν μύθος, ο Σαμψών είναι ιστορικό πρόσωπο.
Μας περνάνε για μαλάκες;
Δεν γνωρίζεις την διαφορά Μύθου-Ιστορίας και ρωτάς;
Σαφώς και τη γνωρίζω. Για τα ιστορικά πρόσωπα υπάρχει μια στοιχειώδης αναφορά σχετικά με την περίοδο στην οποία έζησαν, το γενεολογικό τους δέντρο και κυρίως γραπτά στοιχεία και μαρτυρίες που να συγκλίνουν αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς την παρέμβαση μεταφυσικών στοιχείων σ' αυτά.
Το όνομα που χρησιμοποιώ εδώ είναι Nandros και είμαι αρσενικός και άθεος. Κατάλαβες ταλιμπάνε;A0ANACIVC έγραψε: ↑08 Φεβ 2020, 23:51Άραγε τί άλλο έπεται από τον Μάνδρου; Λεπτομερέστερη ανάλυση περί των θεμελιωδών δογμάτων του προτεσταντισμού; Θεωρία των οικονομιών, αρπαγή και έτσι;
[img]https://i.postimg.cc/GhZz3JRJ/Scre ... .jpg[/img]
Και λοιπόν; Γιατί τα γράφεις όλα αυτά σε έναν άθεο;ΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Φεβ 2020, 23:46Σαφώς και τη γνωρίζω. Για τα ιστορικά πρόσωπα υπάρχει μια στοιχειώδης αναφορά σχετικά με την περίοδο στην οποία έζησαν, το γενεολογικό τους δέντρο και κυρίως γραπτά στοιχεία και μαρτυρίες που να συγκλίνουν αναφορικά με τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς την παρέμβαση μεταφυσικών στοιχείων σ' αυτά.
Παραδείγματος χάριν, τα ιστορικά ευρήματα των ερειπίων της Τροίας, αποδεικνύουν απλώς την ύπαρξη της πόλης και όχι τον μύθο γύρω από αυτήν. Η έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο είναι ιστορικό γεγονός. Το πως πέρασαν την Ερυθρά Θάλασσα ή το πως έριξαν τα τείχη της Ιεριχούς, δεν εκλαμβάνονται ως ιστορικά δρώμενα αλλά ως μυθικές αναφορές.
Και κάτι πολύ βασικό. Σε όλες τις θρησκείες, οι ευγενείς οικογένειες ονομαζόντουσαν αρχικώς έτσι γιατί η αρχή του γενεολογικού τους δέντρου, είχε στο παρελθόν έμμεση ή άμεση συγγένεια με τους θεούς. Το συγκεκριμένο θεϊκό/ημίθεο/μυθικό στοιχείο τους καθιστούσε διαφορετικούς και συνεπαγόμενα αποδεκτούς.
Για το υπογραμμισμένο: Δεν είναι δική μου άποψη αλλά των πιστών των 2 θρησκειών.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑09 Φεβ 2020, 00:11Γιατί έγραψες ότι ο Ιησούς και ο Σαμψών ήταν ιστορικά πρόσωπα ενώ ο Ηρακλής και ο Προμηθέας μυθικά.
Αυτό που μ' εντυπωσιάζει πάντως είναι η σιγουριά κάποιων για το πως ήταν αντιληπτή η αρχαιοελληνική θρησκεία τότε, από ανθρώπους που ζουν σήμερα και κυρίως για το ότι πιστεύουν ότι ακόμη και στις περιοχές της τότε ελληνικής επικράτειας, οι αποδεκτοί κοινώς μύθοι ήταν πανομοιότυποι αναφορικά με την ταυτότητα και τις ιδιότητες των θεών.
Μιλάμε για φάση Ζήνα και Ηρακλή σε αμερικάνικη απόδοση.
Όταν αποφασίσετε ποιο από τα τρία: Red Sea - κόλπος της Άκαμπα - Nile delta, να μας ενημερώσετε.jey_pap έγραψε: ↑09 Φεβ 2020, 13:34ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ : που τελειώνουν οι μύθοι και που αρχίζουν οι θρύλοι;
Ο κινηματογραφιστής Ράιαν Μάουρο λέει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μωυσής οδήγησε τους Εβραίους απέναντι από τον κόλπο της Άκαμπα, από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η παράκτια πόλη Νουβέιμπα στα ανατολικά της χερσονήσου του Σινά, όπου το πέρασμα είχε πλάτος σχεδόν 12 χλμ. και σχετικά μικρό βάθος 33 μέτρων.
more ...
https://www.ancient-origins.net/news-hi ... gue-020892
...
https://www.theguardian.com/environment ... sea-exodus
Just forget about the Red Sea. Their conclusion relocates the scene of the Israelites escape to the Nile delta.
He ruled out the Red Sea as a location because it runs from north to south which does not readily fit the description in Exodus of an east wind sweeping the waters to one side.
...
https://www.csmonitor.com/Science/2010/ ... xplanation
csmonitor = Christian Science Monitor
...