Η ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΙΑ ΕΊΝΑΙ..

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Re: Η ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΙΑ ΕΊΝΑΙ..

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 15 Μαρ 2021, 11:36

προσωπικη
Και πνευματικη
Η πίστη είναι εσωτερική διαδικασία. Οι πρακτικές της είναι κοινωνικά προκαθορισμένες (πχ αν είχες γεννηθεί σε μια μουσουλμανική χώρα μπορεί να μην έτρωγες χοιρινό) αλλα αυτο δε λεει τίποτα για τη σχέση σου με την πίστη. Επίσης κοινωνικά προκαθορισμένη είναι και η ίδια η σχέση με μια συγκεκριμένη θρησκεία που μπορεί υπάρχει indoctrination. Προφανώς δεν μπορείς να πιστεύεις στον Χριστό ή στον Μωαμεθ αν δεν εχεις ακούσει ποτε γι αυτον. Αλλα μην μπερδεύεις τις κοινωνικές πρακτικές με την πίστη για κάθε ξεχωριστό άτομο.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 15 Μαρ 2021, 11:43

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:30
Λοξίας έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:29
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:08

Το θέμα της θρησκείας είναι καθαρά συμφεροντολογικο

Κολακεύω με ύμνους και δωροδοκώ με δώρα τάματα θυσίες μια θεϊκή ανθρωπόμορφη οντότητα
Προκειμένου να με βοηθήσει να λύσω πρακτικά υλικά ιδιοτελή προβλήματα όπως είναι τα θέματα υγείας η νίκη επί των εχθρών κλπ
Βοηθώντας με ως πιστο οπαδο και μην τιμωρώντας με ως άπιστο

Μέσα στα υλικά ιδιοτελή προβλήματα είναι και το να περάσω καλά στην μετά το θάνατο ζωή μου :wink
Ούτε και που διάβασες τι έγραψα, έτσι;
Για το πρόσωπο μου έγραψες
Θέλω να αποφεύγω προσωπικές αντιπαράθεσεις στο φόρουμ
Ποιες προσωπικές αντιπραθέσεις ρε μπουμπούνα;
Ξαναδιάβασε λέμε.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 15 Μαρ 2021, 11:51

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 08:44
..τελείως προσωπική και καθαρά πνευματική ..

Αυτή την φράση άκουσα πριν από λίγο στην τηλεόραση και αναρωτιέμαι το τι θέλουν να πουν όσοι εκφράζουν αυτό το επιχείρημα ..

Η ορθόδοξη χριστιανική ομολογία έχω την γνώμη ότι διαφωνεί ότι το θέμα της επικοινωνίας με τον Θεό είναι προσωπική υπόθεση η περιορίζεται στον πνευματικό μόνο ρόλο

Είμαι Άθεος ..τα ερωτήματα μου είναι καθαρά φιλοσοφικά ως προς τον τρόπο σκέψης των πιστών
Αυτό λέγεται φιλελευθερισμός. Πολιτική ιδεολογία είναι πρωταρχικά.
Z

ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 15 Μαρ 2021, 11:52

Καραμελίτσα έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:51
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:

Αυτή την φράση άκουσα πριν από λίγο στην τηλεόραση και αναρωτιέμαι το τι θέλουν να πουν όσοι εκφράζουν αυτό το επιχείρημα ..

Η ορθόδοξη χριστιανική ομολογία έχω την γνώμη ότι διαφωνεί ότι το θέμα της επικοινωνίας με τον Θεό είναι προσωπική υπόθεση η περιορίζεται στον πνευματικό μόνο ρόλο

Είμαι Άθεος ..τα ερωτήματα μου είναι καθαρά φιλοσοφικά ως προς τον τρόπο σκέψης των πιστών
Ποιες οι σχέσεις της φιλελεύθερης ιδεολογίας (καπιταλισμού ) με τον προτεσταντισμό ;

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 15 Μαρ 2021, 11:53

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:52
Καραμελίτσα έγραψε:
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:

Ποιες οι σχέσεις της φιλελεύθερης ιδεολογίας (καπιταλισμού ) με τον προτεσταντισμό ;
Αμελητέες για το συγκεκριμένο θέμα. Απλά οι αμερικάνοι συμβιβάζουν και τα δύο.
Z

ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 15 Μαρ 2021, 11:56

Καραμελίτσα έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:53
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
Καραμελίτσα έγραψε:

Αμελητέες για το συγκεκριμένο θέμα.
Η έννοια του προσωπικού θέματος η ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο που υπάρχει στην εποχή μας δεν υπήρχε καθόλου σε παλαιότερες εποχές η σε μικρότερες κοινωνικές ομάδες στην ιστορία
Η θρησκεία δεν είναι προσωπικό θέμα όπως δεν είναι και προσωπικό θέμα η ...ερωτική ζωή έτσι όπως έχω γράψει στην φίλη Γαλή αλλα θέμα κοινωνίας στην οποία πάντα κάνει κουμάντο μια εξουσία ..

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 15 Μαρ 2021, 12:08

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:56
Καραμελίτσα έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:53
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:

Αμελητέες για το συγκεκριμένο θέμα.
Η έννοια του προσωπικού θέματος η ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο που υπάρχει στην εποχή μας δεν υπήρχε καθόλου σε παλαιότερες εποχές η σε μικρότερες κοινωνικές ομάδες στην ιστορία
Η θρησκεία δεν είναι προσωπικό θέμα όπως δεν είναι και προσωπικό θέμα η ...ερωτική ζωή έτσι όπως έχω γράψει στην φίλη Γαλή αλλα θέμα κοινωνίας στην οποία πάντα κάνει κουμάντο μια εξουσία ..
Δεν είανι τόσο απλα. Η θρησκεία είναι θέμα κοινωνίας πρωταρχικά,αλλά ολόκληρες συγκρούσεις και εμφύλιοι έγιναν προκειμένου οι φορείς της θρησκείας να μην ταυτίζονται με τους φορείς της κρατικής εξουσίας. Από τα ρωμαϊκά χρόνια κιόλας. Και έχω την υποψία ότι η έννοια του προσωπικού χώρου υπήρχε ήδη στο ρωμαϊκό δίκαιο.
Z

jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 15 Μαρ 2021, 12:24

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
15 Μαρ 2021, 11:08
Λοξίας έγραψε:
15 Μαρ 2021, 10:52
Διάβασα: Η σχέση με ΤΗΝ Θεία...

Και σκέφτηκα...Αινειάν είν' αυτός, όλο και κάποιο συμφέρον του θα έχει ανακαλύψει για την σχέση με την θεία... :P
Το θέμα της θρησκείας είναι καθαρά συμφεροντολογικο

Κολακεύω με ύμνους και δωροδοκώ με δώρα τάματα θυσίες μια θεϊκή ανθρωπόμορφη οντότητα
Προκειμένου να με βοηθήσει να λύσω πρακτικά υλικά ιδιοτελή προβλήματα όπως είναι τα θέματα υγείας η νίκη επί των εχθρών κλπ
Βοηθώντας με ως πιστο οπαδο και μην τιμωρώντας με ως άπιστο

Μέσα στα υλικά ιδιοτελή προβλήματα είναι και το να περάσω καλά στην μετά το θάνατο ζωή μου :wink
Τρολάρισμα ξανά.
Όμως «δοσίματα» (κι όχι δώρα), , ήτοι, κάποια πράγματα που ικετεύεις να σου δωθούν, ενώ είναι μεν φαινομενικά ευεργετικά στο κοσμικό πεδίο, όμως στο πνευματικό είναι επισφαλή ή ακόμη και επιζήμια, κάποιες φορές σου χορηγούνται (πηγή πλούτου, εξουσία, φήμη ...). Το πρόβλημα που εγείρεται, είναι το γιατί χορηγούνται τέτοιου είδους δοσίματα σε κάποιους, αφού δεν βοηθούν στο πνευματικό πεδίο...
Ως γνήσια δώρα (άλλο δοσίματα κι άλλο δώρα... ) είναι πράγματα που ενώ φαινομενικά δεν είναι απαραιτήτως συμφεροντολογικά ή και ποθητά για το κοσμικό πεδίο, αφανώς όμως επεξεργάζονται πνευματική εξέλιξη, μυστικούς πόθους, λατρευτικά αισθήματα προς λεπτά ήθη και ουράνιες επιδιώξεις(καλοί γείτονες, καλά αφεντικά, χαρακτήρες συντρόφων, παιδιών-εγγονιών, δασκάλων, φίλοι παιδιών, ροπές καλών πραγμάτων (καλλιέπεια, καλοσύνη, καλογνωμοσύνη, καλό ήθος, ευγένεια, νουνέχια, φιλαλήθεια, φιλοπρέπεια, αμνησικακία, μετριοφροσύνη, ανδρεία, σωφροσύνη, σύνεση, τρυφερότητα, κι άλλες αμέτρητες παρόμοιες εκφάνσεις του αγαθού).
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jey_pap την 15 Μαρ 2021, 12:33, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
Scouser

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Scouser » 15 Μαρ 2021, 12:26

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:

Για τον Παύλο πάντως ήταν πολύ ξεκάθαρο το ζήτημα: Eις Θεός, εις και μεσίτης Θεού και ανθρώπων, άνθρωπος Xριστός άησούς, ο δούς εαυτόν αντίλυτρον υπέρ πάντων» (A΄ Tιμ. 2,5-6).

Ελπίζω να σου απαντήθηκε η απορία.
In Washington, there is a new sheriff in town, and under Donald Trump’s leadership, we may disagree with your views, but we will fight to defend your right to offer it in the public square, agree or disagree.
JD Vance

jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 15 Μαρ 2021, 13:47

Καλή Σαρακοστή.
Θυμάμαι...
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 25 Μαρ 2021, 19:18

Από τους ορφικούς ύμνους.
ΔΙΟΣ
θυμίαμα, στύρακα (ηδύοσμον)

Ω Δία πολυτιμημένε. Δία αθάνατε, αυτήν εδώ ημείς την απολυτρωτικήν ομολογίαν καί
προσευχήν σου άπευθύνομεν. Ω βασιλιά, από το δικό σου κεφάλι ανεφάνησαν όλα αυτά.
(δηλαδή ή γη ή θεά μητέρα και των βουνών οι υψηλοί λόφοι και ό πόντος η θάλασσα)
και όλα όσα ό ουρανός περιέχει. Ώ Δία. υιέ του Κρόνου, πού έχεις το σκήπτρον και
εμφανίζεσαι εν μέσω βροντών και αστραπών, ισχυρόκαρδε. πού εγέννησες τα πάντα, και
είσαι ή αρχή των πάντων και των πάντων το τέλος.
Σύ πού σείεις την γήν και συντελείς εις την αύξησιν πού καθαρίζεις (εξαγνίζεις) και
εξουσιάζεις τα πάντα και αστράφτεις και βροντάς και ρίχνεις κεραυνούς και είσαι ό
τροφός (ό τροφοδότης) άκουσε με ποικιλόμορφε, και δόσε μας άριστην υγείαν και την
θεάν ειρήνην και πλούτου δόξαν ακηλίδωτον.
ΕΙσαι αυτογέννητος και ο πατέρας των μακαρίων θεών και των ανθρώπων Αλλά πρόσεξε
με ευχαρίστησιν τάς σπονδάς μας και βοήθησε τάς φρένας μας (τον νουν μας), δια να
γίνουν όλα σωστά.
και ζωήν πού να παρέχη χαράν εις την ψυχήν συνάμα δε δόσε μας την βασίλισσαν
υγείαν
καί την θεάν είρήνην, πού είναι ή πολυτίμητη τροφός των νέων. καί βίον πού να
κυριαρχήται πάντοτε από εύθυμες σκέψεις
.

Άβαταρ μέλους
Interregnum
Phorum.gr user: outpost 7 / Κίρκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Interregnum » 26 Μαρ 2021, 18:49

Προφανώς, αυτή η σχέση έχει να κάνει με τον ορισμό και την συσχέτιση ή ταύτιση, καθώς και τον ενστερνισμό εννοιών ή αξιών όπως Θεός, Αγαθόν, Λόγος, Αλήθεια, Νόηση, Αρετή, Πνεύμα, Συνείδηση.

Αλλιώς το περιεχόμενο των ουσιαστικών Θεός και Διάβολος, ή Θεός και σκότος, δεν είναι σαφές..

Ή αλλιώς, όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα ο υποφαινόμενος.. "ότι είναι ο πιστός είναι και ο θεός".

Εικόνα
“Ο πολιτισμός, η κοινωνική ιεραρχία που γεννάται από τις πολιτισμικές αξίες, είναι που προΐστανται στην απόδοση ρόλων προηγουμένων κάθε οικονομικής αναλύσεως της παραγωγής και του καταμερισμού.” (Francois Perroux)

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών