Υπάρχει ο Θεός των Γιουδαίων;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Ό,τι ρωτά ο τίτλος του θέματος

Ναι
14
42%
Οχι
19
58%

Σύνολο ψήφων: 33

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Re: Υπάρχει ο Θεός των Γιουδαίων;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 28 Οκτ 2024, 17:08

Νετο Γκουερινο έγραψε:
28 Οκτ 2024, 16:59
Αρίστος έγραψε:
28 Οκτ 2024, 16:52
Νετο Γκουερινο έγραψε:
28 Οκτ 2024, 16:47

Ε όχι ρε συ αριστο
Με όσα συνέβησαν μεταξύ δια και του πατέρα του Κρόνου

Συμβολικα ηταν ολα αυτα.

Δηλαδη εσυ παιρνεις κυριολεκτικα οτι ο Κρονος ετρωγε τα παιδια του και οτι η Ρεα γεννησε το Δια κρυφα σε ενα σπηλαιο;

.
Φυσικά και ήταν συμβολικά
Αλλα Κρόνος και Δίας με την καμμία δεν ήταν πτυχές της ίδιας θεότητας όπως εγραψες

Νομιζω πολυ πολυ χοντρικα οτι ο Ουρανος ειναι ο αδιαφοροποιητος θεος, ο Κρονος ειναι η πρωτη πτυξη του σαν παγκοσμιος νους και ο Διας η δημιουργος θεληση του που γενναει τον εκδηλωμενο κοσμο και τον κυβερναει. Και τα τρια αυτα ομως προσωπα στον ιδιο θεο αναφερονται, δηλαδη σε διαφορετικες του οψεις.

Ο Κρονος ειναι ο Θεος που απλα νοει χωρις να δημιουργει (γι' αυτο και λεει ο μυθος οτι τρωει τα παιδια του), ενω αντιθετα ο Διας που γλυτωνει αυτη τη μοιρα ειναι ο Θεος που δημιουργει και κυβερνα τον ορατο κοσμο, τον φερνει δηλαδη απο το σκοταδι της ανυπαρξιας (που συμβολιζεται και με τη σπηλια που γεννηθηκε) στην υπαρξη. Απο τη μη εκδηλωση του Κρονου παμε στο Δια που η θεοτητα ενεργει και δημιουργει, τα φερνει λοιπον ολα στο φως, και τον κοσμο και τους εγκοσμιους θεους και τους ανθρωπους.

.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 28 Οκτ 2024, 17:13

ΓΑΛΗ έγραψε:
28 Οκτ 2024, 17:01

Σε κάθε περίπτωση, κάπου το 'χεις χάσει κι εσύ με τα θρησκευτικά καρπούζια.

Μπορει αλλα εγω απλα κανω διαλογους σε ενα φορουμ, δεν παω να αναβιωσω θρησκειες, ουτε να εμφανιστω σαν ιεροφαντης τους. :wink

Και ειναι πολυ πιθανο καποια απο οσα υποστηριζω στα θεολογικα να μην ισχυουν, δεν χαλασε ο κοσμος ομως, εγω εκφραζομαι οταν τα λεω και περναω καλα, αυτο αρκει.

Νομιζω οτι αρκετοι περασαμε καλα συζητωντας σε αυτο το νημα.

.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 28 Οκτ 2024, 17:20

Αρίστος έγραψε:
28 Οκτ 2024, 17:13
ΓΑΛΗ έγραψε:

Μπορει αλλα εγω απλα κανω διαλογους σε ενα φορουμ, δεν παω να αναβιωσω θρησκειες, ουτε να εμφανιστω σαν ιεροφαντης τους. :wink
.
Κι εγώ επίσης.

Κατά τα άλλα, είμαι παλαιόθεν υποστηρίκτρια της λαϊκής παράδοσης, που είναι η πιο αυθεντική και μη στρατευμένη καταγραφή της θρησκευτικής αντίληψης στην Ελλάδα.

Η θεά μου είναι η Παναγιά η Γοργόνα. Το 'χω δηλώσει πολλές φορές.

Και το ότι έχω χαρακτηριστεί αιρετική ή θεούσα από χριστιανικά ή αντιχριστιανικά παρτάλια, που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται στις περιοδικές εξάρσεις τους, ουδόλως με απασχολεί, αντιθέτως. Το βρίσκω εξόχως διασκεδαστικό. :lol:

ΥΓ. Δεν είναι προσωπική αιχμή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 28 Οκτ 2024, 17:26

ΓΑΛΗ έγραψε:
28 Οκτ 2024, 17:20
Αρίστος έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

.
Κι εγώ επίσης.

Κατά τα άλλα, είμαι παλαιόθεν υποστηρίκτρια της λαϊκής παράδοσης, που είναι η πιο αυθεντική και μη στρατευμένη καταγραφή της θρησκευτικής αντίληψης στην Ελλάδα.

Και το ότι έχω χαρακτηριστεί αιρετική από χριστιανικά ή θεούσα από χριστιανικά ή αντιχριστιανικά παρτάλια, που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται στις περιοδικές εξάρσεις τους, ουδόλως με απασχολεί, αντιθέτως. :lol:

Νομιζω πως και ο Ελυτης στο ιδιο ακριβως πνευμα με εσενα κινειται. Η ελληνικοτατη θρησκεια του εχει χρωμα Αιγαιου, το λεει εξαλλου.

Οσο για μενα σου θυμιζω πως οταν μπηκα στο μαυρο φορουμ ξεκινησα με ενα νημα που υποστηριζε πως τελικα η αρχαιοελληνικη θρησκεια και η χριστιανικη δεν εχουν ιδιαιτερες διαφορες και πως θα μπορουσαμε να δουμε ακομη και μια νοηματικη συνδεση τους σε βασικους πυρηνες. Πιχι οτι η Παναγια σαν Υπερμαχος Στρατηγος ειναι η Αθηνά και πολλα ακομη.

.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 28 Οκτ 2024, 19:03

Αρίστος έγραψε:
28 Οκτ 2024, 17:26
ΓΑΛΗ έγραψε:
Αρίστος έγραψε:

.
Κι εγώ επίσης.

Και το ότι έχω χαρακτηριστεί αιρετική ή θεούσα από χριστιανικά ή αντιχριστιανικά πανάσχετα παρτάλια, που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται στις περιοδικές εξάρσεις τους, ουδόλως με απασχολεί, αντιθέτως. :lol:
Νομιζω πως και ο Ελυτης στο ιδιο ακριβως πνευμα με εσενα κινειται. Η ελληνικοτατη θρησκεια του εχει χρωμα Αιγαιου, το λεει εξαλλου.

Οσο για μενα σου θυμιζω πως οταν μπηκα στο μαυρο φορουμ ξεκινησα με ενα νημα που υποστηριζε πως τελικα η αρχαιοελληνικη θρησκεια και η χριστιανικη δεν εχουν ιδιαιτερες διαφορες και πως θα μπορουσαμε να δουμε ακομη και μια νοηματικη συνδεση τους σε βασικους πυρηνες. Πιχι οτι η Παναγια σαν Υπερμαχος Στρατηγος ειναι η Αθηνά και πολλα ακομη.
.
Αυτό είναι η εισαγωγή (αν θυμάμαι καλά) στο ομώνυμο βιβλίο του Μυριβήλη.

Ενιγουέι, για το θέμα της Παναγιάς Γοργόνας, έχω γράψει κατεβατά σε όλα τα μίζερα θέματα στη θρησκειολογία που είχαν ως ευφυέστατο/ψαγμένο/πρωτότυπο τίτλο :D της παρθενία της Παναγίας.

Όπως και τις αναφορές κάθε άλλο παρά θρησκόληπτων Ελλήνων συγγραφέων/ποιητών σ' αυτήν.

Αλλά αν μπλέξεις με κολλημένα ούγκανα, είναι αφελές να περιμένεις κάτι παραπάνω. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 29 Οκτ 2024, 19:15

ΓΑΛΗ έγραψε:
28 Οκτ 2024, 19:03
Αρίστος έγραψε:
28 Οκτ 2024, 17:26
ΓΑΛΗ έγραψε:

Κι εγώ επίσης.

Και το ότι έχω χαρακτηριστεί αιρετική ή θεούσα από χριστιανικά ή αντιχριστιανικά πανάσχετα παρτάλια, που αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται στις περιοδικές εξάρσεις τους, ουδόλως με απασχολεί, αντιθέτως. :lol:

.
Αυτό είναι η εισαγωγή (αν θυμάμαι καλά) στο ομώνυμο βιβλίο του Μυριβήλη.

Ενιγουέι, για το θέμα της Παναγιάς Γοργόνας, έχω γράψει κατεβατά σε όλα τα μίζερα θέματα στη θρησκειολογία που είχαν ως ευφυέστατο/ψαγμένο/πρωτότυπο τίτλο :D της παρθενία της Παναγίας.

Όπως και τις αναφορές κάθε άλλο παρά θρησκόληπτων Ελλήνων συγγραφέων/ποιητών σ' αυτήν.

Αλλά αν μπλέξεις με κολλημένα ούγκανα, είναι αφελές να περιμένεις κάτι παραπάνω. :lol:
πουθε κλάνει η παναγια η γοργονα;
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 29 Οκτ 2024, 19:31

taxalata xalasa έγραψε:
29 Οκτ 2024, 19:15

Όπου σε βρει.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 29 Οκτ 2024, 19:52

ΓΑΛΗ έγραψε:
29 Οκτ 2024, 19:31
taxalata xalasa έγραψε:
29 Οκτ 2024, 19:15

Όπου σε βρει.
κουκιά σπέρνω...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών