lonelyrider έγραψε: ↑Σήμερα, 03:09
tanipteros έγραψε: ↑Σήμερα, 02:30
οπότε φίλε
Έκτωρ Φοίνιξ καταλαβαίνεις τι γινόταν στην αρχαιότητα ;
Οι Εβραίοι θέλαν να πολεμήσουν τους Ρωμαίους κατακτητές και ορισμένοι φύγαν στην έρημο για να κάνουν στρατό ... οι λεγόμενοι Εσσαίοι.
Αυτοί μυθολόγησαν το κακό που είχε βρει τους Εβραίους ως Βελιάλ και τον ταυτίσαν με το πνευματικό Κακό όχι όμως τον Σατανά !!!
Και γράψαν ένα κείμενο πώς οι Υιοί του Φωτός (Εβραίοι) θα πολεμήσουν τους Υιούς του Σκότους (Ρωμαίους) και ότι στο τέλος θα νικήσει το Φως !!!
Και αυτά θα γινόταν τις έσχατες μέρες...δλδ όποτε ερχόταν ο Μεσσίας και έδινε το σύνθημα πολέμου κατά τους Ρωμαίους...
Και μερικοί Εβραίοι πιστέψαν ότι ήρθε στο πρόσωπο του Ιησού... Ελθέτω η Βασιλεία Σου επί Γης... διότι τώρα επί Γης κυριαρχούν οι Ρωμαίοι...
Αν και ο Ιησούς δεν ήταν Εσσαίος είχε επιρρεαστεί από τον Ιωάννη που ήταν φιλο-εσσαίος... και όλοι οι Εβραίοι λαχταρούσαν την λεφτεριά τους από τους Ρωμαίους...
Γενικώς οι Εβραίοι για λόγους συσπέιρωσης και κατεύθυνσης πολεμικής δημιουργήσαν τον εχθρό του Γιαχβέ στο πρόσωπο του Διαβόλου που ήταν ο Ελληνικός και Ρωμαϊκός πολιτισμός...
Και σε αυτό το μίσος πάτησαν οι Χριστιανοί (Εβραίοι Μεσσιανιστές και προσύλητοι) και καταστρέψαν την Ελλάδα...και βλέπουμε σε κάθε αρχαιολογικό χώρο οικόπεδο και ερείπια...
Αυτό το μίσος κυριαρχεί ακόμη στους Χριστιανούς "τους διαβασμένους" γιατί ο περισσότερος κόσμος όπως η μαμά σου η γιαγιά σου ή ο παππούς σου απλά πιστεύαν σε έναν Θεό και δεν ξέραν από μίση... ορισμένοι όμως ξέρουν ....
Εισαι βαθια νυχτωμενος και πλανεμενος. Κατ αρχην ο χριστιανισμος δεν ειναι αιρεση του ιουδαϊσμου, ειναι η συνεχιση του, ή αν θες η εκπληρωση των προφητειων της παλαιας διαθηκης στο προσωπο του Χριστου.
Ο διαβολος ειναι πονηρο πνευμα και ο αρχηγος των δαιμονων, των αγγελων που αποστατησαν απο το Θεο και εξεπεααν απο την ανωθεν φωτοφορια. Ο διαβολος εχει αδιανοητη ικανοτητα να παραπλανα τους ανθρωπους απο το να βαδιζουν το δρομο της αγαθοτητας και της θεωσης. Μπαινει στις ψυχες των ανθρωπων αφου αυτοι του ανοιγουν την πορτα με την κακη τους προαιρεση, και τους κανει κι αυτους πονηρους σα τα μουτρα του. Να ειναι μοχθηροι, να απαταν τις γυναικες τους/αντρες τους, να κανουν απατες, να σκοτωνουν, να μισουν αντι να αγαπουν κ.ο.κ. κι ολα αυτα για να τους κολασει για παντα στην αλλη ζωη.
Ο διαβολος ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΞΗ και οχι καποιος συμβολισμος του κακου ή καποια φανταστικη οντοτητα ή καποια εβραϊκη επινοηση.
Ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός (το 2025) δεν πιστεύει ότι ο Γιαχβέ έχει κάποιον αντίπαλο Σατανά όπως στη χριστιανική θεολογία. Η ιδέα ότι υπάρχει ένας "ανεξάρτητος κακός θεός" ή "σατανική ύπαρξη" που ανταγωνίζεται τον Θεό δεν είναι αποδεκτή στον ιουδαϊκό μονοθεϊσμό.

Τι πιστεύει ο σημερινός Ιουδαϊσμός για τον Σατάν;
1. Ο Θεός είναι απόλυτος και μόνος Κυρίαρχος
• Ο Ιουδαϊσμός επιμένει στην απόλυτη ενότητα και κυριαρχία του Θεού (Γιαχβέ).
• Δεν υπάρχει χώρος για έναν "θεϊκό ανταγωνιστή".
• Ό,τι συμβαίνει –καλό ή κακό– προέρχεται τελικά από τον Θεό, όχι από έναν ανεξάρτητο διάβολο (βλ. Ησαΐας 45:7: «Εγώ δημιουργώ το φως και το σκοτάδι»).
2. Ο "σατάν" είναι ρόλος, όχι πρόσωπο
• Ο όρος "σατάν" θεωρείται λειτουργικός τίτλος (ο κατήγορος, ο δοκιμαστής), όχι αυτόνομη ύπαρξη.
• Στο Ταλμούδ και σε άλλα ραββινικά κείμενα, ο Σατάν εμφανίζεται μεν, αλλά ως υπηρέτης του Θεού, όχι αντίπαλος Του.
• Π.χ. μπορεί να δοκιμάζει την πίστη, να παραπλανά τον άνθρωπο, αλλά δεν δρα ενάντια στη θεία βούληση.
3. Δεν υπάρχει "δαίμονας του κακού"
• Η έννοια του Διαβόλου ως πνευματική δύναμη που μάχεται τον Θεό (όπως στον Χριστιανισμό ή στον Ζωροαστρισμό) απορρίπτεται πλήρως.
• Τα κακά στον κόσμο εξηγούνται με βάση την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και όχι κάποια σατανική οντότητα.

Ποια είναι η θέση ανάμεσα στα ρεύματα;
Ρεύμα - Θέση για τον Σατάν
Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός - Σατάν = ουράνιος εισαγγελέας, όχι ανεξάρτητη δύναμη
Συντηρητικός Ιουδαϊσμός - Παρόμοια θέση· ερμηνευτική ελευθερία
Μεταρρυθμιστικός Ιουδαϊσμός - Συχνά συμβολική ή ψυχολογική προσέγγιση του κακού
Καμπαλιστικός Ιουδαϊσμός - Υπάρχουν πιο σύνθετες κοσμολογικές δομές (π.χ. Σιτρά Αχρά = "Άλλη Πλευρά"), αλλά ακόμη και εκεί, η δύναμη του κακού υπόκειται στον Θεό

Συμπέρασμα:
Ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός δεν δέχεται σατανικό "αντίπαλο" του Θεού, αλλά βλέπει τον "Σατάν" ως δοκιμαστικό παράγοντα εντός του θεϊκού σχεδίου. Η δυαδική σύλληψη Θεού-Διαβόλου ανήκει κυρίως στον Χριστιανισμό και ορισμένα γνωστικά ή αποκαλυπτικά ρεύματα.
Πώς το εξηγεί αυτό το Ταλμούδ ;
Το Ταλμούδ παρουσιάζει τον Σατάν όχι ως ανεξάρτητο κακό ον που μάχεται τον Θεό, αλλά ως όργανο του Θεού, με πολλαπλούς ρόλους: πειραστής, κατήγορος και εκτελεστής της θείας δικαιοσύνης. Ο Σατάν είναι απόλυτα υπό τον έλεγχο του Θεού και εκτελεί το Θείο Σχέδιο.

Πώς εμφανίζεται ο Σατάν στο Ταλμούδ:
1. Ο Σατάν ως πειραστής (Yetzer haRa – κακή ροπή)
«הַשָּׂטָן הוּא יֵצֶר הָרַע, הוּא מַלְאַךְ הַמָּוֶת»
"Ο Σατάν είναι το κακό ένστικτο, είναι ο Άγγελος του Θανάτου."
— Bava Batra 16a

Εδώ βλέπουμε ότι:
• Ο Σατάν, το κακό ένστικτο (Yetzer haRa) και ο Άγγελος του Θανάτου θεωρούνται μία και η αυτή οντότητα.
• Δεν είναι ανεξάρτητος από τον Θεό – αντίθετα, υπηρετεί Αυτόν, ελέγχοντας τις ανθρώπινες δοκιμασίες και τελικά εκτελώντας την τιμωρία.
2. Ο Σατάν ως κατήγορος (κατά την κρίση του ανθρώπου)
«Όταν ο άνθρωπος αμαρτάνει, ο Σατάν καταγράφει την αμαρτία, κατηγορεί τον άνθρωπο ενώπιον του Θεού και τελικά εκτελεί την ποινή.»
— Talmud, Tractate Shabbat 89a

Παρουσιάζεται σαν εισαγγελέας στο ουράνιο δικαστήριο.

Εντελώς υπό τον θεϊκό έλεγχο: δεν δρα αυτόνομα, αλλά με άδεια Θεού (όπως στο Βιβλίο του Ιώβ).
3. Παραδείγματα "παράλογης" κατηγορίας του Σατάν (με χιούμορ)
Το Ταλμούδ συχνά αποδίδει στον Σατάν και χιουμοριστικά ή ειρωνικά περιστατικά, π.χ.:
«Ο Σατάν χόρεψε μπροστά σε έναν μελετητή, ώστε να τον κάνει να πέσει και να ντροπιαστεί.»
— Kiddushin 81a

Αυτές οι ιστορίες δείχνουν ότι ο Σατάν δεν είναι "κακός θεός" αλλά δοκιμαστής, σχεδόν σαν υπερφυσικός "πειρασμός", που ο Θεός επιτρέπει προσωρινά.

Τι συμπεραίνουμε;
Στο Ταλμούδ, ο Σατάν είναι: - Όχι:
- Κατήγορος - Αντίπαλος του Θεού
- Πειραστής - Πηγή ανεξάρτητου κακού
- Εκτελεστής θείας ποινής - Θεότητα ή Διάβολος
- Υπακοή στον Θεό - Επαναστάτης ή Πεσών Άγγελος
Ουσιαστικά, είναι "άγγελος με δύσκολο ρόλο" – και μέρος του θεϊκού σχεδίου για τη δοκιμασία και εκπαίδευση του ανθρώπου.