Ρώσικο σχίσμα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Highlander

Re: Ρώσικο σχίσμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Highlander » 03 Οκτ 2018, 01:22

sibylic έγραψε:
03 Οκτ 2018, 01:20
στή φωτό όπρόεδρος τόν ΗΠΑ τέκτονας 33ου βαθ. πού προώθησε τόν Αθηναγόρα β',αδελφό τέκτονα ίδιου βαθ.,στή θέση
τού πατριάρχη κων/λεως
Εικόνα
Λινκ; :smt017

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 03 Οκτ 2018, 01:31

Θα ήθελα και κάποια σχόλια και λίγα λόγια, μιας και αναφέρθηκες στον ρώσικο μυστικισμό, εαν γνωρίζεις για το ..φαινόμενο Σολόβιεφ, τις ιδέες του και αν υπήρξε κάποια σχέση του με την Ρωσική Εκκλησία κατα καιρούς.
Για τα των δυτικών, λίγο πολύ γνωρίζουμε, για τον Βλαδίμηρο Σολόβιεφ εγώ δεν ήξερα τίποτα, πολύ προσφάτως, ψάχνοντας πράγματα έπεσε κάπου το μάτι μου αλλά δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να διαβάσω και να βρω πολλά
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 03 Οκτ 2018, 01:32

Highlander έγραψε:
03 Οκτ 2018, 01:22
sibylic έγραψε:
03 Οκτ 2018, 01:20
στή φωτό όπρόεδρος τόν ΗΠΑ τέκτονας 33ου βαθ. πού προώθησε τόν Αθηναγόρα β',αδελφό τέκτονα ίδιου βαθ.,στή θέση
τού πατριάρχη κων/λεως
Εικόνα
Λινκ; :smt017
https://www.impantokratoros.gr/59B1FCB4.el.aspx

http://www.grandlodge.gr/athinagoras-w-57864.html
Αυτομπαναρισμενος επ αόριστον

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 03 Οκτ 2018, 01:50

Σουβλίτσα έγραψε:
03 Οκτ 2018, 01:31
Θα ήθελα και κάποια σχόλια και λίγα λόγια, μιας και αναφέρθηκες στον ρώσικο μυστικισμό, εαν γνωρίζεις για το ..φαινόμενο Σολόβιεφ, τις ιδέες του και αν υπήρξε κάποια σχέση του με την Ρωσική Εκκλησία κατα καιρούς.
Για τα των δυτικών, λίγο πολύ γνωρίζουμε, για τον Βλαδίμηρο Σολόβιεφ εγώ δεν ήξερα τίποτα, πολύ προσφάτως, ψάχνοντας πράγματα έπεσε κάπου το μάτι μου αλλά δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να διαβάσω και να βρω πολλά
έκανα ένα λάθος πρίν,είπα ότι οί θεος-οφις-τές όπως καί ή Ε.μπλαβάτσκυ είναι μυστικιστές...δέν είναι μυστικιστες,είναι
αποκρυφιστες εωσφοριστές απόγονοι(πνευματικά) τών γνωστικιστών-οφιτών.
αντίθετα ή θεολογία τής Ανατολικης εκκλ. είναι μυστική...απ'τή ρωσία έχουν αναδειχθεί θεολόγοι αξιόλογοι όπως
παύλος ευδοκιμωφ,βλαδίμηρος λόσκυ,μπερντιάεφ,μπουλγκάκωφ,ουσπένσκυ...πολλοί απ,αυτούς αναφέρουν τό έργο τού σολόβιεφ.
τόν έχω ακουστά αλλά δεν ξέρω πολλά,γιά κοίτα εδώ
http://amethystosebooks.blogspot.com/20 ... -post.html

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 03 Οκτ 2018, 01:56

Άλλο μυστική άλλο μυστικιστική

Το έργο του Σολόβιεφ πάντως, από ό,τι πολύ λίγα έχω δει δεν το καταλαβαίνω να συμβαδίζει με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη, εκτός αν εγώ κατάλαβα λάθος μέχρι τώρα τα μεσσιανικά οράματα στο έργο του
Γι αυτό ρωτώ, εαν γνωρίζεις εσύ να αναπτύξεις κάπως πιο μεστά το θέμα.

Dorian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dorian » 03 Οκτ 2018, 02:04

Maspoli έγραψε:
02 Οκτ 2018, 17:25
Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 16:41
Maspoli, τί λες, να γίνει ανεξάρτητο κρατίδιο το Άγιον Όρος? Σε ρωτώ και ως Έλληνα και ως ΧΟ, (φαντάζομαι)
Η γνωμη μου συνοπτικα:
Το ελληνικο κρατος δεν εχει καμια δουλεια να εμπλεκεται στο Αγ. Ορος κ να βαζει τοποτηρητες κτλ. Απο την αλλη ομως ειμαστε ορθοδοξοι δεν ειμεθα καισαροπαπιστες. Το Αγ. Ορος δε μπορει να ειναι κρατος ή κρατιδιο. Δε θα εχει εναεριους χωρους, υφαλοκρηπιδες, ΑΟΖ, ορυκτο πλουτο, υπαλληλους κτλ. Κανονικα ουτε ρευμα πρεπει να εχει αν με ρωτας. Το Αγ Ορος ειναι ενα παγκοσμιο προσευχητηριο κ δεν εχει καμια δουλεια να παρει κρατικο χαρακτηρα. Η διευθυνση των οποιων ζητηματων που αφορουν την κοινοτητα του, ειναι ευθυνη αποκλειστικα της κοινοτητας του. Η Ελλας θα ειναι η εγγυητρια δυναμη της ασφαλειας του, πιστος αρωγος του και το ανεξαρτητο κρατος που θα δυναται να κληρονομησει το Αγ Ορος εαν ποτε απωλεσει το μοναστικο του χαρακτηρα. Φυσικα αν η Ελλας για οποιοδηποτε λογο απωλεσει την ιδιοτητα του ανεξαρτητου κρατους ενοσω υπαρχει μοναστικη κοινοτητα, θα πρεπει να αντικατασταθει απο αλλον εγγυητη τον οποιο θα ορισουν οι μοναχοι.
Από το ένα άκρο στο άκρο από την αμερικανοδουλεία στην από κεκτημένη ταχύτητα σοβιετοδουλεία. Μπορεί από την μοίρα ή δεν ξέρω γιατί να μην είμαστε πλέον το ισχυρότερο ορθόδοξο κράτος-έθνος, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικά μας. Δε νομίζω ότι χρειάζεται τρομερή ευφυΐα ότι οι Ρώσοι με την ανακοίνωση περί ελέγχου του Αγίου Όρους στέλνουν έξυπνα διπλωματικά μήνυμα, αφήστε τις βλακείες και να το παίζεται αφεντικά μας, ενώ είστε πλέον της πλάκας και ως κράτος, μια χαρά μπορούμε να μπούμε στα δικά σας χωράφια. Και δεν είναι μόνο το Άγιο Όρος αλλά και ιερά προσκυνήματα, μονές που ελέγχουν οι ελληνορθόδοξοι Ιεροσόλυμα, Σινά, Αλεξάνδρεια.
Συνοδικά με βάση τους Ιερούς Κανόνες δεν νομίζω έχει νόημα η μετακόμιση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, λες και είναι μαγαζί. Αν δεν υφίσταται, πλέον ως εκκλησία επειδή δεν έχει ποίμνιο, καταργείται ή μετατρέπεται σε μητρόπολη-επισκοπή, και δημιουργείται νέο Πατριαρχείο στην Αθήνα με όλη την επικράτεια και ίσως ειδική σχέση με την Μικρά Ασία να υπάγεται πλέον σε αυτό. Μπορεί και ο Πατριάρχης Ελλαδος να αποκτήσει επιπλέον τον τίτλο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για ιστορικούς λόγους. Η Τουρκία φυσικά θα αντιδράσει
https://youtu.be/-VhIL6Ld9qI?t=1166 Πράξη ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, Μιχαηλίδου Δόμνας, Βλαχάκου Νικολάου http://tinyurl.com/4hwb2kra

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 03 Οκτ 2018, 02:48

O Πατριάρχη Κωνσταντινουπολεως καλώς μένει εκει και καλως να συνεχίσει να μένει εκει που είνει μεχρι να την απελευθερώσουμε. Δε θέλω ηττοπάθειες - ούτε δέκα φορές δεν τον έχουμε πιεί πανηγυρικά από τους Τούρκους σε πόλεμο, μας παίρνει ακόμα να δοκιμάσουμε κι άλλο.
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 03 Οκτ 2018, 02:52

Σουβλίτσα έγραψε:
03 Οκτ 2018, 01:56
Άλλο μυστική άλλο μυστικιστική

Το έργο του Σολόβιεφ πάντως, από ό,τι πολύ λίγα έχω δει δεν το καταλαβαίνω να συμβαδίζει με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη, εκτός αν εγώ κατάλαβα λάθος μέχρι τώρα τα μεσσιανικά οράματα στο έργο του
Γι αυτό ρωτώ, εαν γνωρίζεις εσύ να αναπτύξεις κάπως πιο μεστά το θέμα.
τί;.....μόνο ή πόρνη....καί ό ληστής..βιώνοντας στά βάθη τού είναι τους τό έρεβος τού σκότους
έγιναν κοινωνοί τού θείου σχίσματος ή θεϊκού πάθους....δέν γνωρίζουμε τίποτα,πρόκειται γιά μιά
τραγική πορεία....έχουν υπάρξει ασκητές καί όσιοι πού έχουν εξομολογηθεί σέ πόρνες καί φυλακισμένους,
όλα τά άλλα είναι εξωτερικά....όπως λένε "μεταξωτά βρακιά θέλουν.........."

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 03 Οκτ 2018, 03:09

Yochanan έγραψε:
03 Οκτ 2018, 02:48
O Πατριάρχη Κωνσταντινουπολεως καλώς μένει εκει και καλως να συνεχίσει να μένει εκει που είνει μεχρι να την απελευθερώσουμε. Δε θέλω ηττοπάθειες - ούτε δέκα φορές δεν τον έχουμε πιεί πανηγυρικά από τους Τούρκους σε πόλεμο, μας παίρνει ακόμα να δοκιμάσουμε κι άλλο.
προσυπογράφω :smt023
ή "Θεότητα" νευριάζει πάρα πολύ όταν διαπιστώνει ότι τήν χρησιμοποιείς γιά
νά εκπληρώσεις τά μεσσιανικά ενδοκοσμικά σου όνειρα-φαντασιώσεις,γιαυτό
λέει "τό πνεύμα πνέει όπου θέλει"

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 03 Οκτ 2018, 03:27

Ευτυχώς που φαίνεται να συμφωνούμε όλοι οτι μεσσιανικά οράματα και φαντασιώσεις είναι αταίριαστα με το πνεύμα το οποίο "όπου θέλει πνει" και όπως φαίνεται μέσα από την παρακάτω συνάφεια (που είναι και ολοκληρωμένος ο λόγος του Χριστού) για να μην ξεχνιόμαστε:

ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω σοι, ἐὰν μή τις γεννηθῇ ἐξ ὕδατος καὶ Πνεύματος, οὐ δύναται εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ.
τὸ γεγεννημένον ἐκ τῆς σαρκὸς σάρξ ἐστι, καὶ τὸ γεγεννημένον ἐκ τοῦ Πνεύματος πνεῦμά ἐστι.
μὴ θαυμάσῃς ὅτι εἶπόν σοι, δεῖ ὑμᾶς γεννηθῆναι ἄνωθεν.
τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ, καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ᾿ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει· οὕτως ἐστὶ πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Πνεύματος.

Και αφού ξεκαθαρίσαμε γιατί δεν πρέπει να απορεί ο Νικόδημος για την άνωθεν γέννηση και πώς αυτή συμβαίνει, με σαφή αναφορά στο Μυστήριο του Ορθόδοξου Χριστιανικού Βαπτίμαστος

ας συνεχίσουμε και με αυτό που ρώτησα περι Σολόβιεφ:
φίλτατε, εζήτηξα μια μεστή αναφορά, εαν έχεις γνώση περι του θέματος, τα ποιητικά, λογοτεχνικά και ρομαντικά κλισέ σε αυτήν την φάση δεν με διαφωτίζουν
τουναντίον, με μπερδεύουν θα έλεγα καθώς γνωρίζω και θεωρητικώς και βιωματικώς οτι καταρχήν, εξομολόγηση δια της οποίας προκύπτει άφεση (=λύτρωση, σωτηρία) υπάρχει μόνο ως μυστήριο σε Πνευματικό και έπειτα, αυτό το "βιώνοντας στά βάθη τού είναι τους τό έρεβος τού σκότους
έγιναν κοινωνοί του θείου σχίσματος ή θεικού πάθους" μου θυμίζει κάτι άλλο.
Βασικά, ο τρόπος που απαντάς μου δείχνει να γνωρίζεις κάτι παραπάνω περι του συγκεκριμένου συγγραφέα, φιλοσοφοθεολόγου ενώ πρωτύτερα έδειξες να αγνοείς μάλλον.
Δεν ξέρω αν εγώ δεν κατάλαβα κάτι καλά

Who is The 4th man
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Who is The 4th man » 03 Οκτ 2018, 05:25

Σουβλίτσα έγραψε:
03 Οκτ 2018, 03:27
Ευτυχώς που φαίνεται να συμφωνούμε όλοι οτι μεσσιανικά οράματα και φαντασιώσεις είναι αταίριαστα με το πνεύμα το οποίο "όπου θέλει πνει" και όπως φαίνεται μέσα από την παρακάτω συνάφεια (που είναι και ολοκληρωμένος ο λόγος του Χριστού) για να μην ξεχνιόμαστε:

ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω σοι, ἐὰν μή τις γεννηθῇ ἐξ ὕδατος καὶ Πνεύματος, οὐ δύναται εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ.
τὸ γεγεννημένον ἐκ τῆς σαρκὸς σάρξ ἐστι, καὶ τὸ γεγεννημένον ἐκ τοῦ Πνεύματος πνεῦμά ἐστι.
μὴ θαυμάσῃς ὅτι εἶπόν σοι, δεῖ ὑμᾶς γεννηθῆναι ἄνωθεν.
τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ, καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ᾿ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει· οὕτως ἐστὶ πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Πνεύματος.

Και αφού ξεκαθαρίσαμε γιατί δεν πρέπει να απορεί ο Νικόδημος για την άνωθεν γέννηση και πώς αυτή συμβαίνει, με σαφή αναφορά στο Μυστήριο του Ορθόδοξου Χριστιανικού Βαπτίμαστος

ας συνεχίσουμε και με αυτό που ρώτησα περι Σολόβιεφ:
φίλτατε, εζήτηξα μια μεστή αναφορά, εαν έχεις γνώση περι του θέματος, τα ποιητικά, λογοτεχνικά και ρομαντικά κλισέ σε αυτήν την φάση δεν με διαφωτίζουν
τουναντίον, με μπερδεύουν θα έλεγα καθώς γνωρίζω και θεωρητικώς και βιωματικώς οτι καταρχήν, εξομολόγηση δια της οποίας προκύπτει άφεση (=λύτρωση, σωτηρία) υπάρχει μόνο ως μυστήριο σε Πνευματικό και έπειτα, αυτό το "βιώνοντας στά βάθη τού είναι τους τό έρεβος τού σκότους
έγιναν κοινωνοί του θείου σχίσματος ή θεικού πάθους" μου θυμίζει κάτι άλλο.
Βασικά, ο τρόπος που απαντάς μου δείχνει να γνωρίζεις κάτι παραπάνω περι του συγκεκριμένου συγγραφέα, φιλοσοφοθεολόγου ενώ πρωτύτερα έδειξες να αγνοείς μάλλον.
Δεν ξέρω αν εγώ δεν κατάλαβα κάτι καλά
μά όχι από σολοβιεφ δέν ξέρω τίποτα εκτός από κάποιες πολύ καλές κριτικές πού έχει κάνει γιά τόν "φάουστ" τού γκαίτε ή
γιά τόν "αντίχριστο" τού Νίτσε καί αυτά μέσω τού παύλου ευδοκίμωφ στό έργο του "ή γυναίκα καί ή σωτηρία τού κόσμου".
αλλά μιά στιγμή είπες γιά ποιητικές φράσεις κλισέ....γιατί;
ή αγωνία στόν κήπο τής γεσθηνανή,ή εκρηκτική στιγμή τού ληστή στό σταυρό τήν ώρα τής επιθανάτιας αγωνίας,αλλά
καί ή θεία λειτουργία δέν αναφέρεται στήν θεία τραγωδία στό θείο πάθος...;
άλλο άν εμείς στεκόμαστε τυπολατρικά στά εξωτερικά τελετουργικά,όχι τό θείο σχίσμα (πάσχον θεός τού Απ.Παύλου) διαπερνά
όλη τήν ανθρωπότητα αλλά καί τόν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά καί καλείται να τό βιώσει στή ζωή μέσα του καί έξω από αυτόν καί
αυτό μπορεί νά συνεπάγεται μιά τραγική πορεία.πολλοί ασκητές έχουν μιλήσει γιά τό βίωμα τής θείας αγωνίας(ΑΓ.εφραίμ σύρος,Α.αντώνιος)
όπως καί γιά τή φράση..."φύλαξε τό πνεύμα σου στόν άδη.."

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 03 Οκτ 2018, 06:15

Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 22:47

πχ: Μόνος σου είπες πριν πως ούτε ανεξάρτητο κρατίδιο Αγίου Όρους θες ("αφού δεν είμεθα και καισαροπαπικοί") αλλά αυτό το μόρφωμα κάποιος πρέπει και να το επιτηρεί και να εγγυάται για την λειτουργικότητά του, κάποια χώρα. Και αν η Ελλάδα απολέσει την ανεξαρτησία της (να γινει ξερω γω ενα κράτος Μακεδονία απο δω, ενα κράτος Αλβανικό απο κει, ένα του Αιγαίου πιο πέρα κτλ), να αναλάβει άλλος..
Τώρα, άμα σου πω μάλιστα, κατάλαβα, θα έχω άδικο?

Δηλαδή, τελικά τί κοιτάμε να σώσουμε? Την Ελλάδα, την Ρωσία, την Πίστη?

Εγώ προσωπικά, το έχω πολύ ξεκάθαρο.

Και δεν τρέφω καμία μα καμία αυταπάτη. Για τίποτα.
Ο κηπος του Θεου δε χρειαζεται επιτηρηση απο κρατος. Η μοναστικη ικανοτητα θα πρεπεο να λυνει μονη της τα οποια θεματα της. Χρειαζεται βεβαια εγγυητη της ασφαλειας. Αυτος θα ειναι η Ελλαδα στην οποια ως κρατος θα ανηκουν εναεριος χωρος, ΑΟΖ κτλ (δεν θα εχει καμια μειωση εθνικης κυριαρχιας που ειπατε οτι προτεινα). Αν η μοναστικη κοινοτητα ειναι ανικανη να λυσει καποιο θεμα τοτε φυσικα και τα μελη της μπορουν να αποτανθουν στον εγγυητη για παρεμβαση ωστε να βοηθησει να λυθει το ζητημα. Αν ομως η Ελλαδα για οποιοδηποτε λογο απωλεσει τον ανεξαρτητο χαρακτηρα της, προφανως και εγγυητης της ασφαλειας του Αγ. Ορους πρεπει να ειναι ενα κρατος που θα εχει λαο που θα μετεχει της ορθοδοξης πιστης.

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 03 Οκτ 2018, 10:37

Για τη Ρωσια ειτε Αυτοκρατορικη ειτε μετακομμουνιστικη η Ορθοδοξια δεν ειναι τιποτε αλλο απο ενα οχημα εξωτερικης πολιτικης. Ουσιαστικα την εχει κανει εργαλειο για την κοσμικη της επεκταση.

Θυμηθειτε λιγο τον 18ο αιώνα στην Ελλάδα πως προπαγάνδιζε οτι θα τους σωσουν γιατι ειναι ορθοδοξοι και πως η Τσαρίνα θα παρει την Κωνσταντινουπολη και θα κανει τον γιο της Κωνσταντινο Αυτοκράτορα ανασυστηνοντας το Βυζαντιο. Τελικα τι εγινε? Τα εκανε πλακακια με τον Σουλτάνο και εκλασε τους Ελληνες εντελώς.

Πιο μετα τον 19ο αιώνα οι Ρωσοι παλι με οχημα την Ορθοδοξία επιχειρουν να θέσουν υπο ελεγχο τα 3 απο τα 4 Πατριαρχεία με σκοπο την επεκταση της κοσμικης επιρροης τους στην Μ. Ανατολη και την εξοδο τους στην Μεσόγειο. Αυτο που καταφεραν ομως ηταν να ξυπνησουν τον Αραβικο εθνικισμο με αποτέλεσμα να ανατραπουν στατους κβο αιώνων και να ξεριζωθουν ελληνικές παροικιες (οπως της Δαμασκου) με παρουσια υπερχιλιετη στην περιοχη σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα και αυτο γιατι οι Ελληνες ηταν εμποδιο στην Ρωσικη επεκταση.

Το Πατριαρχειο Αντιοχειας που ηταν και το πιο αδυναμο επεσε γρηγορα στα χέρια τους οταν εξηγειραν τους Αραβες εναντια στον Ελληνα Πατριαρχη που αναγκάστηκε σε παραίτηση και σε μια κολοβη συνεδριαση (ελειπαν οι Ελληνες αρχιερεις) εξελεξαν νεο Αραβα Πατριαρχη οργανο της Μοσχας προκαλώντας ετσι σχισμα. Στην ορθοδοξια το σχίσμα εχει την ιδια βαρυτητα με την αιρεση αλλα εν τουτοις οι ορθοδοξοι Ρωσοι δεν διστασαν καθόλου να σκισουν την Εκκλησια προκειμενου να θεσουν τον πληθυσμο και την Συρια υπο τον ελεγχο τους.

Στα υπολοιπα Πατριαρχεια δεν τα πηγαν τοσο καλα. Στην Αλεξάνδρεια η Ελληνικη κοινοτητα συσπειρώθηκε γυρω απο τον Πατριάρχη αν και ψιλοδιχάστηκε με καποια εκτροπα και την Ρωσικη παρέμβαση που προσπαθησαν να επιβάλλουν τον Αρχιμανδρίτη Ευγένιο ως τοποτηρητη και διαδοχο του Πατριάρχη Νικανωρα ενω αυτος ζουσε ακομα. Κατι που απαγορευεται ρητα απο τους Κανονες της Εκκλησιας. Και παλι βλέπουμε ποσο οι Ορθοδοξοι Ρωσοι σεβονταν τους Κανονες της Εκκλησιας.

Στα Ιεροσόλυμα παλι τα κατάφεραν να εκλέξουν Πατριάρχη οργανο τους τον Νικοδημο αλλα οταν αυτος απροκαλυπτα προωθησε την Ρωσικη επιρροη η Αγιοταφικη Αδελφότητα επαναστάτησε και τον έστειλε δεμένο πανω σε καμηλα στον Ρώσο Πρόξενο και απο εκει αυτος τον εστειλε σε μοναστηρι στη Χάλκη απο οπου υπεβαλλε και την παραιτηση του

Γενικότερα οι ενεργειες των Ρωσων ειτε αρχικα ηταν υπερ των Ελληνων και στη συνεχεια μεταστρεφονταν οταν εβλεπαν οτι δεν θα κερδιζαν κατι ειτε ηταν εξαρχης εχθρικες καθως οι Ελληνες ηταν εμποδιο στα σχέδια τους.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 03 Οκτ 2018, 11:03

Μην μπλέκουμε την στενή κρατική πολιτική με το τι είναι το ορθόν από θρησκευτικής απόψεως.
Η Ρωσία έχει βοηθήσει την Ελλάδα και είναι επίσης αληθές ότι ουδείς Έλληνας στην Ελλάδα σκοτώθηκε ποτέ από βόλι ρώσου στρατιώτη. Δεν ξέρω για πόσες άλλες από τις λεγόμενες "Μεγάλες Δυνάμεις" μπορεί να ισχύει αυτό :giggle:
Ορισμένοι λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε βοηθήσει περισσότερο, δεν εξετάζουν όμως αν η βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει περισσότερο η Ρωσία εξαρτιόταν μόνο από τη Ρωσία. Δεν ήθελε η Ρωσία να βοηθήσει περισσότερο ή μήπως δεν βοηθούσε περισσότερο επειδή απλά δε μπορούσε να υπερβεί κάποια όρια λόγω εξωγενών παραγόντων (όπως για παράδειγμα η στάση-δράση των υπόλοιπων Μ. Δυνάμεων και ο συσχετισμός ισχύος ανάμεσά τους) ; Ή μήπως η εκκλησιαστική πολιτική του ελληνικού κράτους δεν εκινείτο ποτέ από τα στενά συμφέροντά του;

Το ορθόν από πλευράς ορθόδοξης πίστης δεν είναι να έχει προβάδισμα εντός του ορθόδοξου ποιμνίου κάποιος βάση της εθνικότητας. Δεν είναι καθόλου κατανοητό γιατί πχ σε ένα αραβόφωνο ποίμνιο, ο πατριάρχης θα πρέπει να είναι εσαεί Έλληνας. Ή γιατί αν και εφόσον υπάρχει οικουμενικός Πατριάρχης αυτός θα πρέπει να είναι Έλληνας και όχι από μια άλλη εθνικότητα. Σε τι βοηθιέται η Ορθοδοξία από κάτι τέτοιο; Υπάρχουν κάποιοι καλύτεροι πιστοί ή ιερείς βάσει εθνικότητας από άλλους; Κριτήριο θα πρέπει να είναι η δράση του καθενός και όχι η εθνικότητά του.

Το Οικουμενικό δεν έχει πια να προσφέρει τίποτα, ούτε στην Ορθοδοξία ούτε στο ελληνικό κράτος. Το ρόλο του πνευματικού φάρου για την Ορθοδοξία (και για το χριστιανισμό γενικότερα) σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να τον πάρει η μοναστική κοινότητα του Αγ. Όρους. Κι αυτό είναι μια εξέλιξη που δε θα είναι κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού κράτους, το αντίθετο. Αντί να έχεις κυρίαρχη επιρροή ως " εταιρεία"σε μια "αγορά" που συρρικνώνεται λόγω του ότι δε μπορείς για διάφορους λόγους να τη διευρύνεις, καλύτερα να πας ως σχετικά μικρότερη εταιρεία σε μια αγορά που θα μπορεί να αυξήσει κατά πολύ το μέγεθος και την επιρροή της.

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 03 Οκτ 2018, 11:19

Δεν μπορεις να αναιρεσεις με μια μονοκοντυλια ιστορια και παραδοση 17 αιωνων.

Ακομα και αν δεν μεινει ουτε ενας στην Κωνσταντινουπολη το Πατριαρχειο πρεπει να παραμεινει. Δεν ειναι ενας απλος Επισκοπος ο οποιος ξεπεσε σε τιτουλαριο ανευ ποιμνιου. Ειναι συμβολο. Ακομα και σε αυτη την κατασταση που εχει περιελθει της σκιας του μεγαλοπρεπους παρελθοντος παραμενει ακομα το τελευταιο ζωντανο κομματι της ιστοριας και το μονο που θυμιζει πλεον οτι εκει υπηρχε μια Αυτοκρατορια καποτε.

Αν φυγει και αυτο απο εκει τοτε η νικη των Τουρκων θα εχει ολοκληρωθει γιατι θα σβησουν απο την Πολη καθε τι που θα θυμιζει Βυζαντιο. Θυμηθειτε οτι ακομα και μια σταγονα μαυρο σε ενα κουβα λευκου ειναι αρκετο για να το κανει γκριζο. Αν λειψει η σταγονα τοτε δεν αλλαζει τιποτα.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών