Νηστήσιμα, κοσέρ και πράσιν'άλογα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Re: Νηστήσιμα, κοσέρ και πράσιν'άλογα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 05 Απρ 2019, 10:35

Saliveros έγραψε:
03 Απρ 2019, 18:25

Γιατί οι Εβραίοι, που είναι τόσο ευφυής λαός, έχουν τέτοιο κόλλημα μ' αυτές τις ηλιθιότητες;
ξεκινανε τη ζωη τους, βαζοντας μαχαιρι στην πουτσα τους, για θρησκευτικους λογους. οτι και να κανουν μετα, φαινεται λιγο. :102:
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Saliveros
Phorum.gr user: Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 05 Απρ 2019, 10:58

Ασέβαστος έγραψε:
05 Απρ 2019, 10:35
Saliveros έγραψε:
Γιατί οι Εβραίοι, που είναι τόσο ευφυής λαός, έχουν τέτοιο κόλλημα μ' αυτές τις ηλιθιότητες;
ξεκινανε τη ζωη τους, βαζοντας μαχαιρι στην πουτσα τους, για θρησκευτικους λογους. οτι και να κανουν μετα, φαινεται λιγο. :102:
Εντάξει, κι εμείς τρομοκρατούμε τα μωρά με έναν γενειοφόρο μαυροφορεμένο μπαμπούλα που τα βουτάει στο νερό.
Κι η περιτομή, στο κάτω-κάτω, έχει κι αρκετά θετικά μετά :102:
    Σας κάναμε ανθρώπους.
    Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
    shrike
    Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 05 Απρ 2019, 20:39

Nito έγραψε:
    03 Απρ 2019, 19:17
    Εδώ υπάρχει το φυτικό τυρί "Ευλογημένο".
    Το αγόραζα και εγώ όταν κολλούσα ταυτόχρονα στη γεροντοκόρη καντηλαναύτρα της ενορίας μου και σε μια νεοεποχίτισσα δασκάλα γιόγκα.
    Στην πρώτη έλεγα ότι νηστεύω και στη δεύτερη ότι είμαι βίγκαν.
    Για την ακρίβεια, Εβλογημένο.

Το ξέρω γιατί το βλέπω κάθε μέρα πάνω σε φορτηγό που φέρνει πράματα στο σούπερ μάρκετ απέναντί μου, δεν το 'χω πάρει ποτέ (ούτε και πρόκειται).

Άβαταρ μέλους
    Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 05 Απρ 2019, 20:46

Saliveros έγραψε:
      Έβλεπα μια σειρά και μου προέκυψαν απορίες περί kosher (τα εβραϊκά επιτρεπτά τρόφιμα), οπότε τα γκούγκλισα, και κουφάθηκα!...

Μακράν μεγαλύτερη βλακεία από την αντίστοιχη χριστιανική (τουλάχιστον) των νηστήσιμων. Είναι να τρελαίνεσαι με τις παράλογες απαγορεύσεις που επιβάλλει στους πιστούς.

Αφενός, παρ' ημίν (στους Χριστιανούς Ορθόδοξους κατά το Σύνταγμα), το να φας κάτι "αρτύσιμο" κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν θεωρείται τόσο μεγάλη αμαρτία όσο στους φίλτατους Εβραίους. Δεν κατεβαίνει αυτοπροσώπως κάποιος άγγελος να σου πάρει την ψυχή αν ξεχαστείς και φας ένα ψίχουλο παστουρμά κατά λάθος.

Αφετέρου, οι λεπτομέρειες του τι είναι "κοσέρ" και τι δεν είναι, είναι σκέτη παράνοια. Επιτρέπεται το τάδε, αλλά αν προέρχεται από το δείνα ζώο απαγορεύεται. Αν έχει αίμα εδώ αλλά όχι εκεί, αν το ζώο είχε ενωμένα τα δάχτυλα ή όχι, αν το ψάρι έχει και λέπια και πτερύγια ή όχι, αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, αν αν αν... Νισάφι βρε!

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι αγαπητοί Εβραίοι ότι όλες αυτές οι λεπτομερείς και αυστηρότατες απαγορεύσεις έχουν καθαρά υγειονομική και όχι θεολογική προέλευση;
      Ότι δεν θα πας στην κόλαση (έχουν κόλαση οι Εβραίοι;) αν φας ένα λουκάνικο ή ένα μύδι;

Εντάξει, στο μακρινό παρελθόν, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληθυσμοί ήταν αγράμματοι, κάποιοι που το παίζαν προφήτες κλπ θεώρησαν χρήσιμο να το παίξουν και διατροφολόγοι και να εκδώσουν κανόνες διατροφής βασισμένους σε κάποιες (είτε σωστές είτε λανθασμένες) παρατηρήσεις. Καλώς. Και καλώς που περιτύλιξαν αυτούς τους κανόνες με θρησκευτικό ένδυμα, ώστε να τους καταστήσουν υποχρεωτικούς στους αγράμματους πιστούς.

Όπως όταν λες σαν απαράβατη εντολή σε ένα παιδί "μη βάζεις το δάχτυλο στην πρίζα", "μη περνάς το δρόμο χωρίς να κοιτάξεις", "μη πίνεις άζαξ", για να μη χρειαστεί να του εξηγήσεις τις αρχές του ηλεκτρισμού ή της χημείας.
      Αλλά κανένας, μεγαλώνοντας, δεν θεώρησε (εξ όσων γνωρίζω) ότι, αν περάσει το στενάκι χωρίς να κοιτάξει, θα καταλήξει να βράζει αιωνίως στα καζάνια του Ξαποδώ!

Ένας σωρό Εβραίοι δεν είναι πιστοί ή είναι ανοικτά άθεοι, αλλά προσδιορίζονται ως Εβραίοι πολιτισμικά.

Όσο για τη δυσκολία της διατροφής αυτής, απλά μπαίνεις σε ένα μαγαζί και παίρνεις αυτό που λέει κοσερ, δεν χρειάζεται να τα ξέρεις όλα.
      ✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Nito
      Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nito » 05 Απρ 2019, 20:52

shrike έγραψε:
      05 Απρ 2019, 20:39

Το ξέρω γιατί το βλέπω κάθε μέρα πάνω σε φορτηγό που φέρνει πράματα στο σούπερ μάρκετ απέναντί μου, δεν το 'χω πάρει ποτέ (ούτε και πρόκειται).
      Άνοστο μέχρι αηδίας. Πρέπει να έχεις καλπάζουσα φαντασία για να αποκομίσεις έστω και μια αμυδρά ψευδαίσθηση πως τρως τυρί.

Άβαταρ μέλους
      shrike
      Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 05 Απρ 2019, 20:52

Nito έγραψε:
      05 Απρ 2019, 20:52
      shrike έγραψε:
      05 Απρ 2019, 20:39

Άνοστο μέχρι αηδίας. Πρέπει να έχεις καλπάζουσα φαντασία για να αποκομίσεις έστω και μια αμυδρά ψευδαίσθηση πως τρως τυρί.
      Θενκς. Άρα καλά έκανα και δεν το πήρα ποτέ. :lol:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
        Απαντήσεις
        Προβολές
        Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών