Συγχώρεση - η λύση των αρνητικών δεσμών...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Συγχώρεση - η λύση των αρνητικών δεσμών...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Ιούλ 2020, 22:35

Ομελέτιος Δανιμαρκίας έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 10:51
Εν πάση περιπτώσει, εκεί που, πλαγίως, το πάω, είναι ότι αν η συγχώρεση ήταν νοητή για κάθε είδους αδικία θα ήταν φτηνή έννοια.
Το πρόβλημα δεν είναι η αξία της έννοιας σε θεωρητικό επίπεδο αλλά η λειτουργικότητα της υπεράνω :) οπτικής στην καθημερινότητα.

Σαφώς και η καλή διάθεση είναι κάτι που έχει αποτελεσματικότητα γιατί αμβλύνει τις αμυντικές διαθέσεις. Σαφώς μπορούν να προκύψουν παρεξηγήσεις και εντάσεις λόγω εγωϊστικής προσέγγισης των πραγμάτων και αν υπάρξει προσπάθεια να βρεις και την οπτική γωνία του άλλου, πιθανόν να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Σαφώς και μια αγκαλιά ή ένα χάδι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από μια γροθιά.

Αλλά επίσης σαφώς κάποιοι βλέπουν την όποια θετική προσέγγιση ως παθητικότητα, φόβο ή αδυναμία. Και κάνουν ένα βήμα παραπάνω διεκδικώντας περισσότερο χώρο από αυτόν που κατέκτησαν με το "σπαθί τους".

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενίοτε η συγγνώμη μπορεί να υποδηλώνει γενναιοδωρία/μεγαλείο ψυχής και όποια άλλη πομπώδη έκφραση γουστάρεις αλλά ενίοτε είναι και εφαλτήριο/δικαίωση για τη μικροψυχία και τη μιζέρια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Ιούλ 2020, 22:48

Νομίζω η συγχώρεση είναι μια κατάσταση που έρχεται από μόνη της, φυσικά με την πάροδο του χρόνου και της εξέλιξης του εαυτού μας. Δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να συγχωρήσει.
Αν αφορά συγχώρεση που θα λάβεις από κάποιον που αδικησες, δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Εκτός των άλλων είναι βαριά και δεσμευτική για την ψυχολογία. Σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συγχώρεση που θα δώσεις στον εαυτό σου.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...

I didn't do it, but If I did, I was drunk.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 21 Ιούλ 2020, 22:53

Naida έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:48
Σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συγχώρεση που θα δώσεις στον εαυτό σου.
:str8jack:
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Ιούλ 2020, 22:54

vagabondo έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:53
Naida έγραψε:
Σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η συγχώρεση που θα δώσεις στον εαυτό σου.
Δεν είναι για όλους όλα.

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo » 21 Ιούλ 2020, 22:59

Naida έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:54
vagabondo έγραψε:
Naida έγραψε:
Δεν είναι για όλους όλα.
Προφανώς!
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.

Άβαταρ μέλους
Naida
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naida » 21 Ιούλ 2020, 23:02

vagabondo έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:59
Naida έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:54
vagabondo έγραψε:

Δεν είναι για όλους όλα.
Προφανώς!
Τέλεια :D

Que Sera, Sera...

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 21 Ιούλ 2020, 23:10

vagabondo έγραψε:
Naida έγραψε:
Αναφέρεται στις τύψεις αυτού που έχει αδικήσει/κάνει κακό σε κάποιον.

Το θέμα είναι ότι για κάποιους είναι κάτι άγνωστο ως αίσθηση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ομελέτιος Δανιμαρκίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ομελέτιος Δανιμαρκίας » 22 Ιούλ 2020, 00:32

ΓΑΛΗ έγραψε:
21 Ιούλ 2020, 22:35
Εν πάση περιπτώσει, εκεί που, πλαγίως, το πάω, είναι ότι αν η συγχώρεση ήταν νοητή για κάθε είδους αδικία θα ήταν φτηνή έννοια.
Το πρόβλημα δεν είναι η αξία της έννοιας σε θεωρητικό επίπεδο αλλά η λειτουργικότητα της υπεράνω :) οπτικής στην καθημερινότητα.

Σαφώς και η καλή διάθεση είναι κάτι που έχει αποτελεσματικότητα γιατί αμβλύνει τις αμυντικές διαθέσεις. Σαφώς μπορούν να προκύψουν παρεξηγήσεις και εντάσεις λόγω εγωϊστικής προσέγγισης των πραγμάτων και αν υπάρξει προσπάθεια να βρεις και την οπτική γωνία του άλλου, πιθανόν να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Σαφώς και μια αγκαλιά ή ένα χάδι μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από μια γροθιά.

Αλλά επίσης σαφώς κάποιοι βλέπουν την όποια θετική προσέγγιση ως παθητικότητα, φόβο ή αδυναμία. Και κάνουν ένα βήμα παραπάνω διεκδικώντας περισσότερο χώρο από αυτόν που κατέκτησαν με το "σπαθί τους".

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενίοτε η συγγνώμη μπορεί να υποδηλώνει γενναιοδωρία/μεγαλείο ψυχής και όποια άλλη πομπώδη έκφραση γουστάρεις αλλά ενίοτε είναι και εφαλτήριο/δικαίωση για τη μικροψυχία και τη μιζέρια.
Δεν κατάλαβα Χ ρ ι σ τ ό :D
"Θεωρητικό επίπεδο"? Εσύ σε τι επίπεδο μιλάς δηλαδή? Σε αυτό το quote λέω ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν/ δεν θα πρέπει ενδεχομένως, να συγχωρούνται, και προηγουμένως χρησιμοποίησα παράδειγμα σχετιζόμενο με τη δική μου καθημερινότητα, λολ.
Πώς απαντάει αυτό που λες σε αυτό που λέω και πού διαφωνούμε υποτίθεται?
Γουστάρεις να το εξηγήσεις χωρίς πομπώδεις εκφράσεις να το καταλάβω?
Though this be madness, yet there is method in 't

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 22 Ιούλ 2020, 13:51

Το πλεον συνηθες σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι οτι τον γραφεις τον Β και δεν εχεις πλεον καμμια σχεση μαζι του.
Τι συγχωρησεις και σαχλαμαρες... Σου την εκανε, τον ξεγραψες.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 22 Ιούλ 2020, 13:54

ΓΑΛΗ έγραψε:

:+1:
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

- Casper -

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από - Casper - » 22 Ιούλ 2020, 14:28

https://www.psychografimata.com/%CE%B7- ... %BF%CF%8D/

Ωραίο θέμα :)

Θα συμφωνήσω με την Νάιδα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δουλειά με τον εαυτό μας. Την στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός είναι πάρα πολύ φρέσκο και ξαφνικό. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σκεφτούμε καθαρά ή να μας παρασύρει το συναίσθημα, η απογοήτευση, ο θυμός. Κάποια γεγονότα όμως θα μου πείτε πως είναι "καταδικάσιμα" (δεν βρίσκω την σωστή λέξη) και κάποιες συμπεριφορές, ιδιαίτερα αν είναι συνεχείς και αμετανόητες, πολύ μικρόψυχες και απάνθρωπες. Κάποια πράγματα σε κάνουν να "αρρωσταίνεις". Όμως όσο περισσότερο τα αναλύεις γίνεσαι χειρότερα γιατί εσύ μπορεί να μην λειτουργείς ή να μην συμφωνείς μ' αυτό τον τρόπο. Νομίζω πως βοηθάει να δεκτείς τον άλλον με όλα του τα ελαττώματα. Δεν λέω να δικαιολογήσεις. Απλά να αποδεκτείς το γεγονός πως δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι με σάπια ψυχή που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Να δεχτείς πως έτσι είναι η συμπεριφορά τους και δεν θα τους αλλάξεις εσύ. Κανείς δεν αλλάζει αν δεν το θέλει ο ίδιος και δεν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί και τον χαρακτήρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με το να τους συγχωρέσεις, θα συνεχίσεις να ανέχεσαι συμπεριφορές που σε πληγώνουν και σε αρρωσταίνουν. Μάθαινεις να βάζεις τα όριά σου. Με την συγχώρεση και την αποδοχή, ανακουφίζεσαι. Βγάζεις τα τοξικά συναισθήματα από μέσα σου. Αν συνεχίζεις όμως να αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν αρνητικά και δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, δεν σε ωφελεί και ιδιαίτερα.

Έτσι το σκέφτομαι προσωπικά και έτσι το βιώνω.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος - Casper - την 22 Ιούλ 2020, 14:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιούλ 2020, 14:28

22 Ιούλ 2020, 00:32
ΓΑΛΗ έγραψε:

Δεν κατάλαβα Χ ρ ι σ τ ό :D
"Θεωρητικό επίπεδο"? Εσύ σε τι επίπεδο μιλάς δηλαδή? Σε αυτό το quote λέω ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν/ δεν θα πρέπει ενδεχομένως, να συγχωρούνται, και προηγουμένως χρησιμοποίησα παράδειγμα σχετιζόμενο με τη δική μου καθημερινότητα, λολ.
Πώς απαντάει αυτό που λες σε αυτό που λέω και πού διαφωνούμε υποτίθεται?
Γουστάρεις να το εξηγήσεις χωρίς πομπώδεις εκφράσεις να το καταλάβω?
Δώσε θάρρος στον χωριάτη και θ' ανέβει στο κρεβάτι.

Καλύτερα; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 22 Ιούλ 2020, 14:40

Εγκλήματα κατά της ζωής δεν συγχωρούνται. Αν δεν τιμωρούνται από την δικαιοσύνη υπάρχει χοντρό πρόβλημα.
Εγώ γνωρίζω μια λύση για να αποδεσμευτεί η αρνητική ενέργεια από τον εαυτό μου. Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (σωστή, να μην κόβεται, να μην είναι μούφα, να φαίνεται τι βρίσκεται στον εγκέφαλο) και μια μικρή επεμβασούλα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Ιούλ 2020, 14:44

- Casper - έγραψε:
22 Ιούλ 2020, 14:28
https://www.psychografimata.com/%CE%B7- ... %BF%CF%8D/

Ωραίο θέμα :)

Θα συμφωνήσω με την Νάιδα. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δουλειά με τον εαυτό μας. Την στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός είναι πάρα πολύ φρέσκο και ξαφνικό. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σκεφτούμε καθαρά ή να μας παρασύρει το συναίσθημα, η απογοήτευση, ο θυμός. Κάποια γεγονότα όμως θα μου πείτε πως είναι "καταδικάσιμα" (δεν βρίσκω την σωστή λέξη) και κάποιες συμπεριφορές, ιδιαίτερα αν είναι συνεχείς και αμετανόητες, πολύ μικρόψυχες και απάνθρωπες. Κάποια πράγματα σε κάνουν να "αρρωσταίνεις". Όμως όσο περισσότερο τα αναλύεις γίνεσαι χειρότερα γιατί εσύ μπορεί να μην λειτουργείς ή να μην συμφωνείς μ' αυτό τον τρόπο. Νομίζω πως βοηθάει να δεκτείς τον άλλον με όλα του τα ελαττώματα. Δεν λέω να δικαιολογήσεις. Απλά να αποδεκτείς το γεγονός πως δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι με σάπια ψυχή που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Να δεχτείς πως έτσι είναι η συμπεριφορά τους και δεν θα τους αλλάξεις εσύ. Κανείς δεν αλλάζει αν δεν το θέλει ο ίδιος και δεν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί και τον χαρακτήρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με το να τους συγχωρέσεις, θα συνεχίσεις να ανέχεσαι συμπεριφορές που σε πληγώνουν και σε αρρωσταίνουν. Μάθαινεις να βάζεις τα όριά σου. Με την συγχώρεση και την αποδοχή, ανακουφίζεσαι. Βγάζεις τα τοξικά συναισθήματα από μέσα σου. Αν συνεχίζεις όμως να αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν αρνητικά και δεν προστατεύεις τον εαυτό σου, δεν σε ωφελεί και ιδιαίτερα.

Έτσι το σκέφτομαι προσωπικά και έτσι το βιώνω.
Αυτό που περιγράφεις, δεν είναι συγχώρεση αλλά αιτιολόγηση δηλαδή αποδοχή/κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο άλλος.

Νομίζω ότι αφορά περισσότερο στο ότι δεν νοιώθεις επιθυμία για ανταπόδοση/εκδίκηση γιατί θεωρείς ότι αυτό θα σε φέρει στο επίπεδο του.

Συγχώρεση, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει κατανοώ και συνεχίζω να αγαπώ και να εκτιμώ τον άλλον.

Το πάγωμα του συναισθήματος, δεν είναι συγχώρεση αλλά μια άτυπη διαγραφή του άλλου.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Cecily Anne

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cecily Anne » 22 Ιούλ 2020, 15:00

Άραγε ζήτησαν όλοι αυτοί που απαιτούν συγχώρεση μια απλή συγγνώμη που να την εννοούν;

Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να ζητάνε μια ειλικρινή συγγνώμη.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών