Tαμα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

bluerose

Re: Tαμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 09 Ιαν 2021, 12:15

George_V έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:09
Λοξίας έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:03
bluerose έγραψε:
09 Ιαν 2021, 11:57
Βλέπει ο Θεός τη πορεια μας, προεβλεψε ότι θα κάνει κάποιο κακό και θα χάσει τη ψυχη του και τον πηρε νωρίς στη καλυτερη για αυτόν ώρα
Και γιατί καλή μου Μπλου, ο Θεός δεν πήρε νωρίς τον Χϊτλερ και ένα σωρό άλλους ανθρώπους που έκαναν τεράστια κακά και εγκλήματα και τους άφησε να ζήσουν;
Ξέρω...άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου ε;
Πέραν από το "άγνωσται αι βουλαι" η Εκκλησία έχει και τη θεωρία ότι ο Θεός επιτρέπει μέχρι ένα ορισμένο μέτρο το κακό ως παιδευτικο μέτρο όταν ξεφεύγει η ανθρωπότητα. Με την ίδια λογική που ένας πατέρας θα αναγκαστεί να ρίξει και κάνα χαστούκι στα παιδιά του όταν αυτά συμπεριφερονται άσχημα. Και πάντα μέσα στα όρια του αυτεξουσιου και του αθτοβουλου της ανθρώπινης φύσεως.

Δεν είναι τπτ για τον Θεό να κάνει ένα τσακ με τα δάχτυλα και να μας εξαφανίσει όλους. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλει.
Απαντησε εσυ
Εχω ψώνια και μαγειρεμα
Δε παιζουν με αυτά

Απορώ γιατί δε ρωτάνε ιερείς

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 09 Ιαν 2021, 12:16

Λοξίας έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:12
bluerose έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:08
Λοξίας έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:03
Και γιατί καλή μου Μπλου, ο Θεός δεν πήρε νωρίς τον Χϊτλερ και ένα σωρό άλλους ανθρώπους που έκαναν τεράστια κακά και εγκλήματα και τους άφησε να ζήσουν;
Ξέρω...άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου ε;
Εγω δε ξερω, πιασε έναν Άγιο της εποχής μας και μελέτησε μόνο αυτόν
Θα βρεις απαντήσεις
Επειδή είσαι δυνατό πνευμα νομίζω δε χρειαζεσε πνευματικο για να στα εξηγήσει
Μόνο αν πας να κάνεις πραξεις τότε θα ταπεινώθεις και θα πας
Πως δεν ξέρεις Μπλου; ΕΣΥ δεν το έγραψες αυτό:
Βλέπει ο Θεός τη πορεια μας, προεβλεψε ότι θα κάνει κάποιο κακό και θα χάσει τη ψυχη του και τον πηρε νωρίς στη καλυτερη για αυτόν ώρα
Συνεπώς γνωρίζεις τι και γιατί κάνει κάνει κάτι ο Θεός.

Οπότε, αφού γνωρίζεις, σε ρωτησα αυτό:

Εσένα ρωτάω, όχι κάποιον άλλον...
Μα οι ιερείς το είπαν
Δε το είπα εγώ

Τόσο δυνατό πνευμα... Στρίψε προς τα δεξια

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 09 Ιαν 2021, 12:18

Το να κατηγορουμε είναι εύκολο.
Το δύσκολο είναι δυστυχώς να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον άλλο.
Όταν η ρημαδα η ζωή τα φέρνει έτσι που ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου αρρωσταινει από μια τόσο τρομακτική νόσο,προσπαθείς με κάθε τρόπο λογικό ή μη να τον βοηθήσεις.
Οπότε ας σωπάσουμε καλύτερα γιατί η κριτική εκ του ασφαλούς είναι ανήθικη σε τέτοιες περιπτώσεις

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 09 Ιαν 2021, 12:19

bluerose έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:12
taliban έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:07
bluerose έγραψε:
09 Ιαν 2021, 11:45
Η ερώτηση που βγαίνει από το νημα, γιατί ο Θεός επιτρέπει τέτοιες συμφορές.

Κι εξατομικευμένη απάντηση για να παρεις γιατί αυτή η συμφορά σ αυτη τη περιπτωση,θα έπρεπε να απαντήσει ένας φωτισμενος Άγιος άνθρωπος
Εδώ δε θα σου λυθεί η απορία

Πριν συκοφαντησεις το Θεό και τον πεις ανάποδο διότι για καλό πηγε το παλικαρι να κάνει κι ανάποδο του βγήκε άκου σκέψου και στη τελική μην ασχολείσαι με τέτοια δυσκολα ερωτήματα

Σχεδόν παντα, όταν γίνεται το ανάποδο είναι δοκιμασία Θεου κι όχι πειρασμός
Πράγμα που κρατάει πολυ, είναι πιο δυσκολο κτλ

jey_pap;
Δεν επέτρεψε κανένας Θεός τέτοιες συμφορές γιατί δεν υπάρχει Θεός.

Αυτά τα επιτρέπει η θρησκεία.-
Η οποία είναι υπαρκτή και καταστρέφει κόσμο.
Περιπτωσεις ακραίες σε καλυτερες εποχές υπήρχαν παντα
Είτε ένας άξιος πεθαινε στη ψάθα
Είτε ένας ανάξιος γινόταν Ωνάσης πχ

Ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε;;
Ορίστε. Δεν μπορουμε να τα εξηγήσουμε

Εάν ήταν όλα φανερά στα μάτια μας θα μέναμε άναυδοι με τη δικαιοσυνη τη Θεϊκή

Τώρα όσον αφορά τις συνηθισμένες ζωές, ας κοιτάξουμε όσο φτάνει η γνώση να εξηγήσουμε και μη λέμε ότι να'ναι
Άκου δεν υπάρχει Θεός!

Μια χαρά μπορούμε να τα εξηγήσουμε.
Πήγε και κατέστρεψε την ζωή του για κάτι που δεν ειπώθηκε από κανέναν θεό πως πρέπει να το κάνει παρά μόνο στα αρρωστημένα θρησκευτικά παραμύθια που και εσύ πιστεύεις.

Πάρα πολύ απλά είναι τα πράγματα.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 12:25

George_V έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:09
Πέραν από το "άγνωσται αι βουλαι" η Εκκλησία έχει και τη θεωρία ότι ο Θεός επιτρέπει μέχρι ένα ορισμένο μέτρο το κακό ως παιδευτικο μέτρο όταν ξεφεύγει η ανθρωπότητα. Με την ίδια λογική που ένας πατέρας θα αναγκαστεί να ρίξει και κάνα χαστούκι στα παιδιά του όταν αυτά συμπεριφερονται άσχημα. Και πάντα μέσα στα όρια του αυτεξουσιου και του αθτοβουλου της ανθρώπινης φύσεως.

Δεν είναι τπτ για τον Θεό να κάνει ένα τσακ με τα δάχτυλα και να μας εξαφανίσει όλους. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλει.
Χμμ...Τζώρτζ, εσύ έχεις αφήσει αναπάντητα άλλα ερωτήματα, αλλά τέσπα.
Μα ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που ο Θεός κάνει ένα τσακ και μας εξαφανίζει όλους...

Ώστε η ανθρωπότητα είχε ξεφύγει πριν τον ΒΠΠ και ο Θεός επέτρεψε στον Χϊτλερ να αιματοκυλίσει την ανθρωπότητα για να συνετιστούμε ε;
Εσύ είδες να συνετιστήκαμε; Ο Θεός ΔΕΝ ήξερε ότι ΔΕΝ θα συνετιστούμε;

Ώστε η ανθρωπότητα είχε ξεφύγει και γι' αυτό ο Θεός επέτρεψε, ως παιδευτικό μέτρο μωρέ, στον Πινοσέτ να εξαφανίσει μερικές εκατοντάδες Χιλιανούς...

Δεν νομίζω να χρειάζεται να σου απαριθμήσω ακόμα μερικές δεκάδες περιτπώσεις...

Η εξήγηση, της εκκλησίας, για τον άδικο θάνατο του ανθρώπου που αναφέρει η Μπλου, είναι πως τον πήρε ο Θεός νωρίς πριν κάνει κάποια αμαρτία (την είχε προδεί ο Θεός) και χάσει την ψυχή του.

Και η ερώτηση είναι γιατί δεν πήρε και τον Χίτλερ και άλλους εκατό σαν και τα μούτρα του, ΠΡΙΝ χάσουν την ψυχή τους;

Η απάντησή σου είναι απλώς υπεκφυγή.
Και μη μου βάζεις την δικαιολογία "στα πλαίσια του αυτεξούσιου", διότι ο Θεός ΔΕΝ άφησε αυτόν που πήρε νωρίς να πράξει στα πλαίσια του αυτεξούσιού του.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 12:27

stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:18
Το να κατηγορουμε είναι εύκολο.
Το δύσκολο είναι δυστυχώς να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον άλλο.
Όταν η ρημαδα η ζωή τα φέρνει έτσι που ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου αρρωσταινει από μια τόσο τρομακτική νόσο,προσπαθείς με κάθε τρόπο λογικό ή μη να τον βοηθήσεις.
Οπότε ας σωπάσουμε καλύτερα γιατί η κριτική εκ του ασφαλούς είναι ανήθικη σε τέτοιες περιπτώσεις
Δεν κατηγορούμε, εγώ τουλάχιστον δεν κατηγορώ το παλικάρι.
Αυτό που κάνω είναι να κρίνω την άποψη των πιστών (που τους έχει καλλιεργήσει η εκκλησια), πως ο Θεός χρειάζεται τάμα για να σε βοηθήσει.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 12:30

bluerose έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:16
Μα οι ιερείς το είπαν
Δε το είπα εγώ

Τόσο δυνατό πνευμα... Στρίψε προς τα δεξια
Ποιοί ιερείς είπαν και τι είπαν Μπλου; Πως ο Θεός χρειάζεται τάμα για να σε βοηθήσει;
Γαι δείξε μου ΠΟΙΟΙ ιερείς και ΠΟΥ το έχουν πει αυτό.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 09 Ιαν 2021, 12:34

Το τάμα έχει πολλές μορφές.
Τάμα μπορεί να είναι ν ανάψεις μια λαμπάδα ίσα με το μπόι σου,τάμα μπορεί να είναι να βοηθήσεις έναν ανήμπορο,τάμα μπορεί να είναι ν αλλάξεις τρόπο ζωής και να έρθεις πιο κοντά στην πίστη,τάμα μπορεί να είναι χίλια δυο.
Δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι πολλές φορές η απελπισία σε φτάνει εκεί κι εκεί δεν υπάρχει λογική.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 12:49

stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:34
Τάμα μπορεί να είναι ν ανάψεις μια λαμπάδα ίσα με το μπόι σου,τάμα μπορεί να είναι να βοηθήσεις έναν ανήμπορο,τάμα μπορεί να είναι ν αλλάξεις τρόπο ζωής και να έρθεις πιο κοντά στην πίστη,τάμα μπορεί να είναι χίλια δυο.
Δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι πολλές φορές η απελπισία σε φτάνει εκεί κι εκεί δεν υπάρχει λογική.
Αυτό που (πρέπει να) έχει σημασία σε μια θρησκεία, είναι η προσευχή και ΟΧΙ το τάμα.
Για ποιον λόγο πρέπει να "τάξεις" στον θεό σου κάτι για να σε βοηθήσει;
Ο Θεός δεν βλέπει στην καρδιά σου πως προσεύχεσαι με πίστη; Πως είσαι καλός άνθρωπος και σωστός χριστιανός;
Τι την χρειάζεται ο Θεός την "λαμπάδα ίσα με το μπόι σου", ή τον χρυσό οφθαλμό για να σε βοηθήσει;

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 09 Ιαν 2021, 12:51

Δεν τον χρειάζεται. Τα τάματα είναι κατάλοιπο της αρχαίας θρησκείας που πέρασε και στο χριστιανισμό.

Απλά έχει ριζώσει τόσο βαθιά στη συνείδηση μας που είναι διακολο να τα ξεμπλέξεις στο μυαλό κάποιου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος George_V την 09 Ιαν 2021, 12:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 09 Ιαν 2021, 12:52

Λοξίας έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:49
stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:34
Δεν έχει σημασία.
Αυτό που (πρέπει να) έχει σημασία σε μια θρησκεία, είναι η προσευχή και ΟΧΙ το τάμα.
Για ποιον λόγο πρέπει να "τάξεις" στον θεό σου κάτι για να σε βοηθήσει;
Ο Θεός δεν βλέπει στην καρδιά σου πως προσεύχεσαι με πίστη; Πως είσαι καλός άνθρωπος και σωστός χριστιανός;
Τι την χρειάζεται ο Θεός την "λαμπάδα ίσα με το μπόι σου", ή τον χρυσό οφθαλμό για να σε βοηθήσει;
Δεν ειπα οτι ο Θεος χρειαζεται ταμα.
Απλα λεω να μην κατηγορουμε αυτους που ταζουν.Ουτως ή αλλως δεν πειραζουν κανεναν.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 12:58

stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:52
Απλα λεω να μην κατηγορουμε αυτους που ταζουν.Ουτως ή αλλως δεν πειραζουν κανεναν.
Αυτό που προτείνεις είναι θεραπεία του συμπτώματος. Όχι της ασθένειας.
"Δεν πειράζουν κανέναν αυτοί που κάνουν τάματα..."
Και όμως! Πειράζουν. Σκέφτεσαι τους γονείς και τα αδέλφια του παλικαριού;

Η ασθένεια του τάματος είναι που πρέπει να θεραπευθεί.
Αλλά σιγά μην χάσει η εκλλησία τις εκατοντάδες κιλά χρυσού που μαζεύει κάθε χρόνο από τα τάματα...

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 09 Ιαν 2021, 13:10

Λοξίας έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:58
stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 12:52
Αυτό που προτείνεις είναι θεραπεία του συμπτώματος. Όχι της ασθένειας.
"Δεν πειράζουν κανέναν αυτοί που κάνουν τάματα..."
Και όμως! Πειράζουν. Σκέφτεσαι τους γονείς και τα αδέλφια του παλικαριού;

Η ασθένεια του τάματος είναι που πρέπει να θεραπευθεί.
Αλλά σιγά μην χάσει η εκλλησία τις εκατοντάδες κιλά χρυσού που μαζεύει κάθε χρόνο από τα τάματα...
Γιατι θεωρεις οτι το ταμα εχει παντα υλικη μορφη;Εισαι λαθος.
Ταμα ειναι και να παω γονατιστος σε καποια εκκλησια-μοναστηρι να προσκυνησω.
Αλλα και απο τις φτωχες μου γνωσεις και εμπειριες δεν εχω δει παπα να λεει σε πιστο να κανει καποιο ταμα και μαλιστα υλικης μορφης.
Αντιθετως λενε για προσευχη και αλλαγη τροπου ζωης που να συναδει με την πιστη μας.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 09 Ιαν 2021, 13:41

stergiosbik έγραψε:
09 Ιαν 2021, 13:10
Γιατι θεωρεις οτι το ταμα εχει παντα υλικη μορφη;Εισαι λαθος.
Δεν είπα "πάντα". Έχεις δει όμως σε μεγάλες εκκλησίες πόσα είναι τα χρυσά τάματα; Ξέρεις πόσα κιλά χρυσό μαζεύουν όλες οι εκκλησίες;
Έχει πει πουθενά ο Θεός πως αν μόνον προσευχηθείς και δεν μου φέρεις έναν χρυσό οφθαλμό, δεν πρόκειται να σε γιατρέψω από τα τραχώματα;
ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που "επιτρέπουν" στους πιστούς να εκπληρώνουν χρυσά τάμαμα, αφού ο Θεός δεν τα χρειάζεται;

stergiosbik έγραψε:
Ταμα ειναι και να παω γονατιστος σε καποια εκκλησια-μοναστηρι να προσκυνησω.
Ξαναγυρναμε στα ίδια...δηλαδη έχει πει ο Θεός πως αν μόνον προσευχηθείς και δεν πας γονατιστός σε κάποια εκκλησία, δεν πρόκειται να εισακούσω την επιθυμία σου; ΑΥΤΟ ρωτάω.

stergiosbik έγραψε:
Αλλα και απο τις φτωχες μου γνωσεις και εμπειριες δεν εχω δει παπα να λεει σε πιστο να κανει καποιο ταμα και μαλιστα υλικης μορφης.
Αντιθετως λενε για προσευχη και αλλαγη τροπου ζωης που να συναδει με την πιστη μας.
Τότε ΠΩΣ συνεχίζονται άκομα τα τάματα; Αν οι ιερείς αποτρέπουν τους πιστούς από τάματα και τους προτρέπουν σε προσευχή και αλλαγή τρόπου ζωής, για ΠΟΙΟΝ λόγο οι πιστοί συνεχίζουν τα τάματα;

Αν εσένα δεν σου φαίνεται αυτό ένας τρόπος δωροδοκίας του Θεού, εμένα δεν μου πέφτει λόγος.
Και μάλιστα, στα υλικά τάματα, βρες ΠΟΙΟΙ οφελούνται από αυτά και θα βρεις και τους ενόχους...

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 09 Ιαν 2021, 13:55

Οι πιστοί συνεχίζουν γιατί είναι συνυφασμένο στην παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων και ότι και να τους λένε αυτοί το χαβά τους. Δεν βλέπεις και τα αναστενάρια? Η Εκκλησία τα έχει καταδικάσει και αυτοί συνεχίζουν.

Όταν ζητάς κάτι από το Θεό θα του το πεις μέσω της προσευχής. Αιτηται και δοθησεται υμιν. Εν τούτοις όμως ο Θεός δεν είναι κάποιο τζίνι που υποχρεούται να σου εκπληρώσει κάθε επιθυμία. Αυτό που ζητάς θα το πάρεις μόνο εάν σε ωφελεί.

Όπως για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να ζητήσει από τους γονείς του κάτι ως δώρο. Δεν υπάρχει κάποιος γονεας που θα αρνηθεί κάτι που θα του ζητήσει το παιδί του ή θα του δώσει κάτι κακό πιστεύω. Αλλά ισχύει και από την ανάποδη. Αν το παιδί ζητήσει κάτι επιβλαβές δεν υπάρχει γονιός που θα του πει ναι. Όπως π. χ. μπορεί ο 5χρονος γιος σου να σου ζητήσει αληθινό πιστόλι. Θα του πεις όχι φυσικά και δεν θα του το δώσεις η θα του δώσεις ένα νεροπίστολο.

Ακριβψς το ίδιο κάνει και ο Θεός.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών