Ωραία τα συνόψισες, αν και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε άλλες παραδοχές για το ΠΚ, όπως λες στο 5ο σημείο. Στην άλλη θεωρία, θα μπορούσε να αναρώτηθει κάποιος ποια ήταν η πρώτη διαστολή/συστολή ή τι την προκάλεσεΛοξίας έγραψε: ↑26 Ιαν 2024, 19:51Για να το κάνω πιο λιανά και για μην μπερδευόμαστε, ας συνοψίσω την μία άποψη.Γράφων έγραψε: ↑26 Ιαν 2024, 19:00Νομίζω ότι απαντώ και στο δικό σου σχόλιο πιο κάτω, Λοξία
Ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Οσον αφορά την πρώτη παράγραφο, δεν θεωρώ ότι είναι μια παράλογη και ακατανόητη παραδοχή που θα κοβόταν από το ξυράφι του Οκαμ από την άποψη ότι κάθε κίνηση/μεταβολή έχει και ένα αίτιο, οπότε πρέπει να υπάρχει και μια Αρχή, το αίτιο της πρώτης κίνησης. Γνωρίζουμε πράγματα για την γέννηση του σύμπαντος. Αρα πρέπει να αναζητηθεί και το κινητικό αίτιο αυτής της γέννησης. Εδώ, κατά την γνώμη μου έρχεται ο Αριστοτέλης και ονομάζει το κινητικό αίτιο ΠΚΑ, κάνοντας προφανώς την παραδοχή ότι δεν είναι αιτιατό, εξού και και ο όρος "Πρώτο Κινούν" που ταυτίζεται σωστά με τον Θεό. Η θρησκεία είναι άλλη συζήτηση
1. Κάθε κίνηση/μεταβολή, έχει και ένα αίτιο (για να μην ταλαιπωρηθούμε στον λαβύρινθο των αποδείξεων, θα το δεχθώ αξιωματικά).
2. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει μία Αρχή, από την οποία εκπορεύεται πάσα κίνηση (αξιωματική αποδοχή και αυτό).
3. Πρέπει να αναζητήσουμε το κινητικό αίτιο της γέννησης του Σύμπαντος.
4. Καταλήγουμε ότι είναι το Πρώτο Κινούν, που μπορεί να ταυτιστεί και με θεό.
5. Τώρα, πρέπει να εξηγήσουμε και να ερμηνεύσουμε το Πρώτο Κινούν/Θεό, εισάγοντας πάμπολλες αξιωματικές παραδοχές.
Έχουμε και άλλη άποψη όμως...
Α. Το Σύμπαν υπάρχει από πάντα, είναι αιώνιο (αξιωματική παραδοχή).
Β. Αυτά που παρατηρούμε, big bang, διαστολή/συστολή, δεν είναι παρά τοπικές εκφάνσεις (και αυτή αξιωματική παραδοχή).
Ποια από τις δύο απόψεις ευνοεί το ξυράφι του Όκκαμ;
Δεν ρωτώ ποια είναι η σωστή, διότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή χωρίς αποδείξεις.
Ρωτώ ποια περνάει το ξυράφι χωρίς να κοπεί....
Και όχι...η θρησκεία δεν είναι άλλη συζήτηση. Από την στιγμή που εισάγεις θεό, η θρησκεία είναι αναπόφευκτος όρος της εξίσωσης.
Δε υπάρχει θεός χωρίς την θρησκεία του.
ΥΓ
Η κατακλείδα του BILLO, πως χρειαζόμαστε μία άλλη εξήγηση που θα είναι υπέρλογη αλλά όχι παράλογη (κάτι σαν την κβαντομηχανική), έχει βάρος, διότι λέει πως εμείς δεν έχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες κατανόησης.
Όλες οι άλλες εξηγήσεις, και η δική σου και η δική μου, βασίζονται στο ότι "ξέρουμε και κατανοούμε" το πως δημιουργήθκε το Σύμπαν.
.
Ορθώς λες ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμιά από τις δύο θεωρίες χωρίς αποδείξεις. Δεν ξέρω ποια μπορεί να τραυματιστεί

Οσον αφορά την θρησκεία, δεν έχεις άδικο και για αυτό αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάποια συνάφεια με τον Ντεϊσμό. Δεν ξέρω πώς μπορούν να συγκεραστούν η Χριστιανική θεολογία και το ΠΚΑ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κρίκος, μολονότι έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες.
Οντως η κατακλείδα (και εν γένει η τοποθέτηση) του BILLO έχει βάρος και είναι τροφή για σκέψη