Πασιφάη έγραψε: ↑05 Δεκ 2022, 12:14
stavmanr έγραψε: ↑05 Δεκ 2022, 11:56
Πασιφάη έγραψε: ↑05 Δεκ 2022, 11:11
Άλλα ντ'άλλα. Ξαναδιάβασε. Χωρίς να κάνεις χαζούς σχολιασμούς την επόμενη φορά.
Νομίζω ότι διαβάζω πολύ προσεκτικά αυτά που γράφεις.
Έγραψες ότι δεν αποφασίζει κανένα σύμπαν για τις επιλογές των ανθρώπων.
Και σε ρωτώ: δηλαδή οι άνθρωποι λειτουργούν εκτός των νόμων του σύμπαντος ή υπόκεινται σε εκείνους;
Αν η λειτουργία του ανθρώπου είναι υπερφυσική ή παραφυσική, τότε προφανώς και δεν επηρεάζεται από τους νόμους του σύμπαντος. Σε κάθε άλλη περίπτωση το σύμπαν καθορίζει τη λειτουργία καί του ανθρώπου πλήρως.
Καλέ μου άνθρωπε, το ανέφερα και παραπάνω. Η αντίληψη και η βεβαιότητα περί υπάρξεως του θείου ή του κακού, είναι καθαρά προσωπική θέαση και επιλογή. Δεν υπάρχει κάτι παραφυσικό ή μεταφυσικό που να συνδέεται με τις πράξεις των ανθρώπων. Δεν υπάρχει κάποια συμπαντική ''συνωμοσία'' που μας κάνει να βλέπουμε πράγματα και να αξιολογούμε καταστάσεις, εκτός κι αν το επιθυμούμε. Ε, σου λέω οτι αυτό για μένα δεν υφίσταται. Διότι το θεωρώ ανεδαφικό, τουλάχιστον για την δική μου ιδιοσυγκρασία.
Δεν ζήτησα να μου γράψεις το δόγμα σου για το θεολογικό ζήτημα.
Μία απλή ερώτηση έκανα επάνω σε κάτι που διατύπωσες. Αν θέλεις το απαντάς για να καταλάβω πως αντιλαμβάνεσαι τη λειτουργία του ανθρώπου στο σύμπαν και τη λειτουργία του σύμπαντος γενικά.
Εν τω μεταξύ εσύ θεωρείς το Σύμπαν θείο, ή μήπως ο ''θείος'' έφτιαξε το Σύμπαν βάσει των δικών σου παρατηρήσεων και κατέληξες σε κάποιο συμπέρασμα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδιαβάσει από εμένα, ας πούμε;
Περιμένεις κάτι που θα σε εκπλήξει;

Το "εν αρχή ην ο Λόγος" είναι για εμένα η σημαντικότερη διανοητική διατύπωση που έχει γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι αποκλειστικά χριστιανικής εμπνεύσεως. Το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως πίσω από τα φαινόμενα υφίσταται μία αόρατη συνεπής αρχή η οποία τα καθορίζει είναι η αρχή των πάντων στην ανθρώπινη διανόηση.
Τώρα να συζητήσω πραγματικά αν το συμπέρασμα αυτό είναι αυθαίρετο, αν πρόκειται για συμπέρασμα ή αν πρόκειται για κάποια διαισθητική αλήθεια, ναι θα μπορούσα, αλλά δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση.