ΆΞΙΟΣ Αμβρόσιος Καλαβρύτων αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Σενέκας

Re: ΆΞΙΟΣ Αμβρόσιος Καλαβρύτων αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 18 Μάιος 2020, 11:04

Σουβλίτσα έγραψε:
18 Μάιος 2020, 10:38
Αυτό το είδα τώρα, μπαρδόν:
Σενέκας έγραψε:
17 Μάιος 2020, 22:38
Σουβλίτσα έγραψε:
17 Μάιος 2020, 22:30
για να μην σε σκανδαλίσει και σε φέρει σε δύσκολη θέση σου δήλωσε οτι θα τηρήσει στον ναό όλα τα μέτρα που έχει ορίσει η Πολιτεία
θα παραλείψω όλα τα υπόλοιπα, και θα σταθώ εδώ. Μας λες δηλαδή με 2 λόγια ότι για "να μη μας σκανδαλίσει" ο παππούλης μας έκανε τη χάρη να εφαρμόσει τον νόμο του κράτους, και γι'αυτό θα πρέπει να του λέμε κι ευχαριστώ υποθέτω
Αυτή είναι η ανάγνωση η δική σου και αυτό λέω ξανά και ξανά, για την ανάγνωση την συγκεκριμένη: δεν σας έκανε καμιά μεγαλόκαρδη με την έννοια που το λες, χάρη, δεν θέλησε ο Ιερέας να φανεί υπεράνω με υπερηφάνεια, πολύ απλά σας είπε οτι ΑΝ και για εμας θεωρείται ΥΒΡΙΣ να έχουμε τους ναούς μας κλειστούς, θέλουμε να προστατεύσουμε από κάθε κακό λογισμό και να αναπαύσουμε ολιγόπιστους και λοιπούς αδελφούς μας. Αλλά άμα το μυαλό σου είναι πονηρό, όλα πονηρά τα βλέπεις (όχι εσύ, ο καθένας). Δηλαδή, τί ήθελες να πει ή να μην πει ο συγκεκριμένος παπάς? Παπάς είναι, αυτά που πιστεύει θα πει. Ο ένας σας βρωμάει ο άλλος σας ξυνίζει, ευχαριστημένοι θα είστε άμα το βουλώσουν όλοι και δεν λένε τίποτα. Όμως αυτό δεν μπορούν να το κάνουν

Δε θα επαναλάβω αυτό για τη μεγάλη ιδέα κλπ, τα είπαμε. Θα πω μόνο ότι με κάτι τέτοια αποδεικνύεις ότι όλα τα λόγιας σας περί ταπείνωσης που επιμένετε να εναλαμβάνετε, είναι στην τελική σκέτα φούμαρα στα οποία δεν πιστεύετε ούτε στο ελάχιστο,
μέχρι εδώ που μιλάς γενικά νομίζω οτι η παραπάνω απάντηση θα πρέπει να σε καλύπτει

και αντίθετα σ'αυτό εδώ το σεπτό νήμα έχεις αναλωθεί σε έναν οχετό αλαζονείας. Ο χλευασμός και οι ειρωνείες δε προς όσους φοβούνται τον ιο , που έγραψες παραπάνω , και ο όχι και τόσο διστακτικός κομπασμός ότι εσύ είσαι υπεράνω και έχεις ξεπεράσει τέτοιους φόβους, είναι ο ορισμός της αλαζονείας, σε ντροπιαστικό βαθμό μπορώ να πω
Την αλαζονεία μάλλον προσπαθώ να καταδείξω αλλά ίσως δεν το καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να το καταλάβεις.
Εαν κατάλαβες παραπάνω οτι ξεχωρίζω αυτούς που φοβούνται τον ιό από τον εαυτό μου κάνεις, λάθος και είτε εγώ δεν το εξέφρασα σωστά οπότε ζητώ συγγνώμη είτε εσύ δεν κατάλαβες με ποιό πνεύμα μιλάω.
Φυσικά και φοβάμαι τον ιό, δεν αντιπαρέβαλλα πουθενά τον εαυτό ΜΟΥ σε σχέση με κάποιον άλλο, όταν λέω "φοβούνται για την ζωούλα τους" κτλ, εννοώ ανθρώπους που στον φόβο αυτό επάνω μπορούν να δικαιολογούν ταυτόγχρονα διάφορα πράγματα και να μιλάνε οι ίδιοι υπεράνω όλων (όχι εγώ).
Προσωπικά, αν το θέλεις, έχω πολύ πολύ πολύ περισσότερους λόγους να φοβάμαι τον ιό από πολλούς εδώ μέσα. Και όντως, τον φοβάμαι. Το μόνο που ισχύει σε προσωπικό, δικό μου επίπεδο, είναι οτι έχω εξαντληθεί να ζω με την έννοια του (του ιού, της μιας αρρώστιας, της άλλης, της παράλλης..) και να παραλύει το σύμπαν όποτε είναι να προκύπτει ένας ιός ή ο,τιδήποτε άλλο.
Τέσπα, δεν μου αρέσει να κάνω προσωπικές αναφορές σε τέτοια νήματα αλλά δεν μου αρέσει να αφήνονται και τέτοιες εντυπώσεις.
Καλή προσπάθεια, αλλά δε νομίζω ότι μαζεύεται. Η επίκληση στο συναίσθημα στο τέλος, όντως δεν ήταν απαραίτητη. Δεν μπορείς να γράφεις αυτά που γράφεις παραπάνω, με το ύφος που τα γράφεις μετά να προσπαθείς να κάνεις στροφή μ'αυτόν τον τρόπο, λυπάμαι.

Είμαι δε σίγουρος ότι δεν κατάλαβα λάθος γιατί δεν το έγραψες μαι φορά, το επανέλαβες με άλλα λόγια δυο και τρεις φορές. Όποιος θέλει μπορεί να πάει πίσω να το δει και να κρίνει αν κατάλαβα λάθος. Για μένα, όπως είπα, είναι ξεκάθαρο

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 18 Μάιος 2020, 11:17

Δεν είναι επίκληση στο συναίσθημα (γι αυτό σημειώνω οτι ΔΕΝ μου αρέσει σε τέτοια νήματα να γράφω επι προσωπικού) αλλά αφού μου έθεσες τέτοια παρατήρηση, ήταν ο,τι πιο ειλικρινές μπορούσα να σου γράψω ως απάντηση.
Επίσης, δεν κάνω καμιά στροφή μα καμία απολύτως και δεν βλέπω να επαναλαμβάνω αυτό που θες να καταλάβεις.

Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, όποιος κατάλαβε κατάλαβε, είπαμε στην αρχή οτι πάνω κάτω γνωριζόμαστε εδώ μέσα
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Σενέκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 18 Μάιος 2020, 11:24

Σουβλίτσα έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:17
Δεν είναι επίκληση στο συναίσθημα (γι αυτό σημειώνω οτι ΔΕΝ μου αρέσει σε τέτοια νήματα να γράφω επι προσωπικού) αλλά αφού μου έθεσες τέτοια παρατήρηση, ήταν ο,τι πιο ειλικρινές μπορούσα να σου γράψω ως απάντηση.
Επίσης, δεν κάνω καμιά στροφή μα καμία απολύτως και δεν βλέπω να επαναλαμβάνω αυτό που θες να καταλάβεις.

Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, όποιος κατάλαβε κατάλαβε, είπαμε στην αρχή οτι πάνω κάτω γνωριζόμαστε εδώ μέσα
Δεν έχει τόση σημασία αν γνωριζόμαστε εδώ μέσα και πόσο. Τον εαυτό μας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Γι'αυτό σου λεω, δεν ήταν ανάγκη να εξομολογηθείς σ'εμένα. Την εξομολόγηση έπρεπε να την κάνεις στον εαυτό σου πριν γράψεις τις ειρωνείες που έγραψες παραπάνω

Άβαταρ μέλους
A0ANACIVC

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από A0ANACIVC » 18 Μάιος 2020, 11:34

Υδράργυρος έγραψε:
18 Μάιος 2020, 10:47
Στην περιοχή της μητρόπολης Αιγιαλέιας και Καλαβρύτων κανείς απο τους 3 Τυμπανιαίους δε μπορεί να πάει. Εγώ στη θέση τους δε θα το ρίσκαρα
Συν οτι είνια μια μεγάλη απώλεια ψήφων. Κανείς δε θα πάει να ψηφίσει το κόμμα ενός αφορισμένου. Και μη γελάσει καποιος, έχει μεγάλη επιρροή ο Αμβρόσιος στην περιοχή του.
Σωστός. Δεν είναι Χατζηνικολάου ο γέροντας, δεν είναι πεκινουά των σαλονιών της άθεης μπουρζουαζίας που υποτάσσεται στους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου, είναι μολοσσός, Έλλην ποιμενικός και φύλακας δράκος της Ορθοδοξίας.

Το.ότι βάλλεται από όλους τους σάπιους καθεστωτικούς αποδεικνύει καλά τι είναι. Κρίκος στην μαρτυρική και ηρωϊκή παράδοση, από τον προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη και τον σαρκωμένο και εσταυρωμένο Θεό Λόγο μέχρι τον Παπουλάκο και τον Αυγουστίνο Καντιώτη.

Άξιος!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A0ANACIVC την 18 Μάιος 2020, 11:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 18 Μάιος 2020, 11:41

A0ANACIVC έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:34
Υδράργυρος έγραψε:
Στην περιοχή της μητρόπολης Αιγιαλέιας και Καλαβρύτων κανείς απο τους 3 Τυμπανιαίους δε μπορεί να πάει. Εγώ στη θέση τους δε θα το ρίσκαρα
Συν οτι είνια μια μεγάλη απώλεια ψήφων. Κανείς δε θα πάει να ψηφίσει το κόμμα ενός αφορισμένου. Και μη γελάσει καποιος, έχει μεγάλη επιρροή ο Αμβρόσιος στην περιοχή του.
Σωστός. Δεν είναι Χατζηνικολάου ο γέροντας, δεν είναι πεκινουά των σαλονιών της άθεης μπουρζουαζίας που υποτάσσεται στους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου, είναι μολοσσός, Έλλην ποιμενικός και φύλακας δράκος της Ορθοδοξίας.

Το.ότι βάλλεται από όλους τους σάπιους καθεστωτικούς αποδεικνύει καλά τι είναι. Κρίκος στην μαρτυρική και ηρωϊκή παράδοση, από τον προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη και τον σαρκωμένο και εσταυρωμένο Θεό Λόγο μέχρι τον Αυγουστίνο Καντιώτη.

Άξιος!
O Αμβρόσιος είναι όλα αυτά;

Εσύ που είσαι ακοίμητος διώκτης του προτεσταντισμού και των παραφυάδων του, τι γνώμη έχεις για τις, προτεσταντικής αισθητικής, παρεκκλησιαστικές οργανώσεις σαν τον ΣΩΤΗΡΑ, τη ΖΩΗ και την ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ, παιδι των οποίων είναι ο Αμβρόσιος;
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 18 Μάιος 2020, 11:42

A0ANACIVC έγραψε:
Υδράργυρος έγραψε:

Το.ότι βάλλεται από όλους τους σάπιους καθεστωτικούς αποδεικνύει καλά τι είναι. Κρίκος στην μαρτυρική και ηρωϊκή παράδοση, από τον προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη και τον σαρκωμένο και εσταυρωμένο Θεό Λόγο μέχρι τον Αυγουστίνο Καντιώτη.

Άξιος!
Άξιοι!
Η ελπίδα είναι παγίδα.

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 18 Μάιος 2020, 11:44

A0ANACIVC έγραψε:
Ο μολοσσός πάντως φρόντισε να απαγγείλει τον αφορισμό την ημέρα που άνοιξαν νόμιμα οι εκκλησίες.Φυσικά ο αφορισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα και δεν τιμωρείται ούτε καν με πρόστιμο από τους κοσμικούς νόμους.Θα υπήρχε όμως πρόστιμο ή και άλλες συνέπειες όχι για τον αφορισμό αλλά για το άνοιγμα της εκκλησίας που ήταν απαραίτητο για τον αφορισμό τις προηγούμενες ημέρες, πράγμα που απέφυγε.
Επίσης έχει ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και επομένως γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει από απολύτως τίποτα.

Άβαταρ μέλους
A0ANACIVC

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από A0ANACIVC » 18 Μάιος 2020, 11:47

Beria έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:41
Εσύ που είσαι ακοίμητος διώκτης του προτεσταντισμού και των παραφυάδων του, τι γνώμη έχεις για τις, προτεσταντικής αισθητικής, παρεκκλησιαστικές οργανώσεις σαν τον ΣΩΤΗΡΑ, τη ΖΩΗ και την ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ, παιδι των οποίων είναι ο Αμβρόσιος;
Αυτό είναι άσχετο και εκτός του παρόντος θέματος, όπου θα προτιμούσα να μεγαλύνω και να δοξολογήσω τον ηρωικό πατέρα, τύπο και εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέα Χριστού, αν δεν έχεις αντίρρηση...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A0ANACIVC την 18 Μάιος 2020, 11:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 18 Μάιος 2020, 11:48

ΓΑΛΗ έγραψε:
18 Μάιος 2020, 10:54
Υδράργυρος έγραψε:
Ως ξεσκαρτάρισμα, δεν το βρίσκω καθόλου κακή προοπτική.
To εκκλησίασμα πάντως έδειξε σημάδια υγείας, αφού όσο ο Αμβρόσιος διάβαζε τον αφορισμό, άνθρωποι έφευγαν από την Εκκλησία. Η πιθανότητα απώλειας ψήφων είναι υπαρκτή, αλλά το ότι θα έχει δυσκολίες ο πρωθυπουργός να πάει στα Καλάβρυτα είναι γελοίο.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 18 Μάιος 2020, 11:48

πατησιωτης έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:44
Ο μολοσσός πάντως φρόντισε να απαγγείλει τον αφορισμό την ημέρα που άνοιξαν νόμιμα οι εκκλησίες.
Εδώ λειτούργησε ως Έλλην ποιμενικός και επέλεξε την πιο ασφαλή μέθοδο για να κουλαντρίσει το κοπάδι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 18 Μάιος 2020, 11:53

@ Σενέκας:
Το οτι γνωριζόμαστε πάει στον τρόπο γραφής του καθενός και στα συμπεράσματα που βγαίνουν για το πώς και γιατί χειρίζεται κανείς τον λόγο σε διάφορες περιπτώσεις.
Εξομολόγηση το βλέπεις εσύ, τις "ειρωνίες" (για ποιές ακριβώς μιλάς όμως) τις βλέπεις ως ειρωνίες και με την μορφή που θέλεις.

Τί πραγματικά σε ενόχλησε από όλα όσα είπα?
Οτι δεν μπορούν μονίμως κάποιοι να ειρωνεύονται αφυψηλού τους άλλους, να χρησιμοποιούν θέματα ζωής και θανάτου για να τραμπουκίσουν αναιδέστατα και να θέλουν να επιβάλουν την γνώμη τους ακόμα και στα της Θρησκείας ή στο πώς θα μιλάνε οι άνθρωποι της θρησκείας ή στο τί θα σκέφτονται, ενώ αντίθετα θα χρησιμοποιούν και αυτήν την ίδια ακόμη την Πίστη -όπως και με όποιον τρόπο τους βολεύει-για να νοιώθουν αυτοδικαιωμένοι στον δικό τους ονειρόκοσμο ή να κάνουν την δουλίτσα τους βολικά?
Και μετά σε ενόχλησαν οι όποιες ειρωνείες ή ο,τιδήποτε άλλο?
Καμιά φορά χρειάζεται να μιλήσεις με συγκεκριμένο τρόπο και ΓΛΩΣΣΑ που να λειτουργήσει καθρεπτάκι στον άλλο.
Ποιός θα εγκαλέσει τώρα ποιόν για αλλαζονεία και ειρωνικά σχόλια, αφησέ το, αφού δεν θέλεις να το διακρίνεις καθαρά

Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να το συνεχίσουμε.
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 18 Μάιος 2020, 11:57

Ένα ακόμη κείμενο του Γιανναρά.

Ο κορωνοϊός ξετινάζει τα κηρύγματα

Πρέπει να είναι ψυχοφθόρος μαζοχισμός να είσαι αρχιτέκτονας με συνείδηση εργολάβου οικοδομών, γιατρός με συνείδηση κομψού χρηματολάγνου, δάσκαλος αργυρώνητος με καλοστημένα «ιδιαίτερα», πολιτικός υποταγμένος στον υπόκοσμο του άνομου πλούτου και του δημοσιογραφικού αμοραλισμού. Και η δυστυχέστερη από όλες τις άλλες περίπτωση: να είσαι επίσκοπος με συνείδηση κορυφαίου στην υπαλληλία εξυπηρέτησης των «θρησκευτικών αναγκών του λαού».

Να το ξαναπούμε, κι ας είναι χιλιοειπωμένο ή σκόπιμα στρεβλωμένο: Η Εκκλησία βρίσκεται στους αντίποδες της θρησκείας, πρόκειται για αλληλοαναιρούμενες έννοιες. Η θρησκεία είναι ατομοκεντρικό γεγονός, θωρακίζει το εγώ με μεταφυσικές πεποιθήσεις, ναρκισσιστική πειθαρχία σε νομικές διατάξεις, παρέχει ψυχολογική ευεξία προσδοκίας ότι το εγώ θα επιβιώσει σε ατέρμονα γραμμικό χρόνο. Η Εκκλησία είναι αυτό που δηλώνει καταγωγικά η ελληνική της ονομασία: Μια κλήση-σε-σχέση (εκ-καλώ) αγαπητικής ελευθερίας. Οχι να υπάρχεις και επιπλέον να αγαπάς, αλλά να υπάρχεις επειδή αγαπάς, ελεύθερος από τις αναγκαιότητες της ιδιοτέλειας.

Να υπάρχεις με τον τρόπο της Τριαδικής Αιτιώδους Αρχής τού υπάρχειν, η οποία «αγάπη εστί». Τα ονόματα «Πατήρ», «Υιός», «Παράκλητος» δηλώνουν την ύπαρξη ως σχέση, ως ελευθερία αγάπης.

Για την «εκκλησία των πολιτών» στην Αρχαία Ελλάδα «κριτήριον αληθείας», δηλαδή αθανασίας της ύπαρξης, ήταν ο «τρόπος της του παντός διοικήσεως» (Ηράκλειτος): η λογική αρμονία των σχέσεων, η συμπαντική ευταξία και κοσμιότητα. Για τους Χριστιανούς είναι η ελευθερία της αγάπης, το άθλημα αυθυπέρβασης και αυτοπροσφοράς.

Η αναζήτηση να πραγματωθεί ο «κατ’ αλήθειαν» τρόπος ύπαρξης και συνύπαρξης γέννησε τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας: την πόλιν και τους θεσμούς της, το θάμβος της αρχιτεκτονικής, την τραγωδία, το «άγαλμα» στη γλυπτική. Η ίδια αναζήτηση αλήθειας των χριστιανών Ελλήνων γέννησε τον πολιτισμό της κοινότητας - ενορίας, την αρχιτεκτονική των «κεκλιμένων ουρανών» (θόλων-ημιθολίων-τόξων), τη συνέχιση της τραγωδίας στην ευχαριστιακή δραματουργία και του αρχαιοελληνικού άσματος στο «βυζαντινό» μέλος.

Για λόγους ιστορικά ευκρινείς και με καταλύτη την κοσμογονική αλλαγή στην πληθυσμική σύνθεση των ευρωπαϊκών περιοχών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τον 4ο έως και τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ανακόπηκε και εξαρθρώθηκε η συναρμογή του ελληνικού και του χριστιανικού «παραδείγματος». Οι βαρβαρικοί εισβολείς «εκχριστιανίστηκαν», δηλαδή προσάρμοσαν το εκκλησιαστικό γεγονός στις δικές τους απαιτήσεις για «θρησκεία». Ο θρησκειοποιημένος Χριστιανισμός στη Δύση έδωσε, στον μεσαίωνα, θαυμαστά δείγματα Τέχνης - τεχνικής με θρησκευτική έμπνευση και μαστορική επιδεξιότητα, αλλά η καισαρική διαφορά της Εκκλησίας από τη θρησκεία είχε πια χαθεί.

Ο Ελληνισμός, όταν, ύστερα από τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας, κατόρθωσε να ελευθερώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις κοιτίδες του πολιτισμού του, επιβίωσε για δώδεκα μόλις χρόνια με μια ανεξαρτησία δραματικά εμφυλιοπολεμική. Η αποτυχία λειτούργησε ταχύτατα ως πρόσχημα, για να καταστεί το κρατίδιο με τον Οθωνα, τοπικό προτεκτοράτο των δυτικοευρωπαϊκών Δυνάμεων, με τους θεσμούς και τις λειτουργίες του παθητικές απομιμήσεις του ευρωπαϊκού πρωτοτύπου. Κατεπειγόντως η Εκκλησία αυτοανακηρύχθηκε «αυτοκέφαλη» σε ρόλο κρατικής θρησκείας, μετασχηματίστηκε σε χρηστικό κρατικό θεσμό, με απόλυτη προτεραιότητα την ηθικιστική ωφελιμοθηρία, το νοησιαρχικό προπαγανδιστικό κήρυγμα.

Ετσι διολισθήσαμε στη θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος, στη ριζική αλλοτρίωσή του. Χάθηκε η συνείδηση μετοχής σε σώμα: ενορίας - κοινότητας. Η πίστη έπαψε να σημαίνει εμπιστοσύνη, σημαίνει ατομικές «πεποιθήσεις» ή (το ευκολότερο) υποταγή στις ντιρεχτίβες μιας «αυθεντίας». Η αρετή είναι ατομικό κατόρθωμα (οπωσδήποτε χρηστικό) και η αλήθεια μια εξουσιαστικά εγγυημένη γνώση. Σήμερα πια, στο ελλαδικό κρατίδιο, η Εκκλησία, μαζί με το ΚΚΕ, είναι οι δυο πανομοιότυποι θεσμοί με την ίδια εμπιστοσύνη στην ιδεολογική πειθαρχία και απόλυτη προτεραιότητα της διάνοιας και της χρηστικής ωφελιμότητας των δογμάτων.

Στην Ελλάδα σήμερα οι επίσκοποι στο σύνολό τους (οι εξαιρέσεις σπάνιες) δείχνουν να καταλαβαίνουν το λειτούργημά τους ως αξίωμα πρωτοκλασάτου προπαγανδιστή – συγγενεύουν περισσότερο με τη λογική των opinion makers και των υπερασπιστών ενός ιδεολογικού «αλαθήτου». Αντιλαμβάνονται την «πατρότητα» που ευαγγελίζεται η Εκκλησία, σαν στοργικό «ύφος», στην κηρυγματική τους φλυαρία, την αφ’ υψηλού παροχή συμβουλών συμπεριφοράς.

Ο μανιώδης πληθωρισμός του κηρύγματος είναι η εξόφθαλμη βεβαίωση του εκπροτεσταντισμού της Εκκλησίας στην Ελλάδα. Κήρυγμα-κήρυγμα-κήρυγμα, καταιγισμός ωφελιμολογίας – όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην κατα-νόηση και στο συναίσθημα, ακριβώς όπως και στο ΚΚΕ. Δεν αρκεί η προφορική κενολογία, υπάρχει και η έντυπη (εκατοντάδες χιλιάδες κηρυγματικά φυλλάδια η «Φωνή Κυρίου», κάθε Κυριακή), μαζί και το περιοδικό που απαραίτητα κάθε Μητρόπολη εκδίδει – εκεί τα ιδεολογικά «ψυχωφέλιμα» μοιράζονται τις σελίδες με αναρίθμητες επιδεικτικές φωτογραφικές απαθανατίσεις του τοπικού επισκόπου.

Δυστυχισμένοι άνθρωποι, χωρίς έστω και τη μικροαστική σοβαρότητα. Ποιος κορωνοϊός θα μπορέσει ποτέ να συγκλονίσει την «ηγετική» τους υπεροψία και να τους υποψιάσει για το χάρισμα της πατρότητας;

https://www.kathimerini.gr/1071328/opin ... -khrygmata
Αν καταλάβουν οι αμβροσιακοί έστω το ένα τρίτο από το κείμενο (αν καταφέρουν να το διαβάσουν) θα είναι θάμα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 18 Μάιος 2020, 12:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Λεγεών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λεγεών » 18 Μάιος 2020, 11:59

A0ANACIVC έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:47
Beria έγραψε:
Αυτό είναι άσχετο και εκτός του παρόντος θέματος, όπου θα προτιμούσα να μεγαλύνω και να δοξολογήσω τον ηρωικό πατέρα, τύπο και εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέα Χριστού, αν δεν έχεις αντίρρηση...
Να ξέρεις ότι σε έχω πολύ ψηλά στις φορουμικές τρολοπερσόνες.
Χαῖρε, τὸ τῶν Δαιμόνων πολυθρύλητον θαῦμα·
χαῖρε, τὸ τῶν αγγέλων πολυθρήνητον τραῦμα.

GoBack έγραψε:
30 Μάιος 2024, 00:31
Tι αμαρτιες πληρωνω ρε πουστη
FUCK DONALD TRUMP

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 18 Μάιος 2020, 12:06

Λεγεών έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:59
A0ANACIVC έγραψε:
18 Μάιος 2020, 11:47
Beria έγραψε:
Να ξέρεις ότι σε έχω πολύ ψηλά στις φορουμικές τρολοπερσόνες.
Ναι, είναι πολύ καλός. :D
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Prepon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Prepon » 18 Μάιος 2020, 12:09

Στηρίζω Αμβρόσιο.
Καλά έκανε.

Και ντροπή στον αρχιεπίσκοπο που κάνει τον Κινεζο
Aριστοτελης έγραψε:
21 Μαρ 2020, 02:32
Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο απ την ίση μεταχείριση των ανίσων
Ζενίθεδρος έγραψε:
21 Μαρ 2020, 02:32
Όλα ναι κύκλος.Είναι τόσο γκαντεμης π αγγίζει τη κωλοφαρδία.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών