Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 27 Μάιος 2024, 21:06

Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 20:59
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Μάιος 2024, 14:56
Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 14:23
...
...
Κάπου χάθηκα στην -κατά τη γνώμη μου- ασυνάρτητη ροή πληροφοριών.

Όποιος κατάλαβε κάτι περισσότερο, ας το παραθέσει.
Γιατί δεν μου ζητάς να σου εξηγήσω μια–μια τις ασυναρτησίες του μηνύματος που δεν αναφέρεις; Άθεος @ Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;

Δεν θα το πω σε κανέναν. 🤐
Γιατί βρίσκω αδιάφορες τις επεξηγήσεις σου. Και γιατί ήδη "έγκωσα"* από όσες έχεις δώσει.

Όποιος άλλος ενδιαφέρεται, ας τις ζητήσει.

*Δημώδης έκφραση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Γυφτάκι

Re: Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γυφτάκι » 27 Μάιος 2024, 21:25

Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 12:08
Γυφτάκι έγραψε:
26 Μάιος 2024, 17:33
Ξέρω αυτά που ξέρω κι αν τα βρίσκεις ελλιπή διαφώτισε με . Ναι ,θέλω να μάθω αλλά θέλω να ξέρω πρώτα αν αυτά που μου γράφεις στην απάντηση τα εννοείς κυριολεκτικά η αναφέρεσαι στις αντιλήψεις των ανθρώπων περί θεού.. Όταν λες Θεό τον Γιαχβέ η απόγονο της Αθηνάς την Παναγία τι εννοείς; Σε έχουν ρωτήσει κι άλλοι αλλά αποφεύγεις να απαντήσεις ,δεν ξέρω γιατί.. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί αυτό αλλιώς δεν θα καταλαβαινόμαστε ότι κι αν λέμε ..
Διάβασε ολόκληρο το νήμα Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και τα ξαναλέμε.
Το χω διαβάσει κι εκτός απο το χάσιμο του χρόνου μου δε βρήκα απάντηση σε αυτά που ρωτάω .. Συστηματικά αποφεύγεις να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου κι όχι μόνο σε μένα αλλά και σε άλλους ..Την προσωπική σου άποψη σου ζητάμε ,τη θεωρία σου ,τι πιστεύεις ,την προσωπική σου θεολογία τέλος πάντων ..Το αν θεωρούμε σοβαρά η σπουδαία αυτά που γράφεις είναι διαφορετικό θέμα ..Αν δε θέλεις να πεις οκ ,δικαιώμα σου ,

Άβαταρ μέλους
Άθεος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άθεος » 28 Μάιος 2024, 06:25

Γυφτάκι έγραψε:
27 Μάιος 2024, 21:25
Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 12:08
Γυφτάκι έγραψε:
26 Μάιος 2024, 17:33
Ξέρω αυτά που ξέρω κι αν τα βρίσκεις ελλιπή διαφώτισε με . Ναι ,θέλω να μάθω αλλά θέλω να ξέρω πρώτα αν αυτά που μου γράφεις στην απάντηση τα εννοείς κυριολεκτικά η αναφέρεσαι στις αντιλήψεις των ανθρώπων περί θεού.. Όταν λες Θεό τον Γιαχβέ η απόγονο της Αθηνάς την Παναγία τι εννοείς; Σε έχουν ρωτήσει κι άλλοι αλλά αποφεύγεις να απαντήσεις ,δεν ξέρω γιατί.. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί αυτό αλλιώς δεν θα καταλαβαινόμαστε ότι κι αν λέμε ..
Διάβασε ολόκληρο το νήμα Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και τα ξαναλέμε.
Το χω διαβάσει κι εκτός απο το χάσιμο του χρόνου μου δε βρήκα απάντηση σε αυτά που ρωτάω .. Συστηματικά αποφεύγεις να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου κι όχι μόνο σε μένα αλλά και σε άλλους ..Την προσωπική σου άποψη σου ζητάμε ,τη θεωρία σου ,τι πιστεύεις ,την προσωπική σου θεολογία τέλος πάντων ..Το αν θεωρούμε σοβαρά η σπουδαία αυτά που γράφεις είναι διαφορετικό θέμα ..Αν δε θέλεις να πεις οκ ,δικαιώμα σου ,
Εφόσον διάβασες το νήμα και το μόνο που κατάφερες ήταν να χάσεις τον χρόνο σου, σημαίνει ότι διάβασες πράγματα γνωστά σε σένα. Εγώ όμως δεν γνωρίζω κάτι διαφορετικό για να σου πω, εκτός από ίσως μόνο ένα: Η αλεπού 100 χρονών και το αλεπουδάκι 120, δεν γίνεται. 😀
Διάβασε το νήμα και τα ξαναλέμε.
Η ιδέα των επουράνιων είναι δημιούργημα πανάρχαιου αστειολογήματος.

Άβαταρ μέλους
Άθεος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άθεος » 28 Μάιος 2024, 07:14

ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Μάιος 2024, 21:06
Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 20:59
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Μάιος 2024, 14:56

Κάπου χάθηκα στην -κατά τη γνώμη μου- ασυνάρτητη ροή πληροφοριών.

Όποιος κατάλαβε κάτι περισσότερο, ας το παραθέσει.
Γιατί δεν μου ζητάς να σου εξηγήσω μια–μια τις ασυναρτησίες του μηνύματος που δεν αναφέρεις; Άθεος @ Πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Θεός υπάρχει εάν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;

Δεν θα το πω σε κανέναν. 🤐
Γιατί βρίσκω αδιάφορες τις επεξηγήσεις σου. Και γιατί ήδη "έγκωσα"* από όσες έχεις δώσει.

Όποιος άλλος ενδιαφέρεται, ας τις ζητήσει.

*Δημώδης έκφραση.
Στον καιρό μου είχαμε μια… δημώδη έκφραση την οποία εσύ, ως ‘μικρούλα’ που είσαι, δεν θα την γνωρίζεις.
Ήταν κατάλληλη για αεριτζήδες, φιγουρατζήδες, και εξυπνάκηδες. Καλό θα σου κάνει να την μάθεις, αλλά εγώ είμαι ευγενικό ‘παιδί’ και δεν θέλω να την πω.
Μπορείς όμως να γκουγκλάρεις την αρχή της: «Μαγκιά, κλανιά και…» 😛

axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 28 Μάιος 2024, 11:24

Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:39
axilmar έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:03
Εγω μιλαω για τον θεο εκτος του συμπαντος, για τον θεο που υποτιθενται οτι εφτιαξε αυτο το συμπαν και υπαρχει εξω απο αυτο.
Εσύ ήρθες εδώ με μια θεωρία που μας λες ότι αποδεικνύει πως δεν υπάρχει ο Θεός τον οποίο εσύ ο ίδιος κατασκεύασες. 😛
Εγω δεν κατασκευασα τιποτα, μιλαω για τον Θεο οπως τον παρουσιαζουν οι μεινστριμ θρησκειες.

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 28 Μάιος 2024, 11:32

Λοξίας έγραψε:
27 Μάιος 2024, 13:31
Όχι, δυστυχώς ΟΧΙ! Εισάγεις μία αυθαίρετη υπόθεση και καταλήγεις σε αυθαίρετο συμπέρασμα.
Που την ειδες την αυθαιρετη υποθεση;

Απαντησε μου σε αυτο:

Ο χρονος που προηγειται της Δημιουργιας του συμπαντος ειναι απειρος, ναι ή οχι;
Λοξίας έγραψε:
Και όχι μόνον καταλήγεις σε αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά, επί πλέον, καταδικάζεις ένα θεό σε πλήρη ακινησία και ανικανότητα!
Αφού οτιδήποτε θα ήθελε να κάνει, δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει διότι δεν θα έφτανε ποτέ η στιγμή να το κάνει!
Καταλαβαίνεις σε τι αντιφάσεις και παράλογα πέφτει η "απόδειξή" σου;
Μα αυτο ακριβως ειναι το προβλημα.

Η εννοια της απειροτητας υπαρξης ειναι ασυμβιβαστη με την εννοια της αποφασης και πραξης.
Λοξίας έγραψε:
Ρε κοίτα τι τραβάω ο άθεος...
αθεος και εγω φιλε. Ηρεμια, θα βρουμε την ακρη με λογικη...

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Μάιος 2024, 15:20

axilmar έγραψε:
28 Μάιος 2024, 11:32
Λοξίας έγραψε:
Όχι, δυστυχώς ΟΧΙ! Εισάγεις μία αυθαίρετη υπόθεση και καταλήγεις σε αυθαίρετο συμπέρασμα.
Μα στο έγραψα!
Λοξίας έγραψε:
axilmar έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:08
Το χρονικο διαστημα μεχρι την στιγμη της δημιουργιας ειναι απειρο.
- Αυτή ακριβώς είναι η αστήρικτη υπόθεση που κάνεις.
Αυτό δηλαδή που ξαναβάζεις στο τραπέζι...
axilmar έγραψε:
Απαντησε μου σε αυτο:
Μα σου έχω απαντήσει ήδη!
Γαι εσένα μπορεί και να είναι...ΟΧΙ για τον θεό!
Από το "ανέκαθεν της ύπαρξης του θεού" μέχρι την στιγμή της δημιουργίας, υπάρχει μετρήσιμο χρονικό διάστημα για τον θεό.
Για εσένα όχι, αφού δεν έχεις καμία πρόσβαση στον θεϊκό χωροχρόνο, αλλά για τον θεό ναι!
Αυθαιρετείς θεωρώντας, ΧΩΡΙΣ απόδειξη, πως ο θεός δεν ελέγχει τον χρόνο του, ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ, και πως ΔΕΝ μπορεί να ορίσει μια οποιαδήποτε στιγμή θέλει σε όποιοδήποτε χωροχρονικό παράθυρο θελήσει!!

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Μάιος 2024, 15:24

axilmar έγραψε:
Λοξίας έγραψε:
Και όχι μόνον καταλήγεις σε αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά, επί πλέον, καταδικάζεις ένα θεό σε πλήρη ακινησία και ανικανότητα!
Αφού οτιδήποτε θα ήθελε να κάνει, δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει διότι δεν θα έφτανε ποτέ η στιγμή να το κάνει!
Καταλαβαίνεις σε τι αντιφάσεις και παράλογα πέφτει η "απόδειξή" σου;
Μα αυτο ακριβως ειναι το προβλημα.

Η εννοια της απειροτητας υπαρξης ειναι ασυμβιβαστη με την εννοια της αποφασης και πραξης.
Όχι φίλε μου και πάλι ΌΧΙ!
Μπορεί να είναι για την δική μας αδύναμη ύπαρξη, την ελάχιστη αντιληπτική ικανότητα και την αδυναμία κατανόησης τέτοιων φαινομένων.
Αλλά για έναν παντοδύναμο θεό, που δέχεσαι ότι υπήρχε από πάντα, δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο σε αυτό που ισχυρίζεσαι.
Είναι ατεκμηρίωτο αυτό που λες, δεν το καταλαβαίνεις;

axilmar έγραψε:
Λοξίας έγραψε:
Ρε κοίτα τι τραβάω ο άθεος...
αθεος και εγω φιλε. Ηρεμια, θα βρουμε την ακρη με λογικη...
Μα η λογική λέει πως αν ήταν τόσο ισχυρή αυτή η "απόδειξη" που βάζεις στο τραπέζι, θα ήταν είχαν ήδη σκεφτεί.

Άβαταρ μέλους
Άθεος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άθεος » 28 Μάιος 2024, 17:57

axilmar έγραψε:
28 Μάιος 2024, 11:24
Άθεος έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:39
axilmar έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:03
Εγω μιλαω για τον θεο εκτος του συμπαντος, για τον θεο που υποτιθενται οτι εφτιαξε αυτο το συμπαν και υπαρχει εξω απο αυτο.
Εσύ ήρθες εδώ με μια θεωρία που μας λες ότι αποδεικνύει πως δεν υπάρχει ο Θεός τον οποίο εσύ ο ίδιος κατασκεύασες. 😛
Εγω δεν κατασκευασα τιποτα, μιλαω για τον Θεο οπως τον παρουσιαζουν οι μεινστριμ θρησκειες.
Ο Θεός που περιγράφουν οι θρησκείες δημιουργεί θεόπουλα βιάζοντας απλές γυναίκες, ή παράγει τα θεόπουλα μόνος του παίζοντας το πουλάκι του.
Όχι σε μένα την μπουρδοθεολογία σου. Συνέχισε με τον Λοξία ο οποίος έχει ευγένεια και την υπομονή του Ιώβ.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 28 Μάιος 2024, 18:12

Άθεος έγραψε:
28 Μάιος 2024, 17:57
ή παράγει τα θεόπουλα μόνος του παίζοντας το πουλάκι του.
έτσι ξηγούνται τόσοι μαλάκες... :smt005:
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Άθεος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άθεος » 28 Μάιος 2024, 20:01

taxalata xalasa έγραψε:
28 Μάιος 2024, 18:12
Άθεος έγραψε:
ή παράγει τα θεόπουλα μόνος του παίζοντας το πουλάκι του.
έτσι ξηγούνται τόσοι μαλάκες... :smt005:
:goodpost:

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 29 Μάιος 2024, 10:45

Άθεος έγραψε:
Όχι σε μένα την μπουρδοθεολογία σου. Συνέχισε με τον Λοξία ο οποίος έχει ευγένεια και την υπομονή του Ιώβ.
Πως ειναι δυνατον να μιλαει καποιος για μπουρδολογια ενω μπουρδολογει ο ιδιος, δεν ξερω.

Εδω προσπαθουμε να κανουμε κουβεντα για εννοιες οπως ο Θεος και εσυ πεταγεσαι και μας λες για θεους που κατοικουν σε βουνα και που τραβανε μαλακια ή πηδανε.

Πας καλα;

μαλλον οχι...

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 29 Μάιος 2024, 11:02

Λοξίας έγραψε:
28 Μάιος 2024, 15:24
Όχι φίλε μου και πάλι ΌΧΙ!
Μπορεί να είναι για την δική μας αδύναμη ύπαρξη, την ελάχιστη αντιληπτική ικανότητα και την αδυναμία κατανόησης τέτοιων φαινομένων.
Για να το λες αυτο, παει να πει οτι εχεις καποια τουλαχιστον ενδειξη οτι μπορει να υπαρξει κατι ανωτερο απο τα φαινομενα που μπορουμε να δουμε στο συμπαν και τον τροπο λειτουργιας τους.

Εχεις;

Προσωπικα δεν νομιζω να εχεις, αλλα εαν εχεις ευχαριστως να την διαβασουμε.
Λοξίας έγραψε:
Αλλά για έναν παντοδύναμο θεό, που δέχεσαι ότι υπήρχε από πάντα, δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο σε αυτό που ισχυρίζεσαι.
Είναι ατεκμηρίωτο αυτό που λες, δεν το καταλαβαίνεις;
Ισως καποια πραγματα δεν τα εχεις σκεφτει.

Απο την στιγμη που ο θεος δημιουργει κατι, σημαινει οτι και για τον θεο ισχυει

α) το βελος του χρονου, δλδ υπαρχει το πριν και το μετα και για τον θεο.
β) η συνδεση αιτιου και αποτελεσματος.
γ) η υπαρξη συστηματος κανονων λειτουργιας, δλδ ο θεος δεν δρα τυχαια.

Με βαση αυτα, η απειροτητα του χρονου του θεου ειναι μια σειρα διαδοχικων γεγονοτων η οποια ειναι απειρη, και στην οποια σειρα ενα γεγονος για να γινει πρεπει να προηγηθουν ολα τα προηγουμενα γεγονοτα. Εφοσον ομως ολα τα προηγουμενα γεγονοτα ειναι απειρα στον αριθμο, τοτε ενα γεγονος δεν θα συμβει ποτε.

Αυτη η αντιφαση προκυπτει επειδη ο Θεος ειναι μια εφευρεση του ανθρωπινου μυαλου που προβαλλει την ανθρωπινη εμπειρια πανω σε μια εξω-κοσμικη οντοτητα.
Λοξίας έγραψε:
Μα η λογική λέει πως αν ήταν τόσο ισχυρή αυτή η "απόδειξη" που βάζεις στο τραπέζι, θα ήταν είχαν ήδη σκεφτεί.
Αυτο ειναι επικληση στην αυθεντια. Λογικο λαθος.

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 29 Μάιος 2024, 11:04

Λοξίας έγραψε:
28 Μάιος 2024, 15:20
axilmar έγραψε:
Λοξίας έγραψε:
Μα στο έγραψα!
Λοξίας έγραψε:
axilmar έγραψε:
27 Μάιος 2024, 11:08
Το χρονικο διαστημα μεχρι την στιγμη της δημιουργιας ειναι απειρο.
- Αυτή ακριβώς είναι η αστήρικτη υπόθεση που κάνεις.
Αυτό δηλαδή που ξαναβάζεις στο τραπέζι...
axilmar έγραψε:
Απαντησε μου σε αυτο:
Μα σου έχω απαντήσει ήδη!
Γαι εσένα μπορεί και να είναι...ΟΧΙ για τον θεό!
Από το "ανέκαθεν της ύπαρξης του θεού" μέχρι την στιγμή της δημιουργίας, υπάρχει μετρήσιμο χρονικό διάστημα για τον θεό.
Για εσένα όχι, αφού δεν έχεις καμία πρόσβαση στον θεϊκό χωροχρόνο, αλλά για τον θεό ναι!
Αυθαιρετείς θεωρώντας, ΧΩΡΙΣ απόδειξη, πως ο θεός δεν ελέγχει τον χρόνο του, ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ, και πως ΔΕΝ μπορεί να ορίσει μια οποιαδήποτε στιγμή θέλει σε όποιοδήποτε χωροχρονικό παράθυρο θελήσει!!
Δεν μπορει κατι να ειναι απειρο και μετρησιμο ταυτοχρονα.

Στα μαθηματικα, το απειρο + 1 δεν οριζεται.

Το απειρο δεν ειναι αριθμος, ειναι εννοια.

Πιστευεις οτι ο θεος μπορει να ξεφυγει απο τα Μαθηματικα και την Λογικη;

εαν ναι, πως το τεκμηριωνεις;

Άβαταρ μέλους
Άθεος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άθεος » 29 Μάιος 2024, 13:01

axilmar έγραψε:
29 Μάιος 2024, 10:45
Άθεος έγραψε:
Πως ειναι δυνατον να μιλαει καποιος για μπουρδολογια ενω μπουρδολογει ο ιδιος, δεν ξερω.

Εδω προσπαθουμε να κανουμε κουβεντα για εννοιες οπως ο Θεος…
Η έννοια «Θεός» αποτελεί προϊόν μπούρδας. Διάβασε κανένα κείμενο να μάθεις πως προέκυψε η ιδέα του Θεού, την οποία πήραν κάτι φιλοσοθεολόγοι σαν και σένα και την μετέτρεψαν σε σοβαρή ηλιθιότητα.
Εικόνα
axilmar έγραψε: … και εσυ πεταγεσαι και μας λες για θεους που κατοικουν σε βουνα και που τραβανε μαλακια ή πηδανε.
Πας καλα;
Εγώ καλά πάω, αθώε και αφελή φιλόσοφε, οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων προγόνων σου ζούσαν στα βουνά και οι θεοί των αρχαίων Αιγυπτίων δημιουργούσαν παιδιά θεών αυνανιζόμενοι.
Οι μοντέρνοι φιλόσοφοι και θεολόγοι δημιουργούν «Έννοιες θεών» με τον κλασσικό αιγυπτιακό τρόπο. 😈
Μην τα βάζεις μαζί μου, θεολόγε.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών