Αρίστος έγραψε: ↑19 Απρ 2022, 18:07
Ουτε εσυ μπορεις να αποδειξεις οτι το συμπαν ειχε μια υλικη αρχη η οτι η υλη ειναι η μονη ουσια του συμπαντος και ειναι αιωνια.
Με λιγα λογια, ουτε ο υλισμος του αθεου μπορει να αποδειχθει και μαλιστα ο αισθησιοκρατικος υλισμος εχει εδω και δεκαετιες απορριφθει απο τη συγχρονη φυσικη.
Ψυχωση ειναι επισης να θεωρουν οι αθεοι πως ο ανθρωπος ειναι το σπουδαιοτερο ον του συμπαντος, πως δεν υπαρχουν αλλες διαστασεις περα απο τον κοσμο που ανμτιλαμβανονται οι αισθησεις τους, ουτε οντα ψηλοτερης βαθμιδας, ουτε μια πρωτη γεννησιουργος αιτια, ουτε μια εστω αιτια που το συμπαν βρισκεται σε ταξη με συγκεκριμενες σταθερες και νομους και οχι σε χαος. Το ιδιο ακριβως πιστευει και το μερμηγκι, πως ο κοσμος του ειναι η μονη πραγματικοτητα, ενας κοσμος που οι πετρες θεωρουνται τεραστια βουνα και καποια χορταρακια τεραστια δεντρα.
.
Μα δεν πιστευω τιποτα για να χρειαστει να το αποδειξω. Οτι απ τα δυο λες, ειναι πιθανο.
Και δεν θεωρω τον εαυτο μου ουτε υλιστη, ουτε αθεο. Το οτι δεν πιστευω το Χριστιανικο αφηγημα ισχυει, αλλα αυτο συμβαινει γιατι αυτα που γραφτηκαν για να στηριξουν την συγκεκριμενη θεολογια (και αλλες βεβαια) μπορει να ηταν πιστευτα το 100-200μχ, σημερα ομως εχει αποδειχθει οτι δεν ισχυουν. Και απο επιστημονικες ανακαλυψεις αλλα και απο κριτικη αναλυση των γραφων. Ουτε η Ιστορια τα εχει δικαιωσει.
Και για να μην με βλεπεις ετσι επιθετικο, πρεπει να σου πω οτι μπορει να μην δεχομαι το θεολογικο κομματι, αλλα στην ηθικη διδασκαλια του χριστιανισμου εχω μεγαλη εκτιμηση. Σε σημειο να ειμαι περισσοτερο "χριστιανος" απο πολλους τετοιους που ξερω. Με τις αναληψεις, τον παναγαθο θεο, τους κρινους, τους δαιμονισμενους, προφητειες κλπ εχω μεγαλο θεμα ομως. Οπως και με τον οποιονδηποτε παπα, αγιο , προφητη, μοναχο-γεροντα που πιστευει οτι κατεχει την μοναδικη αληθεια. Ολοι νομιζουμε, κανεις δεν ξερει.
Τα ψυχωσικα επεισοδια δεν ειναι αποδειξη

Στο τελευταιο θα συμφωνησω μαζι σου, αλλα αλλο 15 χιλιαδες τομοι Θεολογιας και αλλο το να παραδεχομαστε οτι δεν γνωριζουμε. Το οτι η θρησκεια αφορα τον ανθρωπο και την γη νομιζω οτι κανει τον θρησκο να πιστευει οτι ειναι το σπουδαιοτερο ον του συμπαντος. Ταιριαζει απολυτα στην εποχη που θεμελιωθηκαν αυτα, τοτε που πιστευαν οτι τα αστερια ειναι πιο κοντα στην γη απ την σεληνη και τα εβαλε εκει ο θεος για να στολισει τον ουρανο.
Για την τελευταια προταση θα κανω ενα (ασχετο) σχολιο γιατι με εχει προβληματισει το θεμα με τα ζωα. Βλεπω μερικες φορες τον γατο μου οταν ξαπλωνει ανασκελα στον καναπε και τεντωνεται, σκεφτομαι τι τυχερος που ειναι που δεν καταλαβαινει τι παιζει. Η μηπως ξερει αυτος και εγω ειμαι που τα εχω μπερδεψει;