Ήταν η Παναγία όντως Παρθένος ή όλα ήταν από ένα λάθος;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Ήταν η Παναγία όντως Παρθένος ή όλα ήταν από ένα λάθος;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Σεπ 2020, 15:54

Alphabet έγραψε:
13 Σεπ 2020, 15:08
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Σεπ 2020, 14:25
Alphabet έγραψε:
13 Σεπ 2020, 13:54

Παρακολουθησε, θα μαθεις πολλα. Απο απατες, ιντριγκες, αστειες δικαιολογιες, ψεματα, αντιφασεις και αλλα πολλα που υπαρχουν στα κειμενα απο τα οποια προηλθε η θρησκεια και κανουν την κατασκευασμενη θεολογια που βγηκε 500 χρονια αργοτερα απο πωλητες θρησκειας, περιττη.
Ναι, αλλά ρίξε και μερικά απόκρυφα :lol: από άλλες θρησκείες για να επιμορφωθούμε. Έτσι από περιέργεια, χωρίς να σας πιάνει πολυπολιτισμικό κοκομπλόκο.

Γιατί εδώ μέσα κυκλοφορούν και κάποιοι μυστήριοι που θεωρούν ότι πριν τον χριστιανισμό όλοι ήταν φιλόσοφοι που διαλεγόντουσαν καθημερινά εν μέσω λευκών ναών και αγαλμάτων, ξωτικά που χόρευαν τα βράδυα δίπλα σε ποτάμια και σα να μην έφταναν αυτοί έχουμε και τους σύγχρονους ζηλωτές πολιτικών ιδεολογιών, που παραμένουν νεραϊδοπαρμένοι προφήτες. Ή όχι;
Εχεις δικιο στη δευτερη παραγραφο.
Προσωπικα δεν εχω μελετησει αλλες θρησκειες, ουτε τις πιστευω. Εγω χριστιανος ημουνα και καποια στιγμη κολλησα με κατι της θρησκειας, ξεκινησα να μελετω ολη την Γραφη αμεροληπτα και ...εφριξα. Μπορει πλεον να ονομαζω τον εαυτον μου αγνωστικιστη και οχι αθεο, αλλα ειμαι κυνικος ως προς το θεμα ολων των θρησκειων. Αναγνωριζω ομως το placebo των θρησκειων και την αναγκη πολλων να αρπαχτουν απο καπου.
Ούτε κι εγώ τις έχω μελετήσει σε βάθος, γιατί δεν θα μου έφτανε μια ζωή. Αλλά μια γενικότερη άποψη των θρησκειών έχω και θέλω να αποκτήσω περισσότερη, γιατί τις θεωρώ ως μια ιστορικοκοινωνική εξέλιξη, μία αποτύπωση ομοιοτήτων και διαφορών των πολιτισμών και όχι κάτι νεφελώδες και αόριστο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλω να πλατειάσω στο συγκεκριμένο θέμα και αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση, μπορείς να την κάνεις.

Προσωπικώς, εστιάζω σε δύο σημεία.

Το πρώτο είναι ότι γίνεται χρήση του μεταφυσικού στοιχείου, ακόμη και όταν δεν υπάρχει θρησκεία στο πλάνο. Και ήδη έχω αναφέρει ότι η πιο επιστημονική προσέγγιση είναι η κυνική. Όποιος δεν γουστάρει θεωρίες, ας αρκεστεί σ' αυτήν.

Το δεύτερο είναι, ότι η Παναγία είναι ένας απολύτως θετικός συμβολισμός και μία απολύτως βατή εικόνα στον οποιονδήποτε, χωρίς κανένα από τα εξουσιαστικά, πομπώδη και κυρίως απειλητικά στοιχεία της κάθε θρησκείας. Είναι μια παρηγορητική, στωϊκή και προσβάσιμη σε όλους μορφή. Οπότε, ακόμη και ως σκεπτομορφή (ή πλασέμπο) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει.

Και ακριβώς γι' αυτό βρίσκω σχεδόν υστερική και κυρίως φτηνή την απαξίωση της, από ανθρώπους που σίγουρα δεν έχουν ξεπεράσει τα αμιγώς ανθρώπινα και όχι θρησκευτικά στερεότυπα αναφορικά με τα στερεότυπα που έχουν για τις γυναίκες και τις μάνες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Σεπ 2020, 15:57

Navis έγραψε:
13 Σεπ 2020, 15:36
Και τι σημαινει οτι υπαρχουν κατακλυσμοι σε αλλες μυθολογιες; οτι εγιναν ετσι οπως τα περιγραφει η βιβλος (παγκοσμιος κατακλυσμος, κιβωτος ζωα κλπ), η' ειναι συμβολισμος και αυτο;
Το ενα συμβολισμος, το αλλο συμβολισμος, να κανουμε και την ανασταση συμβολικη να τελειωνουμε ;
Έχω ήδη απαντήσει σ' αυτό. Αν δεν γουστάρετε συμβολισμούς και λοιπά μεταφυσικά και αντιεπιστημονικά στοιχεία, να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με αμιγώς κλινική προσέγγιση χωρίς αλατοπίπερο και λοιπά μπαχαρικά στη θεώρηση τους.

Θέτε;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 13 Σεπ 2020, 16:04

δλδ την ελένη λουκά την κάνει πιο ενδιαφέρουσα η πίστη της

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 13 Σεπ 2020, 16:06

Alphabet έγραψε:
13 Σεπ 2020, 14:01
Ζενίθεδρος έγραψε:
13 Σεπ 2020, 13:52
Alphabet έγραψε:
13 Σεπ 2020, 11:55

Κατασκευαστικα και μονο, ειναι αδυνατον να φτιαχτει ξυλινο πλοιο μηκους 450 ποδιων, ακομα και σημερα. Αδυνατον επισης να ειχε αναπτυξει ο Νωε τετοια τεχνολογια και ενω εζησε 350 χρονια μετα τον κατακλυσμο, να μην περασε αυτη την τεχνολογια στις επομενες γενεες, που επεστρεψαν στις πιρογες. Και βεβαια η κιβωτος θα ειχε σαπησει σε πολυ μικροτερο διαστημα απο τα 100 περιπου χρονια που χρειαστηκε να κτιστει.
Ειναι γελοιο να συζητατε για τον κατακλυσμο και την κιβωτο, παρ' ολο που και ο Ιησους τα ανεφερε.
Εικόνα
Μιλαμε για πλοιο, οχι για ξυλινο ...κτιριο. :lol:

Largest wooden ship: Wyoming - 1909, 450 feet
This ship had a tendency to flex in heavy seas, causing the planks to twist and buckle due to their extreme length despite being fitted with metal bracing. Water was evacuated nearly constantly by steam pumps. It foundered in heavy seas with loss of all hands.
Και γνώσεις ναυπηγικής ο τύπος... :giggle:

Ο ένας με το ζευγάρωμα των ιών και ο άλλος με τις γνώσεις ναυπηγικής στο μήκος των πλοίων.

Πόσο πιο κάτω στα επιχειρήματα; :giggle:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Σεπ 2020, 16:08

nowhere έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:04
δλδ την ελένη λουκά την κάνει πιο ενδιαφέρουσα η πίστη της
Έχεις την εντύπωση ότι κάποιοι "άπιστοι" έχουν πιο ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες άποψεις από τις λουκάδες;

Ειδικώς στην Ελλάδα από αντιχριστιανούς αλλαχακμπαρίζοντες, έχουμε πήξει. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 13 Σεπ 2020, 16:14

πάντα υπάρχουν κάποιοι με λιγότερο ενδιαφέρον.ρωτάω αν την κάνει πιο ενδιαφέρουσα η πίστη της και η υστερία που πάει πακέτο

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Σεπ 2020, 16:18

nowhere έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:14
πάντα υπάρχουν κάποιοι με λιγότερο ενδιαφέρον.ρωτάω αν την κάνει πιο ενδιαφέρουσα η πίστη της και η υστερία που πάει πακέτο
Για μένα όχι, γιατί δεν τη θεωρώ πιστή. Μια ατενσιοχορίστα που παίζει έναν ρόλο είναι.

Κατά τη γνώμη μου, οι πραγματικά πιστοί χριστιανοί είναι πολύ πιο χαμηλών τόνων και είναι άνθρωποι που προκαλούν ηρεμία και όχι εκνευρισμό.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 13 Σεπ 2020, 16:22

αυτό θυμίζει το πραγματικος αριστερός κάτι.πιστεύει,με πιο χαζό τρόπο ίσως,πιστή ειναι

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ » 13 Σεπ 2020, 16:26

nowhere έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:22
αυτό θυμίζει το πραγματικος αριστερός κάτι.πιστεύει,με πιο χαζό τρόπο ίσως,πιστή ειναι
Κι εσύ νομίζεις ότι όλοι οι πιστοί είναι το ίδιο;
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Σεπ 2020, 16:29

nowhere έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:22
Συμφωνώ.

Και ακριβώς γι' αυτό έγραψα για τις ομοιότητες μεταξύ θρησκευτικής και πολιτικής ιδεολογίας.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 13 Σεπ 2020, 16:44

ΟΥΤΙΣ έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:26
Κι εσύ νομίζεις ότι όλοι οι πιστοί είναι το ίδιο;
κανείς δεν είναι το ίδιο

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 13 Σεπ 2020, 16:45

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:29
Και ακριβώς γι' αυτό έγραψα για τις ομοιότητες μεταξύ θρησκευτικής και πολιτικής ιδεολογίας.
έχουν να κάνουν και τα 2 με πίστη σε κάτι,γιατί το θεωρείς αυτό αλατοπίπερο δεν καταλαβαίνω

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 13 Σεπ 2020, 18:31

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Σεπ 2020, 15:54

Ούτε κι εγώ τις έχω μελετήσει σε βάθος, γιατί δεν θα μου έφτανε μια ζωή. Αλλά μια γενικότερη άποψη των θρησκειών έχω και θέλω να αποκτήσω περισσότερη, γιατί τις θεωρώ ως μια ιστορικοκοινωνική εξέλιξη, μία αποτύπωση ομοιοτήτων και διαφορών των πολιτισμών και όχι κάτι νεφελώδες και αόριστο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλω να πλατειάσω στο συγκεκριμένο θέμα και αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση, μπορείς να την κάνεις.

Προσωπικώς, εστιάζω σε δύο σημεία.

Το πρώτο είναι ότι γίνεται χρήση του μεταφυσικού στοιχείου, ακόμη και όταν δεν υπάρχει θρησκεία στο πλάνο. Και ήδη έχω αναφέρει ότι η πιο επιστημονική προσέγγιση είναι η κυνική. Όποιος δεν γουστάρει θεωρίες, ας αρκεστεί σ' αυτήν.

Το δεύτερο είναι, ότι η Παναγία είναι ένας απολύτως θετικός συμβολισμός και μία απολύτως βατή εικόνα στον οποιονδήποτε, χωρίς κανένα από τα εξουσιαστικά, πομπώδη και κυρίως απειλητικά στοιχεία της κάθε θρησκείας. Είναι μια παρηγορητική, στωϊκή και προσβάσιμη σε όλους μορφή. Οπότε, ακόμη και ως σκεπτομορφή (ή πλασέμπο) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει.

Και ακριβώς γι' αυτό βρίσκω σχεδόν υστερική και κυρίως φτηνή την απαξίωση της, από ανθρώπους που σίγουρα δεν έχουν ξεπεράσει τα αμιγώς ανθρώπινα και όχι θρησκευτικά στερεότυπα αναφορικά με τα στερεότυπα που έχουν για τις γυναίκες και τις μάνες.
Δεν διαφωνω ιδιαιτερα με αυτα που γραφεις. Αυτο που θελω να ξεκαθαρισω ειναι οτι τουλαχιστον απο την μερια μου, η συζητηση περι αειπαρθενιας δεν ειναι με τιποτα απαξιωτικη προς το προσωπο της, αλλα προς τους διαχειριστες της θρησκειας οι οποιοι δημιουργησαν μετα απο σχεδον 400 χρονια διαμαχης, εναν αχρειαστο και ισως βλαβερο μυθο, βασισμενοι σε ενα λαθος ή απατεωνια του συγγραφεα του κατα Ματθαιον. Πιστεψε το ή οχι, εχω τσακωθει αρκετες φορες με "χριστιανους" που πανω στα νευρα τους, την βλασφημουν.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 13 Σεπ 2020, 18:38

Εμπεδοκλής έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:06

Ο ένας με το ζευγάρωμα των ιών και ο άλλος με τις γνώσεις ναυπηγικής στο μήκος των πλοίων.

Καλα, εσυ ασχολησου ακομα να βρεις απαντηση στα "σοβαρα" ερωτηματα σου και ασε τι ξερουμε εμεις.
Εμπεδοκλής έγραψε:
10 Σεπ 2020, 11:36
Τι είναι το έτος; Είναι κάτι σταθερό; Το ίδιο είναι ένα έτος στη Γη το ίδιο ένα έτος στον Άρη;

Έπειτα, πώς μετρούνται τα έτη όταν η Γη δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη; :giggle:
:wall:
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 13 Σεπ 2020, 18:42

Alphabet έγραψε:
13 Σεπ 2020, 18:38
Εμπεδοκλής έγραψε:
13 Σεπ 2020, 16:06

Καλα, εσυ ασχολησου ακομα να βρεις απαντηση στα "σοβαρα" ερωτηματα σου και ασε τι ξερουμε εμεις.
Εμπεδοκλής έγραψε:
10 Σεπ 2020, 11:36
Τι είναι το έτος; Είναι κάτι σταθερό; Το ίδιο είναι ένα έτος στη Γη το ίδιο ένα έτος στον Άρη;

Έπειτα, πώς μετρούνται τα έτη όταν η Γη δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη; :giggle:
:wall:
Μετά το τεστ Παπ της Παναγίας και την κοπτοραπτική, μίλα μας για τη ναυπηγική. Βγάλτο από μέσα σου. :giggle:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών