Ούτε κι εγώ τις έχω μελετήσει σε βάθος, γιατί δεν θα μου έφτανε μια ζωή. Αλλά μια γενικότερη άποψη των θρησκειών έχω και θέλω να αποκτήσω περισσότερη, γιατί τις θεωρώ ως μια ιστορικοκοινωνική εξέλιξη, μία αποτύπωση ομοιοτήτων και διαφορών των πολιτισμών και όχι κάτι νεφελώδες και αόριστο.Alphabet έγραψε: ↑13 Σεπ 2020, 15:08Εχεις δικιο στη δευτερη παραγραφο.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑13 Σεπ 2020, 14:25Ναι, αλλά ρίξε και μερικά απόκρυφαAlphabet έγραψε: ↑13 Σεπ 2020, 13:54
Παρακολουθησε, θα μαθεις πολλα. Απο απατες, ιντριγκες, αστειες δικαιολογιες, ψεματα, αντιφασεις και αλλα πολλα που υπαρχουν στα κειμενα απο τα οποια προηλθε η θρησκεια και κανουν την κατασκευασμενη θεολογια που βγηκε 500 χρονια αργοτερα απο πωλητες θρησκειας, περιττη.από άλλες θρησκείες για να επιμορφωθούμε. Έτσι από περιέργεια, χωρίς να σας πιάνει πολυπολιτισμικό κοκομπλόκο.
Γιατί εδώ μέσα κυκλοφορούν και κάποιοι μυστήριοι που θεωρούν ότι πριν τον χριστιανισμό όλοι ήταν φιλόσοφοι που διαλεγόντουσαν καθημερινά εν μέσω λευκών ναών και αγαλμάτων, ξωτικά που χόρευαν τα βράδυα δίπλα σε ποτάμια και σα να μην έφταναν αυτοί έχουμε και τους σύγχρονους ζηλωτές πολιτικών ιδεολογιών, που παραμένουν νεραϊδοπαρμένοι προφήτες. Ή όχι;
Προσωπικα δεν εχω μελετησει αλλες θρησκειες, ουτε τις πιστευω. Εγω χριστιανος ημουνα και καποια στιγμη κολλησα με κατι της θρησκειας, ξεκινησα να μελετω ολη την Γραφη αμεροληπτα και ...εφριξα. Μπορει πλεον να ονομαζω τον εαυτον μου αγνωστικιστη και οχι αθεο, αλλα ειμαι κυνικος ως προς το θεμα ολων των θρησκειων. Αναγνωριζω ομως το placebo των θρησκειων και την αναγκη πολλων να αρπαχτουν απο καπου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλω να πλατειάσω στο συγκεκριμένο θέμα και αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση, μπορείς να την κάνεις.
Προσωπικώς, εστιάζω σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι ότι γίνεται χρήση του μεταφυσικού στοιχείου, ακόμη και όταν δεν υπάρχει θρησκεία στο πλάνο. Και ήδη έχω αναφέρει ότι η πιο επιστημονική προσέγγιση είναι η κυνική. Όποιος δεν γουστάρει θεωρίες, ας αρκεστεί σ' αυτήν.
Το δεύτερο είναι, ότι η Παναγία είναι ένας απολύτως θετικός συμβολισμός και μία απολύτως βατή εικόνα στον οποιονδήποτε, χωρίς κανένα από τα εξουσιαστικά, πομπώδη και κυρίως απειλητικά στοιχεία της κάθε θρησκείας. Είναι μια παρηγορητική, στωϊκή και προσβάσιμη σε όλους μορφή. Οπότε, ακόμη και ως σκεπτομορφή (ή πλασέμπο) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει.
Και ακριβώς γι' αυτό βρίσκω σχεδόν υστερική και κυρίως φτηνή την απαξίωση της, από ανθρώπους που σίγουρα δεν έχουν ξεπεράσει τα αμιγώς ανθρώπινα και όχι θρησκευτικά στερεότυπα αναφορικά με τα στερεότυπα που έχουν για τις γυναίκες και τις μάνες.