Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 11 Απρ 2023, 10:47

Εικόνα
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Καρολίνα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καρολίνα » 11 Απρ 2023, 10:55

Bazoomba έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:34
kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:31
sharp έγραψε:
11 Απρ 2023, 02:11

Και τι περιμένεις για να ξεκινήσεις;
τον περιμένω να κατέβει κάτω να τα πούμε. δεν έχει φανεί ακόμα. :xena:
Ηντα σου καμε και του κρατας μουτρα; Ζεις, τρως, γραφεις στο φορουμ

Εικόνα
Το να γράφει κανείς στο φόρουμ το λες και συμπαντική τιμωρία πάντως.

Άβαταρ μέλους
Ίακχος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ίακχος » 11 Απρ 2023, 10:56

Ειμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, λόγω παραδόσεων, ηθών και εθίμων.
Πάντως βλέπω με συμπάθεια και τους γνωστικιστές.

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 11 Απρ 2023, 11:00

ik_90 έγραψε:
11 Απρ 2023, 08:56
EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:30
Δε θελω να επηρεάσω κανεναν αλλα αφου ρωτάς πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτα και οι θρησκείες είναι κλασικό παράδειγμα της παραλογης φύσης του ανθρώπου.
Τι να επηρεάσεις, την άποψή του λέει ο καθένας.
Εννοώ ότι είναι προσωπικό θέμα, δεν είμαι από αυτούς που πρήζουν μπαλες σε σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας, ούτε απαξιωνω ούτε κ θα μπω σε συζήτηση με κάποιον για το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Έχε υπόψη ότι είμαι πολιτισμικά χριστιανός ορθόδοξος (πχ βαφτισα το παιδί μου, θα πάω στην εκκλησία το Μ. Σάββατο κτλ)

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 11 Απρ 2023, 11:03

Στην πραγματικότητα δεν είναι κανένας σας άθεος - άθεος, είστε όλοι χαρντγουάηρντ έτσι ώστε να μην είστε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 11 Απρ 2023, 11:04

EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 11:00
ik_90 έγραψε:
EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:30
Δε θελω να επηρεάσω κανεναν αλλα αφου ρωτάς πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτα και οι θρησκείες είναι κλασικό παράδειγμα της παραλογης φύσης του ανθρώπου.
Εννοώ ότι είναι προσωπικό θέμα, δεν είμαι από αυτούς που πρήζουν μπαλες σε σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας, ούτε απαξιωνω ούτε κ θα μπω σε συζήτηση με κάποιον για το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Έχε υπόψη ότι είμαι πολιτισμικά χριστιανός ορθόδοξος (πχ βαφτισα το παιδί μου, θα πάω στην εκκλησία το Μ. Σάββατο κτλ)
Ωραίος προσδιορισμός το μπολντ. :)

Εγώ είμαι και πολιτικά χριστιανή ορθόδοξη. Εννοώ ότι αν γίνει κάποιο δημοψήφισμα, θα δηλώσω χριστιανή ορθόδοξη για αμιγώς πολιτικούς λόγους.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 11 Απρ 2023, 11:11

Υιοθετω καποιες φιλοσοφικες αρχες της χριστιανικης θρησκειας, οπως πχ το αγαπατε αλληλους, την σταση της θρησκειας εναντι του πλουτου και του πλουτισμου, τις οποιες οικολογικες ευαισθησιες της...

Τα υπολοιπα τα πετω στον καλαθο των αχρηστων, επειδη δεν υπαρχει η παραμικρη αποδειξη οτι υπαρχει κατι μεταφυσικο πισω απο το συμπαν που βλεπουμε.

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 11 Απρ 2023, 11:11

ΓΑΛΗ έγραψε:
11 Απρ 2023, 11:04
EKPLIKTIKOS έγραψε:
ik_90 έγραψε:

Το ξερω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια. Η ορθοδοξία είναι κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και της κουλτουρας μας.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 11 Απρ 2023, 11:14

kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:31
sharp έγραψε:
11 Απρ 2023, 02:11
kongrosian έγραψε:
10 Απρ 2023, 22:25
είμαι άθρησκος. δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, αλλά αν υπάρχει και σε αυτόν οφείλεται η ύπαρξή μου και όσα τραβάω, θα ήθελα να του πω δυο κουβέντες. :xena:
Και τι περιμένεις για να ξεκινήσεις;
τον περιμένω να κατέβει κάτω να τα πούμε. δεν έχει φανεί ακόμα. :xena:
Τα θες και με τους όρους σου βλέπω. Αυτό έλειπε, να μάς πει και τι θα κάνουμε... Θεός είναι;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 11 Απρ 2023, 11:18

EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 11:11
ΓΑΛΗ έγραψε:
11 Απρ 2023, 11:04
EKPLIKTIKOS έγραψε:

Το ξερω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια. Η ορθοδοξία είναι κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και της κουλτουρας μας.
Μα δεν τον θεώρησα γελοίο αλλά απολύτως σαφή προσδιορισμό και για τη δική μου οπτική.

Κι εγώ πιστεύω ότι η ορθοδοξία εκφράζει μια διαχρονική συνέχεια της ελληνικής κοσμοθέασης των πραγμάτων. Κι αυτό είναι διακριτό στις λαϊκές παραδόσεις και όχι στις δογματικές ή στρατευμένες προσεγγίσεις.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 11 Απρ 2023, 11:37

axilmar έγραψε:
11 Απρ 2023, 11:11
Υιοθετω καποιες φιλοσοφικες αρχες της χριστιανικης θρησκειας, οπως πχ το αγαπατε αλληλους, την σταση της θρησκειας εναντι του πλουτου και του πλουτισμου, τις οποιες οικολογικες ευαισθησιες της...

Τα υπολοιπα τα πετω στον καλαθο των αχρηστων, επειδη δεν υπαρχει η παραμικρη αποδειξη οτι υπαρχει κατι μεταφυσικο πισω απο το συμπαν που βλεπουμε.
Κι εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει και ότι για όλα τα ερωτηματικά υπάρχουν απαντήσεις που απλώς δεν γνωρίζουμε αλλά το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν ανάγκη το μεταφυσικό στοιχείο ακόμη και στο αμιγώς πολιτικό πεδίο.

Στην τελική, οι περισσότερες θρησκείες έχουν βασικά κοινά στοιχεία και οι διαφορές τους παίζουν στις πολιτισμικές διαφορές που έχουν διαμορφωθεί ιστορικώς στην κάθε περιοχή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 11 Απρ 2023, 12:08

AlienWay έγραψε:
11 Απρ 2023, 01:12
Αγνωστικιστής.
Λογικά κι εγώ βάσει ορισμού, χωρίς όμως να το θεωρώ ως κάτι που με χαρακτηρίζει, ώστε να το χρησιμοποιώ και σαν αυτοπροσδιορισμό.

Ξεκίνησα ως ΧΟ καθαρά και μόνο για τους γνωστούς λόγους (κανείς δεν με ρώτησε, φυσικά) και παρέμεινα πιστός μέχρι αρκετά μεγάλος κυρίως λόγω της μάνας μου που ήταν πολύ θρήσκα. Εκκλησία, κατηχητικό τις Κυριακές, εκδρομές και γενικά όλο το πακέτο. Κάπου στο γυμνάσιο άρχισα να έχω απορίες, να κάνω ερωτήσεις και οι περισσότερες απαντήσεις που έπαιρνα ήταν του τύπου "μη, τζιζζζ" οπότε άρχισαν και οι αμφιβολίες για πολλά πράματα. Κάποια στιγμή, νομίζω ήμουν στην 3η γυμνασίου, πήγα στο κατηχητικό ενός φίλου που ήταν καθολικός. Πήγα 2-3 φορές, κυρίως από ενδιαφέρον για να δω τι λένε εκείνοι και πως. Όταν το ανέφερα στον κατηχητή μου, νευρίασε και μου είπε "σκοπός δεν είναι να πας εσύ σ' αυτούς, αλλά να φέρεις τον φίλο σου σ' εμάς" και μου έδωσε να διαβάσω ένα βιβλιαράκι με τίτλο "Η Δυτική Εκκλησία". Τα πήρα στο κρανίο με τη συμπεριφορά του (υπ' όψιν, αργότερα έγινε ιερέας αυτός), πήγα στο σπίτι και πριν μπω μέσα πέταξα το βιβλίο από τη σκάλα στην αυλή (σε μονοκατοικία μέναμε τότε) και δεν το άνοιξα ποτέ. Φαντάζομαι ότι ήταν η αφορμή που έψαχνα, αφού ήδη από καιρό είχα αρχίσει να "κρυώνω" με την όλη φάση, και δεν ξαναπάτησα ποτέ στο κατηχητικό. Σιγά-σιγά άρχισα να κόβω και τον εκκλησιασμό, άρχισα να μελετάω ξανά κάποια ιερά κείμενα (κυρίως την ΚΔ) αλλά με εντελώς άλλη οπτική και τελικά κατέληξα ότι δεν μου έκανε πλέον το στόρυ. Με τα χρόνια και μετά από διάφορες αναγνώσεις, απέρριψα οποιαδήποτε μορφή θρησκείας.

Όσο για την... "κατηγορία" που ανήκω, δεν με απασχόλησε ποτέ. Από τη στιγμή που απέρριψα τη θρησκεία και μετά και την έβλεπα ως κάτι μακρινό και ξένο πλέον, θεωρούσα χαζό να μου βάλω ταμπέλα για κάτι που δεν μ' ενδιαφέρει.

Αυτά.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 11 Απρ 2023, 12:14

Bic έγραψε:
11 Απρ 2023, 12:08
AlienWay έγραψε:
11 Απρ 2023, 01:12
Αγνωστικιστής.
Λογικά κι εγώ βάσει ορισμού, χωρίς όμως να το θεωρώ ως κάτι που με χαρακτηρίζει, ώστε να το χρησιμοποιώ και σαν αυτοπροσδιορισμό.

Ξεκίνησα ως ΧΟ καθαρά και μόνο για τους γνωστούς λόγους (κανείς δεν με ρώτησε, φυσικά) και παρέμεινα πιστός μέχρι αρκετά μεγάλος κυρίως λόγω της μάνας μου που ήταν πολύ θρήσκα. Εκκλησία, κατηχητικό τις Κυριακές, εκδρομές και γενικά όλο το πακέτο. Κάπου στο γυμνάσιο άρχισα να έχω απορίες, να κάνω ερωτήσεις και οι περισσότερες απαντήσεις που έπαιρνα ήταν του τύπου "μη, τζιζζζ" οπότε άρχισαν και οι αμφιβολίες για πολλά πράματα. Κάποια στιγμή, νομίζω ήμουν στην 3η γυμνασίου, πήγα στο κατηχητικό ενός φίλου που ήταν καθολικός. Πήγα 2-3 φορές, κυρίως από ενδιαφέρον για να δω τι λένε εκείνοι και πως. Όταν το ανέφερα στον κατηχητή μου, νευρίασε και μου είπε "σκοπός δεν είναι να πας εσύ σ' αυτούς, αλλά να φέρεις τον φίλο σου σ' εμάς" και μου έδωσε να διαβάσω ένα βιβλιαράκι με τίτλο "Η Δυτική Εκκλησία". Τα πήρα στο κρανίο με τη συμπεριφορά του (υπ' όψιν, αργότερα έγινε ιερέας αυτός), πήγα στο σπίτι και πριν μπω μέσα πέταξα το βιβλίο από τη σκάλα στην αυλή (σε μονοκατοικία μέναμε τότε) και δεν το άνοιξα ποτέ. Φαντάζομαι ότι ήταν η αφορμή που έψαχνα, αφού ήδη από καιρό είχα αρχίσει να "κρυώνω" με την όλη φάση, και δεν ξαναπάτησα ποτέ στο κατηχητικό. Σιγά-σιγά άρχισα να κόβω και τον εκκλησιασμό, άρχισα να μελετάω ξανά κάποια ιερά κείμενα (κυρίως την ΚΔ) αλλά με εντελώς άλλη οπτική και τελικά κατέληξα ότι δεν μου έκανε πλέον το στόρυ. Με τα χρόνια και μετά από διάφορες αναγνώσεις, απέρριψα οποιαδήποτε μορφή θρησκείας.

Όσο για την... "κατηγορία" που ανήκω, δεν με απασχόλησε ποτέ. Από τη στιγμή που απέρριψα τη θρησκεία και μετά και την έβλεπα ως κάτι μακρινό και ξένο πλέον, θεωρούσα χαζό να μου βάλω ταμπέλα για κάτι που δεν μ' ενδιαφέρει.

Αυτά.
Είσαι μάλλον κλασσική περίπτωση άθεου. Οι περισσότεροι που "απέρριψαν" τη θρησκεία, στην ουσία απέρριψαν την καταπίεση από το περιβάλλον τους, διατηρώντας όμως με το περιβάλλον τους μια χαρά σχέσεις.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2023, 12:36

Υδράργυρος έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:52
Ειναι εντυπωσιακο που ενω ζουμε σε ενα θεοκρατικο κρατος και μια θρησκοληπτη κοινωνια, οι περισσοτεροι ειμαστε αθεοι και αγνωστικιστες
Στην πραγματικότητα μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι άθεοι ή αγνωστικιστές και ακόμη και αυτοί που δεν είναι, θεωρούν μόνο ότι δεν είναι (δηλαδή είναι στο μυαλό τους) και είναι θρησκευόμενοι μόνο στα χαρτιά. Πιστεύουν στον χριστιανισμό από παράδοση και πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο το Πάσχα, που δεν πιάνεται γιατί κι εμείς πηγαίνουμε.

Γενικά δεν ισχύει ότι είμαστε θρησκόληπτη κοινωνία. Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού που είναι θρησκόληπτοι και φονταμενταλιστές. Δεν βάζω καν την Αμερική στο παιχνίδι, μιλάω κυρίως για την υπόλοιπη Ευρώπη. Πιο πολλούς πιστούς έχει η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, κτλ, παρά η Ελλάδα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Belladonna
Phorum.gr user: Belladonna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belladonna » 11 Απρ 2023, 12:37

Antares έγραψε:
11 Απρ 2023, 10:15
Ασχολούμαι φιλοσοφικά.
Eίναι θέμα ατόμων. Ένα καλό άτομο σε όποια θρησκεία και να ανήκει δεν θα βλάψει. Οι φανατικοί σε όποια θρησκεία και να ανήκουν θα βλάψουν και θα κάνουν τέρατα.
Το βλέπουμε στις διάφορες αιρέσεις.
Ο θεός όλων των θρησκειών είναι ειρηνικός και φιλάνθρωπος. Αν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε, τι είναι όλα αυτά που γίνονται από φανατικούς (γιατί οι φανατικοί τα κάνουν, όχι ο θεός) θα απέστρεφε το πρόσωπο.
Έτσι ακριβώς.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών