Ναύτης έγραψε: ↑08 Μάιος 2021, 13:01
stavmanr έγραψε: ↑07 Μάιος 2021, 23:58
Ναύτης έγραψε: ↑07 Μάιος 2021, 13:03
Αγαπητέ μου, με το παραπάνω προσπάθησα να αποδείξω ότι δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να καταρρίψει με λογικά επιχειρήματα εξωφρενικά ανορθολογικούς ισχυρισμούς, όπως ας πούμε ότι ο θεός ενσαρκώθηκε και υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο στην Παλαιστίνη τον 1ο αιώνα.
Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα ικανά για να αποδομήσουν/καταρρίψουν φαντασιώσεις. Τούτο δε επειδή οι φαντασιώσεις δεν έχουν κανένα λογικό έρεισμα ώστε να υπάρξει λογικός αντίλογος.
Δηλαδή απορρίπτεις ότι υπήρχε ο Χριστός ως ιστορικό πρόσωπο επειδή διαφωνείς ότι ήταν ενσαρκωμένος ο Θεός και μόνο; Ή έχεις άλλες ιστορικές έρευνες και αποδείξεις;
Αν αντίστοιχα σου έλεγαν ότι ο Αριστοτέλης ανακάλυψε τη Θεωρία της Σχετικότητας, θα διαφωνούσες ότι ο Αριστοτέλης είναι ιστορικό πρόσωπο ή ότι αυτό το ιστορικό πρόσωπο ανακάλυψε τη Θεωρία της Σχτικότητας;
Αντίστοιχα, το γεγονός ότι ο Τουταγχαμών αυτοκαθορίζονταν ως θεός, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο. Καθένας έχει το δικαίωμα να διαφωνεί για το αν αυτό το ιστορικό πρόσωπο είχες θεϊκές ιδιότητες.
Τα ιστορικά πρόσωπα και τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρεις είναι αδιαμφισβήτητα γιατί περιγράφονται και καταγράφονται από πολλές και έγκυρες πηγές, πού έχουν ελεγχθεί με την επιστημονική μέθοδο.
Μα κι ο Χριστός είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό πρόσωπο. Καταγράφεται με όλες τις επιστημονικές μεθόδους με τις οποίες καταγράφονται τα ιστορικά πρόσωπα.
Ο Γκιούλιβερ και ο Ιησούς Χριστός-θεάνθρωπος είναι αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ανθρώπων, επομένως κανείς δεν μπορεί να αποδείξει (για την ακρίβεια δεν χρήζει αποδείξεως) ότι δεν τούς φαντάστηκαν όντως κάποιοι. Κοντολογίς, στις περιπτώσεις αυτές ισχύει το πιραντελικό: έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
Δε νομίζω ότι υπάρχει ιστορικός που να συνδέει το μεν με το δε. Δε νομίζω καν ότι υπάρχει ιστορικός που ασχολήθηκε καν με το μεν.
Το πρόβλημά σου είναι ότι ακριβώς μπερδεύεις το μεν με το δε, επειδή αρνείσαι τις ιστορικές μελέτες. Έχεις μετατρέψει τα πάντα σε μυθιστόρημα, λόγω προκατάληψης κι όχι λόγω μελέτης.
Από την αρχή του νήματος αυτού, ζητώ να κατατεθούν επιτέλους αυτές οι αποδείξεις που μας έταξε η δική σου πλευρά. Αντ' αυτού διαβάζω για
Ταξίδια του Γκιούλιβερ και κάθε τί άλλο παλαβό μπορεί να χωρέσει μία συζήτηση.
Ναι, αγαπητέ μου, απορρίπτω το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποτε, όπως ισχυρίζονται οι χριστιανοί, ο ίδιος ο θεός ως ενσαρκωμένο, φυσικό πρόσωπο.
Για το Χριστό μιλάμε. Άσχετα αν για εσένα είναι γιατρός, για τον άλλο Θεός, και για τον παραδίπλα ποδοσφαιριστής.
Μιλάμε για τη φυσική του παρουσία. Ιστορικότητα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεμπλέξεις αυτό το ζήτημα.
Σού εξήγησα ήδη ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε έναν από τους θεμελιώδεις νόμους της ανθρώπινης λογικής, δηλαδή την αρχή της μη αντίφασης.
Αντίφαση είναι η πρόταση που λέει ότι ένα πρόσωπο υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτόχρονα, ανάλογα με το πως το βλέπει ο καθένας να λειτουργεί.
"Ο Νίτσε είναι φιλόσοφος"
"Νίτσε φιλόσοφος δεν υπάρχει, μόνο ποιητής λογοτέχνης"
"Τι λες; Νίτσε λογοτέχνης δεν υπάρχει, μόνο ένας αναρχικός που έγραφε διάφορες ανησυχίες".
κ.ο.κ.
Θα αμφισβητούσες ποτέ την ύπαρξη του Νίτσε επειδή καθένας αντιλαμβάνεται τη δραστηριότητά του όπως θέλει, άλλος ως φιλόσοφο, άλλος ο λογοτέχνη, άλλος ως αναρχικό κι άλλος ως απλά τρελό;
Κάποιος Ιησούς, Ιουδαίος ραβίνος, μπορεί πράγματι να υπήρξε και να δίδαξε στην Παλαιστίνη του 1ου αιώνα, μπορεί μάλιστα το εβραϊκό ιερατείο της εποχής να τον θανάτωσε λόγω των αιρετικών κηρυγμάτων του. Αν και υπάρχουν ελάχιστες ιστορικές ενδείξεις γι' αυτό, είναι ένα αποδεκτό ενδεχόμενο.
Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι κάποιοι φαντασιώνονται ότι ο Ιησούς των Ευαγγελίων ήταν ο Χριστός, ο Μεσσίας, ο ενσαρκωμένος Λόγος και οτιδήποτε άλλο προσθέτει η χριστιανική θεολογία στον ευαγγελικό Ιησού.
Απλά φαντασιώνεσαι με τη σειρά σου ότι ο Ιησούς ήταν απλά ένας Ιουδαίος ραβίνος της Παλαιστίνης του 1ου αιώνα.
Ο ίδιος γράφεις ότι δεν έχεις αρκετά στοιχεία γι' αυτό κι επομένως θεωρώ ότι ο Ιησούς που περιγράφεις είναι αποκύημα της δικής σου φαντασίας.
Έχω άδικο;
Ουδεμία προκατάληψη έχω, απλώς, όταν μπαίνουμε στο πεδίο του ορθού λογισμού, δεν πείθομαι από δεισιδαιμονίες, μύθους και φαντασιώσεις.
Και πολύ σωστά κάνεις. Κι εγώ το ίδιο προσπαθώ.
Δεν χρειάζεται η "δική μου πλευρά" να προσκομίσει καμιά απόδειξη περί της μη ύπαρξης του Ιησού-θεανθρώπου, γιατί ουδέποτε προσκομίστηκε από τη "δική σου πλευρά" κάποια πραγματική, ιστορική απόδειξη.
Καταρχήν δεν σου ζήτησε κανείς αποδείξεις της ενσάρκωσης του Θεού στον Χριστό.
Το νήμα αυτό αναφέρεται στο Χριστό ως φυσική παρουσία.
Τα υπόλοιπα ανήκουν σε άλλη συζήτηση. Το πρόβλημα είναι ότι
παρότι κάποιοι δηλώνετε ορθολογιστές, σας στοιχειώνουν άλλες συζητήσεις και άλλες προεκτάσεις σε ένα θέμα που είναι τόσο απλό και ορθολογικό: ιστορική παρουσία του φυσικού προσώπου που αναφέρεται ως Χριστός.