Λιτανεία

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Λιτανεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Μαρ 2020, 20:22

bluerose έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:12
Πολύ άσχημο πολύ, που σταμάτησαν οι εκκλησίες. Αυτό δε ξανάγινε
Εικόνα

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 19 Μαρ 2020, 20:29

bluerose έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:08
Τά στατιστικά καί οἱ προβλέψεις γιά τήν ἐξέλιξη τῆς ἐπιδημίας μποροῦν νά ἀνατραποῦν (μέ μηδενισμό κρουσμάτων καί θανάτων) μέσα σέ λίγες ὧρες, ὅπως ἀνατράπηκαν καί τό 1853 στήν Ἀθῆνα καί στόν Πειραιά μέ τήν χολέρα.
Τί συνέβη καί τί μεσολάβησε τότε, ὥστε νά ἀφανισθεῖ τό κακό;
Ἁγκυροβολημένα στον Πειραιά Γαλλικά στρατεύματα μετέδωσαν στους ντόπιους τήν χολέρα καί χάνονταν καθημερινῶς περί τούς 200 Ἀθηναίους καί Πειραιῶτες. Ὁ συνολικός τους πληθυσμός ἦταν τότε 30.000 ψυχές.
Ὁ ἁρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν ἔδωσε ἐντολή νά πραγματοποιηθεῖ λιτανεία μέ τίς θαυματουργές εἰκόνες καί μέ τά ἱερά λείψανα τῶν Ἁγίων. Ἡ συμμετοχή ἦταν πάνδημη καί κατασυγκινητική. Πολλοί ἔβγαλαν τά σανδάλια τους καί βάδιζαν πάνω στα κακοτράχαλα σοκάκια μέ πόδια γυμνά, γιά νά ἔχει ἡ προσφορά καί ἡ θυσία πόνο.
Ἡ λιτανεία ἔφτασε μέχρι ‘’ἔξωθεν τῆς πόλεως’’. Τό ‘’ἔξωθεν’’ ἦταν τότε ἡ περιοχή τοῦ Λυκαβητοῦ. Ἐκεῖ σταμάτησαν. Ὁ ἀρχιεπίσκοπος παρακάλεσε τόν λαό νά γονατίσει καί ὁ ἴδιος διάβασε μέ δάκρυα στα μάτια μιά εἰδική εὐχή, πού εἶχε ἑτοιμάσει γιά τήν ἀπαλλαγή τῆς πόλεως ἀπό τήν μάστγα τῆς χολέρας.
Τήν ἑπομένη ἡμέρα πέθαναν 50. Τήν δεύτερη μέρα μονάχα 5 καί τήν τρίτη κανένας!
Έλεος.

Είπαμε να σεβόμαστε την πίστη του άλλου, αλλά έχει και η μαλακία τα όριά της.

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 19 Μαρ 2020, 20:33

Στην θρησκειολογία τα γράφω
Και πάλι μπαίνετε για να μιλήσετε αντίθετα
Να μπω εγώ στα αθλητικά να λέω τι κάνετε, βλέπετε μια μπάλα που τη κυνηγάνε δέκα;

Άβαταρ μέλους
Veni Vidi Vici

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Veni Vidi Vici » 19 Μαρ 2020, 20:34

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Μαρ 2020, 19:20
Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς ή δίκαιοι, εγώ θα γούσταρα και κάποια σταστιστική για τον πανικό των "άθεων".

Από ποια δύναμη περιμένουν την επιβεβαίωση σημαντικότητας της δικής ΤΟΥΣ ύπαρξης;
Από τον Ύψιστο Covid-19. :lol:
Αlea jacta est

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 19 Μαρ 2020, 20:34

Μπίστης έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:29
Ζενίθεδρος έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:16
bluerose έγραψε:
Ανηκωμεν στην Ευρώπη και μαζί της θα πάμε στην άβυσσο.
Tουλάχιστον τα Πράι που είναι κατά τον Ιούνιο θα γίνουν. Γιατί ο σοδομισμός είναι Αγάπη ♡
Εδώ ο κόσμος καίγεται, αλλά εσένα σταθερά ο νους σου στον πέουλα του γκέουλα.

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 19 Μαρ 2020, 20:35

Ο Τραμπ τον αποκαλεί κινέζικο ιό
Του λένε είστε ρατσιστής,μα από τη Κίνα ήρθε λέει. Πριν λίγο στις ειδησεις

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 19 Μαρ 2020, 20:38

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Μαρ 2020, 19:20
Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς ή δίκαιοι, εγώ θα γούσταρα και κάποια σταστιστική για τον πανικό των "άθεων".

Από ποια δύναμη περιμένουν την επιβεβαίωση σημαντικότητας της δικής ΤΟΥΣ ύπαρξης;
Της κινητης τηλεφωνιας :8)
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 20 Μαρ 2020, 02:32

ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Μαρ 2020, 16:52
Η εκπεφρασμένη οργή προς "κάτι" αποδεικνύει την πίστη στην ύπαρξη του "κάτι" και όχι την αναίρεση του.

Και φυσικά υποδηλώνει σαφέστατα τη συνέχεια/ενσωμάτωση του παγανιστικού στοιχείου στον χριστιανισμό.

Είτε ως Άη Νικόλας - Ποσειδώνας είτε ως Παναγιά Γοργόνα, η εξέλιξη είναι εδώ.
Η 2η γραμμή ισχύει, τα άλλα όχι. Νομίζω μ'εσένα την ίδια το έχω ξανασυζητήσει ότι οι σχέση των αρχαίων με τους θεούς τους δεν ήταν τόσο εχμ...παγιωμένη να το πω ,όπως είναι στον χριστιανισμό. Η bluerose ο,τι και να πάθει δε θα αλλάξει άποψη για τον θεό ούτε θα σταματήσει να πιστεύει. Για τον αρχαίο αυτό ήταν πολύ πιο εύκολο: υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε καιρούς κρίσης οι αρχαίοι πέταγαν αγάλματα των θεών στον δρόμο και τα έσπαγαν γιατί δεν τους βοηθούσαν. Άμα δεν έκανες τη δουλειά σου ως θεός(αυτή που οι πιστοί θεωρούσαν ότι έπρεπε να κάνει τέλος πάντων) σου έκοβαν απλά τις εκδηλώσεις λατρείας.

Νομίζω σου είχα πει να διαβάσεις και το απολείπειν ο θεός Αντώνιον, του Καβάφη. Τη νύχτα πριν πεθάνει, ο θεός προστάτης του τον εγκατέλειψε λέει ο Πλούταρχος, σηκώθηκε και έφυγε. Όχι γιατί έκανε κάτι που δεν έπρεπε ο Αντώνιος, απλά γιατί έτσι γούσταρε, γιατί είναι θεός και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν αμα του τη βαρέσει. Πρόκειται για πράγματα αδιανόητα για ένα χριστιανό...στη θεωρία τουλάχιστον γιατί όντως είναι πιθανό αυτές οι ιστορίες που λέει παραπάνω για τουε ναυτικούς να είναι κατευθείαν απομεινάρι....

Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 20 Μαρ 2020, 02:45

bluerose έγραψε:
19 Μαρ 2020, 20:33
Να μπω εγώ στα αθλητικά να λέω τι κάνετε, βλέπετε μια μπάλα που τη κυνηγάνε δέκα;
Εκεί θα σηκώσεις τα χέρια με τη μεταφυσική των οπαδών. Καταργείται κάθε ιδεολογία κι ορθολογισμός. Μιλάμε για ζώα.
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 20 Μαρ 2020, 02:47

Μακάρι να κάνανε σήμερα Λιτανεία.
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 20 Μαρ 2020, 03:04

The Rebel έγραψε:
19 Μαρ 2020, 18:33
Ζενίθεδρος έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:16
bluerose έγραψε:
Ανηκωμεν στην Ευρώπη και μαζί της θα πάμε στην άβυσσο.
Διαδωcτε και cωcτε 🖤

Εικόνα

[img]https://i.postimg.cc/4yMRNcq6/9046 ... .jpg[/img]
Το ποστ το ανέφερα, αλλά μάλλον ο συντονιστής δεν πρόσεξε ότι στην παραποιημενη αγιογραφία ο Χριστός δεν σχηματίζει με τα δάκτυλά του το ICXC, αλλά κανει κωλοδακτυλο. Είναι το γνωστό αναλατο χιούμορ του χρήστη, που υποστήριζε πως η ελλαδικη εκκλησία έχει περιουσια 5 τρισεκατομμυρια Ευρώ, τα διπλάσια απ όσα μικτά έσοδα έβγαζε η Κίνα σε εξαγωγές πριν την πανδημία.

Το καταλαβαίνω πως για καποιους εδώ μέσα, που ο αριθμός των αναρτησεων τους είναι τώρα με την καραντίνα μικρότερος ανά ώρα, γιατί προφανως πρέπει να μαγειρευουν μόνοι τους, λόγω αποκλεισμού ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δύσκολες οι ώρες, αλλά καλό ειναι να δοκιμάσουν εναλλακτικά να κτυπησουν και λίγο το κεφάλι τους στον τοίχο εκτός από το να κτυπαν συνεχώς μαλακια πάνω στην οθόνη.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 20 Μαρ 2020, 08:35

Cavaliere έγραψε:
20 Μαρ 2020, 02:45
bluerose έγραψε:
19 Μαρ 2020, 20:33
Εκεί θα σηκώσεις τα χέρια με τη μεταφυσική των οπαδών. Καταργείται κάθε ιδεολογία κι ορθολογισμός. Μιλάμε για ζώα.
Στην άκρη ο ορθολογισμός όταν πρόκειται για Θεό. Μόνο αυτός ο ορθολογισμός που είναι για να γνωρίσουμε τι πιστεύουμε ποιος και πώς ενεργεί ο Κύριος το κατά δύναμη διότι ποτέ κανείς δεν θα Τον μάθει εντελώς

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 20 Μαρ 2020, 08:42

Cavaliere έγραψε:
20 Μαρ 2020, 02:47
Μακάρι να κάνανε σήμερα Λιτανεία.
Κάθε μέρα να χαιρετας την Παναγία

Θεοτοκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Σοι εν γυναιξοι κι ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας Σου

Αυτό μέσα στη μέρα όσες φορές θέλεις

Η Παναγία είναι πολύ δυνατή. Σκέψου αν λένε ότι για έναν Άγιο, τίποτε δεν είναι αδύνατο, πόσο μάλλον για την Παναγία
Είναι η διαχειριστρια του Θεϊκού πλούτου,είναι μεσάζων,ακούει τους πάντες κι απαντάει γρήγορα

Βέβαια εγώ η ανάξια, δε θα μπορούσα καν να τη γνωρίσω( μου γίνανε δύο θαυμαστά γεγονότα) εάν δεν μεσολαβούσαν οι προσευχές του πνευματικού μου

Από την εξομολόγηση ξεκινάν όλα.
Ακόμη κι από μόνη μου μέσα από προσευχή και μέσα στη δοκιμασία μου, απάντησε,με δρόσισε
Που τη δοκιμασία κάνεις δεν μπορεί να την αλλάξει μόνον αν δείξει το έλεος Του ο Κύριος,πρέπει να τη περασουμε είναι εκ Θεού

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 20 Μαρ 2020, 11:35

Nero έγραψε:
20 Μαρ 2020, 02:32
ΓΑΛΗ έγραψε:
19 Μαρ 2020, 16:52
Η εκπεφρασμένη οργή προς "κάτι" αποδεικνύει την πίστη στην ύπαρξη του "κάτι" και όχι την αναίρεση του.

Και φυσικά υποδηλώνει σαφέστατα τη συνέχεια/ενσωμάτωση του παγανιστικού στοιχείου στον χριστιανισμό.

Είτε ως Άη Νικόλας - Ποσειδώνας είτε ως Παναγιά Γοργόνα, η εξέλιξη είναι εδώ.
Η 2η γραμμή ισχύει, τα άλλα όχι. Νομίζω μ'εσένα την ίδια το έχω ξανασυζητήσει ότι οι σχέση των αρχαίων με τους θεούς τους δεν ήταν τόσο εχμ...παγιωμένη να το πω ,όπως είναι στον χριστιανισμό. Η bluerose ο,τι και να πάθει δε θα αλλάξει άποψη για τον θεό ούτε θα σταματήσει να πιστεύει. Για τον αρχαίο αυτό ήταν πολύ πιο εύκολο: υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε καιρούς κρίσης οι αρχαίοι πέταγαν αγάλματα των θεών στον δρόμο και τα έσπαγαν γιατί δεν τους βοηθούσαν. Άμα δεν έκανες τη δουλειά σου ως θεός(αυτή που οι πιστοί θεωρούσαν ότι έπρεπε να κάνει τέλος πάντων) σου έκοβαν απλά τις εκδηλώσεις λατρείας.

Νομίζω σου είχα πει να διαβάσεις και το απολείπειν ο θεός Αντώνιον, του Καβάφη. Τη νύχτα πριν πεθάνει, ο θεός προστάτης του τον εγκατέλειψε λέει ο Πλούταρχος, σηκώθηκε και έφυγε. Όχι γιατί έκανε κάτι που δεν έπρεπε ο Αντώνιος, απλά γιατί έτσι γούσταρε, γιατί είναι θεός και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν αμα του τη βαρέσει. Πρόκειται για πράγματα αδιανόητα για ένα χριστιανό...στη θεωρία τουλάχιστον γιατί όντως είναι πιθανό αυτές οι ιστορίες που λέει παραπάνω για τουε ναυτικούς να είναι κατευθείαν απομεινάρι....
Aυτό που δεν καταλαβαίνω, γιατί θεωρείς ότι σήμερα υπάρχει "παγιωμένη" σχέση με τον χριστιανισμό. Από όποια πλευρά και να το δεις, είτε φιλοσοφική είτε παραδοσιακή, δεν διακρίνεται κάτι τέτοιο. Ούτως ή άλλως, μόνον και μόνον οι παγανιστικές συνήθειες που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τόσο στις γιορτές όσο και στην καθημερινότητα, είναι μια συνεχής απόδειξη της "αιρετικής" προσέγγισης ανά περιοχή. Που διακρίνεις εσύ τον δογματισμό;

Όντως, τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά αλλά είναι σε διάσπαρτα θέματα. Οπότε, αν θες γίνε λίγο πιο σαφής ή άνοιξε κάποιο σχετικό θέμα για να μη χανόμαστε με αναφορές από εδώ κι εκεί.

ΥΓ. Όταν λες να διαβάσω το "Απολείπειν ο θεός Αντώνιον", εννοείς το ομότιτλο ποίημα του Καβάφη :D ή κάποια σχετική ανάλυση γι' αυτό;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
stargazer

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stargazer » 20 Μαρ 2020, 12:02

Μπήκα στο θρεντ γιατί νόμιζα ότι λέτε για άλλα :102:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών