Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Juno

Re: Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 04 Ιουν 2022, 21:50

tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 21:21
Juno έγραψε:
04 Ιουν 2022, 21:18
tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 17:08

Βασικά πιστεύουν ότι είναι ασώματα (formless)...
Και βιώνουν τις ενέργειες όπως η ευδαιμονία συνεχώς.
Η ευδαιμονία είναι μια νοητική ηδονή χωρίς σεξ...
:011:
κοίτα δεν είναι για όλους η Νιρβάνα υπάρχουν κατώτερα πεδία που κάνουν σεχ
Α μπράβο!
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 04 Ιουν 2022, 22:59

Juno έγραψε:
04 Ιουν 2022, 21:50
tanipteros έγραψε:
Juno έγραψε:
04 Ιουν 2022, 21:18

:011:
Α μπράβο!
κατά την γνώμη μου η Νιρβανική ευδαιμονία πρέπει να είναι καλύτερη ηδονή από την ηδονή του σεξ
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Άφαντος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άφαντος » 04 Ιουν 2022, 23:15

tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 20:54
ksk έγραψε:
04 Ιουν 2022, 20:52
tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 20:50

οι μη ενάρετες πράξεις παράγουν μη ενάρετες ενέργειες μεταφυσικά
σου απάντησα περί του μη ενάρετου
Εγώ ρώτησα όμως αυτό:
Έχει δλδ ενέργεια εναρετης ζωής
ναι ο βίος στην Νιρβάνα παράγει ενάρετες ενέργειες
Μια χαζή απορία...
Έχεις πει πως το Νιρβάνα είναι το ΚΕΝΟ και η απουσία ενεργειών.
Τώρα λες ...ο βίος στην Νιρβάνα παράγει ενάρετες ενέργειες.
Πως κατι που ειναι κενο και άδειο και δεν ενεργεί παράγει ενέργειες;
:a108: Τελικά το φόρουμ θα έπρεπε να λέγεται Ε.Α.Α.
(Ένωση άθεων αντιολυμπιακών)
:roll::lol:

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 04 Ιουν 2022, 23:33

Άφαντος έγραψε:
04 Ιουν 2022, 23:15
tanipteros έγραψε:
ksk έγραψε:
04 Ιουν 2022, 20:52

Εγώ ρώτησα όμως αυτό:
Μια χαζή απορία...
η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες είναι η απουσία φόνου άλλου όντος.
επειδή η φύση της Νιρβάνα είναι η αιωνιότητα διατηρείται το ον αιωνίως, κατακτά την αθανασία.
η πράξη του να υπάρχει ειρήνη των σκέψεων παράγει την ευδαιμονία από την απουσία της κόπωσης του νου.
το κενό παράγεται από την ειρήνη - παυση των σκέψεων - ενεργειών. Αυτή η πράξη της απουσίας σκέψης είναι μια δραστηριότητα.
αυτή η δραστηριότητα παράγει την διατήρηση ενός βίου που δεν περιέχει θάνατο έτσι είναι μια ενάρετη δραστηριότητα. Έτσι πνευματικά παράγονται ενάρετες ενέργειες από την διατήρηση της ενάρετης ζωής που το αίτιο της είναι η μη σκέψη ή η κενή σκέψη.

οι ενέργειες αυτές είναι εξωτερικές από την νιρβανική κατάσταση όπως πχ καλή τύχη δεν ξέρω να το περιγράψω καλύτερα αλλά δεν είναι ενέργειες του νου που βιώνει το κενό αλλά του περιβάλλοντος που ζει το Νιρβανικό ον
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tanipteros την 05 Ιουν 2022, 00:24, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άφαντος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άφαντος » 05 Ιουν 2022, 00:22

tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 23:33
Άφαντος έγραψε:
tanipteros έγραψε:

Μια χαζή απορία...
η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες η απουσία φόνου άλλου όντος.
επειδή η φύση της Νιρβάνα είναι η αιωνιότητα διατηρείται το ον αιωνίως, κατακτά την αθανασία.
η πράξη του να υπάρχει ειρήνη των σκέψεων παράγει την ευδαιμονία από την απουσία της κόπωσης του νου.
το κενό παράγεται από την ειρήνη - παυση των σκέψεων - ενεργειών. Αυτή η πράξη της απουσίας σκέψης είναι μια δραστηριότητα.
αυτή η δραστηριότητα παράγει την διατήρηση ενός βίου που δεν περιέχει θάνατο έτσι είναι μια ενάρετη δραστηριότητα. Έτσι πνευματικά παράγονται ενάρετες ενέργειες από την διατήρηση της ενάρετης ζωής που το αίτιο της είναι η μη σκέψη ή η κενή σκέψη
Η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες δεν ειναι η απουσία φόνου άλλου οντος, αλλά κατ αρχήν η δυνατότητα να παραχθούν ενέργειες.
Αφού όπως έχεις πει το Νιρβάνα είναι το ΚΕΝΟ και η απουσία ενεργειών, πως είναι δυνατόν η απουσία ενεργειών να παράξει οποιουδήποτε είδους ενέργειες.
Το να έχουμε ειρήνη σκέψεων και να μην κοπιάζουμε τον νου δεν σημαίνει να ευνουχήσουμε τον νου μη βλέποντας την λογική ασυνέπεια αυτών που εσυ ο ίδιος λες.
Πέρα απ αυτο...Θεωρείς πως η απουσία φόνου στην διατροφική αλυσίδα του υλαίου πεδίου οπως το λες, αρκεί για να θεωρηθεί ένα ον ότι έχει ενάρετες ενέργειες γενικότερα;

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 00:30

Άφαντος έγραψε:
05 Ιουν 2022, 00:22
tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 23:33
Άφαντος έγραψε:

Μια χαζή απορία...
η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες είναι η απουσία φόνου άλλου όντος.
αυτή η δραστηριότητα παράγει την διατήρηση ενός βίου που δεν περιέχει θάνατο έτσι είναι μια ενάρετη δραστηριότητα. Έτσι πνευματικά παράγονται ενάρετες ενέργειες από την διατήρηση της ενάρετης ζωής που το αίτιο της είναι η μη σκέψη ή η κενή σκέψη
Η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες προυποθέτει κατ αρχάς την δυνατότητα να παραχθούν ενέργειες.
Αφού όπως έχεις πει το Νιρβάνα είναι το ΚΕΝΟ και η απουσία ενεργειών, πως είναι δυνατόν η απουσία ενεργειών να παράξει οποιουδήποτε είδους ενέργειες.
Το να έχουμε ειρήνη σκέψεων και να μην κοπιάζουμε τον νου δεν σημαίνει να ευνουχήσουμε τον νου μη βλέποντας την λογική ασυνέπεια αυτών που εσυ ο ίδιος λες.
Πέρα απ αυτο...Θεωρείς πως η απουσία φόνου στην διατροφική αλυσίδα του υλαίου πεδίου οπως το λες, αρκεί για να θεωρηθεί ένα ον ότι έχει ενάρετες ενέργειες γενικότερα;
επεξεργάτηκα το προηγούμενο ως εξής
οι ενέργειες αυτές είναι εξωτερικές από την νιρβανική κατάσταση όπως πχ καλή τύχη δεν ξέρω να το περιγράψω καλύτερα αλλά δεν είναι ενέργειες του νου που βιώνει το κενό αλλά του περιβάλλοντος που ζει το Νιρβανικό ον
...
ναι η αναγκαστική πράξη φόνου άλλου όντος που τελλούμε στην διατροφή ή σε άλλες ενέργειες πχ περπατάμε και πατάμε ένα μυρμύγκι άθελα μας, ένας αγρότης σκάβει και σκοτώνει ένα γεωσκώλυκα και άλλα τέτοια αν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε θα μιλούσαμε για μια ενάρετη ζωή.
αλλά η ενάρετη ζωή έχει και άλλες βάσεις όπως η συμπεριφορά των όντων μεταξύ τους... πχ να προσβάλεις, να αδικήσεις κτλ είναι μη ενάρετες πράξεις

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 00:37

Άφαντος έγραψε:
05 Ιουν 2022, 00:22
Η βάση του να παραχθούν ενάρετες ενέργειες δεν ειναι η απουσία φόνου άλλου οντος, αλλά κατ αρχήν η δυνατότητα να παραχθούν ενέργειες.
Στην Σαμσάρα οι πράξεις παράγουν κάρμα θετικό και αρνητικό.
ο φόνος ζώου ή άλλου όντος διαμορφώνει αρνητικό κάρμα και το αρνητικό κάρμα μας οδηγεί σε χειρότερες συνθήκες μετενσάρκωσης δλδ σε έναν άλλο μη αγνό βίο
Η Νιρβάνα άλλοι Βουδδιστές το θεωρούν σαν πεδίο βίου και άλλοι κατάσταση του νου.
Σαν κατάσταση του νου χαρακτηρίζεται από μη σκέψη. Αυτό όμως είναι μια πράξη αυτή η πράξη παράγει κάρμα. Το κάρμα είναι οι πνευματικές ενέργειες που παράγονται και όχι σκέψεις στο νου που είναι σε νιρβάνα.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 00:59

Άφαντος
δεν διευκρίνισα κάτι, υπάρχουν 2 ειδών ενέργειες.
οι εσωτερικές ενέργειες του όντος που παράγονται από την διαδικασία νόησης
και οι εξωτερικές ενέργειες που παράγονται πχ από τι νοεί ένα ον για το άλλο ανάλογα τις σχέσεις τους θετικές ή αρνητικές.

Στην Νιρβανική κατάσταση του νου ένα ον παύει τις δικές του εσωτερικές σκέψεις αλλά συνεχίζει να επηρεάζεται από τις ενέργειες των σκέψεων των άλλων όντων.

πχ ο Βούδδας Αμιτάμπα που έζησε στο παρελθόν και λέμε ότι μπήκε σε Νιρβάνα συνεχίζει να δέχεται τις ενέργειες των σκέψεων των ανθρώπων που σκέφτονται θετικά ή αρνητικά για αυτόν.

αυτά τα δύο είδη ενεργειών δρουν πάνω στο ον που κάποτε ήταν ο Αμιτάμπα και τώρα είναι απλά ένα Νιρβανικό ον.
Το Νιρβανικό ον Αμιτάμπα έχει παύσει την εσωτερική του σκέψη και βρίσκεται στην κενή κατάσταση και αυτή τον προφυλάσει από τις εξωτερικές δράσεις των ενεργειών των άλλων όντων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξωτερικές ενέργειες.
Ο αγνός ενάρετος βίος του όντος Αμιτάμπα στην Νιρβάνα δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες πχ εύνοιας, καλής τύχης κτλ που είναι οι ενάρετες ενέργειες του Νιρβανικού βίου και αναχαιτίζουν κάθε άλλη εξωτερική ενέργεια αρνητική προς την οντότητα του.

Αυτό σαν ένα παράδειγμα που μου ήρθε και σας το αναφέρω για το πώς ο ενάρετος βίος παράγει ενέργειες και πως αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους εσωτερικές και εξωτερικές

Άφαντος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άφαντος » 05 Ιουν 2022, 01:02

Καλέ μου τανίπτερε μη πελαγοδρομούμε...
Απλή απορία εξέφρασα.
η Νιρβάνα είναι το ΚΕΝΟ και η απουσία ενεργειών ναι ή όχι. Αν ναι τότε πως παράγει ενέργειες. Δικά σου λόγια λέω.
Δεν θέλω να σε κουράζω κι ευχαριστώ για την υπομονή σου αλλά αυτή ειναι η απορία μου η οποία κατά την γνώμη μου δεν απαντήθηκε.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 01:04

Άφαντος έγραψε:
05 Ιουν 2022, 01:02
Απλή απορία εξέφρασα.
η Νιρβάνα είναι το ΚΕΝΟ και η απουσία ενεργειών ναι ή όχι. Αν ναι τότε πως παράγει ενέργειες. Δικά σου λόγια λέω.
Δεν θέλω να σε κουράζω κι ευχαριστώ για την υπομονή σου αλλά αυτή ειναι η απορία μου η οποία κατά την γνώμη μου δεν απαντήθηκε.
η ενέργειες όπως καλή τύχη, πνευματική προστασία κτλ παράγονται από μια πράξη. την πράξη να βρίσκεται ο νους σε σιγή στο κενό.

Άφαντος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Άφαντος » 05 Ιουν 2022, 01:08

tanipteros έγραψε:
05 Ιουν 2022, 01:04
Άφαντος έγραψε:
Απλή απορία εξέφρασα.
η ενέργειες όπως καλή τύχη, πνευματική προστασία κτλ παράγονται από μια πράξη. την πράξη να βρίσκεται ο νους σε σιγή στο κενό.
Οκ. Μάλιστα. Δεν βγάζουμε άκρη.
Απο αύριο πάντως θα προσπαθήσω να ζω μόνο με νερό και να προσέχω σε κάθε βήμα μου μη πατήσω κανένα μυρμήγκι...αφού με αυτόν τον τρόπο θάμαι ενάρετος.
Σ ευχαριστώ για την συνομιλία ..νάσαι καλά.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 01:11

Άφαντος έγραψε:
05 Ιουν 2022, 01:08
tanipteros έγραψε:
Άφαντος έγραψε:
Απλή απορία εξέφρασα.
Απο αύριο πάντως θα προσπαθήσω να ζω μόνο με νερό και να προσέχω σε κάθε βήμα μου μη πατήσω κανένα μυρμήγκι...αφού με αυτόν τον τρόπο θάμαι ενάρετος.
προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι η Νιρβάνα είναι η παύση των εσωτερικών ενεργειών του νου όχι των εξωτερικών ενεργειών του περιβάλλοντος

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 05 Ιουν 2022, 13:42

tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 22:59
Juno έγραψε:
tanipteros έγραψε:

Α μπράβο!
κατά την γνώμη μου η Νιρβανική ευδαιμονία πρέπει να είναι καλύτερη ηδονή από την ηδονή του σεξ
Είναι μια πάγια κατάσταση. Δεν έχει σκαμπανεβάσματα και όταν συμβαίνει αυτό, δεν την εκτιμάς.
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 05 Ιουν 2022, 14:01

Juno έγραψε:
05 Ιουν 2022, 13:42
tanipteros έγραψε:
04 Ιουν 2022, 22:59
Juno έγραψε:

Α μπράβο!
Είναι μια πάγια κατάσταση. Δεν έχει σκαμπανεβάσματα και όταν συμβαίνει αυτό, δεν την εκτιμάς.
από την άλλη, ο έρωτας σε πνευματικά πεδία που δεν υπάρχει σώμα αλλά μια αερώδης μάζα αιθέρα για σώμα γίνεται με αιθέρα που ανταλλάσουν τα 2 όντα από διάφορα σημεία της πνευματικής τους μάζας... αυτό η εκροή αιθέρα και η εισδοχή αιθέρα είναι κάτι ηδονικό αλλά δεν ξέρω κατα πόσο θα σου αρέσει αν το συγκρίνεις με το ανθρώπινο σεξ....

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 05 Ιουν 2022, 19:08

Άφαντος έγραψε:
05 Ιουν 2022, 01:08
tanipteros έγραψε:
Άφαντος έγραψε:
Απλή απορία εξέφρασα.
Θα σε μαλώσω Άφαντος :roll:

Και το νερό που έχει μικροοργανισμούς και βακτήρια; Αυτά τα άμοιρα πλασματάκια, τι; δεν έχουν ζωή;;;;;;;

Φονιά!!! :011:

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών