Σουνίτες/Σιίτες Σούφι
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
- Northern Spirit
Re: Σουνίτες/Σιίτες Σούφι
Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και σουφι ο Οττο..
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Northern Spirit την 21 Νοέμ 2018, 22:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".
Πάντως (κύριε) Βελισσάριε, αυτό έχω δει/ καταλάβει κι εγώ, πως οι σουνίτες σούφι είναι λίγοι και κυρίως εξελίχθηκαν τους πιο τελευταίους καιρούς, αν θέλεις, ξεσκούριασε λίγο να μας διαφωτίσεις παραπάνω 

...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...
- taliban
- Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας
Το "δόγμα" τους είναι πως όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην αλήθεια κατά τα δικά τους μετρα και σταθμά.
Έχουν υιοθετήσει θρησκοφιλοσοφικες απόψεις από την Ανατολή...Μέχρι τον χριστιανισμό....μεταξύ άλλων.
Northern Spirit έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:12Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..

- taliban
Και συ ο σαλαφιστης της παγκοσμιοποίησηςNorthern Spirit έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:12Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..

- Belisarius
- Phorum.gr user: Belisarius
Εχω δει το θέμα μερικές μέρες και ψάχνω τις σημειώσεις μου αλλά δε τις βρίσκω. Απο τα λίγα που θυμάμαι μπορώ να πω ότι καταρχάς ο Σουφισμός δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά τάγματα (Tariqat αν δεν απατώμαι;;;) με διαφορετικές πεποιθήσεις. Μπορεί φαινομενικά να δέχονται ή όχι τον Αλή και τις βασικές αρχές του γνωστού Ισλάμ, τείνουν να διαφέρουν ως προς τις πρακτικές. Αυτό στα μάτια των άλλων μουσουλμάνων τους διαφοροποιεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους θεωρούν αίρεση.Σουβλίτσα έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:08Μπράβο, έλα κι εσύ τώρα να με (ξε)μπερδέψεις χειρότερα.Belisarius έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:03Είναι δόγμα. Είναι άλλη θρησκεία. Ως επί το πλείστον κλάδοι σηιτικοί. Λίγοι είναι σουνιτικοί κλάδοι. Σούνι και Σία συνήθως δε τους δέχονται ούτε καν ως ισλαμιστές. Το είχα ψάξει το θέμα αρκετά αλλά έχω σκουριάσει.
Λοιπόν, από ό,τι εγώ έχω διαβάσει μέχρι τώρα: σουνίτες δεν δέχονται τον σουφισμό και μάλιστα μιλάνε για παρακλάδι και αίρεση το οποίο προέρχεται από άλλες πηγές, εκτός ισλάμ (λογικό).
Ο σουφισμός σαν πρακτική είναι ασκητική (σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα) αλλά έχει και συγκεκριμένες διδασκαλίες, οπότε είναι για δεν είναι δόγμα ή διαφορετική θρησκεία?
Το ρωτάω έτσι πάλι γενικότερα μήπως βρεθεί κάποιος τρίτος και πει κάτι άλλο
taliban έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:15Και συ ο σαλαφιστης της παγκοσμιοποίησηςNorthern Spirit έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:12Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..

Ναι, δεν είναι ενιαίος και γενικώς τί συμβαίνει με τα μυστικιστικά τάγματα του Ισλαμ? Ξεκινάνε όλα από τον σουφισμό? Ήταν ο σουφισμός το αρχικό μυστικιστικό τάγμα? (έχω κρατήσει καποιες σημειώσεις στο αρχεί μου κι εγώ αλλά τα έχω ξεχάσει και πρέπει να τα πάρω πάλι από την αρχή γιατί μπλέκονται εκατό πράγματα μεταξύ τους)Belisarius έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:15Εχω δει το θέμα μερικές μέρες και ψάχνω τις σημειώσεις μου αλλά δε τις βρίσκω. Απο τα λίγα που θυμάμαι μπορώ να πω ότι καταρχάς ο Σουφισμός δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά τάγματα (Tariqat αν δεν απατώμαι;;;) με διαφορετικές πεποιθήσεις. Μπορεί φαινομενικά να δέχονται ή όχι τον Αλή και τις βασικές αρχές του γνωστού Ισλάμ, τείνουν να διαφέρουν ως προς τις πρακτικές. Αυτό στα μάτια των άλλων μουσουλμάνων τους διαφοροποιεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους θεωρούν αίρεση.Σουβλίτσα έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:08Μπράβο, έλα κι εσύ τώρα να με (ξε)μπερδέψεις χειρότερα.Belisarius έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:03Είναι δόγμα. Είναι άλλη θρησκεία. Ως επί το πλείστον κλάδοι σηιτικοί. Λίγοι είναι σουνιτικοί κλάδοι. Σούνι και Σία συνήθως δε τους δέχονται ούτε καν ως ισλαμιστές. Το είχα ψάξει το θέμα αρκετά αλλά έχω σκουριάσει.
Λοιπόν, από ό,τι εγώ έχω διαβάσει μέχρι τώρα: σουνίτες δεν δέχονται τον σουφισμό και μάλιστα μιλάνε για παρακλάδι και αίρεση το οποίο προέρχεται από άλλες πηγές, εκτός ισλάμ (λογικό).
Ο σουφισμός σαν πρακτική είναι ασκητική (σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα) αλλά έχει και συγκεκριμένες διδασκαλίες, οπότε είναι για δεν είναι δόγμα ή διαφορετική θρησκεία?
Επίσης, αυτό που ρωτάω κι εγώ, με το θέμα του Αλή τί γίνεται? Πώς συμβιβάζονται σουνίτες και Αλή?????
Αυτό δεν το ξέρω.
Τάδε έφη Αρίστος:
ΧΑ και ΚΚΕ θα παρουν μαζι 20%.
Συριζα και ΝΔ θα παρουν μαζι 65%.
Θα μεινουν εκτος Βουλης κομματα που πηραν ψηφους 15%.
ΧΑ και ΚΚΕ θα παρουν μαζι 20%.
Συριζα και ΝΔ θα παρουν μαζι 65%.
Θα μεινουν εκτος Βουλης κομματα που πηραν ψηφους 15%.
- Northern Spirit
Οι σπουφιδες ειναι μυστικιστες..Σαν τον οττο που δηλωνει δεξιος αλλα κοιμαται μυστικα με ακροδεξιους..Σουβλίτσα έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:14Northern Spirit έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:12Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..για αυτό με τον Όττο σουφαλιό, σου συγχωρώ ένα από όλα τα χιλιάδες χαζούλικα ποστ που έχεις γράψει κατα καιρούς

"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".
- Northern Spirit
Τα σαλαφια ειναι σουνιτες...Εγω αναθεωρητικος του ισλαμ που πιο πιθανο να με ειχανε επικηρυξει..taliban έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:15Και συ ο σαλαφιστης της παγκοσμιοποίησηςNorthern Spirit έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:12Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..

- taliban
Τα Tarikatlar (πληθυντικός) .Belisarius έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:15Εχω δει το θέμα μερικές μέρες και ψάχνω τις σημειώσεις μου αλλά δε τις βρίσκω. Απο τα λίγα που θυμάμαι μπορώ να πω ότι καταρχάς ο Σουφισμός δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά τάγματα (Tariqat αν δεν απατώμαι;;;) με διαφορετικές πεποιθήσεις. Μπορεί φαινομενικά να δέχονται ή όχι τον Αλή και τις βασικές αρχές του γνωστού Ισλάμ, τείνουν να διαφέρουν ως προς τις πρακτικές. Αυτό στα μάτια των άλλων μουσουλμάνων τους διαφοροποιεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους θεωρούν αίρεση.Σουβλίτσα έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:08Μπράβο, έλα κι εσύ τώρα να με (ξε)μπερδέψεις χειρότερα.Belisarius έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:03Είναι δόγμα. Είναι άλλη θρησκεία. Ως επί το πλείστον κλάδοι σηιτικοί. Λίγοι είναι σουνιτικοί κλάδοι. Σούνι και Σία συνήθως δε τους δέχονται ούτε καν ως ισλαμιστές. Το είχα ψάξει το θέμα αρκετά αλλά έχω σκουριάσει.
Οι διαφορετικές πεποιθήσεις τους έχουν να κάνουν με ποιον θεωρούσαν ως διδάσκαλο τους/μυστη τους μέχρι ενός βαθμού.
Παλιά υπήρξαν πολλά τάγματα.
Σήμερα 4-5 αν δεν κάνω λάθος αποτελούν μαζί με το κομματικό ισλαμ κ τους εξτρεμιστές το πολιτικό ισλαμ.
Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον παρόλο τις διαφορές τους.
- Belisarius
Με προσοχή ότι σου γράφω γιατί μπορεί να θυμάμαι εντελώς λάθος.Σουβλίτσα έγραψε: ↑21 Νοέμ 2018, 22:19Ναι, δεν είναι ενιαίος και γενικώς τί συμβαίνει με τα μυστικιστικά τάγματα του Ισλαμ? Ξεκινάνε όλα από τον σουφισμό? Ήταν ο σουφισμός το αρχικό μυστικιστικό τάγμα? (έχω κρατήσει κάποιες σημειώσεις στο αρχείο μου κι εγώ αλλά τα έχω ξεχάσει και πρέπει να τα πάρω πάλι από την αρχή γιατί μπλέκονται εκατό πράγματα μεταξύ τους)
Επίσης, αυτό που ρωτάω κι εγώ, με το θέμα του Αλή τί γίνεται? Πώς συμβιβάζονται σουνίτες και Αλή?????
Τα τάγματα άρχισαν να δημιουργούνται όπως οι πρώιμες χριστιανικές λάβρες. Μεμονωμένα άτομα που ήθελαν να πλησιάσουν το θεό πέραν από το σημείο που όριζε το γράμμα των γραφών άρχισαν να συγκεντρώνονται και να δημιουργούν κοινότητες. Αυτό πρέπει να έγινε γύρω στο 12-13 αιώνα. Δική μου εκτίμηση είναι ότι επηρεάστηκαν από το Χριστιανισμό και από παγανιστικές δοξασίες της Μ. Ανατολής. Οι πρώτοι πυρήνες ήταν σουνιτικοί.
Τώρα με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή θα πω ότι νομίζω ότι δημιουργήθηκαν τάγματα δερβίσηδων αλλά και τάγματα γαζήδων δηλαδή έτειναν προς το πρότυπο του πολεμιστή-μοναχού όπως τα ιπποτικά τάγματα.
Σουνίτες και Αλή δεν συμβιβάζονται (αν και πάλι κάτι μου σκαλίζει τη μνήμη).
- Belisarius
Το όνομα τους συνήθως προέρχεται από το δάσκαλο. Η ιεραρχία έχει δομή πυραμίδας. Ο μεγάλος διδάσκαλος είναι υπεύθυνος για τη καθοδήγηση. Ωστόσο η απομόνωση ήταν συνεχής και μεγάλη και σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνταν εντός του θεωρητικά ίδιου τάγματος.
- Belisarius
με τη συζήτηση κάτι μου έρχεται. θα ψάξω και τα φλασάκια μου