Σουνίτες/Σιίτες Σούφι

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit

Re: Σουνίτες/Σιίτες Σούφι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 21 Νοέμ 2018, 22:12

Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και σουφι ο Οττο..
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Northern Spirit την 21 Νοέμ 2018, 22:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 21 Νοέμ 2018, 22:12

Πάντως (κύριε) Βελισσάριε, αυτό έχω δει/ καταλάβει κι εγώ, πως οι σουνίτες σούφι είναι λίγοι και κυρίως εξελίχθηκαν τους πιο τελευταίους καιρούς, αν θέλεις, ξεσκούριασε λίγο να μας διαφωτίσεις παραπάνω :)
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 21 Νοέμ 2018, 22:13

Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:08
Ο σουφισμός σαν πρακτική είναι ασκητική (σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα) αλλά έχει και συγκεκριμένες διδασκαλίες, οπότε είναι για δεν είναι δόγμα?
Το ρωτάω έτσι πάλι γενικότερα μήπως βρεθεί κάποιος τρίτος και πει κάτι άλλο :P
Το "δόγμα" τους είναι πως όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην αλήθεια κατά τα δικά τους μετρα και σταθμά.
Έχουν υιοθετήσει θρησκοφιλοσοφικες απόψεις από την Ανατολή...Μέχρι τον χριστιανισμό....μεταξύ άλλων.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 21 Νοέμ 2018, 22:14

Northern Spirit έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:12
Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..
:smt005: για αυτό με τον Όττο σουφαλιό, σου συγχωρώ ένα από όλα τα χιλιάδες χαζούλικα ποστ που έχεις γράψει κατα καιρούς

Άβαταρ μέλους
taliban

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 21 Νοέμ 2018, 22:15

Northern Spirit έγραψε:
Να το πουμε με ορους ακροδεξιας:πχ σουνιτης ειναι ο γκολντεν, σιιτης ο ναντρος και φσουφι ο Οττο..
Και συ ο σαλαφιστης της παγκοσμιοποίησης :P

Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 21 Νοέμ 2018, 22:15

Σουβλίτσα έγραψε:
Belisarius έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:03
Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 21:54
Βρε παιδί μου, δεν λέω οτι είναι δόγμα αλλά οι "ορθόδοξοι" σουνίτες διαβάζω οτι δεν δέχονται τους σούφι, κάπου εκεί έχω χάσει λίγο την μπάλα
Είναι δόγμα. Είναι άλλη θρησκεία. Ως επί το πλείστον κλάδοι σηιτικοί. Λίγοι είναι σουνιτικοί κλάδοι. Σούνι και Σία συνήθως δε τους δέχονται ούτε καν ως ισλαμιστές. Το είχα ψάξει το θέμα αρκετά αλλά έχω σκουριάσει.
Μπράβο, έλα κι εσύ τώρα να με (ξε)μπερδέψεις χειρότερα. :P

Λοιπόν, από ό,τι εγώ έχω διαβάσει μέχρι τώρα: σουνίτες δεν δέχονται τον σουφισμό και μάλιστα μιλάνε για παρακλάδι και αίρεση το οποίο προέρχεται από άλλες πηγές, εκτός ισλάμ (λογικό).
Ο σουφισμός σαν πρακτική είναι ασκητική (σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα) αλλά έχει και συγκεκριμένες διδασκαλίες, οπότε είναι για δεν είναι δόγμα ή διαφορετική θρησκεία?
Εχω δει το θέμα μερικές μέρες και ψάχνω τις σημειώσεις μου αλλά δε τις βρίσκω. Απο τα λίγα που θυμάμαι μπορώ να πω ότι καταρχάς ο Σουφισμός δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά τάγματα (Tariqat αν δεν απατώμαι;;;) με διαφορετικές πεποιθήσεις. Μπορεί φαινομενικά να δέχονται ή όχι τον Αλή και τις βασικές αρχές του γνωστού Ισλάμ, τείνουν να διαφέρουν ως προς τις πρακτικές. Αυτό στα μάτια των άλλων μουσουλμάνων τους διαφοροποιεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους θεωρούν αίρεση.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 21 Νοέμ 2018, 22:15

taliban έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:15
Northern Spirit έγραψε:

:smt005::smt005::smt005:

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 21 Νοέμ 2018, 22:19

Belisarius έγραψε:
Σουβλίτσα έγραψε:
Belisarius έγραψε:
Είναι δόγμα. Είναι άλλη θρησκεία. Ως επί το πλείστον κλάδοι σηιτικοί. Λίγοι είναι σουνιτικοί κλάδοι. Σούνι και Σία συνήθως δε τους δέχονται ούτε καν ως ισλαμιστές. Το είχα ψάξει το θέμα αρκετά αλλά έχω σκουριάσει.

Λοιπόν, από ό,τι εγώ έχω διαβάσει μέχρι τώρα: σουνίτες δεν δέχονται τον σουφισμό και μάλιστα μιλάνε για παρακλάδι και αίρεση το οποίο προέρχεται από άλλες πηγές, εκτός ισλάμ (λογικό).
Ο σουφισμός σαν πρακτική είναι ασκητική (σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα) αλλά έχει και συγκεκριμένες διδασκαλίες, οπότε είναι για δεν είναι δόγμα ή διαφορετική θρησκεία?
Εχω δει το θέμα μερικές μέρες και ψάχνω τις σημειώσεις μου αλλά δε τις βρίσκω. Απο τα λίγα που θυμάμαι μπορώ να πω ότι καταρχάς ο Σουφισμός δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά τάγματα (Tariqat αν δεν απατώμαι;;;) με διαφορετικές πεποιθήσεις. Μπορεί φαινομενικά να δέχονται ή όχι τον Αλή και τις βασικές αρχές του γνωστού Ισλάμ, τείνουν να διαφέρουν ως προς τις πρακτικές. Αυτό στα μάτια των άλλων μουσουλμάνων τους διαφοροποιεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους θεωρούν αίρεση.
Ναι, δεν είναι ενιαίος και γενικώς τί συμβαίνει με τα μυστικιστικά τάγματα του Ισλαμ? Ξεκινάνε όλα από τον σουφισμό? Ήταν ο σουφισμός το αρχικό μυστικιστικό τάγμα? (έχω κρατήσει καποιες σημειώσεις στο αρχεί μου κι εγώ αλλά τα έχω ξεχάσει και πρέπει να τα πάρω πάλι από την αρχή γιατί μπλέκονται εκατό πράγματα μεταξύ τους)
Επίσης, αυτό που ρωτάω κι εγώ, με το θέμα του Αλή τί γίνεται? Πώς συμβιβάζονται σουνίτες και Αλή?????

Άβαταρ μέλους
Pam

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pam » 21 Νοέμ 2018, 22:19

Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:10
Pam έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:07
Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 21:59
Οκ, τώρα κάπως ξεμπερδεύομαι νομίζω γιατί από κάτι σχόλια κτλ που διαβάζω κατα καιρούς στο νετ δεν νομίζω οτι οι συγκεκριμένοι ήταν σαλαφιστές, τεσπα.

Μήπως έχεις υπόψιν σου για συγκεκριμένες διαφορές ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες σούφι?
Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Ο στόχος του Σουφισμού είναι η προσέγγιση του Θείου μέσω του ασκητισμού.
Ναι αλλά κοίτα να δεις, οι σουνίτες με τους σιίτες έχουν κάποιες βασικές διαφορές, με αυτές τί γίνεται?
Αυτό δεν το ξέρω.
Τάδε έφη Αρίστος:
ΧΑ και ΚΚΕ θα παρουν μαζι 20%.

Συριζα και ΝΔ θα παρουν μαζι 65%.

Θα μεινουν εκτος Βουλης κομματα που πηραν ψηφους 15%.

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 21 Νοέμ 2018, 22:20

Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:14
Northern Spirit έγραψε:
:smt005: για αυτό με τον Όττο σουφαλιό, σου συγχωρώ ένα από όλα τα χιλιάδες χαζούλικα ποστ που έχεις γράψει κατα καιρούς
Οι σπουφιδες ειναι μυστικιστες..Σαν τον οττο που δηλωνει δεξιος αλλα κοιμαται μυστικα με ακροδεξιους.. :P
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".

Άβαταρ μέλους
Northern Spirit

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Northern Spirit » 21 Νοέμ 2018, 22:21

taliban έγραψε:
Northern Spirit έγραψε:
Τα σαλαφια ειναι σουνιτες...Εγω αναθεωρητικος του ισλαμ που πιο πιθανο να με ειχανε επικηρυξει.. :P

Άβαταρ μέλους
taliban

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 21 Νοέμ 2018, 22:23

Belisarius έγραψε:
Σουβλίτσα έγραψε:
Belisarius έγραψε:

Τα Tarikatlar (πληθυντικός) .
Οι διαφορετικές πεποιθήσεις τους έχουν να κάνουν με ποιον θεωρούσαν ως διδάσκαλο τους/μυστη τους μέχρι ενός βαθμού.

Παλιά υπήρξαν πολλά τάγματα.
Σήμερα 4-5 αν δεν κάνω λάθος αποτελούν μαζί με το κομματικό ισλαμ κ τους εξτρεμιστές το πολιτικό ισλαμ.
Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον παρόλο τις διαφορές τους.

Άβαταρ μέλους
Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 21 Νοέμ 2018, 22:33

Σουβλίτσα έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:19
Ναι, δεν είναι ενιαίος και γενικώς τί συμβαίνει με τα μυστικιστικά τάγματα του Ισλαμ? Ξεκινάνε όλα από τον σουφισμό? Ήταν ο σουφισμός το αρχικό μυστικιστικό τάγμα? (έχω κρατήσει κάποιες σημειώσεις στο αρχείο μου κι εγώ αλλά τα έχω ξεχάσει και πρέπει να τα πάρω πάλι από την αρχή γιατί μπλέκονται εκατό πράγματα μεταξύ τους)
Επίσης, αυτό που ρωτάω κι εγώ, με το θέμα του Αλή τί γίνεται? Πώς συμβιβάζονται σουνίτες και Αλή?????
Με προσοχή ότι σου γράφω γιατί μπορεί να θυμάμαι εντελώς λάθος.

Τα τάγματα άρχισαν να δημιουργούνται όπως οι πρώιμες χριστιανικές λάβρες. Μεμονωμένα άτομα που ήθελαν να πλησιάσουν το θεό πέραν από το σημείο που όριζε το γράμμα των γραφών άρχισαν να συγκεντρώνονται και να δημιουργούν κοινότητες. Αυτό πρέπει να έγινε γύρω στο 12-13 αιώνα. Δική μου εκτίμηση είναι ότι επηρεάστηκαν από το Χριστιανισμό και από παγανιστικές δοξασίες της Μ. Ανατολής. Οι πρώτοι πυρήνες ήταν σουνιτικοί.

Τώρα με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή θα πω ότι νομίζω ότι δημιουργήθηκαν τάγματα δερβίσηδων αλλά και τάγματα γαζήδων δηλαδή έτειναν προς το πρότυπο του πολεμιστή-μοναχού όπως τα ιπποτικά τάγματα.

Σουνίτες και Αλή δεν συμβιβάζονται (αν και πάλι κάτι μου σκαλίζει τη μνήμη).

Άβαταρ μέλους
Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 21 Νοέμ 2018, 22:35

taliban έγραψε:
21 Νοέμ 2018, 22:23
Τα Tarikatlar (πληθυντικός) .
Οι διαφορετικές πεποιθήσεις τους έχουν να κάνουν με ποιον θεωρούσαν ως διδάσκαλο τους/μυστη τους μέχρι ενός βαθμού.
Το όνομα τους συνήθως προέρχεται από το δάσκαλο. Η ιεραρχία έχει δομή πυραμίδας. Ο μεγάλος διδάσκαλος είναι υπεύθυνος για τη καθοδήγηση. Ωστόσο η απομόνωση ήταν συνεχής και μεγάλη και σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνταν εντός του θεωρητικά ίδιου τάγματος.

Άβαταρ μέλους
Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 21 Νοέμ 2018, 22:38

Σουβλίτσα έγραψε:
Πάντως (κύριε) Βελισσάριε, αυτό έχω δει/ καταλάβει κι εγώ, πως οι σουνίτες σούφι είναι λίγοι και κυρίως εξελίχθηκαν τους πιο τελευταίους καιρούς, αν θέλεις, ξεσκούριασε λίγο να μας διαφωτίσεις παραπάνω :)
με τη συζήτηση κάτι μου έρχεται. θα ψάξω και τα φλασάκια μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών