Ρώσικο σχίσμα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Golden Age

Re: Ρώσικο σχίσμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 02 Οκτ 2018, 18:05

Maspoli έγραψε:
02 Οκτ 2018, 17:25
Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 16:41
Maspoli, τί λες, να γίνει ανεξάρτητο κρατίδιο το Άγιον Όρος? Σε ρωτώ και ως Έλληνα και ως ΧΟ, (φαντάζομαι)
Η γνωμη μου συνοπτικα:
Το ελληνικο κρατος δεν εχει καμια δουλεια να εμπλεκεται στο Αγ. Ορος κ να βαζει τοποτηρητες κτλ. Απο την αλλη ομως ειμαστε ορθοδοξοι δεν ειμεθα καισαροπαπιστες. Το Αγ. Ορος δε μπορει να ειναι κρατος ή κρατιδιο. Δε θα εχει εναεριους χωρους, υφαλοκρηπιδες, ΑΟΖ, ορυκτο πλουτο, υπαλληλους κτλ. Κανονικα ουτε ρευμα πρεπει να εχει αν με ρωτας. Το Αγ Ορος ειναι ενα παγκοσμιο προσευχητηριο κ δεν εχει καμια δουλεια να παρει κρατικο χαρακτηρα. Η διευθυνση των οποιων ζητηματων που αφορουν την κοινοτητα του, ειναι ευθυνη αποκλειστικα της κοινοτητας του. Η Ελλας θα ειναι η εγγυητρια δυναμη της ασφαλειας του, πιστος αρωγος του και το ανεξαρτητο κρατος που θα δυναται να κληρονομησει το Αγ Ορος εαν ποτε απωλεσει το μοναστικο του χαρακτηρα. Φυσικα αν η Ελλας για οποιοδηποτε λογο απωλεσει την ιδιοτητα του ανεξαρτητου κρατους ενοσω υπαρχει μοναστικη κοινοτητα, θα πρεπει να αντικατασταθει απο αλλον εγγυητη τον οποιο θα ορισουν οι μοναχοι.

Και σε τί θα οφεληθεί η εργατιά απο όλο αυτό; Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω πως ο εθνομηδενισμός (στην προκειμένη ο περιορισμός της ελληνικής κυριαρχίας) εξυπηρετεί τα..."εργατικά συμφέροντα". Σήμερα που υπάρχει κυβέρνηση εθνομηδενιστών, σε τί έχει οφελήσιε την εργατική τάξη;

Το Άγιο όρος πρέπει να έχει εποπτεία απο το ελληνικό κράτος, ακριβώς επειδή βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, αλλά και γιατί ενδιαφέρονται πολλοί και διάφοροι "καλοθελητές".
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Golden Age την 02 Οκτ 2018, 18:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 02 Οκτ 2018, 18:08

Και κυρίως επειδή "δεν είμεθα καισαροπαπιστές"
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 02 Οκτ 2018, 18:23

Η προταση μου μεγαλωνει την ακτινοβολια του Αγ Ορους ως φαρου της Ορθοδοξιας, δεν τη μικραινει. Ειδικα οταν καποιος χριστιανος θα κανει τη συγκριση με τους παπικους κ τους πασης φυσεως προτεσταντες. Απορω πως καποιοι ειστε τοσο στενομυαλοι που δεν το καταλαβαινετε. Φτανετε δε να λετε οτι μειωνω την εθνικη κυριαρχια οταν λεω οτι δε θα ειναι κρατικη οντοτητα κ αρα δε θα του ανηκει τιποτα απο υπεδαφος, ΑΟΖ, εναεριο χωρο κτλ (σε ποιον ρε ατσιδες θα ανηκουν αυτα, εσεις που λετε οτι μειωνω την εθνικη κυριαρχια; ). Η προταση μου ειναι η μοναδικη που μπορει να δημιουργησει εναν πραγματικο πνευματικο φαρο που θα ενωνει τους ορθοδοξους ολου του κοσμου μακρια απο μικροτητες και κρατικους ανταγωνισμους ωστε να αντικατασταθει το απολειφαδι της Ιστανμπουλ με κατι που θα εχει ζωογονο δυναμη. Διαφορετικα η Ορθοδοξια θα πορευτει πληρως διασπασμενη και θα εκφυλιστει υπο την επιρροη των αιρετικων

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 02 Οκτ 2018, 18:46

Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 17:51
deCaritaine έγραψε:
02 Οκτ 2018, 17:44
Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 17:34
Εσύ τώρα, σαν Έλληνας που δηλώνεις αλλά οχι ΧΟ, τί λες, δικός τους θεσμός, οθωμανικός, είναι το Πατριαρχείο?
Ο Βενιζέλος το χαρακτήρισε ως τέτοιο, όχι εγώ.
Μπρε, εσένα ρωτάω, αλλά απάντησες παρακάτω
Δεν το λέω εγώ οθωμανικό θεσμό. Εχω αποδεχθεί την μακραίωνη συνέχεια από ίδρυσης σε άλλο νήμα: deCaritaine @ Σε ποιον ανήκει η μνήμη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
τιάρα Παπική ή "φέσι" Ρώσικο?
Τζέζας, λένε τέτοια ε;
Φαντάσου, για να το έχω καταλάβει εγώ που είμαι η πιο άσχετη από όλους τί γίνεται.
Ωστε υπάρχουν πάλι ξεφτυλισμένοι προδότες που βάζουν ξανά τέτοια ψευτοδιλλήματα σαν αυτά του 15ου αιώνα. Δηλαδή ξεβρακώνονται και προσφέρονται εθελοντικά για μοίρασμα μεταξυ Ρωσίας και Τουρκίας, όπως στην Συρία. Ευτυχώς τους έχουν πάρει χαμπάρι αρμοδιότεροι ημων τους ρουφιάνους των Ρώσων και επίσης η θρησκόληπτη προπαγάνδα δεν έχει πολλή πέραση στις μέρες μας, πέρα από τους γνωστούς και πιθανόν έμμισθους σε περιθωριακά κόμματα και περιθωριακό τύπο που προαναφέρθηκαν.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 02 Οκτ 2018, 19:03

Κοίτα, ενδεχομένως, με όσους χαρακτηρισμούς εκφράζεις παραπάνω, να συμπεριλαμβάνεις σε κάποιο ποσοστό ή και σε κάποιο μέρος κι εμένα μέσα, οπότε σκέψου, δεν ξέρω, θα μπορούσες να μου αποδώσεις σίγουρα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά?
Γόνιμος προβληματισμός

ΥΓ:όπου εμένα βάλε και κάποιον άλλον/άλλους σαν εμένα

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 02 Οκτ 2018, 19:12

Ξεχνάτε και μια αλλη βασικη παράμετρο που προκυπτει εαν μεταφερθει το Πατριαρχείο στο Αγιο Ορος.

Ο πρωτος, βασικος, κυριος και ισως μονος λογος που η Ελλάδα εχει Αυτοκέφαλη Εκκλησια ηταν ακριβώς η υπαρξη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινουπολη. Η Αυτοκεφαλια ηρθε μονομερώς το 1833 και αναγνωρίστηκε απο την Κωνσταντινουπολη το 1850 με Συνοδικό Τόμο επειδη υπηρχαν υπονοιες οτι ο Σουλτάνος μεσω του Πατριαρχειου θα επηρέαζε τους Επισκόπους του νεοσυστατου Ελληνικου Κράτους και κατα συνέπεια θα παταγε ποδι ως επικυριαρχος απο την πισω πορτα

Εαν τωρα το Πατριαρχειο απελευθερωθει απο τα δεσμα της Τουρκικης επικυριαρχιας με οτι περιορισμους αυτο εχει τοτε αιρεται και ο λογος της Αυτοκεφαλιας της Ελλαδικης Εκκλησιας. Ηδη αμφισβητείται η Συνοδικη Πράξη του 1928 περι Νεων Χωρών και για αυτο ειχαμε το quasi-σχισμα μεταξυ Χριστοδουλου-Βαρθολομαιου το 2004 (το οποιο λυθηκε παρεπιπτόντως με τον ιδιο τρόπο που παρενεβησαν οι Αμερικανοι στα Ιμια. No troops, no flags, no ships διατηρώντας ενα αοριστο στατους κβο μεχρι την επομενη διαμάχη).

Η αρση αυτου του λογου θα οδηγησει σε ευθεια αμφισβητηση του Πατριαρχικου Τόμου του 1850 (απο Πατριαρχικους Επισκοπους σιγουρα θα εγερθει θέμα δεν τιθεται συζητηση εαν μεταφερθει το Πατριαρχειο στο Αγιο Ορος) και δεν θέλει πολυ για να αναψει νεο φυτίλι στην Εκκλησια.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 02 Οκτ 2018, 19:14

Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 19:03
Κοίτα, ενδεχομένως, με όσους χαρακτηρισμούς εκφράζεις παραπάνω, να συμπεριλαμβάνεις σε κάποιο ποσοστό ή και σε κάποιο μέρος κι εμένα μέσα, οπότε σκέψου, δεν ξέρω, θα μπορούσες να μου αποδώσεις σίγουρα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά?
Γόνιμος προβληματισμός

ΥΓ:όπου εμένα βάλε και κάποιον άλλον/άλλους σαν εμένα
Λέω συγκεκριμένα ποιους εννοώ πιο πάνω πχ δες πρωτοσέλιδα πριν κάποιες μερες σε Ελευθερη Ωρα και Μακελειό με αισχρό περιεχόμενο για τον Βαρθολομαίο. Είσαι εσύ παράγοντας των εφημερίδων αυτών ή στέλεχος σε ΧΑ ή ΑΝΕΛ;

Το Πατριαρχείο είναι ελληνικός θεσμός, είναι δίπλα μας πολύ κοντά από ότι σε οποιοδήποτε άλλο ορθόδοξο έθνος. Εκτός και αν μεταστραφούν οι Τούρκοι στην ορθοδοξία. Οποιος αποδέχεται να χαριστεί στους Ρώσους (με το συγκεκριμένο καθεστώς και τα πολιτικά παιχνίδια τους) η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας, είναι πουλητάρι και πράκτορας. Εξάλλου σε λίγα χρόνια δεν θα είναι καν αυτοί το πολυπληθέστερο ορθόδοξο έθνος, αλλά η Αιθιοπία. Ή είναι μονοφυσίτες αυτοί και δεν μας κάνουν; Εκεί είναι η ουσία και η τελευταία πληθυσμιακή έκρηξη της ανθρωπότητας τα επόμενα 50-100 χρόνια, κάνε Αιθίοπα ή Αφρικανό Πατριάρχη (έστω Αλεξανδρείας) να αλλάξεις την ιστορία :D

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 02 Οκτ 2018, 19:26

Τώρα το διευκρινίζεις κάπως, οκ όμως πρέπει να έχουμε υποψιν οτι στην παρούσα φάση, όσοι για όσους είμαστε συνειδητοί ΧΟ δεν πρέπει να επιτραπεί να μας σπρώξει κανείς σε ξένες, και παντοιοτρόπως ύποπτες, αγκαλιές :)

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 02 Οκτ 2018, 19:31

όσο για την Αιθιοπία, κοίτα μην ποτέ ξυπνήσουμε και δουμε σε φάση ΧΟ τίποτα Κινέζους :lol::lol::lol:

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 02 Οκτ 2018, 19:35

Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 19:31
όσο για την Αιθιοπία, κοίτα μην ποτέ ξυπνήσουμε και δουμε σε φάση ΧΟ τίποτα Κινέζους :lol::lol::lol:
κάτι τέτοια έγραφε ο σκάκος πριν μερικά χρονια. Αυτόν τον καιρό φαντάζουν 2 φορές αστεία :roll:

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 02 Οκτ 2018, 19:37

Καλά νταξ, κοιμήσου συ

ΥΓ: τί έγραφε ο Σκάκος?

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 02 Οκτ 2018, 19:40

Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 19:26
Τώρα το διευκρινίζεις κάπως, οκ όμως πρέπει να έχουμε υποψιν οτι στην παρούσα φάση, όσοι για όσους είμαστε συνειδητοί ΧΟ δεν πρέπει να επιτραπεί να μας σπρώξει κανείς σε ξένες, και παντοιοτρόπως ύποπτες, αγκαλιές :)
Μας ποιος να σας σπρώξει εσύ μονη σου μας είπε ότι "ελληνες μοναχοί" έκαναν τεχνοκρατική ανάλυση και μελέτη και κατέληξαν στην έκθεσή τους ότι "είναι απόλυτα δικαιολογημένο-για να μην χρησιοποιήσω την λέξη επιβεβλημένο..- το Πατριαρχείο της Μόσχας να αναλάβει τον ρόλο του Οικουμενικού". Τι ανάγκη έχετε από άλλο σπρωξιμο, σας πάνε καροτσάκι οι "γεροντάδες της Ορθοδοξίας" στην αγκαλιά του Πούτιν.

Ρεζιλίκια τώρα να μας κάνει κουμάντο ο χθεσινός, υποτίθεται η εκκλησία η δική μας είχε χιλια χρόνια ιστορία πριν αναδείξει και διδάξει τους πρώτους ρώσους επισκόπους που ήταν σε αυτήν την φάση (βίντεο).

Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 02 Οκτ 2018, 19:43

deCaritaine έγραψε:
02 Οκτ 2018, 19:40
Σουβλίτσα έγραψε:
02 Οκτ 2018, 19:26
Μας ποιος να σας σπρώξει εσύ μονη σου μας είπε ότι "ελληνες μοναχοί" έκαναν τεχνοκρατική ανάλυση και μελέτη και κατέληξαν στην έκθεσή τους ότι "είναι απόλυτα δικαιολογημένο-για να μην χρησιοποιήσω την λέξη επιβεβλημένο..- το Πατριαρχείο της Μόσχας να αναλάβει τον ρόλο του Οικουμενικού". Τι ανάγκη έχετε από άλλο σπρωξιμο, σας πάνε καροτσάκι οι "γεροντάδες της Ορθοδοξίας" στην αγκαλιά του Πούτιν.

Ρεζιλίκια τώρα να μας κάνει κουμάντο ο χθεσινός, υποτίθεται η εκκλησία η δική μας είχε χιλια χρόνια ιστορία πριν αναδείξει και διδάξει τους πρώτους ρώσους επισκόπους που ήταν σε αυτήν την φάση (βίντεο).
Τι χω ξαναπει στη συμπαθή σουβλίτσα ότι ενδεχομένως να έχει πέσει θύμα Ρώσων κατασκόπων που λυμαίνονται το άγιο όρος γιατί φαίνεται να αναπαράγει ρώσικη προπαγάνδα αλλά το αρνείται κατηγορηματικά. "Αν υπήρχαν λέει ρώσοι φυτευτοί θα το καταλαβαίναμε",λες και φοράνε κονκάρδα της kgb :011:

Άβαταρ μέλους
Rakomelofronas
Phorum.gr user: Pegasus - erkebrad

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Rakomelofronas » 02 Οκτ 2018, 19:53

Οι Αιθιοπες δεν ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία (eastern) αλλά στις Εκκλησίες της Ανατολής (oriental).

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν πρέπει να μετεγκατασταθεί τώρα. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε με τη συνθήκη της Λωζανης, δεν υπάρχει λόγος να γίνει τώρα. Το μόνο που θα πετύχει έτσι ειναι να γλιτώσει τους Τούρκους από έναν χρόνιο πονοκέφαλο.
Ο κόσμος που θυμάσαι δεν υπάρχει πια.
Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το μεθαύριο.

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 02 Οκτ 2018, 20:57

Η Ορθοδοξια χωρις τη Ρωσια θα καταντουσε ενα αδειανο πουκαμισο. Οποιος φτυνει τη Ρωσια δεν το κανει απο αγαπη στην Ορθοδοξια.
Το Οικουμενικο Πατριαρχειο δεν αντιπροσωπευει πλεον τιποτα, ισα ισα που οδηγει την Ορθοδοξια να γινει λινατσα του παπισμου. Δεν χρειαζεται πια, ουτε χρειαζεται καποιο αλλο Πατριαρχειο να παρει τη θεση του. Μονο το Αγ. Ορος ως κοινοτητα μπορει να παιξει το ρολο του θρησκευτικου φαρου για ολους τους ορθοδοξους.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών