Βρε τι κατεβατά είναι αυτά; Αστειεύομαι... μην σταματάςΛοξίας έγραψε: ↑10 Μάιος 2023, 20:33Ιδού η Ρόδος... που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών και ισχύει και μέχρι σήμερα...ksk έγραψε: ↑10 Μάιος 2023, 00:27Εννοείται...αυτό προείπα αλλά καθετί που δεν είναι αποδείξιμο είναι και μη αποδεκτό;SpoilerShowΛοξίας έγραψε: ↑09 Μάιος 2023, 17:21
Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την όποια θέση, σχετικά με το μετά...κανείς!
Είναι κάτι το αυτονόητο, έτσι;
Αν, έστω και ένας το είχε αποδείξει, δεν θα συζητούσαμε τώρα...
Συνεπώς, αποδέχομαι ότι ο άλλος έχει δικαίωμα στην όποια θέση, αλλά δεν έχει δικαίωμα να πατάει σε δύο βάρκες.
Ή παπάς, παπάς...ή ζευγάς, ζευγάς!
Δεν μπορείς να ρίχνεις στο τραπέζι τις όποιες "υπερβατικές" θεωρίες, απαιτώντας από την μία να τίθενται εκτός λογικού ελέγχου και από την άλλη να γίνονται αποδεκτές ως αλήθεια.
Όχι βέβαια! Κάτι που δεν είναι αποδείξιμο, δεν είναι υποχρεωτικά μη αποδεκτό.
Αλλά υπάρχουν και όρια. Π.χ. το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, δεν είναι αποδείξιμο...θα έλεγες πως είναι και αποδεκτό; Πως οφείλουμε να το θέσουμε στο ίδιο επίπεδο με την μη αποδείξιμη ύπαρξη ενός θεού;
Το θεώρημα του godel μας μιλάει για τις πεπερασμένες δυνατότητες του μυαλού και όχι μόνο.
Δεν χρειαζόταν το θεώρημα του Γκέντελ για να γνωρίζουμε πως έχουμε περιορισμένες διανοητικές δυνατότητες.
Τα αξιώματα τι είναι;έχω την εντύπωση ότι ζω time loop...θυμασαι;
Ναι θυμάμαι. Το είχαμε συζητήσει και τότε (γι' αυτό και απέχω...θα τίθεται το ίδιο θέμα ξανά και ξανά, κυρίως από νεοφώτιστους).
Τα αξιώματα είναι μη αποδείξιμες αρχές. Όμως η πράξη μας έχει δείξει πως μέσα στο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, πάντα αληθεύουν!
Π.χ. 1+1=2 δεν είναι αποδείξιμο με μαθηματικούς όρους (αν θυμάμαι καλά), αλλά μέσα στο αριθμητικό πλαίσιο που εφαρμόζεται η ισόιτητα αυτή, 1+1 θα κάνει πάντα 2.
Το αξίωμα όμως "υπάρχει θεός", δεν καμία αληθοτιμή πουθενά και σε κανένα επίπεδο/πεδίο.
Εκτός αν θεωρήσεις πεδίο το μυαλό του κάθε πιστού (μην το κάνεις, θα μπλέξεις άσχημα...)
Πως μπορείς μέσα από από το σύστημα του χωροχρόνου που είσαι εγκλωβισμένος να ερμηνεύσεις ή να αναζητήσεις αλήθειες εκτός συστήματος;
Δεν μπορώ είμαι καθόλου. Όμως, περιμένω από τους της αντιπέρα όχθης, που κατέχουν την αλήθεια και έχουν "ερμηνεύσει"να με διαφωτίσουν.
Πλην όμως, πέραν από επαναλήψεις (λίγο πιο εκλεπτυσμένες) των ανοησιών που οι θρησκείες ταΐζουν τα πλήθη, δεν έχω δει φως...
Πως είσαι σίγουρος ότι οι νόμοι που διέπουν το σύστημα που ζεις ισχύουν και εκτός συστήματος;
Πως είσαι σίγουρος για τους νόμους που διέπουν το κατασκευασμένο σου σύστημα;
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Απλώς περιμένω να με διαφωτίσουν αυτοί που κατέχουν τέτοιες αλήθειες, αλλά όλο κο κο κο και αυγό τίποτε!
Στην τελική αυτό που είπε ο Παρμενιδης για το είναι στον διπλό του λόγο και χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως όπερ έδει δειξαι ισχύει αλλά όπως ειπες κι εσυ ως αρχή της φιλοσοφίας...γιαυτο και οι φιλόσοφοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες και ταγοί ε; βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία μεταξύ τους...
Ειδικά σήμερα, που τα θα και θα και θα, έχουν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο.

Σχετικά με την Ρόδο απλά...ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Είμαι υπέρ της ατομικής σωτηρίας .