Νηστήσιμα, κοσέρ και πράσιν'άλογα

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Saliveros
Phorum.gr user: Saliveros

Νηστήσιμα, κοσέρ και πράσιν'άλογα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 03 Απρ 2019, 18:25

Έβλεπα μια σειρά και μου προέκυψαν απορίες περί kosher (τα εβραϊκά επιτρεπτά τρόφιμα), οπότε τα γκούγκλισα, και κουφάθηκα!...

Μακράν μεγαλύτερη βλακεία από την αντίστοιχη χριστιανική (τουλάχιστον) των νηστήσιμων. Είναι να τρελαίνεσαι με τις παράλογες απαγορεύσεις που επιβάλλει στους πιστούς.

Αφενός, παρ' ημίν (στους Χριστιανούς Ορθόδοξους κατά το Σύνταγμα), το να φας κάτι "αρτύσιμο" κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν θεωρείται τόσο μεγάλη αμαρτία όσο στους φίλτατους Εβραίους. Δεν κατεβαίνει αυτοπροσώπως κάποιος άγγελος να σου πάρει την ψυχή αν ξεχαστείς και φας ένα ψίχουλο παστουρμά κατά λάθος.

Αφετέρου, οι λεπτομέρειες του τι είναι "κοσέρ" και τι δεν είναι, είναι σκέτη παράνοια. Επιτρέπεται το τάδε, αλλά αν προέρχεται από το δείνα ζώο απαγορεύεται. Αν έχει αίμα εδώ αλλά όχι εκεί, αν το ζώο είχε ενωμένα τα δάχτυλα ή όχι, αν το ψάρι έχει και λέπια και πτερύγια ή όχι, αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, αν αν αν... Νισάφι βρε!

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι αγαπητοί Εβραίοι ότι όλες αυτές οι λεπτομερείς και αυστηρότατες απαγορεύσεις έχουν καθαρά υγειονομική και όχι θεολογική προέλευση;
    Ότι δεν θα πας στην κόλαση (έχουν κόλαση οι Εβραίοι;) αν φας ένα λουκάνικο ή ένα μύδι;

Εντάξει, στο μακρινό παρελθόν, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληθυσμοί ήταν αγράμματοι, κάποιοι που το παίζαν προφήτες κλπ θεώρησαν χρήσιμο να το παίξουν και διατροφολόγοι και να εκδώσουν κανόνες διατροφής βασισμένους σε κάποιες (είτε σωστές είτε λανθασμένες) παρατηρήσεις. Καλώς. Και καλώς που περιτύλιξαν αυτούς τους κανόνες με θρησκευτικό ένδυμα, ώστε να τους καταστήσουν υποχρεωτικούς στους αγράμματους πιστούς.

Όπως όταν λες σαν απαράβατη εντολή σε ένα παιδί "μη βάζεις το δάχτυλο στην πρίζα", "μη περνάς το δρόμο χωρίς να κοιτάξεις", "μη πίνεις άζαξ", για να μη χρειαστεί να του εξηγήσεις τις αρχές του ηλεκτρισμού ή της χημείας.
    Αλλά κανένας, μεγαλώνοντας, δεν θεώρησε (εξ όσων γνωρίζω) ότι, αν περάσει το στενάκι χωρίς να κοιτάξει, θα καταλήξει να βράζει αιωνίως στα καζάνια του Ξαποδώ!

Γιατί οι Εβραίοι, που είναι τόσο ευφυής λαός, έχουν τέτοιο κόλλημα μ' αυτές τις ηλιθιότητες;
      Σας κάναμε ανθρώπους.
      Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
      Nandros
      Phorum.gr user: Nandros
      Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Νηστήσιμα, κοσέρ και πράσιν'άλογα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 03 Απρ 2019, 18:43

Saliveros έγραψε:
      03 Απρ 2019, 18:25
        Έβλεπα μια σειρά και μου προέκυψαν απορίες περί kosher (τα εβραϊκά επιτρεπτά τρόφιμα), οπότε τα γκούγκλισα, και κουφάθηκα!...

Μακράν μεγαλύτερη βλακεία από την αντίστοιχη χριστιανική (τουλάχιστον) των νηστήσιμων. Είναι να τρελαίνεσαι με τις παράλογες απαγορεύσεις που επιβάλλει στους πιστούς.

Αφενός, παρ' ημίν (στους Χριστιανούς Ορθόδοξους κατά το Σύνταγμα), το να φας κάτι "αρτύσιμο" κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν θεωρείται τόσο μεγάλη αμαρτία όσο στους φίλτατους Εβραίους. Δεν κατεβαίνει αυτοπροσώπως κάποιος άγγελος να σου πάρει την ψυχή αν ξεχαστείς και φας ένα ψίχουλο παστουρμά κατά λάθος.

Αφετέρου, οι λεπτομέρειες του τι είναι "κοσέρ" και τι δεν είναι, είναι σκέτη παράνοια. Επιτρέπεται το τάδε, αλλά αν προέρχεται από το δείνα ζώο απαγορεύεται. Αν έχει αίμα εδώ αλλά όχι εκεί, αν το ζώο είχε ενωμένα τα δάχτυλα ή όχι, αν το ψάρι έχει και λέπια και πτερύγια ή όχι, αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν, αν αν αν... Νισάφι βρε!

Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν οι αγαπητοί Εβραίοι ότι όλες αυτές οι λεπτομερείς και αυστηρότατες απαγορεύσεις έχουν καθαρά υγειονομική και όχι θεολογική προέλευση;
        Ότι δεν θα πας στην κόλαση (έχουν κόλαση οι Εβραίοι;) αν φας ένα λουκάνικο ή ένα μύδι;

Εντάξει, στο μακρινό παρελθόν, όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληθυσμοί ήταν αγράμματοι, κάποιοι που το παίζαν προφήτες κλπ θεώρησαν χρήσιμο να το παίξουν και διατροφολόγοι και να εκδώσουν κανόνες διατροφής βασισμένους σε κάποιες (είτε σωστές είτε λανθασμένες) παρατηρήσεις. Καλώς. Και καλώς που περιτύλιξαν αυτούς τους κανόνες με θρησκευτικό ένδυμα, ώστε να τους καταστήσουν υποχρεωτικούς στους αγράμματους πιστούς.

Όπως όταν λες σαν απαράβατη εντολή σε ένα παιδί "μη βάζεις το δάχτυλο στην πρίζα", "μη περνάς το δρόμο χωρίς να κοιτάξεις", "μη πίνεις άζαξ", για να μη χρειαστεί να του εξηγήσεις τις αρχές του ηλεκτρισμού ή της χημείας.
        Αλλά κανένας, μεγαλώνοντας, δεν θεώρησε (εξ όσων γνωρίζω) ότι, αν περάσει το στενάκι χωρίς να κοιτάξει, θα καταλήξει να βράζει αιωνίως στα καζάνια του Ξαποδώ!

Γιατί οι Εβραίοι, που είναι τόσο ευφυής λαός, έχουν τέτοιο κόλλημα μ' αυτές τις ηλιθιότητες;
        Στο Βέλγιο απαγορεύεται πια η σφαγή halal ή kosher, σαν απάνθρωπες μέθοδοι.

Για τους Εβραίους έχω την υποψία - χωρίς να είμαι σίγουρος - πως η πλειοψηφία γράφει όπου δει τις ηλιθιότητες και τηρούν την θρησκεία τυπικά.
        ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
        ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
        Cavaliere
        Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 03 Απρ 2019, 18:52

Η απάντηση βρίσκεται στον Μωυσή, όπου τέλος πάντων εννοείται κάτι σαν αυτό που τηρούν οι Εβραίοι ως διατροφή. Η αυστηρότητα έχει σκοπό την εμπόδιση της αφομοίωσης. Λέγοντας αφομοίωση οι Εβραίοι εννοούν το να φύγεις από την Κοινότητα και να γίνεις σαν τους Εθνικούς. Δεν είναι μόνο το διατροφικό, π.χ. όταν απαγορεύεται να πας με το αμάξι στη Συναγωγή, ή να περπατήσεις πάνω από Χ απόσταση το Σάββατο, δεν είναι για να μαζεύονται να μένουν όλοι μαζί γύρω από τη συναγωγή τους; Είναι θέμα διατήρησης της κοινότητας, με σκληρές εντολές, που δεν μπερδεύονται με άλλες. Και καλά, να μην τρως χοιρινό, αλλά να ξεχωρίζεις τα ψάρια σε κασσέρ (με λέπια) και μη κασσέρ(χωρίς λέπια), ή να μην τρως τυρί με σαλάμι, ε, αυτό δεν σε κάνει να μπερδευτείς με μουσουλμάνο. Στην Ορθοδοξία το να καταλύσεις κρέας, δεν είναι τόσο σπουδαίο, όσο το να μισήσεις. Ο Άγιος Σπυρίδων για να πείσει έναν οδοιπόρο που φιλοξενούσε να φάει κρέας, έπρεπε να πάρει δύναμη, έφαγε ο ίδιος από το χοιρινό που του πρόσφερε, και ήταν Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Οι Εβραίοι μένουν πολύ πιστοί στο Γράμμα του Μωυσή, και είπαμε, για ποιούς λόγους.
        Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
        Alchemist501

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alchemist501 » 03 Απρ 2019, 18:55

Γιατι ξεχωριζεις τους Εβραίους ?

Εδώ οι Αμερικανοί που είναι υπερδύναμη είχαν δημιουργιστες να πιστεύουν ότι η Γη είναι 6000 χρόνων, ότι τα κόκκαλα δεινοσαύρων τα έθαψε ο Σατανας και εχουν οικογένειες που γεννοβολανε σαν κουνέλια γιατί η καποτα λέει είναι αμαρτημα.
        “A half-truth is even more dangerous than a lie. A lie, you can detect at some stage, but half a truth is sure to mislead you for long.”

― Anurag Shourie

Άβαταρ μέλους
        Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 03 Απρ 2019, 18:56

Αλλά και πάλι, θα μπορούσαν αυτές οι οδηγίες να παρουσιάζονται σαν κατευθυντήριες γραμμές κι όχι σαν θείες εντολές.
            Σας κάναμε ανθρώπους.
            Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
            Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 03 Απρ 2019, 18:57

Alchemist501 έγραψε:
            03 Απρ 2019, 18:55
            Γιατι ξεχωριζεις τους Εβραίους ?

Εδώ οι Αμερικανοί που είναι υπερδύναμη είχαν δημιουργιστες να πιστεύουν ότι η Γη είναι 6000 χρόνων, ότι τα κόκκαλα δεινοσαύρων τα έθαψε ο Σατανας και εχουν οικογένειες που γεννοβολανε σαν κουνέλια γιατί η καποτα λέει είναι αμαρτημα.
            Κάποιοι Αμερικάνοι.
              Σας κάναμε ανθρώπους.
              Πάνος Σκουρλέτης

Al Bundy

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al Bundy » 03 Απρ 2019, 19:00

Τι σε κόφτει εσένα τι βάζει ο καθένας στο...στόμα του;

Άβαταρ μέλους
              Cavaliere
              Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 03 Απρ 2019, 19:03

Η κατευθυντήρια γραμμή ξεπερνιέται ανώδυνα, η Εντολή οδηγεί στον χαμό της ψυχής, και το κυριότερο: Στην απόρριψη του ατόμου από την ομάδα του. Φαντάσου μια εποχή που ως Εβραίος είχες ήδη στίγμα, και δεν μπορείς και να πας πίσω επειδή η κοινότητά σου σε στιγμάτισε. Τέλος πάντων, οι νόμοι της Φύσης είναι νόμοι, και πάντα υπάρχουν αυτοί που αφομοιώνονται, αυτοί που τηρούν το Γράμμα με σχολαστικότητα, αυτοί που το τηρούν με διάκριση και μέτρο, δεν μπορείς να βάλεις τους Ανθρώπους στο ίδιο σακί. Αν ήταν έτσι, στην Ελλάδα την 40στη τα σουβλατζίδικα θα κλείνανε. Ε, δεν είναι απλά τα πράγματα, παντού υπάρχουν διαφορές. Ήδη στον Εβραϊσμό υπάρχουν 3 τουλάχιστον σχολές και αποκλίσεις (δεν έχω το βιβλίο μαζί μου), υπάρχει και μια αίρεση που παντρεύει και ομοφυλόφιλους με ραβίνο. Την κανονική νηστεία την τηρούν οι ορθόδοξοι εβραίοι.
              Ordem e Progresso.

Nito
              Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nito » 03 Απρ 2019, 19:17

Εδώ υπάρχει το φυτικό τυρί "Ευλογημένο".
              Το αγόραζα και εγώ όταν κολλούσα ταυτόχρονα στη γεροντοκόρη καντηλαναύτρα της ενορίας μου και σε μια νεοεποχίτισσα δασκάλα γιόγκα.
              Στην πρώτη έλεγα ότι νηστεύω και στη δεύτερη ότι είμαι βίγκαν.

Άβαταρ μέλους
              Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 04 Απρ 2019, 07:48

Μπακάλης έγραψε:
              03 Απρ 2019, 19:00
              Τι σε κόφτει εσένα τι βάζει ο καθένας στο...στόμα του;
              Δε με κόφτει, βρε. Απορίες έχω, σαν παιδί κι εγώ.
                Σας κάναμε ανθρώπους.
                Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
                Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 04 Απρ 2019, 11:57

Ωραία. Να μαζευτούμε να πάτε.
                  Σας κάναμε ανθρώπους.
                  Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
                  shrike
                  Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 04 Απρ 2019, 12:24

Nandros έγραψε:
                  03 Απρ 2019, 18:43
                  Saliveros έγραψε:
                  03 Απρ 2019, 18:25
                  Για τους Εβραίους έχω την υποψία - χωρίς να είμαι σίγουρος - πως η πλειοψηφία γράφει όπου δει τις ηλιθιότητες και τηρούν την θρησκεία τυπικά.
                  Αυτό. Εγώ όσους Εβραίους έχω γνωρίσει, και το χοιρινό τους το τρώνε (χωρίς να ρωτάνε τον ταβερνιάρη αν είναι κοσέρ ή κασέρ), και το αλκοόλ τους το πίνουνε και όλα. Τώρα, το τι κάνει ο Ραβίνος (όταν τον βλέπουν) ή κάποιοι Ορθόδοξοι κολλημένοι κλπ... ε, νομίζω ότι είναι η μειοψηφία αυτοί, όπως και οι "δικοί μας" που ακολουθούν όλες τις νηστείες και τα ρέστα.

Άβαταρ μέλους
                  Saliveros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saliveros » 04 Απρ 2019, 14:41

Πάντως, τα "Παραπλήσια Θέματα" δεν έχετε παράπονο... όλα σχετικά με άλογα είναι :D
                      Σας κάναμε ανθρώπους.
                      Πάνος Σκουρλέτης

Άβαταρ μέλους
                      Gordian Knot
                      Phorum.gr user: Gordian Knot

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gordian Knot » 05 Απρ 2019, 07:26

Nito έγραψε:
                      03 Απρ 2019, 19:17
                      Εδώ υπάρχει το φυτικό τυρί «Ευλογημένο».
                      Το αγόραζα και εγώ όταν κολλούσα ταυτόχρονα στη γεροντοκόρη καντηλαναύτρα της ενορίας μου και σε μια νεοεποχίτισσα δασκάλα yoga.
                      Στην πρώτη έλεγα ότι νηστεύω και στη δεύτερη ότι είμαι vegan.
                      Ο άντρας ο σωστός, ο πρόστυχος. Η ανθρώπινη φύση πάντα επικρατεί.
                      Respect. :smt023
                      © Αντιτουρκική μούργα, γνωστός και ως «Βλαχάραπας της θαλάσσης» - Ανάθεμά με κι αν καταλαβαίνω τι πάει να πεί αυτό...
                      Σας μερσώ μαντάμ, ορέν ντουβάρ :lol:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
                        Απαντήσεις
                        Προβολές
                        Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών