Τι είναι το Ghosting;

Ανθρώπινες σχέσεις
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
Airman68
Phorum.gr user: Airman68

Τι είναι το Ghosting;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Airman68 » 24 Ιούλ 2024, 11:59

Διάβασα αυτό το κείμενο τις προάλλες και είπα να το βάλω ως θέμα προς συζήτηση.

Εσείς έχετε κάνει/υποστεί ghosting;

Προσωπικά έχω διαγράψει ανθρώπους από τη ζωή μου αλλά σε φάση που είχαμε ήδη διακόψει τις επαφές μεταξύ μας. Απλώς δεν έκανα τον κόπο να απαντήσω σε casual ή τυπικά μηνύματα επικοινωνίας. Οπότε δε νομίζω ότι ήταν ghosting από μέρους μου.
Από την άλλη, μου έχουν κάνει ghosting και η αλήθεια είναι ότι μένεις με την απορία... :p2:

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, όπως και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές. Παρατηρείται όταν κάποιος διακόπτει απότομα οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση, συνήθως φιλική ή ρομαντική. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του.
SpoilerShow
Τι είναι το ghosting;
Φανταστείτε το εξής σενάριο: ενώ είστε σε μια σχέση, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ο σύντροφός σας εξαφανίζεται. Δεν απαντά στα τηλέφωνα, στα μηνύματα, δεν έχει καμία επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σας μπλοκάρει στο facebook, instagram. Οι πιθανότητες δεν δείχνουν ότι έφυγε ξαφνικά από την πόλη (πχ εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος) και δεν έχει πάθει κάποιο ατύχημα, αλλά απλά έχει τελειώσει τη σχέση και την επικοινωνία χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Έχει απλά εξαφανιστεί.

Για το άτομο που δέχεται το ghosting, εμφανίζονται συναισθήματα απόρριψης, αβεβαιότητας, θυμού και ανασφάλειας. Αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη. Όταν συνειδητοποιεί ότι το άλλο άτομο έχει τελειώσει τη σχέση με αυτό τον τρόπο, μένει να αναρωτιέται το γιατί, τι πήγε λάθος, τι λάθος έχει κάνει και πως δεν είδε τα σημάδια.

Το ghosting εμφανίζεται ακόμη και στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι άτυπες σχέσεις, οι φιλίες ακόμη και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να τελειώσουν με μια μορφή ghosting. Ο άνθρωπος που εξαφανίζεται, απομακρύνεται από τη σχέση, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Κανένα δράμα, καμία υστερία, καμία ερώτηση, καμία ανάγκη για απαντήσεις, καμία δικαιολογία για τα συναισθήματά του και τη συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται με αυτό τον τρόπο επωφελούνται από την αποφυγή άβολων καταστάσεων και συγκρούσεων, και δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Αιτίες ghosting
Γιατί κάποιος να επιλέγει να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου χωρίς να έχει γίνει μια συζήτηση για τη σχέση; Ποτέ δεν θα καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται, δεν μπορείτε να διαβάσετε το μυαλό τους. Το φαινόμενο του ghosting είναι πολύπλοκο. Είναι πιθανό οι άνθρωποι με αποφευκτικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με κανέναν επειδή έχουν θέματα εμπιστοσύνης, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το ghosting για να χωρίσουν.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος εξαφανίζεται είναι πολλοί και πολύπλοκοι, αλλά γενικά το κύριο κίνητρο είναι η αποφυγή. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο ghosting πιστεύουν πως όταν εξαφανίζονται αποφεύγουν να γίνουν "κακοί" και περιορίζουν την αναστάτωση που θα προκαλούσαν. Αυτό αποτελεί όμως μια τραγική ειρωνεία. Φυσικά οι πράξεις τους, τους κάνουν να φαίνονται οι χειρότεροι άνθρωποι στον κόσμο και προκαλούν τελικά πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση. Το ghosting επιτρέπει σε αυτούς που εξαφανίζονται να αποφύγουν το πιθανό δράμα, τις διαφωνίες ή τα προβλήματα που προκύπτουν μετά από ένα χωρισμό.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ή φόβο με τη δέσμευση χρησιμοποιούν το ghosting ως τρόπο διαφυγής. Φοβούνται να δημιουργήσουν μια σταθερή σύνδεση με τους άλλους, για αυτό τους αφήνουν ευάλωτους στην απόρριψη. Διστάζουν ή αποφεύγουν να δημιουργήσουν συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους (πολύ συχνά αυτό οφείλεται σε ψυχολογικα τραύματα της παιδικής ηλικίας και στην απόρριψη που δέχτηκαν από τους γονείς). Τρομάζουν στην ιδέα ότι θα πληγωθούν, για αυτό τελικά είναι αυτοί που απορρίπτουν πρώτοι. Αυτός είναι πάντα ένας κίνδυνος που υπάρχει στις στενές σχέσεις: έχουμε πίστη στο άγνωστο και αποδεχόμαστε τον κίνδυνο του να πληγωθούμε με αντάλλαγμα μια δυνατή και μακροχρόνια σύνδεση. Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο πεπρωμένο, στις Μοίρες, που πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι γραφτό να υπάρχουν, είναι πιο πιθανό να εξαφανίζονται σε αντίθεση με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι σχέσεις χρειάζονται υπομονή και δουλειά. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που εξαφανίζονται έχουν υποστεί ghosting από άλλους. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν πως είναι να είσαι σε μια σχέση και ξαφνικά, χωρίς εξηγήσεις να εξαφανίζεσαι. Οι άνθρωποι που εξαφανίζονται δεν νιώθουν συμπόνια ούτε ενοχές για την συμπεριφορά τους.

Αυτός ο τρόπος τερματισμού της σχέσης δεν είναι υγιής για κανέναν, αλλά ειδικά για τους ανθρώπους που εξαφανίζονται. Η αποφυγή δεν οδηγεί πουθενά και τελικά προκαλεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ αποφεύγετε τις διαφωνίες, τόσο πιο πολύ άγχος νιώθετε. Έτσι δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο.
https://www.therapia.gr/ghosting/#:~:te ... 0instagram.
Yippie Kay Yay

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης

Re: Τι είναι το Ghosting;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 24 Ιούλ 2024, 12:05

take the red pill :p8:
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

Άβαταρ μέλους
micmic
Phorum.gr user: micmic

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από micmic » 24 Ιούλ 2024, 12:18

Δεν μου φαίνεται νέο φαινόμενο. "Γράψιμο" δεν λέγεται τόσα χρόνια; Εντάξει, το "ghosting" είναι πιο trendy αλλά δεν αλλάζει κάτι.

Εγώ νομίζω ότι σχεδόν πάντα φαίνεται από πριν το πράγμα. Απλά κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν. Δηλαδή δεν μπορει να "είσαι σε σχέση" και ο άλλος να εξαφανιστεί απότομα. Απλά νόμιζες ότι είσαι σε σχέση και δεν έβλεπες τα σημάδια που έλεγαν ότι αυτό το πράγμα δεν είναι "σχέση".
"Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that" - George Carlin

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 24 Ιούλ 2024, 12:24

Τι είναι το Ghosting;
Αυτό που παλιά έπαιζε στη φάση "πάω να πάρω τσιγάρα".

Λόγω αντικαπνιστικού, έπαιξε ανακαίνιση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 24 Ιούλ 2024, 12:36

micmic έγραψε:
24 Ιούλ 2024, 12:18
Δεν μου φαίνεται νέο φαινόμενο. "Γράψιμο" δεν λέγεται τόσα χρόνια; Εντάξει, το "ghosting" είναι πιο trendy αλλά δεν αλλάζει κάτι.

Εγώ νομίζω ότι σχεδόν πάντα φαίνεται από πριν το πράγμα. Απλά κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν. Δηλαδή δεν μπορει να "είσαι σε σχέση" και ο άλλος να εξαφανιστεί απότομα. Απλά νόμιζες ότι είσαι σε σχέση και δεν έβλεπες τα σημάδια που έλεγαν ότι αυτό το πράγμα δεν είναι "σχέση".
Νομίζω ότι είναι όρος που αφορά κυρίως στα διαδικτυακά ζευγαρώματα, τους ιντερνετικούς σχεσάκηδες των διάφορων εφαρμογών.

Έχει πλάκα αν το σκεφτείς. Συνδέεται ο χ τύπος ή ψ τύπισσα με ένα φάντασμα και μετά αναρωτιούνται γιατί εξαϋλώθηκε. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Airman68
Phorum.gr user: Airman68

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Airman68 » 24 Ιούλ 2024, 16:09

ΓΑΛΗ έγραψε:
24 Ιούλ 2024, 12:24
Τι είναι το Ghosting;

Επίσης το γεγονός ότι τώρα έχουμε τόση ευκολία στην επικοινωνία, κάνει ακόμα πιο έντονη τη πλήρη εξαφάνιση...
Yippie Kay Yay

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 24 Ιούλ 2024, 16:10

Βλακειες αμερικανιες.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 24 Ιούλ 2024, 16:16

Airman68 έγραψε:
24 Ιούλ 2024, 16:09
ΓΑΛΗ έγραψε:
24 Ιούλ 2024, 12:24
Τι είναι το Ghosting;

Επίσης το γεγονός ότι τώρα έχουμε τόση ευκολία στην επικοινωνία, κάνει ακόμα πιο έντονη τη πλήρη εξαφάνιση...
Ποια επικοινωνία ρε συ; Την εικονική και απολύτως βολική επικοινωνία; Ε, όποιος και όποια παίζει στην εικονική πραγματικότητα, θεωρώντας την πραγματική, κάποια στιγμή θα το φάει ή θα το δώσει το γκόστινγκ. Είναι απολύτως λογικό, δεν είναι;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Fata_Morgana

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fata_Morgana » 25 Ιούλ 2024, 00:00

Νομίζω άθελά μας όλοι το κάνουμε αυτό σε διάφορους κατά καιρούς.

Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 25 Ιούλ 2024, 00:11

Προβληματα Γυναικων
Ριχνουμε κανα πουτσο κ αντε γεια- το γαμησι το εχουν σιγουρο πως ειναι ''σχεση'' - κ αναρωτιουνται που χαθηκαμε
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Σχέσεις, Έρωτας & Σεξουαλικότητα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών