Επ, για πες λίγα λόγια παραπάνω, γιατί κάπως με ενδιαφέρει αυτό που έγραψες, σκέφτομαι σχετικά γρήγορα τόσο που μπερδουκλώνομαι συνέχεια, τουλάχιστον στο παρελθόν πιο έντονα.
"Αργία μήτηρ πάσης κακίας" έλεγαν οι αρχαίοι ημών
Και ο Άγιος Πορφύριος έλεγε οτι ο άνθρωπος πρέπει να έχει ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω του και να απασχολείται μέχρι το τέλος της ζωής του (ο ίδιος όντας στα τελευταία του, φρόντιζε τις τριανταφυλλιές του κήπου, να τις αφήσει για αυτούς που θα έμεναν πίσω).
Είναι πολύ ωραίο το θέμα που συζητάτε και καλές τοποθετήσεις διάβασα, όπως αυτές εδώ:
Αίγαγρος έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 02:41Πολύ κακό κείμενο, χωρίς καμία ουσία.
Θα καταπιαστώ μόνο από αυτό:Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι του παρελθόντος, καθώς και οι σύγχρονοι μεγάλοι επιστήμονες έβρισκαν και βρίσκουν τον κόσμο απίστευτα ενδιαφέρον.Ο κόσμος δεν είναι ούτε καλός ούτε είναι κακός. Αν είσαι ευφυής είναι βαρετός. Αν είσαι ανόητος, μπορείς να συνεχίσεις να μετακινείσαι από το ένα πράγμα που σου κάνει εντύπωση, στο άλλο.
Αλλιώς δεν θα ασχολούνταν μαζί του εξ αρχής, και άρα ούτε φιλοσοφία θα είχαμε, ούτε επιστήμη, ούτε τίποτα.
Κοινώς, βαριέται μάλλον ο άφρων νους, παρά αυτός που βρίσκεται σε εγρήγορση.
Τα παραπάνω, όπως και αυτά που ανέφερε ο Πάνας για τον Ηράκλειτο, δείχνουν κοινά σημεία της αρχαίας ελληνικής και Πλατωνικής σκέψης με την Χριστιανική, κοινά έως ένα σημείο βέβαια.Αίγαγρος έγραψε: ↑05 Απρ 2018, 21:12
Ο Πλάτων έλεγε πως μόνο ένα πάθος επιτρέπεται στον φιλόσοφο: o Θαύμας.
Το θαυμάζειν αποτελεί την εκκίνηση για φιλοσοφικό στοχασμό και έρευνα. Και όχι μόνο, αλλά έμπνευση για κάθε τι δημιουργικό.
Έτσι απορρέει και η γνωσιολογία του Πλάτωνος, έχοντας ως βάση την θεωρία περί Έρωτος.
Επίσης, αυτό που ανέφερε η Insomnia σχετικά με τους Οφίτες και τον Γνωστικισμό:
Μοιάζει περιγραφικά με την Αλήθεια αλλά η αλήθεια έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ είναι οτι οδηγεί εκεί που οδηγεί και η "λογική" του Osho, στο Χάος.
Επίσης, όσον αφορά το θέμα καθεαυτό της βαρεμάρας, η Κάστομ πολύ σωστά το περιέγραψε ως συνείδηση (εμπειρία) της ματαιότητας.
Θυμάμαι οτι σε πολύ μικρή ηλικία, για "χ" βιωματικούς δικούς μου λόγους (ίσως λανθασμένων συνειρμών και σκέψεων) και με διαβάσματα ανατολικών δοξασιών, είχα πάθει τέτοια κρίση ματαιότητας που πια διαβάζω για υπαρξιακό φιλόσοφο και ανατολικές νιρβάνες και καπνογόνα και παθαίνω ...κρίση πανικού

Αυτή η εμπειρία της ματαιότητας, είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους στην Ιστορία, λίγο πολύ.
Τότε, ως απάντηση στην ματαιότητα, μου είχε φανεί αποκούμπι-και μέσα από μια πολύ καλή καθηγήτρια-η αρχαιοελληνική σκέψη της κοινής μοίρας των ανθρώπων, δηλαδή του Θανάτου, και η διαχείριση του χρόνου πριν από αυτόν μέσα από την Τέχνη και την Γνώση.
Τελικά, ούτε η Τέχνη(αισθήσεις) ούτε η Γνώση(δια-νόηση) αυτές καθεαυτές, δίνουν καμία επαρκή απάντηση στην υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου (αυτή είναι η βάση της αίσθησης της ματαιότητας ή σε πιο ασυνείδητη μορφή έκφρασης, της βαρεμάρας), λειτουργούν υποβοηθητικά, παρηγορητικά και ως οδοδείκτες εως ένα σημείο, τουλάχιστον αυτό βίωσα εγώ.
Αυτό που μένει εκκρεμές μετά από όλα αυτά μέσα μας, η συνείδηση που παιδεύεται να βρει κάποιον τόπο να σταθεί, είναι αυτό που ο άνθρωπος ονομάζει αναζήτηση του Θεού.
Και απόδειξη της ύπαρξης του Θεού.
Είναι σαν κάτι που δεν το βλέπεις, δεν το ακούς, δεν το αγγίζεις, να σου φωνάζει "είμαι ζωντανό".
Διαφορετικά δεν θα είχες κανέναν πρόβλημα να είσαι κάποιος αθάνατος και να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα στην αιωνιότητα (η απόλυτη φρίκη, εαν το σκεφτεί κανείς)
Στο μεταξύ, αυτή η συνειδητοποίηση (να την πω έτσι) καθόλου δεν σε μεταμορφώνει με την μία και από μόνη της σε σωσμένο, ευτυχισμένο, ήσυχο, γαλήνιο, νιρβανοποιημένο (ειδικά αυτό όχι

Αναφορικά με τον Osho, με εκνευρίζει τα μάλα, ειδικά με αυτά που αναφέρω παραπάνω, εννοείται.
Επίσης πιστεύω, οτι αυτοί οι άνθρωποι με τις "διδασκαλίες" τους, είναι επικίνδυνοι, όχι μόνο γιατί είναι έμποροι της τσέπης αλλά κάνουν κακό στις ψυχές των ανθρώπων γιατί μπλοκάρουν την διάνοιά τους (και άλλα πράγματα εφόσον εκείνοι ασχοληθούν πρακτικά με τα της θρησκευτικοφιλοσοφία τους).
Επίσης, δεν είναι τυχαίο οτι στις Ινδίες ο καθένας είναι αφημένος στην μοίρα της κάστας του και υπάρχει τέτοιο κακό συναπάντημα ανθρώπων πτωματοφάγων, ανθρώπων "ακάθαρτων" οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως χειρότεροι από σκουλήκια, ανθρώπων κληρωνομικώ δικαιώματι Διδασκάλων που συντηρούνται από την σκλαβιά των υπολοίπων κτλ. Για να μην αναφέρω σε πνευματικό επίπεδο, τί συνοδεύει όλα αυτά, γιατί είμαστε στην Φιλοσοφία και θα με ξ@χ@σετε
