σιγά μη ταυτίζονται, σταθμούς αναφέρουμε από την εξέλιξη της νοησης. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλους. Εχει πάντως κάποιο ενδιάφερον η προσπέραση του Χεγκελ για κάποιο λόγο. Αν μπορεσετε να ικανοποιησετε το ενδιαφερον μου, γιατί τον προσπερνάτε;
Διαλεκτική - «Τα πάντα ρει» [Ηράκλειτος-Χέγκελ-Μαρξ]
Re: Διαλεκτική - «Τα πάντα ρει» [Ηράκλειτος-Χέγκελ-Μαρξ]
τον τιτανα της σκεψης

γιατί στην τοποθέτηση του χαοτικου φαίνεται ότι τους νόμους της διαλεκτικής τους επινόησε ο μαρξ γιατί τον βόλευε, ενω ήταν ο χέγκελ που τους διατύπωσε.
Δεν υπαρχουν νομοι της διαλεκτικης. Υπαρχουν νομοι της μαρξιστικης διαλεκτικης.
Αυτο που εκανε ο χενγκελ λεγεται διαλεκτικος υλισμος. Αυτο που λες, αλλα με πιο απλα λογια, οτι συγκρουονται τα αντιθετα ενω το τελικο αποτελεσμα περιλαμβανει στοιχεια και απο τα δυο μερη
Ο Μαρξ το εξελιξε ως παλη των ταξεων για τα μεσα παραγωγης, αυτο λεγεται ιστορικος υλισμος. Να συμπληρωσω εδω οτι ο ιστορικος υλισμος περιγραφει την ιστορια με εργαλειο την παλη των ταξεων, πραγμα που δεν ειναι αποδεκτο απο τους αλλους ιστορικους.
ποιοι ειναι αυτοι;
απλα για να μην μεινουν οι αναγνωστες με την απορια
απλα για να μην μεινουν οι αναγνωστες με την απορια
Στη δευτερη παραγραφο λες για τον χεγκελ, μάλλον τον μαρξ εννοείς.
@ blackdog
@ blackdog
δεν υπαρχει καμια συγγενεια φαινομενικά μπορει σε αμαθείς αλλα σε βαθος εχουν αντιθετη πορεία και ο χαο εχει δικιοpaul25 έγραψε: ↑26 Οκτ 2021, 23:47Εχουν η αληθεια ειναι μια "συγγενεια" ο Μαρξ, ο Χεγκελ και ο Ηρακλειτος, αλλα εγω δεν καταλαβαινω το point του νηματος.Χαοτικός έγραψε: ↑26 Οκτ 2021, 23:02Ο λόγος βέβαια της ένστασής μου είναι πως κακώς πάμε να ταυτίσουμε την μαρξιστική σκέψη με την Ηρακλείτεια. κακώς επίσης η φιλοσοφική σκέψη που πηγάζει από τον Μαρξισμό, φέρεται να επιχειρεί να ταυτίσει όλα τα νοήματα που μπορεί να απασχολήσουν τη φιλοσοφία σε μια αναλογία με το φαινόμενο της ταξικής πάλης στις ανθρώπινες κοινωνίες
ο ένας αναφέρθηκε,
ο άλλος είναι οι ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές και η αλληλομετατροπή τους. π.χ. η υγρή μορφή του νερού αυξάνοντας την ποσότητα της θερμότητας και αυξάνοντας θεμοκρασία περνά σε ποιοτική αλλαγή με αέρια μορφή. ΑΠό ποσότητα σε ποιότητα
το επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμια αποπειρα ταυτισης, και ούτε μπορεί να συναχθεί τέτοιο συμπέρασμα απο κάπου.nemo έγραψε: ↑27 Οκτ 2021, 21:55δεν υπαρχει καμια συγγενεια φαινομενικά μπορει σε αμαθείς αλλα σε βαθος εχουν αντιθετη πορεία και ο χαο εχει δικιοpaul25 έγραψε: ↑26 Οκτ 2021, 23:47Εχουν η αληθεια ειναι μια "συγγενεια" ο Μαρξ, ο Χεγκελ και ο Ηρακλειτος, αλλα εγω δεν καταλαβαινω το point του νηματος.Χαοτικός έγραψε: ↑26 Οκτ 2021, 23:02Ο λόγος βέβαια της ένστασής μου είναι πως κακώς πάμε να ταυτίσουμε την μαρξιστική σκέψη με την Ηρακλείτεια. κακώς επίσης η φιλοσοφική σκέψη που πηγάζει από τον Μαρξισμό, φέρεται να επιχειρεί να ταυτίσει όλα τα νοήματα που μπορεί να απασχολήσουν τη φιλοσοφία σε μια αναλογία με το φαινόμενο της ταξικής πάλης στις ανθρώπινες κοινωνίες
ο τρίτος νόμος Bazoomba ε'ιναι ο νόμος της άρνησης της άρνησης
Ο χεγκελ πάντως ήταν ιδεαλιστής, υπερμαχος της απόλυτης ιδέας.
Δυσκολευτηκα να καταλαβω την περιγραφη του νομου των ποιοτικων και ποσοτικων αλλαγων(ισως θα μπορουσες να φερεις ενα καλυτερο παραδειγμα) ομως εδω σε εχασα τελειως. Τι σημαινει "αρνηση της αρνησης";
γαμησετα, εδω δεν ξέρω κατα πόσο μπορώ να βοηθήσω ή να τα κάνω χειρότερα.
ναι αλλα εσυ το εγραψες και δεν το δικαιολόγησες τουλαχιστον σε κατι οποτε μην παραπονείσαι

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Είχε δίκιο ο Μαρξ. Ο εργάτης γίνεται ολοένα και φτωχότερος όσο αυξάνεται ο πλούτος που παράγει
από Ληστοσυμμορίτης » 26 Απρ 2024, 12:41 » σε Οικονομία - 0 Απαντήσεις
- 677 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ληστοσυμμορίτης
26 Απρ 2024, 12:41
-