έργο_μακέτο έγραψε: ↑10 Σεπ 2023, 14:36
Το πρόβλημα στη συλλογιστική του Γιαννάρα είναι ότι δεν υπάρχει καν συλλογιστική. Δεν ξέρω, ίσως έχω κι εγώ προσβληθεί από το δαιμόνιο του δυτικού ορθολογισμού και δεν μπορώ να αντιληφθώ την αλήθεια (με η χωρίς εισαγωγικά) της εμπειρίας, της παράδοσης, και της γλώσσας
Mία ιστορική αναδρομή : ο Γιανναράς που είναι θεολόγος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 1983 όταν διεκδίκησε και πήρε έδρα φιλοσοφίας.Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες από τους κοσμικούς ή αριστερούς ή όπως αλλιώς θέλεις πέστους καθηγητές που επέμεναν ότι η φιλοσοφία και η θεολογία είναι αντίθετες έννοιες και δεν μπορεί ένας θεολόγος να είναι φιλόσοφος.Παρ όλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις σε εποχή βαθέος ΠΑΣΟΚ την έδρα την πήρε.
Οι αντιδράσεις κόπασαν προς το τέλος της δεκαετίας όταν ο Γιανναράς έγινε βασικό στέλεχος του κινήματος των νεοορθόδοξων,το οποίο είδαν με καλό μάτι και αρκετοί αριστεροί (όχι όλοι) που προσπαθούσε να συμφιλώσει την αριστερά με την ορθοδοξία εννοείται σε αντιδυτική βάση.

Ήταν κατά κάποιο τρόπο ένας πρόδρομος του πουτινισμού και στο κλίμα της διάλυσης του σοσιαλισμού και του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας αυτά τα δύο ρεύματα ήλθαν κοντά.
Έκτοτε υπάρχει αυτή η σχέση έλξης - άπωσης Γιανναρά και αντιδυτικών κοσμικών διανοουμένων που ξεκίνησε τότε που μπήκε και στο ΚΚΕ η Κανέλλη.Συμφωνούν να τα χώνουν στο δυτικό κόσμο και διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα.