Αυτός ο Γιανναράς είναι ο ορισμός του σκοταδιστή.

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Αυτός ο Γιανναράς είναι ο ορισμός του σκοταδιστή.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 10 Σεπ 2023, 14:42

Χαοτικός έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:34
ΓΑΛΗ έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:22
Χαοτικός έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:10

Έχω θέλω να μάθω κιόλας, πως θα αντιδράσεις αν σου πουν ότι αυτό που ισχυρίζεσαι δεν ισχύει επειδή δεν το απέδειξες επιστημονικά; Ή αν σου πουν Ότι μόνο η επιστήμη λέει την αλήθεια.
Επίσης πως αντιδράς αν αυτός που σου το λέει ξέρεις ότι δεν είναι επιστήμονας;
Μα δεν εκφέρω γνώμη ως επιστήμονας. Την άποψη μου για τη φάση "πότε μεταφυσικός Βούδας πότε επιστημονικός Κούδας" εκφράζω, που παίζει κυρίως σε πολιτικό και όχι θρησκευτικό πλαίσιο.

Τα υπόλοιπα είναι μάλλον μια χαζή προσπάθεια να μεταφερθεί το μεταφυσικό στόρυ στο φορτηγό της ...άθρησκης πολιτικής.
Δεν κατάλαβα ποια άποψη εκφράζεις και σε ποιο θέμα. Είπες για μεταφυσικά κλπ. Μήπως την απάντησή σου περιλαμβάνεις και το βίντεο; Επειδή δεν το είδα καθόλου. Σε ρώτησα αρχικά βλέποντας μόνο το ποστ σου και δεν έλαβα υπόψη μου το γεγονός ότι απαντούσες σε κάποιο θέμα και ήσουν σε μια ροή συζήτησης. ΟΚ έτσι είμαι τώρα :102: Δεν μπορώ να δω το βίντεο ούτε να μπω στο πνεύμα της συζήτησής σας.
Απλά είδα το ποστ σου, μου άρεσε το τι λέει

αλλά ρε παιδί μου... πες ´ότι το έγραψες σαν πρώτο ποστ σε άσχετο νήμα που άνοιξες εσύ.

Ρωτάω λοιπόν

:p2:

Μαλακία; Μάλλον να ανοίξω άλλο νήμα γιατί είναι άλλη κουβέντα ε;
Λοιπόν αυτό θα γίνει. Θα το ανοίξω με το ποστ σου και θα σε ρωτήσω γι αυτό. θα πούνε κι άλλοι. Καλύτερα έτσι.
Άνοιξε όσα νήματα θέλεις. Θα έχουν ακριβώς την ίδια κατάληξη με τη συγκεκριμένη άποψη που έχω εκφράσει πολλές φορές στη θρησκειολογία και όχι μόνον. Μην περιμένεις σαφείς απαντήσεις από τους περιφερειακούς. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 10 Σεπ 2023, 14:44

Πλέριος έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:40
AlienWay έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:32
Η δική μου φιλοσοφία (δυτικόφερτη κι αυτή):

ο Lydon εκφραστει ξεκαθαρα φασιστικα για μεταναστες και ομοφυλοφυλους welldone μπομπο
Ζμπούτσαμ τι έχει πει ο Lydon σε δηλώσεις. Και λεξ ακούω.
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
Πλέριος
Phorum.gr user: aytos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πλέριος » 10 Σεπ 2023, 14:45

για φιλοσοφια ειπες, μπομπο

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 10 Σεπ 2023, 14:53

Bazoomba έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:26
foscilis έγραψε:
10 Σεπ 2023, 13:57
Καθολου σκοταδιστης δεν ειναι ο Γιανναρας.
:xena::xena::xena::xena:
Αφου δεν ειναι.

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 10 Σεπ 2023, 15:01

έργο_μακέτο έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:36
Το πρόβλημα στη συλλογιστική του Γιαννάρα είναι ότι δεν υπάρχει καν συλλογιστική. Δεν ξέρω, ίσως έχω κι εγώ προσβληθεί από το δαιμόνιο του δυτικού ορθολογισμού και δεν μπορώ να αντιληφθώ την αλήθεια (με η χωρίς εισαγωγικά) της εμπειρίας, της παράδοσης, και της γλώσσας
Mία ιστορική αναδρομή : ο Γιανναράς που είναι θεολόγος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 1983 όταν διεκδίκησε και πήρε έδρα φιλοσοφίας.Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες από τους κοσμικούς ή αριστερούς ή όπως αλλιώς θέλεις πέστους καθηγητές που επέμεναν ότι η φιλοσοφία και η θεολογία είναι αντίθετες έννοιες και δεν μπορεί ένας θεολόγος να είναι φιλόσοφος.Παρ όλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις σε εποχή βαθέος ΠΑΣΟΚ την έδρα την πήρε.
Οι αντιδράσεις κόπασαν προς το τέλος της δεκαετίας όταν ο Γιανναράς έγινε βασικό στέλεχος του κινήματος των νεοορθόδοξων,το οποίο είδαν με καλό μάτι και αρκετοί αριστεροί (όχι όλοι) που προσπαθούσε να συμφιλώσει την αριστερά με την ορθοδοξία εννοείται σε αντιδυτική βάση. :wink Ήταν κατά κάποιο τρόπο ένας πρόδρομος του πουτινισμού και στο κλίμα της διάλυσης του σοσιαλισμού και του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας αυτά τα δύο ρεύματα ήλθαν κοντά.
Έκτοτε υπάρχει αυτή η σχέση έλξης - άπωσης Γιανναρά και αντιδυτικών κοσμικών διανοουμένων που ξεκίνησε τότε που μπήκε και στο ΚΚΕ η Κανέλλη.Συμφωνούν να τα χώνουν στο δυτικό κόσμο και διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. :lol:

Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn » 10 Σεπ 2023, 15:06

έργο_μακέτο έγραψε:
Το πρόβλημα στη συλλογιστική του Γιαννάρα είναι ότι δεν υπάρχει καν συλλογιστική. Δεν ξέρω, ίσως έχω κι εγώ προσβληθεί από το δαιμόνιο του δυτικού ορθολογισμού και δεν μπορώ να αντιληφθώ την αλήθεια (με η χωρίς εισαγωγικά) της εμπειρίας, της παράδοσης, και της γλώσσας
έργο_μακέτο έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:20

Το αστείο είναι ότι σε ένα σημείο λέει ότι το να επιβάλεις κοινές αντιλήψεις είναι βαρβαρότητα άρα παραπέμπει στη Δύση. Ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι πολιτισμοί της Ανατολής ήταν αυτοί που οικοδομήθηκαν πάνω στη δεσποτεία, τη συλλογική σκέψη και πράξη, και την έλλειψη ατομικισμού. Ενώ στη Δύση από την Αναγέννηση και μετά άρχισε να υπάρχει κατακερματισμός και ανταγωνισμός ιδεών και συμφερόντων στα πάντα.
Ο Γιανναράς είναι όντως μια μπερδεμένη ιστορία και κυρίως στον χώρο της θρησκείας (έχουν καταφερθεί εναντίον του άνθρωποι όπως ο Άγιος Παίσιος και γεροντάδες εγνωσμένης εγκυρότητας του Αγίου Όρους)

Αυτά που έχει γράψει κατα καιρούς όμως, αναφορικά με τη χώρα μας, όπως πχ οι επιφυλλίδες που έχουν εκδοθεί ως finis graecie, όντως περιγράφουν πολύ καλά και αναδεικνύουν εως προφητεύουν τις διαχρονικές παθογένειες και το τέλος του ρωμέικου ή ψευτορωμέικου -ως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 10 Σεπ 2023, 15:07

πατησιωτης έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:01

Έκτοτε υπάρχει αυτή η σχέση έλξης - άπωσης Γιανναρά και αντιδυτικών κοσμικών διανοουμένων που ξεκίνησε τότε που μπήκε και στο ΚΚΕ η Κανέλλη. Συμφωνούν να τα χώνουν στο δυτικό κόσμο και διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. :lol:
Και ποιος είναι σήμερα ο... κοσμικός δυτικός κόσμος σε θέματα θεολογίας, πατησιώτη; Αυτός που θεωρεί άβατο το ισλάμ και πετάει ό,τι να' ναι παπαριές για τον χριστιανισμό στο χαλαρό; :lol:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 10 Σεπ 2023, 15:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 10 Σεπ 2023, 15:09

ΓΑΛΗ έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:38
πατησιωτης έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:28
Green Dragon έγραψε:
09 Σεπ 2023, 20:57
Ο ορισμός του πεσσιμιστή είναι.
Φυσικό δεν είναι για κάποιον που υποστηρίζει μια αντίληψη ζωής που χάνει συνέχεια έδαφος τα τελευταία χίλια χρόνια;
Σε ποιο συγκεκριμένο πεδίο χάνει έδαφος; Σε όσους χρησιμοποιούν "επικά" τσιτάτα για να στηρίξουν την ...επικουρική :lol: προσέγγιση του "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κλπ και μετά από την πάρτη μας, να κι αν συνεχιστεί να κι αν δεν συνεχιστεί η ανθρώπινη ιστορία";;
Στο πεδίο της ανθρώπινης ιστορίας χάνει έδαφος η βυζαντινή αντίληψη που έχει ο Γιανναράς.
O Γιανναράς εάν τον έχεις παρακολουθήσει δεν θεωρεί τη σημερινή Ελλάδα "πραγματικό" ελληνικό κράτος αλλά κακέκτυπο των δυτικών.Αυτό λέει συνέχεια και για αυτό προβλέπει συνέχεια το τέλος του,για να μην πω ότι για αυτόν έχει ήδη τελειώσει ή και δεν υπήρξε ποτέ.Είναι οπαδός της θεωρίας του "ψευτορωμαίικου" σύμφωνα με την οποία δεν είναι η Ελλάδα πραγματικό ρωμαίικο.Η ερώτηση που δεν μπορεί να απαντήσει είναι εάν αυτό είναι κακέκτυπο,τι απέγινε το πρωτότυπο,το Βυζάντιο δηλαδή,και γιατί δεν υπάρχει σήμερα.
Για ένα διάστημα το ρεύμα (Γιανναράς,Ζουράρις κλπ) αυτό είχε στηρίξει τις ελπίδες του στη Ρωσία που επανέφερε και τον δικέφαλο αετό ως σύμβολο.Βλέπεις να πηγαίνει καλά αυτή;

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 10 Σεπ 2023, 15:12

ΓΑΛΗ έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:07
πατησιωτης έγραψε:

Έκτοτε υπάρχει αυτή η σχέση έλξης - άπωσης Γιανναρά και αντιδυτικών κοσμικών διανοουμένων που ξεκίνησε τότε που μπήκε και στο ΚΚΕ η Κανέλλη. Συμφωνούν να τα χώνουν στο δυτικό κόσμο και διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. :lol:
Και ποιος είναι σήμερα ο... δυτικός κόσμος σε θέματα θεολογίας, πατησιώτη; Αυτός που θεωρεί άβατο το ισλάμ και πετάει ό,τι να' ναι παπαριές για τον χριστιανισμό στο χαλαρό; :lol:
O δυτικός κόσμος σήμερα και εδώ και αρκετό καιρό δεν βασίζεται σε καμμία θρησκεία.Την θεωρεί ιδιωτική υπόθεση και αυτό τσαντίζει τον Γιανναρά που άπειρες φορές έχει γράψει εναντίον της λογικής αυτής διότι κατά τον Γιανναρά η θρησκεία είναι κοινωνικό γεγονός.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 10 Σεπ 2023, 15:14

πατησιωτης έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:12
ΓΑΛΗ έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:07
πατησιωτης έγραψε:

Και ποιος είναι σήμερα ο... δυτικός κόσμος σε θέματα θεολογίας, πατησιώτη; Αυτός που θεωρεί άβατο το ισλάμ και πετάει ό,τι να' ναι παπαριές για τον χριστιανισμό στο χαλαρό; :lol:
O δυτικός κόσμος σήμερα και εδώ και αρκετό καιρό δεν βασίζεται σε καμμία θρησκεία.Την θεωρεί ιδιωτική υπόθεση και αυτό τσαντίζει τον Γιανναρά που άπειρες φορές έχει γράψει εναντίον της λογικής αυτής διότι κατά τον Γιανναρά η θρησκεία είναι κοινωνικό γεγονός.
Ε, όχι και ιδιωτική υπόθεση. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ του σεβασμού στα ζητούμενα χριστιανών και μουσουλμάνων; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 10 Σεπ 2023, 15:19

ΓΑΛΗ έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:14
Υπάρχει ή δεν υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ του σεβασμού στα ζητούμενα χριστιανών και μουσουλμάνων;
Πολιτικοί ελιγμοί υπάρχουν και όχι αναντιστοιχία.π.χ. στη Δανία που απαγορεύθηκε το κάψιμο του κορανίου μαζί απαγορεύθηκε και το κάψιμο του ευαγγελίου.Ασφαλώς αυτό είναι υποχώρηση των αρχών του κοσμικού κράτους που συνέβη λόγω των φανατικών του ισλάμ αλλά πάντως επίσημα το κράτος τηρεί ίση στάση,έστω και εάν οι άλλοι δεν έκαναν ποτέ θέμα τα καψίματα.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 10 Σεπ 2023, 15:24

πατησιωτης έγραψε:
έργο_μακέτο έγραψε:
Mία ιστορική αναδρομή : ο Γιανναράς που είναι θεολόγος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 1983 όταν διεκδίκησε και πήρε έδρα φιλοσοφίας.Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες από τους κοσμικούς ή αριστερούς ή όπως αλλιώς θέλεις πέστους καθηγητές που επέμεναν ότι η φιλοσοφία και η θεολογία είναι αντίθετες έννοιες και δεν μπορεί ένας θεολόγος να είναι φιλόσοφος.Παρ όλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις σε εποχή βαθέος ΠΑΣΟΚ την έδρα την πήρε.
Οι αντιδράσεις κόπασαν προς το τέλος της δεκαετίας όταν ο Γιανναράς έγινε βασικό στέλεχος του κινήματος των νεοορθόδοξων,το οποίο είδαν με καλό μάτι και αρκετοί αριστεροί (όχι όλοι) που προσπαθούσε να συμφιλώσει την αριστερά με την ορθοδοξία εννοείται σε αντιδυτική βάση. :wink Ήταν κατά κάποιο τρόπο ένας πρόδρομος του πουτινισμού και στο κλίμα της διάλυσης του σοσιαλισμού και του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας αυτά τα δύο ρεύματα ήλθαν κοντά.
Έκτοτε υπάρχει αυτή η σχέση έλξης - άπωσης Γιανναρά και αντιδυτικών κοσμικών διανοουμένων που ξεκίνησε τότε που μπήκε και στο ΚΚΕ η Κανέλλη.Συμφωνούν να τα χώνουν στο δυτικό κόσμο και διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. :lol:
Πόσο άσχετος ή ξεφτίλας μπορεί να είναι κάποιος που να ονομάζεται Καθηγητής Φιλοσοφίας και να κάνει τέτοιους ισχυρισμούς. Δεν είναι να απορεί κανείς με το χάλι της Ελληνικής Παιδείας.

Άβαταρ μέλους
AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 10 Σεπ 2023, 15:25

Πλέριος έγραψε:
10 Σεπ 2023, 14:45
Στο τραγούδι αναφέρομαι.
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
Πλέριος
Phorum.gr user: aytos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πλέριος » 10 Σεπ 2023, 15:26

AlienWay έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:25
Πλέριος έγραψε:
Στο τραγούδι αναφέρομαι.
αρχιδια, ξερεις τι ειναι?

Άβαταρ μέλους
AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 10 Σεπ 2023, 15:28

Πλέριος έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:26
AlienWay έγραψε:
10 Σεπ 2023, 15:25
Πλέριος έγραψε:
Στο τραγούδι αναφέρομαι.
αρχιδια, ξερεις τι ειναι?
Εκεί που σ' έχω γραμμένο. Αει πνίξου ε...
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών