Το “Απεχθές Συμπέρασμα” και το Παράδοξο της Ευημερίας – Πού Τελειώνει η Ηθική του Αριθμού;
Στον σύγχρονο φιλοσοφικό διάλογο, λίγα προβλήματα είναι τόσο προκλητικά όσο το “Απεχθές Συμπέρασμα” (Repugnant Conclusion), ένα παράδοξο που ανέδειξε ο Ντέρεκ Πάρφιτ στην προσπάθειά του να εξετάσει τα όρια της ωφελιμιστικής ηθικής.

Τι είναι το “Απεχθές Συμπέρασμα”;
Ο ωφελιμισμός, ως θεωρία, μας λέει ότι μια κατάσταση είναι καλύτερη αν η συνολική ευτυχία αυξάνεται. Όμως, αν πάρουμε αυτή την αρχή στα άκρα, μπορεί να οδηγηθούμε στο εξής περίεργο συμπέρασμα:
Ένας κόσμος με τεράστιο πληθυσμό, όπου όλοι ζουν σε συνθήκες χαμηλής αλλά θετικής ευτυχίας, είναι ηθικά καλύτερος από έναν κόσμο με λίγους ανθρώπους που ζουν σε εξαιρετικές συνθήκες.
Με άλλα λόγια, αν η συνολική ευτυχία είναι μεγαλύτερη, τότε οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία. Ακόμη κι αν κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν ζει μια πραγματικά καλή ζωή! Αυτό φαίνεται παράλογο, καθώς η ποιότητα της ζωής φαίνεται να θυσιάζεται για χάρη της ποσότητας.

Γιατί είναι πρόβλημα;
Αν δεχτούμε το “Απεχθές Συμπέρασμα”, τότε οδηγούμαστε σε ηθικά διλήμματα:

Πρέπει να προτιμούμε τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, ακόμα και αν μειώνεται η ποιότητα ζωής;

Είναι σωστό να θυσιάζουμε τις συνθήκες ζωής των μελλοντικών γενεών απλά και μόνο για να αυξήσουμε την καθαρή ποσότητα ευτυχίας;

Πώς σταθμίζουμε την ευημερία; Είναι θέμα συνολικής ποσότητας ή ισορροπίας ποιότητας και ποσότητας;

Πιθανές απαντήσεις στο παράδοξο
Διάφοροι φιλόσοφοι έχουν προτείνει λύσεις στο πρόβλημα:

Η Ποιότητα της Ζωής Πρέπει να Έχει Όριο → Ίσως η ευτυχία των ανθρώπων δεν μπορεί να μετριέται μόνο ποσοτικά, αλλά να εξαρτάται από ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας.

Η Δικαιοσύνη και η Ισορροπία Έχουν Ρόλο → Αντί να μεγιστοποιούμε την ευτυχία, μήπως πρέπει να εστιάζουμε στη δίκαιη κατανομή της;

Η Αμεροληψία Δεν Πρέπει να Καταλήγει σε Αποδοχή της Μετριότητας → Ο Πάρφιτ προσπαθεί να ενώσει τις ηθικές θεωρίες (Καντιανισμός, Ωφελιμισμός, Συμβολαιαρχία) ώστε να αποφύγουμε τέτοια ηθικά αδιέξοδα.

Επιπλέον Πληροφορίες και Πηγή για Βαθύτερη Μελέτη
Για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο στο ζήτημα του “Απεχθούς Συμπεράσματος”, ένα εξαιρετικό άρθρο βρίσκεται στη Stanford Encyclopedia of Philosophy:

Repugnant Conclusion - Stanford Encyclopedia of Philosophy
https://plato.stanford.edu/archives/win ... onclusion/
Για όσους δεν γνωρίζουν καλά Αγγλικά, Αν ανοίξετε τη σελίδα σε google chrome , μπορείτε να πάτε πάνω δεξιά στις τρεις τελίτσες και να επιλέξετε “Μετάφραση” στη γλώσσα που προτιμάτε. Η μετάφραση μέσω Google Translate δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα .

Εσύ τι πιστεύεις;

Είναι ηθικό να προτιμούμε την ποσότητα της ζωής έναντι της ποιότητάς της;

Πώς πρέπει να λαμβάνουμε ηθικές αποφάσεις για το μέλλον των κοινωνιών μας;

Μήπως τελικά το “Απεχθές Συμπέρασμα” δείχνει ότι ο ωφελιμισμός χρειάζεται αναθεώρηση;