Τι ειδικότητα έχετε;

Συζητήσεις για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, τα στρατιωτικά ζητήματα και τις ένοπλες δυνάμεις.
Άβαταρ μέλους
Ελβετός Τραπεζίτης

Re: Τι ειδικότητα έχετε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ελβετός Τραπεζίτης » 31 Αύγ 2020, 07:14

Belisarius έγραψε:
28 Αύγ 2020, 13:36
Japetus έγραψε:
28 Αύγ 2020, 12:34

Μαυροσκούφικες ορολογίες για τον Πυροβολητή Ασυρματιστή και Αρχηγό Πληρώματος αντίστοιχα μέσων αρμάτων...
Ήμουν σε ΤΘ Ταξιαρχία.. Στο 2ο γραφείο εκ των πραγμάτων σαν γραφέας που αρχειοθετείς και δακτυλογραφείς αλληλογραφία, έχεις πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, απόρρητα έγγραφα, επιτελικά σχέδια, αλληλογραφία με ΕΥΠ κλπ..
Ο στρατός είναι γενικά μια περίεργη περίοδος στην ζωή κάθε άνδρα που τη βιώνει διαφορετικά. Οι περισσότεροι που έχουν βύσμα αποδέχονται γενικά ότι είναι χάσιμο χρόνου αφού υπηρέτησαν σε σώματα και μονάδες περνώντας τη θητεία τους σε θέσεις που έκαναν ανούσια πράγματα (σκοπιές, αγγαρείες) που απαιτούσαν ακριβώς να χάνεις το χρόνο σου. Όσοι υπηρέτησαν όμως σε μάχιμες μονάδες και έβλεπαν ότι όλοι -βύσματα και μή έτρεχαν το ίδιο-, δεν υπήρχαν έξοδοι ούτε χρόνος για μικροπρεπείς μηχανορραφίες για να εξασφαλίσεις έξοδο/άδεια/καλύτερη υπηρεσία, ψήθηκαν και έκαναν παρέα με τα συφάνταρά τους ακόμα και αν είχαν πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας (18-27) και, με τον καιρό το μυαλό έδιωξε όλες τις άσχημες στιγμές και κράτησε μόνο τις καλές, τις εμπειρίες, τις ασκήσεις με διάφορα όπλα με πραγματικά πυρά (δεν μπορώ να περιγράψω πώς είναι να πυροβολείς μέσα από άρμα ενώ αυτό κινείται) (Πριν ακόμη πας στις βολές, το πρώτο σοκ ειναι να συνηθίσεις στον περιορισμένο χωρο του αρματος, να μαθεις που ειναι το καθε τι, τι να κάνεις, πως να κουνάς τα χέρια σου, την μυρωδιά, τον θόρυβο, οτι εκτός εαν είσαι οδηγός ή αρχηγος δεν έχεις ιδέα που πας και τι υπάρχει πιο έξω και άλλα) , μια νοσταλγία της ταλαιπωρίας σε εκπαίδευση και ασκήσεις, και τις σχέσεις -ακόμα και τις εντάσεις- με το προσωπικό..
Όσοι δεν έχουν να θυμηθούν μετά από είκοσι χρόνια τίποτα από τη θητεία τους, ναι, ήταν βύσματα που έκαναν μια αδιάφορη θητεία χάνοντας το χρόνο τους...
Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις. Τα υπόλοιπα τα προσυπογράφω εις διπλούν. Θα έγραφα ακριβώς τα ίδια (πλην των περί αρμάτων... γιατί δεν έχω δει ούτε από απόσταση). Έχει άσχημες στιγμές η θητεία που τείνουμε να ξεχνάμε αλλά παράλληλα πολύ δυνατές εμπειρίες και γνώση. Πάντα εξαρτάται αλλά δεν είναι χαμένος χρόνος από τη ζωή σου αν δεν είσαι βύσμα. Μπορεί να είναι καλές ή κακές οι συνθήκες αλλά σίγουρα είναι χρόνος που τον ζεις και μάλιστα έντονα.
Ναι, ειτε με καλές είτε με κακές στιγμές η Θητεία αποτελεί μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους του βίου εκάστου. Ειναι η ωρίμανση που επέρχεται οταν μαθαίνει κάποιος τα όρια του εαυτού του. Πως συμπεριφέρεται σαν μέλος του συνόλου οπου η απόδωση του συνόλου βασίζεται στην εργασία του ατόμου. Σημαντικό και το πως αποδέχεται την θέση του και το πως αντιδρά στην ιεραρχία.

Απο τις στιγμές που μου έχουν εντυπωθεί απο εκεινη την εποχή: αλλαγή ερπύστριας, ακόμη χειρότερα ερπύστρια που έχει βγει απο τους τροχούς.

Απο τις ευχάριστες αναμνήσεις της περιόδου: οι μηνες που πέρασα στην Δράμα :lol:
Οποτε εβγαινα πήγαινα στο πατρικό της μάνας μου. Γιαγιά, παππούς, δωμάτιο, καταπληκτικές μακαρονάδες.

Η εκπληξη ειναι οτι εκείνη την εποχή πήγα για κάποια δουλειά στην Στρατολογία Δράμας.
Κουβέντιαζα με κάποιον. Ειδε τα στοιχεία μου.
Μου λέει «εναν (το ίδιο επώνυμο) που ηταν εδω τον ξέρεις ; »
Απαντώ: Ναι, ειναι ο πατέρας μου.
Τον θυμώταν απο την εποχή που ο πατέρας μου ηταν Υπολοχαγός αποσπασμένος στην Στρατολογία Δραμας. :lol:
Success is not an end-of-the-road game, it's a never-ending-road game.

Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 01 Σεπ 2020, 16:57

Japetus έγραψε:
28 Αύγ 2020, 10:13
Μάχιμος ΠΑΜΑ σε μολφ και μετά ΑΠΜΑ σε λεο2..
Τρεις τελευταίους μήνες θητείας έφευγα με 'διάθεση' τα πρωινά (και το βράδι κανονικά στη μονάδα υπηρεσία) για γραμματειακές ανάγκες στην ταξιαρχία.. Είδα και έμαθα πολλά στο 2ο επ. γραφείο...
Πως γινεται να εισαι ΠΑΜΑ σε Α5 και μετα να γινεις ΑΠΜΑ σε Λεο;
Ή το ενα θα ησουν απ'την αρχη ή το αλλο.
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.

Άβαταρ μέλους
Νon4me
Phorum.gr user: Νon4me

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νon4me » 01 Σεπ 2020, 17:08

Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε:
31 Αύγ 2020, 07:14

Ναι, ειτε με καλές είτε με κακές στιγμές η Θητεία αποτελεί μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους του βίου εκάστου. Ειναι η ωρίμανση που επέρχεται οταν μαθαίνει κάποιος τα όρια του εαυτού του. Πως συμπεριφέρεται σαν μέλος του συνόλου οπου η απόδωση του συνόλου βασίζεται στην εργασία του ατόμου. Σημαντικό και το πως αποδέχεται την θέση του και το πως αντιδρά στην ιεραρχία.

Απο τις στιγμές που μου έχουν εντυπωθεί απο εκεινη την εποχή: αλλαγή ερπύστριας, ακόμη χειρότερα ερπύστρια που έχει βγει απο τους τροχούς.

Απο τις ευχάριστες αναμνήσεις της περιόδου: οι μηνες που πέρασα στην Δράμα :lol:
Οποτε εβγαινα πήγαινα στο πατρικό της μάνας μου. Γιαγιά, παππούς, δωμάτιο, καταπληκτικές μακαρονάδες.

Η εκπληξη ειναι οτι εκείνη την εποχή πήγα για κάποια δουλειά στην Στρατολογία Δράμας.
Κουβέντιαζα με κάποιον. Ειδε τα στοιχεία μου.
Μου λέει «εναν (το ίδιο επώνυμο) που ηταν εδω τον ξέρεις ; »
Απαντώ: Ναι, ειναι ο πατέρας μου.
Τον θυμώταν απο την εποχή που ο πατέρας μου ηταν Υπολοχαγός αποσπασμένος στην Στρατολογία Δραμας. :lol:
Μια μικρογραφια της ζωης εν τροχαδην . εγω καπως ετσι τα ειδα .

Άβαταρ μέλους
enterprise-psi
Υπερσυντονιστής
Phorum.gr user: enterprise-psi
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enterprise-psi » 01 Σεπ 2020, 17:14

Χειριστής ψησταριάς το Σαββατοκύριακο ΧΨΚΤΚΣ aka χειριστής ψηφιακών και τερματικών κρυπτοσυσκευων :lol:
The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 01 Σεπ 2020, 18:04

Thor έγραψε:
01 Σεπ 2020, 16:57
Σαν παμα απολύθηκα, απμα έγινα σαν έφεδρος μετά από μετεκπαιδευση. Στο μεταξύ είχαν αποσυρθεί από την ταξιαρχια όλα τα Μ48 και αντικατασταθεί από Leo..

Άβαταρ μέλους
Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 01 Σεπ 2020, 23:00

Japetus έγραψε:
01 Σεπ 2020, 18:04
Thor έγραψε:
01 Σεπ 2020, 16:57
Σαν παμα απολύθηκα, απμα έγινα σαν έφεδρος μετά από μετεκπαιδευση. Στο μεταξύ είχαν αποσυρθεί από την ταξιαρχια όλα τα Μ48 και αντικατασταθεί από Leo..
Και παλι πως γινεται αυτο;
Αν δεν εισαι βαθμοφορος στην θητεια σου,δεν παιρνεις βαθμο μετα,ουτε μετεκπαιδευεσαι,πρωτη φορα το ακουω αυτο.
Μηπως ησουν πενταετης;
Υπαρχει κανεις αλλος ΠΑΜΑ που να εχει γινει ΑΠΜΑ ενω εχει απολυθει;

Άβαταρ μέλους
Kauldron

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 01 Σεπ 2020, 23:07

vantono έγραψε:
27 Αύγ 2020, 17:43
ΜΙΛΑΝέζος. Και πριν βγάλω λυβ και γίνω εφδ/νέας, οπου πήρα Μ4, μου ειχαν φορτώσει mag.
Βρε, βρε, βρε... :003:

Με FN Para, βέβαια.
SeaHawk έγραψε:
01 Φεβ 2025, 14:04
Βασικα δεν υπαρχει εκρηξη
Υπαρχει αναφλεξη
Γιαννόπουλος για Τέμπη.

Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 01 Σεπ 2020, 23:19

ΣΤΡ(ΥΓ) (αποστρατευτηκα Υδνεας :) )
σφράγισα φύλλο πορείας σε 80 μονάδες, 42 στο Δ'ΣΣ και 38 στη ΣΔΑ
από το φυλάκιο στον Κίδαρη ως την Προεδρική Φρουρά και το Πολεμικό Μουσείο,
ήξερα το στρατό του Άκη Τσοχατζόπουλου καλύτερα και από τον ίδιο τον ΑΓΕΕΘΑ
είχα Μ1 FN G3 και Thomson

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 02 Σεπ 2020, 00:11

Thor έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:00
Αν δεν εισαι βαθμοφορος στην θητεια σου,δεν παιρνεις βαθμο μετα,ουτε μετεκπαιδευεσαι,πρωτη φορα το ακουω αυτο.
Μηπως ησουν πενταετης;

Λέγεται δεύτερη ειδικότητα, δεν είναι βαθμός..
Δες την προτελευταία ερώτηση
http://www.thiteia.org/index.php?option ... &Itemid=81

Και με την ευκαιρία:
Εικόνα

Να σημειώσω ότι υπήρχαν και περιστατικά φίλων μου συμπολιτών της ίδιας σειράς, εφέδρων υπαξιωματικών (που γενικά γίνονται Αρχηγοί πληρωμάτων), που τους αποδόθηκε στη μετεκπαίδευση και η ειδικότητα πυροβολητή.
Η εκτίμησή μου είναι ότι καθώς ο τόπος μόνιμης κατοικίας που είχα δηλώσει τότε ήταν στην ίδια περιοχή με αυτήν που βρίσκεται η μονάδα επιστράτευσης -η οποία είναι παραμεθόρια-, θεωρούμαι έφεδρος πρώτης γραμμής με υποχρέωση μετάβασης στο στρατόπεδο εντός δύο ωρών σε περίπτωση συμβάντος. Η αρχική αποστολή μου -φαντάζομαι- θα ήταν η εκκένωση των αρμάτων από τους όρχους και τα υπόστεγα της μονάδας και ανασύνταξη της επιλαρχίας σε προδιαγεγραμμένους χώρους διασποράς εκτός στρατοπέδου ή μετέπειτα στις θέσεις άμυνας.
Από εκεί και πέρα αναμένονται οι κανονικές εφεδρείες να στελεχώσουν το άρμα, αλλά σε περίπτωση κωλύματος οφείλει αυτό να παραμείνει λειτουργικό, έστω και με υποστελέχωση από εφέδρους..
Για να μπορέσει να μετακινηθεί ένα άρμα χρειάζονται απαραίτητα μόνο τα δύο από τα κανονικά τέσσερα μέλη του πληρώματος, ο οδηγός και ο αρχηγός πληρώματος, οπότε φαντάζομαι γι αυτό το λόγο μου (μας) αποδόθηκε δεύτερη ειδικότητα, για τις ανάγκες διασποράς της μονάδας τις πρώτες κρίσιμες ώρες του μπάχαλου μέχρι να ολοκληρωθεί η επιστράτευση.
Όλα αυτά βέβαια πλέον λίγη σημασία έχουν, με άσπρο απολυτήριο και ηλικία πάνω από το όριο επιστράτευσης.

Άβαταρ μέλους
Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 02 Σεπ 2020, 15:29

Japetus έγραψε:
02 Σεπ 2020, 00:11
Thor έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:00
Μηπως ησουν πενταετης;

Λέγεται δεύτερη ειδικότητα, δεν είναι βαθμός..
Δες την προτελευταία ερώτηση
http://www.thiteia.org/index.php?option ... &Itemid=81

Και με την ευκαιρία:
Εικόνα

Να σημειώσω ότι υπήρχαν και περιστατικά φίλων μου συμπολιτών της ίδιας σειράς, εφέδρων υπαξιωματικών (που γενικά γίνονται Αρχηγοί πληρωμάτων), που τους αποδόθηκε στη μετεκπαίδευση και η ειδικότητα πυροβολητή.
Η εκτίμησή μου είναι ότι καθώς ο τόπος μόνιμης κατοικίας που είχα δηλώσει τότε ήταν στην ίδια περιοχή με αυτήν που βρίσκεται η μονάδα επιστράτευσης -η οποία είναι παραμεθόρια-, θεωρούμαι έφεδρος πρώτης γραμμής με υποχρέωση μετάβασης στο στρατόπεδο εντός δύο ωρών σε περίπτωση συμβάντος. Η αρχική αποστολή μου -φαντάζομαι- θα ήταν η εκκένωση των αρμάτων από τους όρχους και τα υπόστεγα της μονάδας και ανασύνταξη της επιλαρχίας σε προδιαγεγραμμένους χώρους διασποράς εκτός στρατοπέδου ή μετέπειτα στις θέσεις άμυνας.
Από εκεί και πέρα αναμένονται οι κανονικές εφεδρείες να στελεχώσουν το άρμα, αλλά σε περίπτωση κωλύματος οφείλει αυτό να παραμείνει λειτουργικό, έστω και με υποστελέχωση από εφέδρους..
Για να μπορέσει να μετακινηθεί ένα άρμα χρειάζονται απαραίτητα μόνο τα δύο από τα κανονικά τέσσερα μέλη του πληρώματος, ο οδηγός και ο αρχηγός πληρώματος, οπότε φαντάζομαι γι αυτό το λόγο μου (μας) αποδόθηκε δεύτερη ειδικότητα, για τις ανάγκες διασποράς της μονάδας τις πρώτες κρίσιμες ώρες του μπάχαλου μέχρι να ολοκληρωθεί η επιστράτευση.
Όλα αυτά βέβαια πλέον λίγη σημασία έχουν, με άσπρο απολυτήριο και ηλικία πάνω από το όριο επιστράτευσης.
Αυτο ισχυε ανεκαθεν ή ειναι των τελευταιων ετων;

Άβαταρ μέλους
Japetus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Japetus » 02 Σεπ 2020, 19:33

Thor έγραψε:
02 Σεπ 2020, 15:29
Αυτο ισχυε ανεκαθεν ή ειναι των τελευταιων ετων;
Δεν το ξέρω, έχω είκοσι χρόνια που απολύθηκα. Πάντως στη συγκεκριμένη μετεκπαίδευση, είμασταν μόνο ντόπιοι και όλοι πήραμε δεύτερη ειδικότητα. Πολλοί υπαξ απμα, πήγαν για μηχανοδήγηση για οδμα. Είχα την ευκαιρία να μπω και εγώ να κάνω μια γύρα..
Μάλλον είχε να κάνει με τη συγκεκριμένη μονάδα και τις ανάγκες της και πώς αυτές καθορίζονται από το ΓΕΣ..

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Phorum.gr user: Yochanan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 02 Σεπ 2020, 19:39

Μακεδονομάχος ΠΦ (Πληκτρολογιοφόρος)
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εθνικά Θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών