




https://www.documentonews.gr/article/me ... a-royanta/
Προς αναζήτηση… «Ρουάντων» βρίσκονται 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι οποίες σε επιστολή τους προς την Κομισιόν στις 15 Μαΐου (που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου) ζήτησαν ενίσχυση μέτρων μείωσης των μεταναστευτικών ροών.
Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, με την οποία ζητούνται «νέες λύσεις» για να διευκολυνθεί η μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι Δανία.
Την πρόταση συνυπογράφουν επίσης η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Σημειώνεται, ότι η Δανία είναι η χώρα που το 2015 ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρά στην κατάσχεση κάθε αντικειμένου αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εισέρχονται στην χώρα, ώστε να «καλυφθεί μέρος των εξόδων» της υποδοχής τους. Η Δανία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ακριβώς πριν την Προεδρία της Κύπρου (πρώτο εξάμηνο του 2026).

Η εν λόγω κίνηση των 15 κρατών έχει δε ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται μόλις μια ημέρα μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ του νέου συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, όπου η ακροδεξιά φαίνεται να κερδίζει έδαφος «πατώντας» πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro, οι παραπάνω χώρες θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο από το σύμφωνο μετανάστευσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, ζητούν μηχανισμούς για «εντοπισμό, αναχαίτιση και, σε περίπτωση κινδύνου, διάσωση μεταναστών στην ανοιχτή θάλασσα και μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος σε μια χώρα εταίρο εκτός ΕΕ, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για αυτούς τους μετανάστες».
Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή, η αρμόδια εκπρόσωπος για ζητήματα μετανάστευσης της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, επιβεβαίωσε πως η επιστολή ελήφθη, και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα όσα καταγράφονται σε αυτήν.
