https://m.902.gr/eidisi/politiki/384928 ... in-toyrkia
Για τον ...κουβά οδεύει άλλο ένα παραμύθι της ντόπιας αστικής τάξης περί ασφάλειας και σιγουριάς που τάχα προσφέρουν στον λαό οι λυκοφιλίες της με ιμπεριαλιστικά κέντρα, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδιά τους και οι πανάκριβοι εξοπλισμοί.
Ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έσπευσε να συναντηθεί χτες με την πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence Auer, από την οποία ζήτησε «επίσημη ενημέρωση» σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων «Meteor» στην Τουρκία, από κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Της εξέφρασε, δε, την «έντονη αντίθεση» της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», όπως έλεγαν από την κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι σε πρωτοσέλιδο άρθρο της «Milliyet» στις 27/12/2024, που ανέλυε τα βήματα εκσυγχρονισμού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναφερόταν ότι σύμφωνα με «τελευταίες πληροφορίες» η Βρετανία έπεισε τη Γαλλία να εγκρίνει την πώληση βλημάτων αέρος - αέρος «Meteor» στην Τουρκία, οπότε «η ελληνοτουρκική ισορροπία στον αέρα θα εξισωθεί ξανά». Η έγκριση για τους «Meteor» λέγεται ότι έχει τεθεί ως όρος από την Αγκυρα για την προμήθεια 20+20 μαχητικών «Typhoon» (EF-2000, κατασκευάζονται στην ΕΕ από κοινοπραξία βρετανικών, γερμανικών και ιταλικών εταιρειών) έναντι 10 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι προηγούμενα η ντόπια αστική τάξη πανηγύριζε για την προμήθεια 24 «Rafale» από τη Γαλλία, μεταξύ άλλων διότι το εν λόγω μαχητικό μπορεί να φέρει ακριβώς αυτόν τον πύραυλο αέρος - αέρος, μεγάλου βεληνεκούς (γύρω στα 150 χιλιόμετρα).
Τα «Eurofighter» που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν «Meteor», ο οποίος κατασκευάζεται από την MBDA, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. Οπως και με το «Eurofighter», έτσι και με τον «Meteor» η εξαγωγή του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της κοινοπραξίας. Οι εγκρίσεις από Λονδίνο και Ρώμη θεωρούνται για την Αγκυρα περίπου δεδομένες και μένει η σχετική έγκριση από το Παρίσι.
Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη 24 μαχητικά από τους Γάλλους, παζαρεύει άλλα 6, έχει παραγγείλει 3 φρεγάτες FDI, συζητά και για μια 4η, και επιπλέον είναι σε ισχύ η περιλάλητη ελληνογαλλική Συμφωνία του 2021 για την εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και στην Ασφάλεια», που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα δύο μέρη «παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο», ακόμα και με «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».