Η πρακτική πλευρά του μακεδονικού ζητήματος
- hellegennes
Η πρακτική πλευρά του μακεδονικού ζητήματος
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι βρίσκω την συμφωνία των Πρεσπών για τον πούτσο και μεγάλη ήττα για την Ελλάδα, που τα ζώα της κυβέρνησης παρουσιάζουν σαν μεγάλο κατόρθωμα. Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν το άσπρο-μαύρο, αλλά ας μην επεκταθούμε σε άλλα ζητήματα.
Με ενδιαφέρει περισσότερο το πρακτικό κομμάτι μιας μακράν σοβαρότερης συμφωνίας. Η πάγια άποψή μου είναι ότι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς θα ονομαστούν οι γείτονες. Στ' αρχίδια μου κιόλας. Πιστεύω όμως ότι η εμμονή των ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα του ονόματος και μόνο και όχι στα πρακτικά κομμάτια μιας συμφωνίας έχει δυναμιτίσει από την αρχή κάθε σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν οι Σκοπιανοί συμφωνούσαν σε μια ονομασία που δεν περιέχει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του, δεν θα μπορούσαν αργότερα να αλλάξουν επίσημα ή ανεπίσημα το όνομα της χώρας τους; Κι αν δεν το πιστεύει κανείς, τότε τι ακριβώς θα έπρεπε να πράξει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, απ' την στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τέτοιο πράγμα; Να μην συμφωνήσει ποτέ σε κανένα όνομα, περιέχει δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία»; Να δεχτεί μια ουδέτερη ονομασία αλλά να μην αποσύρει ποτέ το βέτο της; Τι ακριβώς;
Είναι μάταιη η επιλογή ουδέτερης ονομασίας;
Με ενδιαφέρει περισσότερο το πρακτικό κομμάτι μιας μακράν σοβαρότερης συμφωνίας. Η πάγια άποψή μου είναι ότι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς θα ονομαστούν οι γείτονες. Στ' αρχίδια μου κιόλας. Πιστεύω όμως ότι η εμμονή των ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα του ονόματος και μόνο και όχι στα πρακτικά κομμάτια μιας συμφωνίας έχει δυναμιτίσει από την αρχή κάθε σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν οι Σκοπιανοί συμφωνούσαν σε μια ονομασία που δεν περιέχει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του, δεν θα μπορούσαν αργότερα να αλλάξουν επίσημα ή ανεπίσημα το όνομα της χώρας τους; Κι αν δεν το πιστεύει κανείς, τότε τι ακριβώς θα έπρεπε να πράξει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, απ' την στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τέτοιο πράγμα; Να μην συμφωνήσει ποτέ σε κανένα όνομα, περιέχει δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία»; Να δεχτεί μια ουδέτερη ονομασία αλλά να μην αποσύρει ποτέ το βέτο της; Τι ακριβώς;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
- Μέλη που αποχώρησαν
Re: Η πρακτική πλευρά του μακεδονικού ζητήματος
Η ονομασία τους έγινε με διεθνή συνθήκη που είναι υπεράνω του Συντάγματος. Μόνον με άλλη διεθνή συνθήκη θα μπορούσαν να το αλλάξουν.
για αυτό δημοψήφισμα του οποιου το αποελεσμα θα είναι αναγκαστικο για την κυβερνηση
αθάνατος καραίσκος" ρωτηκσα τον μπουτζον μου πασά και μουπε να μη σε προσκυνησω"
Δεν εχει γινει ΠΟΤΕ δημοψηφισμα για ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ουτε στην Ελλαδα ουτε σε αλλη χωρα.
Φαντασου να γινοταν δημοψηφισμα για τη Συνθηκη της Λωζανης η για την Ανταλλαγη ελληνικων και τουρκικων πληθυσμων.
Μοναδικη παγκοσμια εξαιρεση το δημοψηφισμα στην ΠΓΔΜ που ομως εγινε γιατι ΕΜΕΙΣ θελαμε να αλλαξουν ονομα και Συνταγμα.
.
hellegennes έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 18:15
Μεχρις στιγμης εχουν αλλαξει τρεις ονομασιες: Δημοκρατια της Μακεδονιας, FYROM, Βορεια Μακεδονια.
Να αλλαξουν και 4η φορα;
Τοτε ολος ο πλανητης θα επαιζε στο στοιχημα ποιες χρονιες θα αλλαζει ονομα η ΒΜ.

.
Αρίστος έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 20:27
Δεν εχει γινει ΠΟΤΕ δημοψηφισμα για ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ουτε στην Ελλαδα ουτε σε αλλη χωρα.
Φαντασου να γινοταν δημοψηφισμα για τη Συνθηκη της Λωζανης η για την Ανταλλαγη ελληνικων και τουρκικων πληθυσμων.
Μοναδικη παγκοσμια εξαιρεση το δημοψηφισμα στην ΠΓΔΜ που ομως εγινε γιατι ΕΜΕΙΣ θελαμε να αλλαξουν ονομα και Συνταγμα.
.
Σλεσβιχ!!!!!
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
- wooded glade
Από το 1992 φάνηκε ότι ονομασία χωρίς καθόλου Μακεδονία δεν είχε τύχη.
Για μένα ή θα έλεγε το πρώτο εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ "όχι στο Μακεδονία" ή δεν γίνεται.
Αν είχε πει η ΕΕ ένα ξεκάθαρο "όχι" στον Γκλιγκόροφ, δεν θα είχαν ενοχληθεί καν οι Μητσοτάκης - Σαμαράς, πόσο μάλλον ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν στην αγκαλιά της Μιμής εκείνη την εποχή.
Περίμενα και πιθανή ολοκληρωτική ήττα, αλλά δεν ήρθε αυτή η ήττα γιατί η Λισσαβώνα και το Εδιμβούργο δεν το επέτρεψαν.
Ήταν λοιπόν φανερό ότι μόνο η σύνθετη είχε τύχη, κάτι που ο Μητσοτάκης το παραδέχτηκε ένα χρόνο μετά που το παραδέχτηκα εγώ (υπό την ιδιότητα μου ως παρατηρητού).
Στους δε αντιρρησίες έλεγα "ρε μάγκαι, εμείς κάνουμε φασαρία για να αποφασίσει κάτι το εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ, άρα τι θέτε ; να γίνουμε εμείς μόνοι μας εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ ; γίνεται αυτό ;".
Αλλά θα έπρεπε φυσικά να είναι erga omnes και όχι η συμφωνία του λούτσου που έκανε ο Τσίπρας.
Για μένα ή θα έλεγε το πρώτο εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ "όχι στο Μακεδονία" ή δεν γίνεται.
Αν είχε πει η ΕΕ ένα ξεκάθαρο "όχι" στον Γκλιγκόροφ, δεν θα είχαν ενοχληθεί καν οι Μητσοτάκης - Σαμαράς, πόσο μάλλον ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν στην αγκαλιά της Μιμής εκείνη την εποχή.
Περίμενα και πιθανή ολοκληρωτική ήττα, αλλά δεν ήρθε αυτή η ήττα γιατί η Λισσαβώνα και το Εδιμβούργο δεν το επέτρεψαν.
Ήταν λοιπόν φανερό ότι μόνο η σύνθετη είχε τύχη, κάτι που ο Μητσοτάκης το παραδέχτηκε ένα χρόνο μετά που το παραδέχτηκα εγώ (υπό την ιδιότητα μου ως παρατηρητού).
Στους δε αντιρρησίες έλεγα "ρε μάγκαι, εμείς κάνουμε φασαρία για να αποφασίσει κάτι το εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ, άρα τι θέτε ; να γίνουμε εμείς μόνοι μας εξ υπουργών συμβούλιο της ΕΕ ; γίνεται αυτό ;".
Αλλά θα έπρεπε φυσικά να είναι erga omnes και όχι η συμφωνία του λούτσου που έκανε ο Τσίπρας.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
wooded glade έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 20:41
Erga omnes πετυχε ο Τσιπρας.
Αντιθετα οι διαρροες απο Wikileaks λενε πως η Ντορα συζηταγε και καθολου erga omnes αν γινοταν εμποδιο για συμφωνια.
.
Συνθηκη Βερσαλλιων - Σλεσβιχ!
Συνθηκη Σεβρων - Σμυρνη!
"Εγώ Μανιάτα φυσικιά. Θα στεϊρωθού 'ς τα γόνατα. Και όλους τους φίλους θα δεχτού κατά που πρέπει καθενού...."
- wooded glade
Αυτός το ονομάζει "erga omnes" όπως ονομάζει και τη Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες. Αλλά δεν είναι.Αρίστος έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 20:46wooded glade έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 20:41
Erga omnes πετυχε ο Τσιπρας.
Αντιθετα οι διαρροες απο Wikileaks λενε πως η Ντορα συζηταγε και καθολου erga omnes αν γινοταν εμποδιο για συμφωνια.
.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Και συνεχιζω για να παψει πια το παραμυθακι.
Δημοψηφισμα για την κυρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (Γαλλια, Ολλανδια)
Συνθηκη της Νικαιας - Ιρλανδια
Συνθηκη του Μααστριχ - Δανια
Συνθηκη της Λισσαβωνας - Ιρλανδια
Οι Ευρωπαικες Συνθηκες ειναι Διεθνεις Συνθηκες, μην ακουσω καμμια μαλακια....Την τελευταία 30ετία έχουν οργανωθεί 115 δημοψηφίσματα στα ευρωπαϊκά κράτη που είναι μέλη της ΕΕ. Το ¼ από αυτά ήταν αφορούσε ερωτήματα προς τους πολίτες συνυφασμένα με τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ή θέματα που είχαν να κάνουν με τις Συνθήκες και την πορεία της Ένωσης.
ήττα από την στιγμή που γλώσσα και υπηκοότητα (ιθαγένεια/εθνικότητα) δεν ακολουθούν το όνομα του κράτους
νίκη στο όνομα Βόρεια Μακεδονία (τηρουμένων των αναλογιών και ό,τι έχει προηγηθεί)
Πρακτικά όμως, αφού θέλουν να λέγονται "Μακεδόνες" και "Μακεδονία", τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να το κάνουν. ¨Ο,τι και να υπογράψουν.
Επίσης, θεωρώ λανθασμένη την επιλογή της Ελλάδας να μπλοκάρει την είσοδο τους σε διεθνείς οργανισμούς. Φαινόμαστε οι τρελοί του χωριού.
Ακόμα πιο λανασμένη, πολιτικά, είναι η κίνηση του Τσίπρα να ανακινήσει το ζήτημα. Εκτός και εάν είναι σίγουρος σε πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές.
Το σίγουρο είναι πως τα βαλκάνια, είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει.
νίκη στο όνομα Βόρεια Μακεδονία (τηρουμένων των αναλογιών και ό,τι έχει προηγηθεί)
Πρακτικά όμως, αφού θέλουν να λέγονται "Μακεδόνες" και "Μακεδονία", τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να το κάνουν. ¨Ο,τι και να υπογράψουν.
Επίσης, θεωρώ λανθασμένη την επιλογή της Ελλάδας να μπλοκάρει την είσοδο τους σε διεθνείς οργανισμούς. Φαινόμαστε οι τρελοί του χωριού.
Ακόμα πιο λανασμένη, πολιτικά, είναι η κίνηση του Τσίπρα να ανακινήσει το ζήτημα. Εκτός και εάν είναι σίγουρος σε πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές.
Το σίγουρο είναι πως τα βαλκάνια, είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει.
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund
Βαθιά εισπνοή, βαθιά εκπνοή, φάε μια σοκολάτα και πες μας με δικά σου λογάκια ποιο είναι το πρακτικό πρόβλημα.hellegennes έγραψε: ↑28 Ιαν 2019, 18:15
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 3 Απαντήσεις
- 136 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από βοθρατζης
07 Δεκ 2024, 23:02
-