ST48410 έγραψε: ↑24 Φεβ 2020, 00:28Οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος (που δεν είχε προσωπικό συμφέρον) θα το ήθελε αυτό. Ήδη από την αρχή του αιώνα χοντρικά ήταν φανερό ότι κάτι είναι πολύ στραβό. Έβλεπες τον μπάρμπα το δημόσιο υπάλληλο να παίρνει ένα τρομερό εφάπαξ που εσύ/εγώ ως εργαζόμενος δεν υπήρχε περίπτωση ούτε σε 2 ζωές να βγάλουμε από την εργασία μας. Έβλεπες παροχές για την άγαμη θυγατέρα του ή τα παιδιά του που έμπαιναν σε πανεπιστήμιο, χαμηλότοκα δάνεια και απίστευτα ευνοϊκή μεταχείριση και μια συνταξάρα που ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη του μισθού ενός εξειδικευμένου υπαλλήλου στην ίδια θέση στον ιδιωτικό τομέα.
Έβλεπες το μεγάλο κεφάλαιο να αλωνίζει και τα θαλασσοδάνεια από τις φιλικές τράπεζες να πηγαίνουν και να έρχονται. Έβλεπες χειραγώγηση του χρηματιστηρίου και κάποιους να βγάζουν περιουσίες με τα ψέματα. Έβλεπες υπέρμετρο δανεισμό των κομμάτων με προεξόφληση ότι θα βρεθούν στο μέλλον τα επόμενα χρόνια (ποιος μπορούσε να το εγγυηθεί αυτό;).
Έβλεπες απερίσκεπτες κινήσεις με διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και πιστωτικές κάρτες στην κουτσή Μαρία και δεν κουνιόταν φύλλο.
Και ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ούτε πρόκειται στο μέλλον λόγω της υπογεννητικότητας. Και ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν μπόρεσε να πάρει επαρκή μέτρα όσο υπήρχε καιρός. Ακόμα και όσοι προσπάθησαν συνάντησαν αντίδραση και μέσα στο ίδιο το κόμμα τους.
Άρα μπορούμε να κατηγορούμε τους κακούς Ευρωπαίους για τα σκληρά μέτρα που επέβαλλαν και για το ότι έβαλαν χέρι στην δημόσια περιουσία αλλά πρώτα φταίμε εμείς που αφήσαμε την χώρα να φτάσει σε τέτοιο δημοσιονομικό χάλι. Να ήμασταν προνοητικοί και εγκρατείς όταν έπρεπε ώστε να μην είχαμε τρόικες πάνω στο κεφάλι μας.
Ολα αυτα για τους δημοσιους που λες ισχυουν οπως ισχυει και η μεγαλη διαφθορα στη χωρα.
Ομως αυτα υπαρχουν και σε αλλες χωρες που ναι μεν εχουν καποια ελλειμματα αλλα ΔΕΝ χρεωκοπησαν.
Η δικη μας χρεωκοπια οφειλεται κυριως στο οτι μπηκαμε στο ευρω και μαλιστα χωρις να πληρουμε καμια συνθηκη απο τις ζητουμενες.
Γραφω στο αρθρο:
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ πέτυχαν διπλή ζημιά. Αφενός μείωσαν κάθετα το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών καθώς η ένταξη στο νέο νόμισμα έφερε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες (το ίδιο κύμα ακρίβειας χτύπησε Ιταλία και Κύπρο όταν μπήκαν στο ευρώ). Αφετέρου απογείωσαν το ελληνικό χρέος. Από το 2002 που εισήλθε η χώρα μας στο ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 το χρέος αυξήθηκε από 155,8 δις σε 345,3 δις, δηλαδή κατά 121,6%. Η εκρηκτική αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητα να μειώνει τα ελλείμματα τυπώνοντας νέο δικό του χρήμα και πλέον έπρεπε να τα καλύπτει αποκλειστικά μέσω δανεισμού. Ουσιαστικά λοιπόν το ευρώ μαζί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μετέτρεψαν την Ελλάδα από απλή αποικία σε αποικία χρέους.
.