Τι ουσιαστική διαφορά έχει ο Χρυσολωράς απο τον Χαλκοκονδύλη;Pertinax έγραψε: ↑24 Μάιος 2020, 22:19Σορρυ, αλλά έχουμε κάνει τεράστιο διάλογο με τον Ζαποτέκο και τον Χρονικλ και με γυρίζεις πίσω. Με την ευκαιρία όμως, αφού διάβασα και αυτά που έγραψες στο άλλο νήμα για τους Σπάτα, κράζοντας τον Σμερδαλέο, ας πω μερικά πραγματάκια.Archikleftaros έγραψε: ↑24 Μάιος 2020, 21:25Η αλήθεια είναι οτι το πρώτο λινκ δούλευε...αλλά δεν βλέπω καμια απάντηση...βλέπω μια παραπομπή στον παρερμηνευμένο Φωτάκη (Καταρτζή)... και στη θεωρία για δυο έθνη που κατάγονται το ένα απο το άλλο και όχι ένα...
Και εγώ δεν είμαι ο παππούς μου..αλλά είμαστε συνέχεια της ίδιας οικογένειας...
Τον Καταρτζή δεν το παρερμηνεύω εγώ, αλλά εσείς με την εμμονή σας στο αγιοτριαδικό σχήμα της ελληνικής εθνότητας (τρεις μορφές, αλλά μία ουσία). Ο Καταρτζής καί στις απόψεις του για το ρωμαίικο έθνος καί σ΄αυτές για τη ρωμαίικη γλώσσα (την οποία 4-5 φορές διακρίνει ρητά από την ελληνική) δείχνει ότι δεν είχε ουσιοκρατικά κολλήματα. Αν θυμάσαι, στο παλιό phorum με κατηγορούσες ότι "τον έχω τσακίσει στην αποσπασματογραφία". Διαβάζοντας αργότερα το σύνολο του έργου του συνειδητοποίησα το ουσιοκρατικό λάθος που έκανα μέχρι τότε ταυτίζοντας τη ρωμαίικη με τη νεοελληνική ταυτότητα
Ενώ σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η αυτοβελτίωση, διαπιστώνω ότι δεν έχεις αναθεωρήσει ουσιαστικά τίποτα από τότε. Όχι μόνο για τον Καταρτζή, αλλά και για πολλά ακόμα, π.χ. για την αυσονική συνιστώσα των Βυζαντινών (δες εδώ που τα έχω συγκεντρωμένα). ΟΚ, τον Χρονικλ κάπου τον καταλαβαίνω. Ο άνθρωπος είναι μέλος της ΟΟΔΕ, έχει φυσική απέχθεια για τον ρωμαιοκαθολικισμό και δεν μπορεί να δεχτεί ότι πολλοί Βυζαντινοί ενέτασσαν στους ιστορικούς τους προπάτοτορες και τους αρχαίους Ρωμαίους (μάλιστα πίστευαν ότι πολλά μέλη της βυζαντινής ελίτ κατάγονταν φυλετικά από αυτούς). Αλλά εσύ; Ακόμα πιστεύεις ότι όλοι οι Βυζαντινοί είχαν την ίδια ιστορική ιδεολογία και ότι το ιστορικό σχήμα του Χαλκοκονδύλη (που απέρριπτε εντελώς τη ρωμαϊκή ονομασία και ταυτότητα) συμπίπτει με αυτό του Χρυσολωρά (που θεωρούσε προγόνους και τους αρχαίους Έλληνες και τους αρχαίους Ρωμαίους); Ακόμα πιστεύεις ότι η εθνική/εθνοτική συνείδηση μπορεί να είναι προϊόν μόνο του γλωσσικού και πολιτισμικού παράγοντα, αλλά όχι του πολιτειακού;
Ο Χαλκ το λέει αυτό, έτσι δεν είναι;
" Βυζάντιον Ἑλληνίδα πόλιν μητρόπολιν σφῶν ἀποδεικνύντας, πρὸς Πέρσας, ὑφ’ ὧν ἀνήκεστα ἐπεπόνθεισαν, τὸν ἀγῶνα ποιεῖσθαι, Ἕλληνάς τε τὸ ἀπὸ τοῦδε Ῥω μαίοις αὐτοῦ ἐπιμιγνύντας, γλῶτταν μὲν καὶ ἤθη διὰ τὸ πολλῷ πλέονας Ῥωμαίων Ἕλληνας αὐτοῦ ἐπικρατεῖν διὰ τέλους φυ-
λάξαι, τοὔνομα μέντοι μηκέτι κατὰ τὸ πάτριον καλουμένους ἀλλάξασθαι..."
Πάντως αν το καλοσκεφτείς η ιδέα οτι ορίτζιναλ Ρωμαίοι συνέβαλαν στον ελληνικό κορμό ώς απόγονοι αξιωματούχων ερχόμενων απο τη Ρώμη δεν είναι μακριά απο την αλήθεια, όντως υπήρχε μια μερίδα Λατίνων αρχικά στην Πόλη, ανάμεσα στην ελληνική θάλασσα...οι παραπάνω δεν λένε τίποτα το συνταρακτικό...
Το πολιτειακό είναι βασικότατο, γιατί εκφράζει και το γλωσσικό και πολιτισμικό παράγοντα, τον διευκολύνει, του δίνει κύρος, το διαδίδει...γι'αυτό και το Βυζάντιο σαν πολιτεία σιχτήρησε και υποβίβασε τη λατινική παιδεία (που δεν είναι κάτι άλλο απο ρωμαίκή για να μην ξεχνιόμαστε) και το αποτύπωμά της ως πολιτεία, εκκλησία και εν γένει λαότητα ήταν ελληνικό, χωρίς αμφισβήτηση.