Winston Smith έγραψε:Καλά τώρα τι συζήτατε. Προφανώς και το ότι δέχεται ένα δικαστήριο μια μαρτυρία σαν απόδειξη έχει να κάνει με καθαρά πρακτικούς λόγους.
Προφανώς και ένας μάρτυρας μπορεί είτε να ψευδομαρτυρήσει, είτε να παρουσιάσει εν αγνοία του λανθασμένα τη πραγματικότητα (το φαινόμενο του να γεμίζεις τη μνήμη σου με φανταστικά κομμάτια είναι γνωστό, μικρή πιθανότητα αλλά υπαρκτή), το ότι το δικαστήριο δέχεται όμως την μαρτυρία του *δεν* αποκλείει ούτε την πιθανότητα ψευδομαρτυρίας, ούτε την λανθασμένη μαρτυρία (παρά του ότι δεν ψεύδεται).
Είμαι σίγουρος ότι την απάντηση την διάβασα περισσότερο από κάθε άλλον εδώ μέσα, αλλά με τίποτε δεν διακρίνω να επεξηγείς το
Winston Smith έγραψε:
Προφανώς και το ότι δέχεται ένα δικαστήριο μια μαρτυρία σαν απόδειξη έχει να κάνει με καθαρά πρακτικούς λόγους.
Ούτε καν σαν σύνταξη. Δηλ. το δικαστήριο δέχεται την μαρτυρία σαν απόδειξη επειδή μπορεί κάποιος να ψευδομαρτυρήσει ή όχι; Δεν βγάζει νόημα.
Ούτε όμως παρακάτω φανερώνεις το επειδή ή γιατί που θα έπρεπε να ακολουθήσει ως επεξήγηση της διατύπωσης. Πχ δέχεται ένα δικαστήριο μια μαρτυρία σαν απόδειξη για πρακτικούς λόγους, επειδή δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία και η δίκη πρέπει να γίνει.
Winston Smith έγραψε:
Οπότε αυστηρά μιλώντας το τι δέχεται το δικαστήριο δεν σημαίνει τίποτα για το αν αποτελεί απόδειξη μια μαρτυρία. Τώρα ας το δούμε λιγότερο αυστηρά σε ένα πιο πρακτικό κόντεξτ. Πρακτικά ζυγίζεις πιθανότητες του να έχει συμβεί ένα σενάριο με το βάρος των αποδείξεων. Το δικαστήριο εξετάζει αν συνέβησαν αρκετά πιθανά και καθημερινά σενάρια, σενάρια που έχουν ξανασυμβεί πολλές φορές, πχ κάποιος να κλέψει κάτι. Οπότε πρακτικά αν 1) ο μάρτυρας είναι αξιόπιστος, 2) η μαρτυρία του δεν έρχεται σε αντίθεση με πράγματα που γνωρίζουμε και 3) το σενάριο είναι αρκετά πιθανό (κάποιος έκλεψε κάτι) τότε ελλείψει άλλης πληροφορίας δεν είναι παράλογο να θεωρήσουμε ότι όντως συνέβη. Αυτό αλλάζει όταν μιλάμε για πιο απίθανα σενάρια, τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ και μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με πράγματα τα οποία γνωρίζουμε.
Παρότι γράφεις την λέξη πρακτικά αρκετές φορές, πάλι δεν εξηγείς γιατί δέχεται ένα δικαστήριο μια μαρτυρία για πρακτικούς λόγους.
Και τελικά αυτό που έχει αξία σε όλο το κατεβατό είναι το εξής
Winston Smith έγραψε:
Αν πχ κάποιος ισχυριστεί ότι είδε κάποιον να αναστιέται μετά από 3 μέρες νεκρός, ο ισχυρισμός είναι πολύ βαρύς: δεν παρατηρήσαμε ποτέ ανάσταση ενός homo sapiens σε δις ανθρώπων, και το φαινόμενο καταρρίπτει όλους τους νόμους της φυσικής και βιολογίας που γνωρίζουμε και παρατηρούμε συνεχώς.
Δηλ. δυο γραμμές με το στάνταρ επιχείρημα που όλοι γνωρίζουμε και που έχεις ξαναναφέρει εδώ μέσα.
Αλλά οι πρακτικοί λόγοι, για τους οποίους το δικαστήριο δέχεται μια μαρτυρία σαν απόδειξη δεν φανερώνονται πουθενά σε αυτές τις δεκατόσες γραμμές!