Η γέφυρα παρουσιασε ρωγμές το καλοκαίρι λόγω της θερμοκρασιακης διαστολής και διάβρωσης.
https://www.newcivilengineer.com/latest ... 4-12-2020/

Αυτό που περιγράφεται στο άρθρο δεν είναι απλά κατασκευαστική αστοχία αλλά κυριολεκτικά εγκληματική ενέργεια και το ερώτημα είναι πώς γίνεται σε κράτος όπως αυτό των ΗΠΑ να συμβεί τέτοια ιστορία.Ίακχος έγραψε: ↑07 Ιαν 2021, 09:59FIU bridge collapse highlights risk of ‘non-engineers’ making engineering decisions
https://www.newcivilengineer.com/latest ... -gBoKPN-UM
Μια πρώτη προσέγγιση και σχολιασμό σχετικά με τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην Ελασσόνα. Βέβαια περιμένοντας τα αποτελέσματα της ερευνάς του ΙΤΣΑΚ για τα χαρακτηριστικά του σεισμικού κύματος.
1. Από τις είδη δημοσιευμένες φωτογραφίες στο διαδίκτυο παρατηρούνται αστοχίες σε παλιά κτήρια λιθόκτιστα .Θα έλεγα κυρίως κακής κατασκευής .
2. Πολλές βλάβες στον α όροφο και όχι στο ισόγειο!!. Θα περίμενε κάνεις κυρίως στο ισόγειο δημιουργούνται βλάβες. Εκτίμηση μου με κάθε επιφύλαξη είναι δυο πράγματα σαν πρώτη προσέγγιση. Η έλλειψη διαφράγματος και το μικρό αξονικό φορτίο.
3. Αστοχίες εκτός επιπέδου . Έλλειψη διαφράγματος και κακή σύνδεση με εγκάρσιους τοίχους.
4. Τελικά για μια άλλη φορά έχουμε αβεβαιότητες στα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης (δεν είναι άσπρο –μαύρο) και σημαντική συνεισφορά η κατευθυντικοτητα.
5. Λόγω ότι ο σεισμός ηταν επιφανειακός και κοντά σε κατοικημένες περιοχές (κοντινού πεδιου) θα πρέπει να είχε μικρή ιδιοπεριοδο (μεγάλο συχνωτικο περιεχομενο) και γιαυτο επηρέασε σημαντικά χαμηλά κτήρια -¨δυσκαπτα ¨.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το σκυρόδεμα σε σχέση με τα λιθόκτιστα μάλλον συμπεριφέρθηκε καλυτέρα .Αυτό με μικρή επιφύλαξη .