Αφγανιστάν, ο φωτεινός ρόλος της σοβιετικής ένωσης και ο σκοτεινός ρόλος του ιμπεριαλισμού

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Αφγανιστάν, ο φωτεινός ρόλος της σοβιετικής ένωσης και ο σκοτεινός ρόλος του ιμπεριαλισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 31 Αύγ 2021, 22:08

Ας δούμε λοιπόν λίγο την υπόθεση Καρμάλ και πως ανήλθε στην εξουσία από την...εξορία στην Τσεχοσλοβακία. Σε κάτι που προφανώς είχαν εμπλοκή οι σοβιετικοί οι οποίοι συναίνεσαν στο να τον προστατεύσουν οι τσεχοσλοβάκοι αλλά αργότερα έκριναν πως πρέπει να αναλάβει και την ηγεσία της χώρας του:

Ως γνωστόν όταν στην εξουσία ανήλθαν οι κομμουνιστές με ηγέτη τον Ταρακι υπήρχε μία διαπάλη. Μεταξύ των φατριών Χαλκ και Παρτσάμ ξέσπασε διαμάχη με την πρώτη υπό τους Ταρακί, Αμίν να αποκτά τον έλεγχο.
Έτσι ο Καρμάλ εξορίστηκε στην Τσεχοσλοβακία ως πρέσβης του Αφγανιστάν.
Ωστόσο γρήγορα το κομμουνιστικό καθεστώς του Αφγανιστάν ανέπτυξε προσπάθειες για να βρει και να εξοντώσει τον Καρμάλ με αφορμή τον σχεδιασμό πραξικοπήματος από μεριάς του.
Αρχικά του είχαν ζητήσει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, ωστόσο εκείνος το αρνήθηκε και αιτήθηκε προστασίας από τις αρχές της Τσεχοσλοβακίας
Οι κομμουνιστές Τσεχοσλοβάκοι επικοινώνησαν με τους Σοβιετικούς οι οποίοι συμφώνησαν στο να δοθεί άσυλο στον Καρμάλ.
Προσχηματικά η αιτιολόγηση για το άσυλο ήταν πως ο Καρμάλ είχε καρδιολογικά προβλήματα που απαιτούσαν μακροχρόνια θεραπεία.

Οι τσεχοσλοβακικές αρχές έκρυψαν κρυφά τον Καρμάλ και την οικογένειά του σε ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο στα πυκνά δάση που βρίσκονται στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία
Η όλη επιχείρηση και η προστασία του αφγανού πολιτικού ήταν υπό την αιγίδα της μυστικής αστυνομίας η οποία έλεγχε μάλιστα την είσοδο κάθε αφγανού πολίτη που υπό τον μανδύα του τουρίστα, επιχειρηματία, φοιτητή θα επιχειρούσε να δράσει εναντίον του.
Μάλιστα ο Καρμαλ έστειλε παραπλανητικά δύο καρτ ποστάλ με τρόπο ώστε να εντοπιστούν από την πρεσβεία του Αφγανιστάν και στα οποία έγραφε ότι φεύγει από την Τσεχοσλοβακία.
Μετά από καποιους μήνες όμως φάνηκε να βρίσκεται σε κίνδυνο ο Καρμάλ και έτσι για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε σε ένα σανατόριο σε κάποιο απομονωμένο ορεινό χωριό.
Ο Καρμάλ και η οικογένειά του είχαν χαμηλό προφίλ στο θέρετρο σπα. Δύο από τα παιδιά του φοιτούσαν στο σχολείο σε ένα κοντινό χωριό και ο μικρότερος γιος του έπαιζε για μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα. Επίσης με άδεια των αρχών ο Καρμάλ μία φορά την εβδομάδα πήγαινε στο Τέπλιτσε από όπου έκανε τηλεφωνήματα σε μέλη του Παρτσάμ που είχαν εξοριστεί στην ευρώπη.
Στις τοπικές εξόδους του Καρμάλ(λίγες) ήταν γενικώς πρόσχαρος προς τους πολίτες, συνοδευόταν πάντα από σωματοφύλακες και μία στο τόσο απολάμβανε την μπύρα του σε κάποιο εστιατόριο που είχε κηπο.
Η οικογένεια Κάρμαλ προοριζόταν να μείνει στο σανατόριο μόνο για τρεις εβδομάδες.
Είχαν περάσει όμως τρεις μήνες. Ο Καρμάλ είχε ξεμείνει από χρήματα και ήθελε να μετακομίσει.

Τον Απρίλιο, έγραψε μια επιστολή σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, στην οποία εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη "χρυσή Πράγα", ώστε να επικοινωνήσει με τους "συντρόφους" του από την παράταξη Παρτσάμ.
Την ίδια περίπου περίοδο, ο Κάρμαλ έγραψε μια επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Καρμάλ καταδίκασε τον Ταράκι και τον αναπληρωτή του, Χαφιζουλάχ Αμίν, για την «απάνθρωπη» και «ακραία» πολιτική τους. Προέτρεψε τη Μόσχα να εξασφαλίσει την απελευθέρωση «χιλιάδων» φυλακισμένων μελών και υποστηρικτών του Παρτσάμ. Ο πρέσβης πρότεινε επίσης ότι, αν ήταν πρόεδρος, θα μπορούσε να λύσει τα «τρέχοντα προβλήματα» στο Αφγανιστάν.
Ο Κάρμαλ πρότεινε συνάντηση. Έλαβε απάντηση στην επιστολή του αλλά το περιεχόμενο δεν αποκαλύφθηκε.
Τον Ιούνιο του 1979 φέρεται ο διευθυντής του σανατόριου να έδωσε προθεσμία έως την 1η Ιουλίου για την αποχώρηση της οικογένειας λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αυξανόμενης καχυποψίας μεταξύ των άλλων επισκεπτών και επειδή τα δωμάτια που κατείχαν χρειάζονταν οι εργαζόμενοι στο παρακείμενο εργοστάσιο.
Τελικά η μυστική αστυνομία μετακίνησε τον Καρμάλ σε μια εγκαταλελειμμένη βίλα που κάποτε χρησιμοποιούσε ο Σοβιετικός στρατός ενώ ανακάλυπτε συγχρόνως ότι η πρεσβεία του Αφγανιστάν είχε αγοράσει πρόσφατα έξι πιστόλια, δύο τουφέκια, δύο κυνηγετικά όπλα και πεντακόσιες σφαίρες πυρομαχικών!
Σε απάντηση στη νέα απειλή στρατολογήθηκε ένας αφγανός υπήκοος που ζούσε καιρό στην Τσεχοσλοβακία ώστε να παραπλανήσει τους διώκτες του Καρμάλ.
Συγκεκριμένα παρουσίασε μία κατασκευασμένη ιστορία σε έναν υπάλληλο της αφγανικής πρεσβείας η οποία αφορούσε ότι είχε πάει για ψώνια στην Πράγα και πέτυχε εκεί τυχαία τον Καρμάλ, ο οποίος είπε ότι ήταν άρρωστος και επισκεπτόταν την πρωτεύουσα για περίθαλψη ενώ επίσης είχε εγκαταλείψει όλες τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Λίγο καιρό αργότερα οι αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας της Τσεχοσλοβακίας είχαν λάβει μέτρα για την κατάσχεση των όπλων και την εξουδετέρωση της όποιας απειλής.
Ο Καρμάλ κατόπιν οδηγιών της KGΒ και υπό τον Γιούρι Αντρόπωφ(μετέπειτα ηγέτη της ΕΣΣΔ), πήγε στην Μόσχα το φθινόπωρο το 1979 και παράνομα στο Αφγανιστάν προς τα τέλη του 1979 όταν και τελικά ανακηρύχθηκε ηγέτης αυτού του κράτους.
Η οικογένεια του επέστρεψε από την Τσεχοσλοβακία στο Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του 1980.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Mitharadir
Δημοσιεύσεις: 4420
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2020, 22:21

Re: Αφγανιστάν, ο φωτεινός ρόλος της σοβιετικής ένωσης και ο σκοτεινός ρόλος του ιμπεριαλισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mitharadir » 01 Σεπ 2021, 11:40

Golden Age έγραψε:
29 Αύγ 2021, 22:03
Το Αφγανιστάν πριν το μπαχαλέψουν οι κομμουνιστές:



Αυτούς πήγαν δήθεν να "εκπολιτίσουν" οι κομμουνιστές.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όταν οι κομμουνιστές πήραν την εξουσία πέρασαν νόμους που καθιέρωναν την εκπαίδευση των γυναικών,τα ίσια δικαιώματα αντρών-γυναικών και άλλα τέτοια.Εκεί που τα σκ@τωσαν ήταν στο ότι ήταν πολύ σκληροί και εφάρμοζαν βίαιες μεθόδους καταστολής όλων όσων θεωρούσαν απειλή γι αυτούς και κατήστειλαν την θρησκευτικότητα των ανθρώπων.Συστήνω το αμερικανικό ντοκιμαντέρ ''Αφγανιστάν πληγωμένος τόπος'' που περιγράφει την ζωή στο Αφγανιστάν απο την ανεξαρτησία του έως σήμερα ''https://www.ert.gr/promo/afganistan-pli ... pos-ert-3/












Άβαταρ μέλους
NoMoreLice
Δημοσιεύσεις: 1035
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 02:14

Re: Αφγανιστάν, ο φωτεινός ρόλος της σοβιετικής ένωσης και ο σκοτεινός ρόλος του ιμπεριαλισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NoMoreLice » 01 Σεπ 2021, 21:39

Μιας και το γυρίσαμε στο καλλιτεχνικό, εδώ ο Αντώνης από το Μαουτχάουζεν σε Αφγανική έκδοση

Να δώσει η Μεγαλόχαρη κι η Παναγιά η Κανάλα
να μεγαλώσω γρήγορα σαν τα κορίτσια τ' άλλα

:scross:

Άβαταρ μέλους
Fluffy
Δημοσιεύσεις: 21735
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2019, 08:54

Re: Αφγανιστάν, ο φωτεινός ρόλος της σοβιετικής ένωσης και ο σκοτεινός ρόλος του ιμπεριαλισμού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy » 01 Σεπ 2021, 21:41

O pylothess ώρες-ώρες βάζει συνεχόμενα επαναστατικά βιντεάκια. δεν ξέρω τι χούι είναι αυτό.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών