Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
Awesomatic
Δημοσιεύσεις: 6511
Εγγραφή: 16 Μάιος 2018, 00:11
Phorum.gr user: Awesomatic

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Awesomatic » 29 Δεκ 2021, 00:22

ST48410 έγραψε:
28 Δεκ 2021, 23:36
Αν κάτι δεν πάει καλά με τον σχεδιασμό του Ερντογάν και διολισθήσει στο 13 και στο 14 η ισοτιμία με το δολάριο, δεν θα πανικοβληθούν οι πολίτες του τόσο ώστε να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν ότι λίρες έχουν; Δεν θα έχει αυτό κατακλυσμιαία αποτελέσματα;
Ποντάρει ότι αρκετοί θα πιστέψουν ότι το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις σε λίρες για να μην αρχίσουν να ψάχνουν να τις αλλάξουν με δολάρια/ευρώ/χρυσό/crypto. Βέβαια αν κάνει κανείς το επόμενο λογικό βήμα στη σκέψη και συνειδητοποιήσει πως τις εγγυάται με μελλοντικό χρήμα που θα εκτυπωθεί, όλο καταρρέει.
Τι μπορεί να κάνει μετά δεδομένου ότι τα αποθέματα λιγοστεύουν; Θα έχει το περιθώριο να δώσει κάποια υπόσχεση ή δεν θα πιστεύει πλέον κανείς τη λάμψη στα μάτια του υπουργού του;
Εξαρτάται. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια (το πιο πιθανό, αλλιώς απλά έκαψε δισεκατομμύρια συνάλλαγμα χωρίς λόγο) το επόμενο βήμα είναι να κρατήσει τον πληθυσμό ήρεμο όσο η ζωή προσαρμόζεται σε μεγάλο πληθωρισμό. Αν οι Τούρκοι αποδεχτούν ήρεμα πως οι τιμές σε ό,τι αγοράζουν θα αλλάζουν συνέχεια έχει κερδίσει. Αν όχι οριστικά τουλάχιστον λίγο χρόνο.

Το βλέπω λίγο σαν στρατηγική με λογική ΕΣΣΔ, υπό την έννοια πως ποντάρει πως ακόμα και αν καταστραφούν εκατομμύρια άτομα το τελικό αποτέλεσμα είναι που μετράει. Δηλαδή ότι κάπως η υπερθέρμανση στην οικονομία θα είναι αρκετή για να την σπρώξει στο επόμενο σκαλί κερδίζοντας δεκαετίες ανάπτυξης σε λίγα χρόνια. Είναι δύσκολο παιχνίδι και προς το παρόν δεν του βγαίνει. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

(η λογική μάλλον πάει χαμηλά επιτόκια => δάνεια => ανάπτυξη, το κόστος για τον δανειολήπτη θα το σβήνει ο πληθωρισμός και αν καταφέρει να κρατήσει τη λίρα σε λογικά επίπεδα δεν θα έχει πρόβλημα με τις απολύτως απαραίτητες εισαγωγές)
"Taxation is theft, purely and simply even though it is theft on a grand and colossal scale which no acknowledged criminals could hope to match. It is a compulsory seizure of the property of the State’s inhabitants, or subjects."

Άβαταρ μέλους
Ελβετός Τραπεζίτης
Δημοσιεύσεις: 4557
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:31
Τοποθεσία: Geneva, Los Angeles, St Lucia

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ελβετός Τραπεζίτης » 29 Δεκ 2021, 01:33

ST48410 έγραψε:
28 Δεκ 2021, 23:36
Αν κάτι δεν πάει καλά με τον σχεδιασμό του Ερντογάν και διολισθήσει στο 13 και στο 14 η ισοτιμία με το δολάριο, δεν θα πανικοβληθούν οι πολίτες του τόσο ώστε να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν ότι λίρες έχουν; Δεν θα έχει αυτό κατακλυσμιαία αποτελέσματα;

Τι μπορεί να κάνει μετά δεδομένου ότι τα αποθέματα λιγοστεύουν; Θα έχει το περιθώριο να δώσει κάποια υπόσχεση ή δεν θα πιστεύει πλέον κανείς τη λάμψη στα μάτια του υπουργού του; Καλό αυτό :smt005:
Η απάντηση στο πρώτο ειναι δυσκολη διότι εκτός απο πρόβλεψη του μέλλοντος ρωτας και για την εξέλιξη πολυσύνθετων μεταβλητων που συμπεριλαμβάνουν τα πάντα σε πολιτική & οικονομία&δημόσια χρηματοοικονομικά&νομισματικα. ΄

Η συντομη απάντηση ειναι «και "Ναι" και "Οχι"- αλλά πιο θα υπερισχύσει »

(1) Αυτο που έκανε ο ερντο (δλδ να δημιουργησει «ενισχυμένα εγγυημένα προθεσμιακά καταθετικά προΐοντα με ρητρα $ΗΠΑ»), θέλει να κάνει δυσεύρετη την τουρκ λιρα απο την «αγορά» ωστε να ελέγξει την ισοτιμία μέσω ελεγχόμενης περιορισμένης προσφοράς λιρων.
[το ίδιο είχε κάνει οταν αύξησε στο 300% το Επιτόκιο Διατραπεζικής Βραχείας διάρκειας. Το μέτρο καθυστέρησε αλλά δεν σταματησε την συνεχή διολίσθηση]

Επιπλέον, επιβάλετο να το κάνει διότι λόγω πανικού επίκειτο μαζική προσφυγή στις τραπεζες για απόσυρση καταθέσεων. Οι φημες οργίαζαν. Το χρηματηστήριο και τραπεζες ειχαν αναστείλει την εργασία τους για μερικές ωρες.

Μετρα περιορισμού της κυκλοφορίας νομίσματος ειναι «δίκοπο μαχαίρι» διότι προκειμένου να ελέγξουν τον Πληθωρισμό στο τέλος τραυματίζουν την οικονομία με το να απομειώνουν την ποσότητα των χρηματων που κυκλοφορούν στην αγορά.

(2) Εδω τα ερωτήματα ειναι
Α. Πόσοι έχουν μεγάλα ποσά σε ΤΛ για να ανοίξουν τέτοιους προσθεσμιακούς λογαρισμούς και πόσα δισ ΤΛ θα καταθέσουν σε αυτους τους προθεσμιακους λογαρισμους;

Σιγουρα οχι η συντριπτική πλειοψηφεία των τουρκων, αυτοι για τους οποίους σε μια εβδομάδα έχουν ξωδεύσει όλο το μηνιάτικο.
Υπάρχουν αρκετοι τουρκοι μεσαίων και ανωτερων εισοδημάτων που διαθετου μεγαλα ποσά σε ΤΛ αλλά ειναι αμφίβολο το ποσό που θα θέλουν να δεσμεύσουν σε τετοιους καταθετικους λογαριασμους

(3) Για ποίο λόγο οσοι ηδη έχουν στην κατοχή τους $ ή € να θελουν να τα μετατρέψουν σε ΤΛ για να ανοίξουν τετοιο λογαρισμό σε τραπεζα ;

Το $ και € που κατέχουν θα συνεχίσει «να αξίζει» σαν νόμισμα ανεξαρτητως του επιτοκίου που εγγυάται το κρατος για τους καταθετικούς λογαρισμούς.

Επιπλεόν ειναι αυτοστιγμής ρευστοποίησιμο ενω οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν ειναι ρευστοποιήσιμες χωρις ποινή.

(4) ιδεωδώς για τον ερντο θα ήθελε να περιορίσει τον Πληθωρισμό ελέγχοντας το απόθεμα των ΤΛ αλλά ειναι αδύνατον απο την στιγμή που το εξωτερικό εμπόριο της τουρκιας ειναι ελλειματικό. Συνεπως η αξία της ΤΛ θα υποχωρεί ακομα και εαν αυξανώταν σχετικά κάπως οι εξαγωγές της τουρκίας.

(5) ομως οι εξαγωγές ειναι μονο η μισή πλευρα της υπόθεσης. Το τουρκικό κράτος ξωδεύει (και σπαταλά) τεράστια ποσά σε ΤΛ - πολύ περισσότερα απο τα έσοδα - τα οποία δημιουργουν τις συνθήκες για Πληθωρισμό και συντελούν στην μείωση (διολίσθηση) της αξιας της Λιρας.

(6) Το συμ[ερασμα ειναι οτι η Λιρα θα εξακολουθεί συνεχώς να υποτιμάται. Το «κόλπο του ερντο » ειναι να προσπαθήσει (υποβοηθούμενος απο «ενέσεις $ » μέσω Καταρ) να ελέγξει τον ρυθμό της διολίσθησης. (π.χ. -2,5% ανα μηνα). Βεβαίως το παράδειγμα του -2,5% ειναι ιδεατό, κάτι σαν σχεδόν νομισματική σταθερότητα. :) Αυτό θα ηταν το ευκταίο για τον δικατοράκο ερντο μονον και μονον για να κερδίσει χρόνο

Στην πραγματικότητα θέλει να αντέξει όσο μπορεί μέχρι το τελος του 2023 προκειμένου να «εορτάσει σαν Σουλτανος» την επέτειο των 100 ετων.
[εννοείται οτι του ειναι αδιανόητο να είναι κάποιος άλλος επικεφαλής στην θέση του για τους εορτασμούς της νίκης της ισλαμοκρατίας έναντι του κεμαλικού ρεπουμπλικανισμού ]

(7) Οπότε το ερωτημα ειναι πόσο ταχύτατα θα υποτιμάται εφ εξής η λίρα ;

Προφανως οταν η τωρινή ημερίσια διακύμανση ειναι απο -3% έως -8% (ή και περισσότερο), θα ειναι θέμα χρόνου να ξαναδούμε την ισοτιμ'ία στο 1:18 , να ξεπερνάει το 1:20 και να οδεύει προς το 1:30.

(8) επιπλέον ειναι αμφίβολο για πόσο καιρό ακόμα θα τον βοηθούν οι Καταριανοί ή οποισδήποτε άλλος ειναι διατεθημένος να του δανείσει τα $$ΔΙΣ$$ που χρειάζεται. Σε κάποια στιγμή ή οι καταριανοί θα ειρηνεύσουν με τους Σαουδάραβς ή οι καταριανοί θα συντριβούν ανάμεσα στους Σαουδαραβες και το Ιραν , αλλά δεν πρόκειται για πάντα να «αιμοδοτούν» τον τραυματισμένο προστάτη/νταβατζη που ονομάζεται ερντογκανία.
Και εννοείται οτι η παραοικονομία και τα μαύρα όσο πολλά (που ειναι πάρα πολλά $Δισ) και να ειναι ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να σωσουν την κατάσταση.

Η ερντογανία ειναι ο τέλειος $ηρωϊνομανής$, πού δεν του αρκουν όσες ενέσεις $$$ και εαν κάνει.

Το βασικό πρόβλημα της ερντογκανίας ειναι οτι ειναι πολύ μεγάλη για το μέγεθος της Συρίας, του Ιρακ ή της Αρμενίας ή της Αλβανίας ή Βουλγαρίας αλλά ειναι πολύ μικρή για το μέγεθος της Αιγυπτου ή του Ισραήλ ή της Γερμανίας ή της Ρωσίας ή των ΗΠΑ.
[Παρένθεση για όσους αναρωτιούνται: Ειναι και πολύ μικρή για το μέγεθος της Ελλάδος+ΕΕ]

(9) Η φιλοδοξια της τουρκίας ειναι λογαριθμικής κλίμακας μεγαλύτερη απο την οικονομική και πολιτικοστρατιωτική δυνατότητα της.

Οπερ σημαινει οτι η Λίρα θα εξακολουθεί να ειναι πολλαπλώς ευάλωτη και ευαίσθητη σε νομισματική διακύμανση που (εκτός απο τα οικονομικά μεγέθη) θα προέρχεται και απο γεγονότα πολιτικής (Π.Χ. απο την διεθνή τιμή΄της $ενέργειας$/$καυσίμων$ ή εαν αύριο η ερντογκανία άρχισει εχθροπραξίες με την Ελλάδα ή την Κύπρο, τοτε οι τούρκοι θα τρέχουν να πουλήσουν € για να αγοράσουν Λίρες ή θα τρέχουν να ρευστοποιήσουν οτι λίρες έχουν σε $$ με αποτέλεσμα η ισοτιμία να ξεπράσει το 1:100 ; )

(10) Για όλα αυτα (και πολλά ακόμα) η ΤΛ θα συνεχίσει να διολισθαίνει και με προοδευτικά μεγαλύτερο ρυθμό.

Οπότε εδω υπεισέρχεται "η υπόσχεση ερντογκαν" , οτι εγγυάται την απόδωση (οχι όλων των ειδών αποταμίευσης) αλλά μονο των προθεσμιακών και εκπεφρασμένων σε $.

Εδω ειναι το σημείο που υπομειδιάμε ή καγχάζουμε. :lol:

Γνωρίζοντας οτι η λίρα θα υποτιμάται, δεν γνωρίζουμε τι ποσό θα πρέπει να καταβάλει για την εγγύηση της απόδωσης των καταθέσων που το καθεστως ερντογκαν έχει υποσχεθεί.

Η διολίσθηση θα συνεχιστεί και θα συνεχίζεται. Τα έσοδα του τουρκ κράτους θα εξακολουθούν να ειναι σε τουρκικες λίρες. Ο Πληθωρισμός δεν θα απομειωθει. (ο Πληθωρισμός δυνητικά θα μπορουσε να πέσει εαν αύξανε η Κεντρική τραπεζα πανω απο 40% τα επιτόκια ή εαν περιέκοβε το 40% των κρατικών (ειδικά των στρατιωτικών).

Η ιδέα οτι υποτιμώντας την Λίρα & μειώνοντας το εργατικό κόστος & αυξάνωντας τις εξαγωγές η Τουρκία θα μεταβληθεί σε Κίνα της Μεσογείου ειναι της πλάκας.

Οπότε σε κάποια στιγμή θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσει στους καταθέτες το πριμ που υποσχέθηκε (περι αυτού πρόκειται) αλλά δεν υπάρχουν αυτα τα χρηματα για να τους τα δώσει. Οπότε ή θα αυξήσει την φορολογία ή θα τυπώσει πληθωριστικό χαρτονόμισμα. Και ο φαύλος οικονομικός κύκλος συνεχίζεται.

Και η τελική απάντηση ειναι οτι θα υπερισχύσει ξανά ο πανικός της υποτίμησης της λιρας.
Success is not an end-of-the-road game, it's a never-ending-road game.

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 24449
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 29 Δεκ 2021, 01:43

Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε:
29 Δεκ 2021, 01:33
Ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση. Άρα η λίρα θα διολισθαίνει αναπόφευκτα και στο καλό σενάριο αυτό θα γίνεται με συγκρατημένο σχετικά ρυθμό. Υποθέτω ότι στον βαθμό που ο πραγματικός πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του επίσημου θα αυξάνει και η ψαλίδα πλούσιων (αυτών που πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα) και γενικού πληθυσμού.

Άβαταρ μέλους
Ελβετός Τραπεζίτης
Δημοσιεύσεις: 4557
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 17:31
Τοποθεσία: Geneva, Los Angeles, St Lucia

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ελβετός Τραπεζίτης » 29 Δεκ 2021, 01:49

ST48410 έγραψε:
29 Δεκ 2021, 01:43
Ελβετός Τραπεζίτης έγραψε:
29 Δεκ 2021, 01:33
Ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση. Άρα η λίρα θα διολισθαίνει αναπόφευκτα και στο καλό σενάριο αυτό θα γίνεται με συγκρατημένο σχετικά ρυθμό. Υποθέτω ότι στον βαθμό που ο πραγματικός πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του επίσημου θα αυξάνει και η ψαλίδα πλούσιων (αυτών που πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα) και γενικού πληθυσμού.
Ναι, με τα μέτρα που λαμβάνει δεν επιλύει το πρόβλημα του Πληθωρισμού ή δεν επιλύει κάποιο απο τα προβλήματα. Μόνο κερδίζει χρόνο.
Success is not an end-of-the-road game, it's a never-ending-road game.

πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 35107
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 30 Δεκ 2021, 00:23


πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 35107
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 30 Δεκ 2021, 09:13

Kάτι που έχετε ξανακούσει παρ ημίν την εποχή των μνημονίων. :D



Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11608
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 30 Δεκ 2021, 09:57

"Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η καταγραφή των θέσεων του συγκεκριμένου «αριστερού και πατριωτικού» τουρκικού κόμματος, διότι σε αρκετά σημεία μοιάζουν με τις αρχικές θέσεις που είχε παρουσιάσει το πολιτικό μόρφωμα του Σύριζα στο δρόμο προς την εξουσία. Αντιαμερικανισμός, αντιευρωπαϊσμός, εθνικισμός, απαγκίστρωση από τη Δύση, επιθυμία πρόσδεσης στο άρμα ολιγαρχικών, ολοκληρωτικών, ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων.'


Είπαμε, να γράφουμε παπαριές αλλά υπάρχει κι ένα όριο.
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Thor
Δημοσιεύσεις: 12208
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 16:13
Phorum.gr user: Thor

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor » 30 Δεκ 2021, 17:00

Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith
Δημοσιεύσεις: 43358
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:08
Τοποθεσία: Maiore Patria

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 30 Δεκ 2021, 17:01

πατησιωτης έγραψε:
30 Δεκ 2021, 09:13
Kάτι που έχετε ξανακούσει παρ ημίν την εποχή των μνημονίων. :D


sys3x
🔻I would have lived in peace. But my enemies brought me war.🔻

Άβαταρ μέλους
sys3x
Δημοσιεύσεις: 38035
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 21:40
Τοποθεσία: m lagou

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 30 Δεκ 2021, 18:03

Κάτι θέλεις να με πεις, νάνε, αλλά τι;
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 03 Ιαν 2022, 19:00

Η τουρκική κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς της χώρας να μετατρέπουν το 25% των εσόδων τους σε λίρες, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει το 25% των εσόδων από εξαγωγές αγαθών εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνονται σε αμερικανικό δολάριο, ευρώ ή βρετανική λίρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νομισματική αρχή.

Το τελευταίο μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διακρατούν ένα μέρος από τα έσοδα τους από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό στο εγχώριο νόμισμα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κατρακύλα της λίρας τα τελευταία χρόνια. Το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν την μισή του αξία έναντι του δολαρίου το 2021 μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, καθ' υπόδειξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, παρά το ράλι του πληθωρισμού.

https://www.capital.gr/diethni/3605762/ ... s-se-lires
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Δημοσιεύσεις: 15393
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:21

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 03 Ιαν 2022, 19:21

Αρχέλαος έγραψε:
03 Ιαν 2022, 19:00
Η τουρκική κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς της χώρας να μετατρέπουν το 25% των εσόδων τους σε λίρες, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει το 25% των εσόδων από εξαγωγές αγαθών εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνονται σε αμερικανικό δολάριο, ευρώ ή βρετανική λίρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νομισματική αρχή.

Το τελευταίο μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διακρατούν ένα μέρος από τα έσοδα τους από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό στο εγχώριο νόμισμα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κατρακύλα της λίρας τα τελευταία χρόνια. Το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν την μισή του αξία έναντι του δολαρίου το 2021 μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, καθ' υπόδειξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, παρά το ράλι του πληθωρισμού.

https://www.capital.gr/diethni/3605762/ ... s-se-lires
Ωρα λοιπόν να πατωσουν κι άλλο οι εξαγωγείς ή να αυτόμολήσουν. Ωραία πράγματα, βάστα Ταγιπαρε.
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
Αίγαγρος
Δημοσιεύσεις: 6094
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 23:33

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αίγαγρος » 04 Ιαν 2022, 01:09

Αρχέλαος έγραψε:
03 Ιαν 2022, 19:00
Η τουρκική κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς της χώρας να μετατρέπουν το 25% των εσόδων τους σε λίρες, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει το 25% των εσόδων από εξαγωγές αγαθών εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνονται σε αμερικανικό δολάριο, ευρώ ή βρετανική λίρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νομισματική αρχή.

Το τελευταίο μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διακρατούν ένα μέρος από τα έσοδα τους από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό στο εγχώριο νόμισμα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κατρακύλα της λίρας τα τελευταία χρόνια. Το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν την μισή του αξία έναντι του δολαρίου το 2021 μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, καθ' υπόδειξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, παρά το ράλι του πληθωρισμού.

https://www.capital.gr/diethni/3605762/ ... s-se-lires
Κυριολεκτικά, ο ορισμός της υφαρπαγής από το κράτος του πλούτου των πιο παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, γιατί η ηγεσία είναι ανίκανα εμμονική. Καλά θα πάει αυτό , εν μέσω μάλιστα τριψήφιου πληθωρισμού, όπως μετράνε πολλοί οικονομολόγοι.

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Δημοσιεύσεις: 15393
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:21

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 04 Ιαν 2022, 01:16

Αν συνεχιστεί αυτή η τρέλα ο εμφύλιος δεν είναι μακριά. Ο Ταγιπ έχει το 35-40% του κόσμου μαζι του βρέξει χιονίσει. Βάστα μεγα φιλέλληνα!!!
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος
Δημοσιεύσεις: 6711
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:01

Re: Αποχαιρετα την Τουρκια που χανεται

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 04 Ιαν 2022, 01:29

Αίγαγρος έγραψε:
04 Ιαν 2022, 01:09
Αρχέλαος έγραψε:
03 Ιαν 2022, 19:00
Η τουρκική κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς της χώρας να μετατρέπουν το 25% των εσόδων τους σε λίρες, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τα αποθεματικά της και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει το 25% των εσόδων από εξαγωγές αγαθών εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνονται σε αμερικανικό δολάριο, ευρώ ή βρετανική λίρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νομισματική αρχή.

Το τελευταίο μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διακρατούν ένα μέρος από τα έσοδα τους από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό στο εγχώριο νόμισμα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κατρακύλα της λίρας τα τελευταία χρόνια. Το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν την μισή του αξία έναντι του δολαρίου το 2021 μετά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, καθ' υπόδειξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, παρά το ράλι του πληθωρισμού.

https://www.capital.gr/diethni/3605762/ ... s-se-lires
Κυριολεκτικά, ο ορισμός της υφαρπαγής από το κράτος του πλούτου των πιο παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, γιατί η ηγεσία είναι ανίκανα εμμονική. Καλά θα πάει αυτό , εν μέσω μάλιστα τριψήφιου πληθωρισμού, όπως μετράνε πολλοί οικονομολόγοι.
Πουλάει σανό ο Ερντογάν.

Με στόμφο και έπαρση, ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του την Τετάρτη, μετά από το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως έχει "ρίξει τον πληθωρισμός στο παρελθόν, το ίδιο θα γίνει και τώρα".

Κάνοντας τη δική του ανάλυση για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, λίγες μόνο ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία φτάνει, επισήμως, το 36,1%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και στην πτώση της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 44% της αξίας της πέρυσι.

Βέβαια, δήλωσε λυπημένος από το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο, όπως είπε είναι ομολογουμένως υψηλό.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την εκρηκτική αύξηση των τιμών, βάζοντας στο στόχαστρό του τους εμπόρους που σε αυτή την περίοδο κρίσης αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών.

https://www.capital.gr/diethni/3605773/ ... o-kai-tora





Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε τον φόρο καπνού και αλκοόλ κατά 47% - Οργή για τις τιμές, 150% πάνω το ψωμί



Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, έκανε ποδαρικό για το 2022 στο 36%, καταγράφοντας ένα άλμα, στις επίσημες ανακοινώσεις, από το προηγουμένως ανακοινωθέν 21%.



Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετούς που δήλωναν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι κατά πολύ πάνω από αυτά που δηλώνει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, "επιτέθηκε" εκ νέου στον καπνό και το αλκοόλ. Αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ÖTV) σε αλκοόλ, τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού κατά 47% στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα και με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.



Οι εταιρείες θα αποφασίσουν πόσο από αυτή την αύξηση θα αντανακλάται στους καταναλωτές.



Δεν έχει εκδοθεί ακόμη δήλωση σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε άλλα αγαθά.



Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αποτελεί το 4,88% του καλαθιού του πληθωρισμού. Τα τσιγάρα αποτελούν το 4,57% αυτού του συστατικού.



Ο φοροτεχνικός Οζάν Μπινγκιόλ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 326,99 λιρών που επιβλήθηκε σε ένα λίτρο ρακί αυξήθηκε σε 616 λίρες με την τελευταία κίνηση. Είπε ότι αυτό "δεν είναι πλέον ένα εργαλείο πολιτικής φορολογίας" και ότι έχει μετατραπεί σε "παρέμβαση στον τρόπο ζωής" των ανθρώπων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Kronos 34.


Από τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν κατά 150%. Η αύξηση στις τιμές του αλευριού είναι 162%. Η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 95%, του γάλακτος κατά 25%, των φασολιών κατά 100%, των οσπρίων κατά 140%, των απορρυπαντικών κατά 150% και της τιμής του χαρτιού υγείας κατά 128%. Όλα αυτά είναι ετήσιες αυξήσεις.

https://www.capital.gr/forum/thread/734 ... Id=7348625
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών