Chronicle έγραψε: ↑19 Απρ 2022, 11:30
Pertinax έγραψε: ↑18 Απρ 2022, 19:15
δείχνει τη δυναμική του κυρίαρχου εθνωνυμίου που μπορούσε να αλλάξει ακόμα και το όνομα των αρχαίων προγόνων.
Το κείμενο ονομάζει διαρκώς το ελληνικό στρατόπεδο στην Τροία ως "Έλληνες". Άρα; Θα μας δουλεύεις μέσα στα μούτρα μας; Που είδες να "αλλάζουν το όνομα των προγόνων", όταν τους λένε διαρκώς "Έλληνες";!
Μήπως θα μας επαναλάβεις το ανόητο τέχνασμα ότι οι βυζαντινοί ήταν τόσο ηλίθιοι που νόμισαν ότι η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων ήταν... ρωμαϊκή;
Όμως, στον πόλεμο της Τροίας υπήρχαν Έλληνες και ο διασκευαστής το γνωρίζει άψογα αυτό. Άρα, όχι μόνο δεν "αλλάζει" τίποτα, αλλά το αντίστροφο, θεωρεί το εθνωνύμιο του ομότιμο, συνώνυμο ή ταυτόσημο με το όνομα "Έλληνας"!
Γίνεσαι γραφικός με αυτά τα παιδιάστικα καμώματα.
Εφόσον στη συγκεκριμένη πηγή οι αρχαίοι αναφέρονται
σταθερά Έλληνες, τότε ο προσδιορισμός τους ως Ρωμαίοι γίνεται
κατ΄εξαίρεση. Όπως υπάρχουν άπειρα κείμενα που ονομάζουν
σταθερά τους Βυζαντινούς ως Ρωμαίους και μόνο
κατ΄εξαίρεση τους αποκαλούν Γραικούς ή Έλληνες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια έξτρα οικειότητα του συγγραφέα με το αρχαίο παρελθόν. Όμως και στις δύο περιπτώσεις οι εξαιρέσεις δεν ανατρέπουν τον κανόνα. Και ο κανόνας είναι "παλιά Έλληνες, τώρα Ρωμαίοι", ακόμα και στα κείμενα αυτών των συγγραφέων.
Ο κανόνας ανατρέπεται μόνο όταν
1) το κείμενο προσδιορίζει σταθερά ή κατά κύριο λόγο τους αρχαίους Έλληνες ως Ρωμαίους (π.χ. το ιντερμέδιο του τρωϊκού πολέμου στον Φορτουνάτο). Εκεί υπάρχει προβολή της ρωμέικης/βυζαντινής ταυτότητας στο αρχαίο παρελθόν. Με τον ίδιο τρόπο που μερικοί παρουσίαζαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως βυζαντινό αυτοκράτορα ή ως Χριστιανό.
2) το κείμενο προσδιορίζει σταθερά ή κατά κύριο λόγο τους Ρωμιούς ως Έλληνες. Τότε (και μόνο) δεν έχουμε ρωμέικη ταυτότητα, αλλά νεοελληνική.
Προϋπόθεση για να κατανοήσεις τα παραπάνω είναι να συνειδητοποιήσεις ότι η ρωμέικη ήταν μια κανονική ταυτότητα με εθνοτικό περιεχόμενο. Και αυτό ήδη από τη μέση βυζαντινή περίοδο. Η άλωση του 1453 και η κατάλυση του ρωμαϊκού κράτους δεν επέφερε κάποια ουσιαστική τομή, όπως φαντάζεσαι εσύ ή κάποιοι άλλοι. Το νόημα του βυζαντινού Ρωμαίου/Ρωμιού δεν άλλαξε.