Pertinax έγραψε: ↑06 Ιαν 2023, 22:54
απλώς πολιτειακή διάσταση, αλλά ήταν συνυφασμένη
όχι απλώς συνεκδοχικός
Επίσης, Καλή χρονιά.
Σε πολλά συμφωνούμε αλλά γνωρίζω καλά πού είναι η διαφωνία. Ας ξεκινήσω όμως με το ρητορικό ερώτημα:
όσες μελέτες επιμένουν στο όνομα (αυτόνομη και καθαρά βυζαντινή) "εθνοτική" ταυτότητα, έχουν κάνει συνεπείς προσπάθειες; Όχι.
Πολεμούν και απορρίπτουν ημικές πηγές. Οι "αυτοπροσδιορισμοί" και οι ημικές μαρτυρίες είναι "καλές" όταν μας εξυπηρετούν, αλλά "πειραματικές ταυτότητες" όταν μας ξεβολεύουν. "Δευτερεύοντα" τα πολιτισμικά στοιχεία αλλά αν η γλώσσα και η παιδεία λέγονται "ρωμαϊκά", τα αναδεικνύουμε, αν λέγονται "ελληνικά" τότε τα αφήνουμε απ' έξω. Αλλά και η καλδελλική εθνική ρωμαϊκή ταυτότητα συνδεδεμένη εμμονικά με τη Δύση, είναι τίμια όταν αγνοεί την τεράστια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης και το τσουνάμι αντιλατινικών μαρτυριών;
Άρα, δεν μπορεί αυτό να είναι τυχαίο ότι οι σκέτες ρωμαϊκές εθνοτικές/εθνικές ταυτότητες συνυπάρχουν με μή συνεπείς προσπάθειες. Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους βγαίνει αλλιώς το να δώσουν στην ταυτότητα το όνομα που θέλουν. Και αν δώσεις ένα όνομα, βασισμένος στις "πολλές" αναφορές Ρωμαίος, μετά δεν βγαίνει η ιστορία, διότι αναγκάζονται να κρυφτούν πίσω από έναν Καταρτζή και εκεί οι "πολλές" αναφορές ομοτιμίας των τριών ονομάτων πάνε περίπατο και κρατιόμαστε από τις λιγοστές, σπάνιες και συχνά παρερμηνευμένες.
Όσοι αναζητούν το "εθνικός", "εθνοτικός", αναζητούν μια πολύ μονοσήμαντη κατεύθυνση, με ένα και μόνο όνομα, που δεν υπάρχει στο Βυζάντιο διότι οι πηγές δίνουν τρία ονόματα (Ρωμαίος και Γραικός/Έλλην), από δύο άξονες. Όπως ξέρεις διαφωνώ με την εθνική ή εθνοτική ελληνική ταυτότητα στο Βυζάντιο. Κάποτε πίστευες ότι έλεγα κάτι τέτοιο, αλλά είναι εντελώς ουσιοκρατικό για τη δική μου μελέτη. Ουδέποτε η βυζαντινή ταυτότητα για μένα ήταν ελληνική ή ρωμαϊκή, αλλά ήταν πάντα μία και συμπαγής ελληνορωμαϊκή.
Άραγε η χρήση του "εθνοτικός", γίνεται επειδή κάποιοι δεν μπορούν να βρουν κάποια άλλη λέξη που να δηλώνει μία συμπαγή ταυτότητα;
Διότι έχω επαναλάβει δεκάδες φορές: η δική μου προσέγγιση σε σύνθετη ταυτότητα, δεν είναι λιγότερο συμπαγής από το αν της δώσει κάποιος το όνομα "εθνοτική", όπως έχω κατ' επανάληψη γράψει:
"
Στις πηγές δεν υπάρχει τίποτα πέρα από ΜΙΑ και μόνο ταυτότητα με τρεις αλληλοσυμπληρούμενους άξονες (Ρωμαϊκότητα, Χριστιανισμός, Ελληνισμός) που ο καθένας είχε τη δική του θέση στη συνείδηση του Βυζαντινού πολίτη".
Μιλάω πάντα για μία, αλλά ενιαία και απόλυτα συμπαγή ταυτότητα. Αλλά την περιγράφω με χρήση όλων των όρων και εθνωνυμίων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Αν της δώσω ένα μόνο όνομα, είτε ελληνική, είτε ρωμαϊκή,
την αλλοιώνω.
Και όπως έχω επίσης γράψει:
Ο βυζαντινός δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο Έλληνας (δηλ. να έχει μόνο ελληνική εθνική ή εθνοτική ταυτότητα) διότι το όνομα αυτό δεν μπορεί να συμπεριλάβει τη δόξα του ρωμαϊκού κράτους (το οποίο δεν δημιουργήθηκε από τους Έλληνες) με βάση το οποίο οι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμαίοι. Ταυτόχρονα, ο βυζαντινός δεν μπορεί να είναι μόνο Ρωμαίος (δηλ. να έχει μόνο ρωμαϊκή εθνική ή εθνοτική ταυτότητα) διότι το όνομα αυτό είναι διαφορετικό και άρα αποκρύπτει
το επώνυμο μή ρωμαϊκό γλωσσικό και πολιτισμικό περιεχόμενο της βυζαντινής ταυτότητας με βάση το οποίο οι βυζαντινοί προσδιορίζουν τη χώρα τους ως Γραικία ή Ελλάδα και αυτοπροσδιορίζονται ως Γραικοί ή Έλληνες και εννοώντας την ίδια ακριβώς συλλογικότητα όπως όταν αυτοπροσδιορίζονται Ρωμαίοι.
Που θα καταχωνιάσουμε τα ελληνοπρεπή εθνωνύμια, που "αλλάζουν" όνομα στην ίδια τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την καλούν Γραικία ή Ελλάδα; Γιατί το όνομα της ταυτότητας να εξαφανίζει τόσα εθνωνύμια Γραικοί/Έλληνες, αλλά και ακόμα περισσότερο Γραικία/Ελλάδα;

Άρα η διαφωνία μας βασίζεται σε τρεις άξονες:
1) Δεν υπάρχει κάτι το "
απλώς συνεκδοχικό". Δεν μιλάμε για γραμματικό φαινόμενο. Όταν σήμερα οι ειδήσεις λένε τον Δεκαπενταύγουστο "ο ελληνισμός τιμάει την Θεοτόκο", αυτό είναι ουσιαστικά λάθος, διότι ο ελληνισμός είναι διάφορος της ορθοδοξίας, αλλά ως ταυτότητα έχει τόσο ισχυρά και συμπαγή χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να γίνει συνεκδοχική χρήση. Αυτό δεν είναι κάτι "
απλώς συνεκδοχικό". Το αντίθετο! Είναι ισχυρό και συμπαγές όπως ο όρος "εθνοτικός". Για να μπορεί να υπάρχει συνεκδοχή στην ταυτότητα, θα πρέπει να μιλάμε για κάτι τόσο συμπαγές όπως π.χ. ο... Τριαδικός Θεός! Ξέρεις τη σημασία του Ενός Τριαδικού Θεού για την Ορθοδοξία. Φέρνω ένα τόσο ακραίο παράδειγμα για να φύγεις εντελώς από το επίρρημα "απλώς". Ακριβώς το αντίθετο.
2) Γράφεις: όχι "
απλώς πολιτειακή διάσταση, αλλά ήταν συνυφασμένη". Μα ακριβώς αυτό. Τίποτα το "απλώς". Απόλυτα συνυφασμένο. Γι' αυτό η ταυτότητα δεν είναι ρωμαίκή ή ελληνική αλλά ελληνορωμαϊκή ή ρωμελληνική. Ακριβώς επειδή μιλάμε για κάτι συνυφασμένο και όχι κάτι που υπάρχει "απλώς".
Το γεγονός ότι εκφράζεται η αντίληψη σύνδεσης ενός άξονα ταυτότητας με πολιτειακά κριτήρια (Νέα Ρώμη ή ο ιδρυτής αυτοκράτορας) δεν σημαίνει ότι μιλάμε για "υποδεέστερο" άξονα ταυτότητας. Είναι αυτός που οι ίδιοι λένε:

Όμως, το γκρέμισμα αυτού του άξονα ταυτότητας το 1453 εξηγεί με συνέπεια και πλήρη υπακοή στις πηγές πώς φτάσαμε στο ελληνικό έθνος και όχι στο ελληνορωμαϊκό έθνος, καθώς η μνήμη επαναφοράς του πολιτειακού άξονα αποδείχτηκε αδύναμη αφού άλλο ο ζωντανός ρωμαϊκός άξονας που συνδέεται με νομιμοφροσύνη προς το ρωμαϊκό κράτος και άλλο ο απεχθής και μισητός πολιτειακός άξονας της Τουρκοκρατίας και του Σουλτάνου.
3) Είμαστε οι μόνοι που δεν κρύψαμε ούτε υποτιμήσαμε ονόματα και ημικούς αυτοπροσδιορισμούς. Αντιθέτως, όσοι επιδίωξαν να μιλήσουν για εθνική/εθνοτική ταυτότητα, το έκαναν.